Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam maakt ranglijst basisscholen

  •  
06-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
ANP-basisschool_kinderen300.jpg
Jonge ouders geholpen bij schoolkeuzen. Scholen gestimuleerd om hun best te doen
Jonge ouders in Amsterdam krijgen vanaf vandaag van de gemeente een brochure toegestuurd, waarin zij kunnen zien wat de beste en slechtste basisscholen zijn. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.
In de Kwaliteitswijzer Basisonderwijs staan alle 204 Amsterdamse basisscholen, met tal van gegeven. Leerlingenaantallen, het oordeel van de onderwijsinspectie, het aandeel van achterstandsgroepen, naar welk vervolgonderwijs kinderen gaan en hoe de leerlingen scoorden op hun eindtoets en andere tests voor rekenen en taal. Het staat er allemaal in, schrijft de Volkskrant.
Voor de brochure zijn de basisscholen verder ingedeeld in vijf categorieën. Die zijn vooral bepaald door het opleidings- en welvaartsniveau van de ouders. “Anders krijg je geen eerlijke vergelijking”, zegt Herbert de Bruijne, voorzitter van BBO, de koepelorganisatie van de Amsterdamse basisscholen. “Je kunt niet een school in Geuzenveld in Amsterdam-West vergelijken met een school aan de Herengracht. Die hebben zulke verschillende groepen leerlingen en ouders. Binnen de categorieën kun je wel vergelijken.”
Veel schoolbesturen moesten een drempel over voor zij bereid waren mee te doen, zegt De Bruijne in de krant. “Maar ze weten dat dit de moderne vereisten van transparantie zijn.” Hij is niet bang voor een run op de beste scholen: “We moeten zorgen voor voldoende goede alternatieven.”
De brochure kan worden gezien als onderdeel van de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs, waarmee de Amsterdamse wethouder Asscher probeert af te rekenen met het hoge aantal zwak presterende scholen. Hij twittert er vandaag over:
Alle ouders van kind dat 2 wordt krijgen m thuisgestuurd: de #kwaliteitswijzer basisonderwijs #ouderbetrokkenheid http://bit.ly/sbUzDh
Zelf kijken hoe de school het doet? #kwaliteitswijzer basisonderwijs Amsterdam staat NU online http://bit.ly/vQRI1d
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.