Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam kocht voor 2 ton City Tree, een mechanische boom die vervuilde lucht zou zuiveren

  •  
19-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
451 keer bekeken
  •  
Afbeelding12

© Foto: Paul Busker

Weggegooid Geld! Een podcast gemaakt van belastinggeld, over belastinggeld.
De Nederlandse overheid verspilt miljoenen met mislukte bouwplannen, bizarre subsidies en ondoordachte projecten. In Weggegooid Geld stellen Jan-Cees ter Brugge en Stefan van der Hulst op een lichte en humoristische toon financiële missers met overheidsgeld aan de kaak. Weggegooid Geld is dé succesvolle rubriek uit het tv-programma Kanniewaarzijn!
Het had de luchtvervuiling in de Amsterdamse Valkenburgerstraat moeten oplossen: de City Tree. Een kunstmatige boom die, volgens de fabrikant, dezelfde zuiveringskracht heeft als 275 échte bomen. En ze zien er óók nog eens hip uit, wat wil je nog meer? Amsterdam plaatste in 2018 acht van die City Trees in één van de meest vervuilde straten van de stad. Kosten: tweehonderdduizend euro. Zou dit dan eindelijk een mooie oplossing zijn voor de luchtvervuiling?
Voor wie nog nooit van de City Tree heeft gehoord: het is een groene installatie bedekt met planten en mos. Die zogeheten ‘vaatplanten’ leven op stikstofdioxide en zouden met hulp van een ingenieus technologisch hoogstandje in het apparaat vervuilde lucht kunnen filteren.
Te mooi om waar te zijn natuurlijk!
Volgens de verkoper (hij had er zelf ook eentje in z’n tuin staan) zouden de acht nepbomen twintig procent fijnstof uit de omgeving halen en vijf procent stikstofdioxide. Dat is natuurlijk al niet heel erg veel, maar na een paar maanden kwamen ze erachter dat de City Trees nog niet eens één procent fijnstof uit de lucht konden vangen. En nog erger: langs de gevels van de Valkenburgerstraat werd niet minder, maar juist méér stikstofdioxide gevonden.
Wat er met de nep-bomen is gebeurd, kun je horen in de podcast ‘Weggegooid Geld’.
Foto gemaakt door Paul Busker, de City Tree in actie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9320 feb. 2022 - 13:41

Amsterdam is weird. Het weghalen van die letters was ook droevig dieptepunt.

spelregeltoerist
spelregeltoerist20 feb. 2022 - 8:03

Is die installatie wel inclusief genoeg?

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2022 - 14:39

Ze zijn in ieder geval weerbestendig! Toch wel een pluspuntje! Ik las pas geleden in de NRC dat ze er weer prachtige oude flats tegen de grond gingen halen om er iets moderns neer te zetten.

Kwant2
Kwant219 feb. 2022 - 12:38

Is dit echt verspilling? 2 ton voor acht van die dingen, dus 25k per city tree, oftewel de kop is nogal misleidend. Ik moet zeggen dat ik het bedrag nogal vind meevallen voor iets wat misschien zou werken? Ondertussen zijn er ook projecten om gebouwen te bedekken met vergelijkbare mossen en algengroei om de lucht te verbeteren. Werkt heel goed op beton. Ik heb geen idee wat het doet met oud baksteen of hout, maar de TU is er iig druk mee.

Farmer 2.0
Farmer 2.019 feb. 2022 - 12:27

Idee van GroenLinks ?

2 Reacties
watcher3
watcher319 feb. 2022 - 14:57

Niet van een stikstofboer in elk geval. Die zijn te asociaal om dit te kunnen bedenken.

Farmer 2.0
Farmer 2.019 feb. 2022 - 19:51

Watcher, bij verbrandingsprocessen en verkeer komt stikstofdioxide vrij. Bij boeren ammoniak. Wat dat betreft was het idee van de nep-bomen wel te begrijpen. Watcher: beter opletten !

