Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty stapt naar de rechter om etnisch profileren marechaussee

  •  
26-02-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
marechausseerutte

© Foto: Minister-president Rutte

Omdat de Koninklijke Marechaussee blijft doorgaan met etnisch profileren, dagvaarden twee burgers en vier organisaties de Nederlandse overheid. De burgers, Amnesty International, Controle Alt Delete, antidiscriminatiebureau RADAR en het Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM) willen dat er een eind komt aan de discriminerende grenscontroles. Amnesty International schrijft:
"Bij grenscontroles selecteren marechaussees mensen onder meer op grond van hun uiterlijk voorkomen, huidskleur, of afkomst (etniciteit). Dit bepaalt mede of iemand wel of niet uit de rij wordt gehaald voor controle. Ook hanteert de Koninklijke Marechaussee algemene risicoprofielen waarin etniciteit voorkomt, zoals mannen die snel lopen, goed gekleed zijn en die er ‘niet Nederlands’ uit zouden zien."
Deze vorm van discriminatie vindt plaats met instemming van de minister van Defensie en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. De twee burgers die bij de zaak betrokken zijn, hebben eerder aan de bel getrokken bij de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Ombudsman. Uit onderzoek van die laatste bleek in 2017 dat de marechaussee inderdaad kijkt naar huidskleur bij grenscontroles.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.