Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amsterdam gebruikt ‘Donut-Economie’ om beleid te greenwashen

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
776 keer bekeken
  •  
donut

© cc-foto: Capri23auto

Het Amsterdamse beleid wordt al jarenlang ingefluisterd door dezelfde multinationals die de klimaatcrisis hebben veroorzaakt.
Geachte mevrouw Raworth, beste Kate,
Amsterdam organiseert deze week de Donut Dagen. Veel Amsterdammers zullen denken aan een reclamestunt van de vele donutwinkels in onze stad, maar we vieren deze week jouw baanbrekende theorie over een duurzame economie beschreven in Doughnut Economics. Tijdens de Donut Dagen staat centraal hoe Amsterdam jouw theorie in de praktijk brengt.
Nu zullen de woorden ‘Britse econoom Kate Raworth’ en ‘Donut-Economie’ niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar in de duurzaamheidswereld ben je inmiddels een autoriteit. En terecht. Onze verslaving aan eindeloze economische groei heeft onze aarde aan de rand van de ecologische afgrond gebracht. Een klimaatbom tikt. Het is tijd om radicaal anders te kijken naar economische ontwikkeling. In de donuteconomie draait het niet om groei, maar om het voldoen aan sociale voorwaarden binnen de grenzen van de planeet.
Gelukkig beschikt ons zelfbenoemde ‘groenste college ooit’ over een torenhoge ambitie en een ongekende duurzame dadendrang. Het college riep Amsterdam vorig jaar zelfs uit tot Donut Stad. Met een vleugje hoofdstedelijke arrogantie gaf de wethouder Duurzaamheid daarover een interview aan TIME-magazine. Met een nieuwe economische theorie werd het klimaat gered! En wat is er gedaan met jouw theorie, Kate? Laten we de balans opmaken van dik 3 jaar donut-beleid onder leiding GroenLinks, D66, SP en PvdA.
Hoe gaat Amsterdam bijvoorbeeld de stad in de toekomst klimaatbestendig verwarmen? Als 100% aandeelhouder van het AEB bouwde de gemeente een…biomassacentrale! En die stoot niet minder, maar juist méér CO2 uit dan steenkool en gas. ‘Amsterdam van het gas af’ jubelt het college, maar de stad draait straks op geïmporteerde massale houtkap en ontbossing. We komen van de regen in de drup.
En wat deed het college met datagiganten als Facebook en Cisco? Het college rolde de rode loper uit voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor de internationale ICT-sector: de datacentercapaciteit verdubbelde zelfs. Hierdoor neemt het (fossiele) stroomverbruik zo sterk toe dat de Amsterdamse klimaatdoelstelling voor 2030 niet gehaald wordt, zo berekende onderzoeksbureau CE Delft. Om nog te zwijgen over de impact op ons schone drinkwater die de datacenters gebruiken voor het koelen. Het is ouderwets profit over planet -beleid.
En niet alleen gaat het mis met het ecologische plafond. Ook aan de van de sociale ondergrens gaat het mis. Wanhopige huurders uit verschillende stadsdelen, kloppen al jaren aan bij de gemeente omdat ze hun energierekening niet kunnen betalen. Hun woningen zijn vervallen en energiearmoede ligt voor duizenden huishoudens op de loer. Toch besteedde dit college 5 keer meer geld aan stadsverwarming op biomassa en afvalverbranding dan aan het isoleren van woningen. Energie besparen zou juist op één moeten staan.
Tot overmaat van ramp wordt het Amsterdamse beleid al jarenlang ingefluisterd door dezelfde multinationals die de klimaatcrisis hebben veroorzaakt. De economische adviesorganen van de gemeente zitten vol met lobbyisten van Shell, Schiphol, Tata Steel, Rabobank, Ahold, de biomassa-industrie en de datacenterbranche. Deze vervuilende bedrijven adviseren ons over een duurzame metropool. Dat is de wereld op z’n kop toch?
En begrijp me niet verkeerd; we verwachten niet van een stadsbestuur dat ze binnen 3 jaar alle wereldproblemen oplossen. Het huidige collegebeleid maakt de transitie naar een donuteconomie echter zo goed als onmogelijk. Het is wrang dat ons college ondertussen mooi weer speelt met theoretische modellen en aaibare, kleine praktijkvoorbeelden, terwijl de grote industriële sectoren buiten schot blijven.
Dat is niets ten nadele van jou, Kate. Jij bent immers niet de verantwoordelijke beleidsmaker hier. Maar sta niet toe dat stadsbesturen jouw model gebruiken  om hun vervuilende praktijken te greenwashen. Dat is schadelijk voor de geloofwaardigheid en het draagvlak dat nodig is voor de klimaattransitie. We moeten voorkomen dat de binnenste ring van de Donut symbool komt te staan voor de ideologische leegte die na decennia van neoliberalisme is achter gebleven in het publieke bestuur.
Hopelijk is er tijdens de Donut Dagen ruimte om het te hebben over welke (radicale) beleidskeuzes er écht nodig zijn om binnen grenzen van de donut te blijven in Amsterdam. Ik spreek je graag!
Johnas van Lammeren fractievoorzitter Partij voor de Dieren Amsterdam
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

