Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam krijgt digitale slotgracht

  •  
07-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
A10-Adam_300.jpg
Iedere auto die de hoofdstad binnenrijdt, wordt straks gescand
Iedereen die Amsterdam binnenrijdt met de auto zal binnenkort gescand worden. De beelden die worden gemaakt van de kentekens zullen gebruikt worden om overlastgevende taxichauffeurs en jeugdige criminelen aan te pakken. Burgemeester Eberhard van der Laan ziet ‘geen juridische belemmeringen’ voor deze aanpak.
Met de instemming van de maatregel krijgt hoofdcommissaris Bernard Welten zijn lang verwachte ‘digitale slotgracht’. De politie Amsterdam zal voor het scannen van de nummerplaten camera’s gebruiken die nu al controleren of er geen vervuilde vrachtwagens de stad in rijden.
De politie Amsterdam mocht voorheen alleen kentekens controleren op incidentele basis. In de toekomst zegt Van der Laan de camera’s ook te willen inzetten voor andere doeleinden. Zoals bijvoorbeeld het traceren van daders van gewapende overvallen. Het Parool: Digitale ring scant alle auto’s
Discussieer verder: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Zjakkeau
Zjakkeau7 sep. 2011 - 12:30

'Burgemeester Eberhard van der Laan ziet 'geen juridische belemmeringen' Leuk die Groen Links plannetjes. Dat rookverbod had als bijeffect een explosie aan energieslurpende terrasverwarmers en die camera's, om vrachtwagens te signaleren, binnenkort dus als Big Brother voor iedereen. En v.d. Laan ziet geen juridische belemmeringen. Yeah right.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 sep. 2011 - 12:30

[ overlastgevende taxichauffeurs ] Uh? Heb ik iets gemist? Is dat nu de prioriteit? Niet de auto's van gezochte zware criminelen? [ jeugdige criminelen ] Als jeugdig16 betekent rijden ze nog geen eigen auto. Het is gewoon de opstap naar registratie en opslag van iedereen die de stad inkomt. Volgende stap OV kaarten koppelen aan de digitale slotgracht.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle7 sep. 2011 - 12:30

Die privacy, zo'n lastig obstakel bij het 24/7 volgen van de gemiddelde schuldig-tot-het-tegendeel-bewezen-is forens en tourist.

bmzome
bmzome7 sep. 2011 - 12:30

Prima actie!

schrijverazazel
schrijverazazel7 sep. 2011 - 12:30

Dit is nu echt een onderwerp waar rechts lekker oplos kan gaan, als het om uitkeringsgerechtigde, wao'ers, aow'ers gaat dan mag elke privacy ontnomen worden maar nu het om de heilige koe gaat, de auto. Ben benieuwd of nu nog steeds zeggen 'wie niets te verbergen heeft (in dit geval een boete) hoeft ook niets te vrezen. Persoonlijk zou de rechtse stemmer heel blij moeten zijn met deze maatregel. Goed voor de schatkist waarmee ze de beveiliging van wilders of andere PVVérs mee kunnen betalen :-)

lindenboom
lindenboom7 sep. 2011 - 12:30

Zie "de Standaard" ( BE) >>opinie, "Big Brother in Mechelen", precies hetzelfde verhaal maar dan beter juridisch onderbouwd, +plus praktisch advies om élders te gaan winkelen....

mindnot
mindnot7 sep. 2011 - 12:30

Voor "overlastgevende taxichauffeurs en jeugdige criminelen" worden dus de vertrek- en aankomsttijden van alle Amsterdammers en bezoekers door de politie opgeslagen, en voor data mining gebruikt. Amsterdam is het gevoel voor de verhouding tussen doel en middelen volslagen kwijt

hundun
hundun7 sep. 2011 - 12:30

"De beelden die worden gemaakt van de kentekens zullen gebruikt worden om overlastgevende taxichauffeurs en jeugdige criminelen aan te pakken" Jeugd is de benaming voor de periode dat iemand kind is, dus nog niet volwassen, dus die pak je niet door kentekens te scannen op de weg. "De politie Amsterdam zal voor het scannen van de nummerplaten camera's gebruiken die nu al controleren of er geen vervuilde vrachtwagens de stad in rijden." De vervuiling die vrachtwagens produceren in verhouding met de scheepvaart is haast nihil. Slechts 16 schepen net zo vervuilend als alle auto's in de wereld 'Scheepvaart produceert 6000 x meer vervuiling als autoverkeer' http://xandernieuws.punt.nl/?id=569865&r=1 "In de toekomst zegt Van der Laan de camera's ook te willen inzetten voor andere doeleinden. Zoals bijvoorbeeld het traceren van daders van gewapende overvallen." Ja, die jongens rijden (zeker nu ze weten dat ze gescand worden) in hun eigen auto rond zonder van vervoermiddel te verwisselen Dus wat is nu de echte reden?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos7 sep. 2011 - 12:30