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 feb. 2022 - 12:01

wat kun je toch rijk worden als je amoreel ben zeg. nog een vinkje

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2022 - 14:32

:)

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 feb. 2022 - 9:18

Geen verschil met een tweedehands-autohandelaar!

ergveel
ergveel19 feb. 2022 - 11:14

Maakt niet uit: belastinggeld raakt niet op en iedereen blijft op zijn plek.

Nina4
Nina419 feb. 2022 - 10:36

Vraag me af of zo'n project, dat natuurlijk ook de (vervuilende) industrie dient, van de grond kan komen zonder vriendendiensten of her en daar wat envelopjes.

Joopinie
Joopinie19 feb. 2022 - 10:21

Er is nogal haast om de stad van de toekomst er door te krijgen. Bomen nemen ruimte in, dus dergelijke installaties worden dan vanzelf ontworpen: overheid, bedrijfsleven, start ups en universiteiten fröbelen er op los met belastingeld. Dit project is mislukt. Erger nog, het zal wel zijn ingehaald door de volgende technostunt die u en ik mogen bekostigen. Alles is blijkbaar beter dan echt groen en economisch onbenutte ruimte: daar zouden ze maar overspannen van in hun nest liggen.

LHTJ
LHTJ19 feb. 2022 - 10:10

De gemeente Amsterdam houdt rekening met een begrotingstekort van 275 tot 360 miljoen euro Goh, dat verrast me

Joop den Uil2
Joop den Uil219 feb. 2022 - 9:51

een Sywert monument neem ik aan ?

Uw Psychiator
Uw Psychiator19 feb. 2022 - 9:01

De 'City Tree' is naar mijn oordeel een vorm van hedendaagse kunst, een 'Objet d'Art', dat met een verhulde presentatie de publieke ruimte kon bereiken. Noem het maar geraffineerde kunstsmokkel ten behoeve van de meer armlastige medemens. Bezoek is immers gratis. Was het ding in een modern en zeer 'fancy' museum geplaatst, dan had een kaartje voor het bekijken van deze installatie (hee, het woord 'mechanisch' wordt gebruikt!) ongetwijfeld een klein fortuin gekost. Bovendien hadden reactionaire politieke krachten, die toch al niets moeten hebben van kunst en cultuur, dit werk al met de grond gelijkgemaakt (bijlen, een shovel, wat al niet). Des te energieker omdat er een 'eco-kaartje' aan hangt. Mijn interpretatie van dit fenomeen: de teloorgang van de moderniteit, van de humane illusie dat de natuur geheel gecontroleerd en beheerst kan worden. De symboliek van een wensdroom die ontmaskerd wordt voor wat hij nu echt is. De mislukking van deze zinloze fantasie wordt subtiel en tegelijk meetbaar aan den volke getoond door onze latere vaststelling dat dit 'groene apparaat' niet werkt. Het laddertje op links is ook al zo een hint: 'o aardbewoner, tracht maar op te stijgen en hoger te reiken! Verder dan halverwege kunt gij nooit komen! Vergeefse moeite, hoort ge?'. Zo bezien zijn die twee zonnecollectoren bovenop een aardige cosmetische geste. Er is toch wat hoop, vertelt de maker ons. En die openbare zitbank die erbij hoort, die mag iedereen benutten. Van welgestelde Amsterdammer of toerist tot de dakloze, die tot rust wil komen met een kartonnetje roodwijn, als het gebodene hem of haar al te machtig geworden is. Zit Banksy wellicht achter het ontwerp van deze City Tree? Dan zou de echte titel kunnen wezen: 'Prometheus Unchained'. https://nl.wikipedia.org/wiki/Prometheus_(mythologie)

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 feb. 2022 - 14:35

Amsterdam houdt wel van een dure grap! Even vergankelijk als een banaan!

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 feb. 2022 - 9:19

Experimentele kunst!

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand19 feb. 2022 - 8:21

Tja, zo gaat dat vaak bij die instanties. Totaal gebrek aan kennis en aan eigen ideeën. Dus die lul je zo om.