agnar123
agnar12330 sep. 2021 - 10:40

Datacentras kunnen duurzamer, als het koelwater gebruikt wordt voor verwarming van gebouwen in de winter. Men zegt, dat dat niet rendabel is. Het koelwater zou eerst verwarmt moeten worden tot 70 graden. Maar dat is achterhaald. Als je koelwater van 30 graden een woonwijk in pompt en de huizen hebben warmtepompen, dan kan men dat koelwater als warmtebron gebruiken. Heb je in de winter een warmtebron van 10 graden of meer, dan kun je een behoorlijk rendement halen met je warmtepomp.

FredD2
FredD230 sep. 2021 - 10:32

Amsterdam loopt voor op Nederland en nu kunnen we mooi zien wat een links kabinet zou doen voor het klimaat. Ongeveer hetzelfde als rechts. Niets goeds dus.

Paul250371
Paul25037130 sep. 2021 - 8:39

Als dit klopt dan is het schandalig wat het gemeentebestuur in Amsterdam flikt.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!30 sep. 2021 - 8:05

Meneer van Lammeren, Interessant stuk. Ik ben wel benieuwd hoe u naar de volgende passage uit een groot onderzoek kijkt: “Hoewel de overgrote meerderheid van de groei waarschijnlijk in het zuiden van de wereld zou plaatsvinden, zullen China, Brazilië, de VS en de leden van de Europese Unie de grootste producenten blijven. In 2029 produceren deze landen mogelijk nog steeds 60% van de wereldwijde vleesproductie. Alleen al in Brazilië is 175 miljoen hectare bestemd voor het houden van vee”, een oppervlakte die ongeveer gelijk is aan de “hele landbouwgrond van de Europese Unie”. “We weten ook dat de gemiddelde uitstoot van broeikasgassen [broeikasgas] in de EU door vee de helft is van het wereldwijde gemiddelde. Het wereldwijde gemiddelde is ongeveer 14% en het EU-gemiddelde is 7%”, voegde hij eraan toe. Dan vraag ik mij af of het slim is om hier zo drastisch te willen verminderen. Hier uitstoot van (laten we gemiddelde van Europa aanhouden terwijl wij weten dat in Nederland het “schoonst” geproduceerd wordt) 7%. Moet je dan productie willen verplaatsten naar landen waar de uitstoot misschien wel 20% is? Wat schiet de wereld daarmee op?

robert vos
robert vos30 sep. 2021 - 5:10

Goed stuk. Zouden we vaker moeten doen:”wat zeggen politici (zowel links als rechts) en wat gebeurt er werkelijk”. Wellicht dat kiezers dan hun stem uitbrengen op basis van feitelijk gedrag van politici en niet op hetgeen ze zeggen te zullen doen en hebben gedaan.

1 Reactie
adriek
adriek30 sep. 2021 - 8:18

Kiezers baseren hun stem meer en meer op steeds kortere en steeds slechter onderbouwde kreten. Wilders is groot geworden door spitsvondige oneliners in debatten en op Twitter, niet door goed onderbouwde plannen en al helemaal niet door daden. Je overschat de gemiddelde kiezer.

