Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty: onderdrukking Palestijnen is apartheid

  •  
01-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
828 keer bekeken
  •  
PALESTINIAN - ISRAEL - CONFLICT - SURVEILLANCE

© A Palestinian woman stands at the fence of her house in al-shuhada street, which is largely closed to Palestinians, in the flashpoint Palestinian city of Hebron on November 9, 2021. Israel's

Israël begaat een misdrijf tegen de menselijkheid door de Palestijnen te onderdrukken. Tot die conclusie komt Amnesty International in een nieuw, 280 pagina’s tellend rapport. De mensenrechtenorganisatie roept Israël op het apartheidssysteem te ontmantelen.
“Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep”, stelt de secretaris-generaal van Amnesty, Agnès Callamard. “Hun rechten worden hun systematisch ontnomen.”
Volgens Amnesty beschouwen opeenvolgende Israëlische regeringen de Palestijnen als bedreiging. “De Israëlische politiek is sinds 1948 gericht op het krijgen en behouden van een Joodse demografische meerderheid die zoveel mogelijk profiteert van de grond en hulpbronnen. Zij is erop gericht Joodse Israëliërs te bevoordelen ten nadele van Palestijnen.”
Om die reden is er in Israël sprake van een apartheidssysteem, oordeelt Amnesty. Andere mensenrechtengroepen, zoals Human Rights Watch en B’Tselem, kwamen eerder ook al tot die conclusie.
De Israëlische regering reageert woedend op de door Amnesty geconstateerde feiten. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid maakt de mensenrechtenorganisatie zich schuldig aan antisemitisme. De Palestijnse Autoriteit is wel blij met de bevindingen van Amnesty.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.