Amsterdam gaat de reiskosten van leraren in het basis- en middelbaar onderwijs vergoeden. De gemeente hoopt zo het lerarentekort in de stad aan te pakken.
Naast reisvergoeding zullen ook parkeerplaatsen beschikbaar worden gesteld. De gemeente wil 1100 parkeervergunningen onder scholen verdelen. Voor de reiskostenvergoeding is een bedrag van 200.000 euro per jaar gereserveerd. Leraren krijgen via hun cao maximaal 80 euro reiskosten vergoed. De stad zal de extra kosten, oplopend tot 2000 euro per leraar jaar financieren.
Ook zal Amsterdam proberen meer zij-instromers te trekken. Om dit te bereiken zal de gemeente het benodigde geschiktheidsonderzoek financieren. Nu wordt dit onderzoek door de school gefinancierd. Als een leraar tijdens een onderzoek ongeschikt wordt verklaard moet de school de onderzoekskosten van 5000 euro betalen.
Landelijk dreigt er een lerarentekort, maar Amsterdam spant de kroon. Het tekort kan daar, alleen al in het basisonderwijs, oplopen tot 400 vacatures in 2020. Voor leraren is het vaak te duur om in Amsterdam te wonen.
De afgelopen maanden voerden docenten in het basisonderwijs actie voor een hoger salaris. Redacteur Bianca Palm sprak met een van de initiatiefnemers van de actie, Thijs Roovers. In het gesprek dat zij voerden kwam onder andere de situatie in Amsterdam aan de orde. Luister de podcast met Thijs Roovers hier terug.