Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Amsterdam heeft 50 mensen 'vatbaar voor radicalisering' in vizier

  •  
21-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vdlaan300_01.jpg
Burgemeester Van der Laan: 'Maar gesignaleerd persoon kan toch in buitenland terecht komen, zelfs via Schiphol' 
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan sprak op woensdag in de gemeenteraad over potentiële jihadgangers. Dit naar aanleiding van de dood van de 17-jarige Achraf uit Amsterdam, die afgelopen weekend in Syrië om het leven kwam.
De burgemeester benadrukt dat het feit dat er zo’n 50 jongeren in beeld zijn die vatbaar zijn voor radicalisering, niet kan garanderen dat zij worden tegengehouden als ze naar het buitenland vertrekken.
De vader van Achraf zegt verschillende instanties gewaarschuwd te hebben toen hij vermoedde dat zijn zoon plannen had om op jihad te gaan. Van der Laan wil uitzoeken wat er precies is gebeurd met de schreeuw om hulp van de vader. Ook betuigde hij zijn medeleven:
Ik wil natuurlijk wel gezegd hebben dat wij het een drama vinden, sowieso als iemand omkomt in een familie. (…)  Ik heb in ieder geval aangeboden met hem te praten om te zorgen dat nazorg goed op gang komt.
Van der Laan beloofde de gemeenteraad een feitenrelaas, maar temperde de verwachtingen:
Het is nog steeds zo dat er geen honderd procent garantie is dat iemand die gesignaleerd is toch naar het buitenland weet te gaan, zelfs via Schiphol.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

MichelReiziger
MichelReiziger21 jan. 2015 - 20:46

Het grote probleem is vooral dat terroristen nauwelijks moeite hebben zich te verplaatsen naar/van EUropa en binnen EUropa. Dat heeft zich recent voldoende uitgewezen. EUropa in is nauwelijks een probleem, eruit nog minder. Ondanks de schijnveiligheid van massaregistratie, dataopslag, datakoppeling en data analyze is het voor terroristen geen enkel probleem om EUropa binnen te komen danwel aanslagen te plegen. Het verhaal van van der Laan, maar vooral het specifiek noemen van het aantal heeft totaal geen nut. De oplossing van het probleem ligt niet bij het in de gaten houden.

peterh2
peterh221 jan. 2015 - 20:46

Hier een heel verhelderende inkijk in de gedachten wereld van de salafist: http://www.trouw.nl/tr/nl/4728/Islam/article/detail/3835067/2015/01/22/Radicale-moslim-Sharia-en-jihad-horen-erbij.dhtml Het punt is dat ik zijn gedachtengang goed kan volgen, als je de letterlijke interpretatie van de Islam erbij pakt dan zit hij dichter bij de 'waarheid' dan de rekkelijken die wij hier graag aan het woord laten.

123456zeven
123456zeven21 jan. 2015 - 20:46

Je kan in de gaten worden gehouden als iemand, met name je eigen vader', vermoed dat je bent geradicaliseerd en plannen hebt om misdrijven te plegen. Maar zolang het niet meer dan een vermoeden is en er geen bewijs is dan kan je ook niet meer dan. Wat een AIVD zal kunnen doen is kijken of betreffende persoon te koppelen valt aan groepen waarvan het bekend is dat ze geradicaliseerd zijn. Dus is die persoon terug te vinden in die verzamelde berg metadata, en op de een of andere manier te koppelen? En dan nog. Voor hetzelfde geld is het dochterlief die vanuit huis (dus hetzelfde IP adres als d'r broer) alle haatsites afloopt. Misschien is het Pa zelf wel, die een dwaalspoor uitzet. Misschien is de draadloze router gehackt en zijn het de overburen. Of is de draadloze router met een zodanig knullig wachtwoord beveiligd dat een aantal mensen die router gebruiken voor hun gevaarlijke surfgedrag.

msj_meijerink
msj_meijerink21 jan. 2015 - 20:46

Mwôh, dat getal (50 potentieel extreem radicale moslimjongeren daar) valt me reuze mee. Want in dezelfde stad lopen minimaal 4x zoveel voetbal hooligans rond, met minstens even radicale ideeën over hun tegenstanders dan zij!

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew21 jan. 2015 - 20:46

Sorry, maar dit vind ik toch een klassiek gevalletje van wegkijken. Die voetbalhooligans trappen af en toe een bushokje in elkaar en wellicht een willekeurige passant. Maar aanslagen zoals die op Charlie Hebdo of een joodse supermarkt zullen ze toch niet zo gauw plegen. En die zijn toch echt van een andere orde.