Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Amsterdam 13e op wereldranglijst leefbare steden

  •  
26-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
adamb_300.jpg
Wenen, Zürich en Geneve aan kop, 16 Europese steden in top 25
De hoofdstad staat net als vorig jaar op de 13e plaat in het jaarlijks onderzoek naar de leefbaarheid in 221 steden door het wereldwijd opererende personeelsadviesbureau Mercer.
Mercer verricht het onderzoek om eerlijkere beloning van in het buitenland gestationeerde medewerkers van overheden en multinationals mogelijk te maken. Het bureau kijkt daarbij naar zaken als politieke stabiliteit, gezondheid, sociaal-culturele en economische omstandigheden en onderwijs.
RTEmagicC_rank_560_470.jpg
Voor het eerst maakte Mercer een aparte index van eco-vriendelijke steden. Daarbij doen de – veelal eeuwenoude – Europese steden het een stuk slechter. Amsterdam staat daarbij op de 39e plaats, net boven Brussel.
RTEmagicC_ranke_560_307.jpg
cc-foto: Werner Kunz

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Hanvander Horst
Hanvander Horst26 mei 2010 - 6:29

Genese is opgepoetst, reteduur en dodelijk saai. Alleen de golfjes van het meer van Genève zorgen voor enige afwisseling. Met dat soort elementen moet je wel rekening houden.

ReneeO
ReneeO26 mei 2010 - 6:29

Ik mis Den Haag! ;-) Wenen vind ik een van de meest slaapverwekkende steden die ik ken, ondanks het feit dat ik dol op opera ben, maar het zal er ongetwijfeld goed toeven zijn. Ben ook niet weg van Zürich, maar Berlijn, Frankfurt en Toronto vind ik helemaal geweldig.

SirCharles
SirCharles26 mei 2010 - 6:29

Ondanks de recente problemen daar houd ik het bij Bangkok. :)

Peter502
Peter50226 mei 2010 - 6:29

Het is wel zaak bij deze lijstjes ook je eigen voorkeuren te laten meewegen. Je zult toch maar dagelijks de culinaire hoogstandjes in Nieuw Zeeland moeten verteren, onleefbaar ! :)))

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort26 mei 2010 - 6:29

Peter..... dat valt me van je tegen. Ze maken in Nieuw Zeeland tegenwoordig schandalig goede wijnen. Prima vertoeven daar hoor! en lekker veel goedkoop lamsvlees!

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort26 mei 2010 - 6:29

Geef mij maar Rotterdam trouwens.

paulvr2
paulvr226 mei 2010 - 6:29

Inderdaad, eigen voorkeuren. Wenen is een absoluut paradijs voor hen die graag naar opera, concerten en ballet gaan kijken. Maar je moet er - tenzij je net als ik destijds student bent - wel een zeer forse portemonnee voor meebrengen. Ik heb ook de zelfkant van die maatschappij gezien, bezoeken gebracht aan Römisch I en II (Weense gevangenissen) om maar een voorbeeld te noemen, en enkele rechtszaken als toeschouwer mogen bijwonen. Daaruit sprak destijds in elk geval ook een hoop ellende voor de onderklasse van die stad. Zürich, voor zover ik het ken, is een stad die een duur imago heeft maar ook heel leuke alternatieve wijken en cultuurbelevenissen te bieden heeft. Ook in de iets wijdere omstreken, zoals in het noordwesten prachtige rustige meertjes in de bossen met niet al te dure behuizing direct aan het meer. Amsterdam, tja, wat ervan te zeggen? Ik ben er geboren, had er familie waar ik vaak logeerde. Een wisselbad van humor en hardheid, hele leuke maar ook hele nare dingen. Nee, ik vrees dat heel veel dingen gebonden zijn aan de persoon die oordeelt. Hoe kun je het gevoel wat Amsterdamse humor geeft als de conducteur van de tram dat op zijn publiek loslaat beoordelen als je geen Nederlands spreekt? De gezondheidszorg die doorgaans aan het betreffende land gebonden is? Je rechten als werknemer of als huurder? Als ik naar het bovenste lijstje kijk dan denk ik dat men hoofdzakelijk heeft gekeken naar het culturele aanbod in die diverse steden, en dat dan zonder zich af te vragen hoe betaalbaar dat aanbod voor de gewone man of vrouw in die stad is. Vrij zinloos dus.

2 Reacties
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort26 mei 2010 - 6:29

Paul, de lijst is opgesteld voor Expats, die in de regel weinig tot niets te maken hebben met de problematiek die je vermeldt. Je kunt dus sowieso twijfelen aan de kwaliteit van dit soort lijsten. Ik vraag me dan ook af wat dit stukje info op Joop doet.

rgeurtsen
rgeurtsen26 mei 2010 - 6:29

Hoi Paul Het is geen kwestie van persoonlijke oordelen die domineren. De criteria zijn helder: ?Consumer goods ?Economic environment ?Housing ?Medical and health considerations ?Natural environment ?Political and social environment ?Public services and transport ?Recreation ?Schools and education ?Socio-cultural environment De nromen die daarbij gelden is teveel tekst maar dat kun je in het Mercer rapport nalezen. Wenen is een tijd mijn stad om te wonen en te leven geweest. Neem nou bijvoorbeeld Natural environment bij Amsterdam en Wenen. IN Amsterdam ben je i n twintig minuten buiten de stad in 'wat wij natuur noemen': de polder, etc. IN wenen zit je langs de Donau en in de omliggende heuvels... iets meer tijd nodig. De hoeveelheid groen is in Amsterdam uitermate belabberd, per inwoner en per m2 is er in Zoetermeer heel wat meer groen. Dagelijks eten is iets duurder, mee eens, maar wonen is weer goedkoper. De stad heeft nog steeds het voordeel dat een eeuw geleden er 150% van het aantal mensen woonden vergeleken met nu. De opera heb ik drie ker bezocht, het overig muziekaanbod is minstens zo rijk als in nederland. De stad is veel veiliger dan bijv. Den haag en Rotterdam en het odnerwijs aanbod hartstikke goed. Anyway... je klachten over rechtspraak etc. zijn terecht. De zweem van discriminatie is directer en beter zichtbaar dan hier. De zorg voor gehandicapten is in Wenen voor zover ik heb meegemaakt echt veel beter dan bij ons.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mei 2010 - 6:29

Er gaat niets boven Groningen!

1 Reactie
paulvr2
paulvr226 mei 2010 - 6:29

oooohh, don't tempt me... please! Spitsbergen ligt ook boven Groningen als je het geografisch bekijkt. En als ik naar het liedje "Brabant" van Guus Meeuwis luister dan is voor mij Groningen het stukje noordelijk koud buitenland waar hij van zingt. Maar goed, ieder zijn smaak! Veel plezier daar!