Net als in Londen, een virtueel panopticum.

rgeurtsen
rgeurtsen7 sep. 2011 - 12:30

Mag niet. Komen ze nog wel achter, hopelijk tijdig genoeg. Van der Laan, past in de traditie van Marcouch, Wilders en andere zotten die repressie en controle vooraf belangrijker vinden dan de zuiverheid van de rechtstaat.

a.doorgeest
a.doorgeest7 sep. 2011 - 12:30

Een zeer slecht idee van deze verder nog steeds gewaardeerde burgervader. Waarom moet één en ander eigenlijk ingevoerd worden? Om openstaande boetes te kunnen innen? Zal haast wel. Of er geen juridische bezwaren zijn? Vast wel. Het wachten is in deze op de eerste reactie van Kohnstamm - onze nationale privacywaakhond. En waarom is het ideetje van Van der Laan zo slecht? Het gaat hier om geïnstitutionaliseerd wantrouwen jegens alle burgers. De burger wordt binnen dit concept als een permanente verdachte gezien, die iedere keer gescand moet worden als hij de stad inkomt of haar weer verlaat. Het middel is dus sowieso erg disproportioneel. En af en toe zal het raak zijn als er een toevallige match is met een strafbaar feit dat burgertje nog op zijn kerfstok heeft. Maar de grondhouding is verkeerd. Een burger is geen automatische verdachte en mag dat ook niet zijn. Een redelijk vermoeden van schuld ontbreekt namelijk bij 95 van de 100 op deze wijze gescande automobilisten. Wat wil kameraad Eberhard in deze? Concureren met de PVV. Snoeiharde waanzin lanceren. is hij nog lid van de PvdA omdat je bij Geert niet eens op een aspirant-ledenlijst terecht kunt? Grote waanzin dus. En naar Welten zelf moet je niet luisteren in deze. Die is toch bijna weg, en de gemiddelde politieman heeft geen benul van burgerrrechten. Die wil steeds meer om boefjes en boeven te vangen, zonder oog te hebben voor het totaal en de goedwillende burgers die er in deze maatschappij ook nog volop zijn. En wie gaat dit electronisch feestje betalen in een stad die drastisch bezuinigen moet? Ook da's een relevante vraag... Kortom: tijd voor een nieuw proefballonnetje dus, zo eind volgende week...

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2011 - 12:30

Zoals bijvoorbeeld het traceren van daders van gewapende overvallen. Ja en die nemen hun eigen auto. Zo gaat de Bilderberg strop langzaam dicht om de strot van de burger. Je zult maar stiekum met de auto naar de hoeren willen.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja7 sep. 2011 - 12:30

of gaan ze met een gestolen auto... die vervolgens weer door dit systeem geregistreerd wordt.

lindenboom
lindenboom7 sep. 2011 - 12:30

Tsja, en door al die gekoppelde bestanden van de overheid, die vervolgens zo lek als een mandje blijken te zijn kunnen ze straks in Teheran straks precies zien wie er allemaal naar dat Sodom en Gomorra zijn gereden. Of, wanneer er een volgeling van de GBL tot burgemeester van Amsterdam wordt benoemd, snel alle binnenkomende allochtonen te kunnen weren. De adembenemende naïviteit waarmee deze machthebbers middels z.g. slimme maniertjes natuurlijk niet de échte criminelen vangen, maar wél ten koste van de laatste restjes privacy weer de gewone man/vrouw proberen te betrappen op iets onbenulligs vind ik ronduit stuitend.

2 Reacties
sam tosha
sam tosha7 sep. 2011 - 12:30

"dat Sodom en Gomorra" ...... ? Pretpark voor dronken buitenwijkers bedoel je.

rgeurtsen
rgeurtsen7 sep. 2011 - 12:30

Leuke stellingnamen... het elitaire gedrag van Van der Laan is inderdaad opvallend.