Karingin
Karingin29 sep. 2021 - 23:17

Ja die biomassacentrale, wat een soap is dat geworden zeg! Ongetwijfeld met goede intenties ingezet, bakken met geld tegenaan gesmeten en toen bleek 't toch niet zo'n geweldige oplossing - in elk geval niet op deze manier. En nu willen ze ervan af waardoor je er redelijk zeker van kan zijn dat duurzaamheid helemaal uit het zicht verdwijnt... Maar die datacenters zijn volgens mij toch een ander verhaal, ik zou het nog eens moeten opzoeken maar volgens mij zijn die behoorlijk goed bezig qua duurzaamheid. Ze gebruiken wel veel energie, maar voor het merendeel groen en ze leveren ook terug. En laten we wel wezen, de razendsnelle uitwisseling van informatie en het gigantische beschikbare archief zijn best wel heel erg behulpzaam in het signaleren, analyseren en bestrijden of oplossen van hele grote (en ook kleine natuurlijk) problemen

1 Reactie
The Apple
The Apple29 sep. 2021 - 23:48

Zeker, maar net zoals je niet alle koeien van de wereld in Nederland moet gaan huisvesten, geldt dat ook voor datacentra,

TwoTone
TwoTone29 sep. 2021 - 20:20

Hmm, dit geldt ook voor Brussel, niet alleen voor Amsterdam. Alle mooiweer plannen die nu gemaakt zijn voor het klimaat lossen niks op. Werkelijk klimaatbeleid betekent minder consumeren, minder produceren, minder importeren, volledig geisoleerde woningen, een zo nieuw mogelijk wagenpark ongeacht het aandrijftype, minder transport, warmteproductie uit de meren, meer groente eten. Noodzaak: - btw omlaag op nieuwbouw en herontwikkeling - bouwleges fors verlagen - bpm afschaffen en sloopregeling auto’s ouder dan 10 jaar - btw op groente afschaffen - fors investeren in openbaar vervoer - huurwoningen renoveren en vervangen met subsidie - tot woningen geisoleerd zijn energiebelastingen verlagen en gas blijveb verbruiken - uiteindelijk zijn zonnepanelen en windmolens bij productie en recyclen gewoon fors vervuilend en is noodzakelijk electriciteits opslag enorm vervuilend (denk aan de gifmeren in china) Allemaal zaken die dus minder belasting opleveren voor Brussel en de overheid. En minder winst voor bedrijven. De overheid is totaal niet gemotiveerd om het klimaat te redden. Klimaat is nu een belastingvehicle en een winstvehicle voor respectievelijk overheid en bedrijven.

agnar123
agnar12329 sep. 2021 - 14:22

Citaat: "Een klimaatbom tikt." Vermoedelijk ben je van mening dat het twee voor twaalf is. Of 1 voor 12. Wellicht moet je de batterij van je klokje vervangen. Als de klimaatbom afgesteld is op 12.00 uur, dan is het nu 13:30 uur. De bom is al lang afgegaan en we zitten nu met de fall-out. Het ijs op Groenland is niet meer te redden, de meeste gletsjers zijn verdwenen, de zuidpool verbrokkelt, et cetera. Maar 'het mooiste van alles': Siberie staat in brand. De grootste bossen ter aarde. Daaronder permafrost met lekker veel methaan. Brandt geweldig. Daaronder enorme lagen steenkool. Wordt lachen als dat gaat branden. Dan verdwijnt de zuurstof in de atmosfeer en krijgen we een atmosfeer met meer co2 dan zuurstof. De Hopi (een groep native americans) hebben een profetie: Als de mens zich blijft misdragen, worden ze verwijderd en krijgen de mieren het voor het zeggen. Nog even en alle grote zuurstof verbruikers sterven uit. Dat zijn dus de zoogdieren en vogels. Dan komt het tijdperk van de insecten. Over 50 miljoen jaar debateren de mieren over de vraag, of de mens echt bestaan heeft en of dat beest echt zo dom was. Ja, het is echt lachen met die klimaat tijdbom.

4 Reacties
adriek
adriek29 sep. 2021 - 19:06

Een paarduizend jaar geleden heeft god alle mensen op twee na verdronken, misschien is het overspoelen van de aarde met CO2 / in combinatie met afknijpen van de O2 voorraad een nieuw experiment om de mensheid te rebooten?

EenMening
EenMening29 sep. 2021 - 19:42

Het waren er acht.

adriek
adriek30 sep. 2021 - 8:22

I stand corrected. De kids mochten meevaren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 sep. 2021 - 13:45

Van Ragnarök zijn er twee versies, met of zonder menselijke overlevenden.