Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amnesty: 13.000 mensen opgehangen in Syrische vernietigingskampen

  •  
07-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2017-02-07 om 07.35.51
Zeker 13.000 tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad zijn in het diepste geheim opgehangen in een van de meeste beruchte gevangenissen van Syrië. Amnesty International spreekt van een vernietigingskamp waar in de eerste vijf jaar van de oorlog op grote schaal gevangen zijn vermoord in opdracht van de hoogste niveaus van de Syrische regering.
Het rapport van Amnesty, Human Slaughterhouse , behandelt de periode van september 2011 tot december 2015. Daarin staat beschreven hoe de executies werden uitgevoerd na schijnprocessen die amper drie minuten duurden. Ook worden de massa-executies in de Saydnaya-gevangenis naar alle waarschijnlijkheid nog steeds uitgevoerd. Het werkelijke dodental ligt volgens Amnesty in dat geval ook vele malen hoger.
Om tot hun conclusies te komen heeft Amnesty met 84 mensen gesproken. Oud-gevangenen, maar ook vier voormalige cipiers bij twee belangrijke gebouwen binnen “het slachthuis”, zoals de gevangenis ook wel genoemd wordt: het “rode gebouw” waar burgers gevangen gehouden worden en het “witte gebouw” waar militaire gevangenen zijn opgesloten. Ook zijn er gesprekken gevoerd met 31 mensen die aan de bouw van het vernietigingskamp hebben gewerkt en met een militaire rechter.
De getuigen beweerden dat een à twee keer per week tot wel vijftig mensen tegelijk werden opgehangen na een fopproces voor een militaire rechtbank. Na hun dood werden de lichamen eerst naar een nabijgelegen militair hospitaal vervoerd, waar als officiële doodsoorzaak een ademhalingsstoornis of hartfalen werd geregistreerd. De lichamen werden vervolgens tussen middernacht en zonsopgang naar de rand van Damascus gesleept waar ze in twee massagraven werden gedumpt. Het rapport spreekt van een systematische uitroeiing.
Een van de auteurs van het rapport, Nicolette Waldman, schreef:
‘Er is geen enkele reden aan te nemen dat de ophangingen zijn gestopt. Wij achten het zeer waarschijnlijk dat de executies tot aan de dag van vandaag worden uitgevoerd en dat vele duizenden mensen meer op die manier zijn vermoord.’
Ook schrijft ze:
‘De doodsvonnissen zijn ondertekend door de minister van Defensie die gemachtigd om te te tekenen voor president Assad. Het is ondenkbaar dat niet de hele top van het ambtenarenapparaat hiervan weet. Hier is een bewust uitroeiingsbeleid gevoerd.’
Het is niet de eerste keer dat Amnesty een boekje opendoet over hoe het er in de Syrische gevangenissen aan toe gaat. Vorig jaar bleek uit onderzoek dat er gemiddeld driehonderd mensen per maand omkomen in de gevangenissen als gevolg van marteling en honger. Tienduizenden gevangengenomen Syriërs zijn spoorloos verdwenen.
Bron: The Guardian  / Beeld: luchtfoto Saydnaya-gevangenis, Amnesty
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (74)

Weelildragon
Weelildragon5 apr. 2017 - 13:56

Wat mij vooral door het hoofd spookt is dat het allemaal misschien nog erger kan. Assad en getrouwen lijken tot nog toe redelijk stevig in het zadel te zitten. Als Assad opeens uitgeschakeld wordt breekt er misschien paniek uit en krijgen we een grootschalige genocide zoals in Rwanda. Verder kunnen jullie wel allemaal mooi roepen dat anderen het fout aanpakken, maar ik twijfel of er echt een goede oplossing is. Ik zie het een beetje als een vloot schepen proberen te navigeren door een hoop rotsen tijdens een storm. Wat je ook doet er zullen altijd schepen op de klippen varen en schepen tegen elkaar aanbotsen.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger8 feb. 2017 - 5:36

Kommer en kwel voor Amnesty met selectieve ethiek en moraal. Vertrouwen is niet meer de vraag aangezien dat inmiddels - hoog te paard gezeten - in ferm galop over de einder is verdwenen. Ooit van waarde in onafhankelijkheid en redelijke idealen. Uiteindelijk ten prooi gevallen aan subsidies voor persoonlijk belang en evenzeer funest ideologisch gemotiveerde kwezelarij. Oorspronkelijk vrijwilligers idealisme vernietigd door op "niveau" betaalde professionele ideologen die zich uitsloven in haarkloverij. Het is niet anders, helaas.

3 Reacties
MG1968
MG19688 feb. 2017 - 11:42

"Uiteindelijk ten prooi gevallen aan subsidies voor persoonlijk belang en evenzeer funest ideologisch gemotiveerde kwezelarij" Poe gelukkig, dus toch geen 13000 mensen opgehangen, ik begon me al zorgen te maken...

johannn2
johannn28 feb. 2017 - 13:36

Bezorgde, Jij stelt over Amnesty in verband met hun alarm over massa-executies door regiem Assad in Syrië: ".. uitsloven in haarkloverij" Ach, gelijk heb je natuurlijk, zo'n futiliteit als massaal afslachten van gevangenen. Toch? Hebben ze met Assad de verkeerde te pakken genomen, Bezorgde ? Komt dit jou niet goed uit? Gevalletje 'de boodschapper krijgt de schuld'? Amnesty houdt zich, en heeft zich altijd strikt gehouden, aan zijn eigen core-opdracht: het opkomen voor fatsoenlijke behandeling van gevangenen, eerlijke rechtspraak, en rechtvaardige straffen. Een Mensenrecht dus. Ze houden ze zich strikt binnen die begrenzing, treden daar terecht niet buiten. Het zou hen onmiddellijk hun geloofwaardigheid kosten, opgebouwd in jaren. Het waren altijd al mensen met veel deskundigheid. Dat ze in de loop van de tijd geprofessionaliseerd zijn, is een gunstig teken. Dat ze betaald worden spreekt vanzelf. Dat doet niets af aan hun principiële motivatie. Zonder dat zou je dit werk niet kunnen doen. Dan zou je een veel lucratiever carrière kiezen. By the way, is iedereen die betaald wordt voor het werk dat hij doet volgens jou laakbaar? Ik ben benieuwd met welke 'laakbare handelingen' jijzelf dan wel aan de kost komt. .

Pater
Pater9 feb. 2017 - 3:28

@Bezorgde burger Als Amnesty kritiek heeft op Amerika vind je het zeker weer prima? Wees gerust, die kritiek komt ook wel weer. Maar ondertussen kritiek van Amnesty op Assad terzijde schuiven omdat het niet past in je vastgeroeste wereldbeeld is wel erg dom hoor!

JanB2
JanB28 feb. 2017 - 4:55

Assad en Poetin hebben meer doden op hun geweten dan IS Hoe weet u dat? Het grote probleem is dat we zo verdomd weinig horen uit gebieden die onder controle van IS staan. En ook de gegevens over wat Assad wel of niet op zijn geweten heeft zijn nogal warrig: ook in de footnotes bij dit Amnesty rapport staat een schatting tussen de 5000 en 13000. De waarheid is altijd het eerste slachtoffer in gewapende conflicten. Het enige dat vast staat is dat er in Syrië een zéér vuile oorlog woedt (schone oorlogen zijn sowieso een verzinsel van de Amerikanen) waarbij door beide partijen met de botte bijl wordt gehakt. En daarbij zijn aan alle kanten en door alle partijen al duizenden slachtoffers gevallen en dat zal helaas nog wel even zo doorgaan. De VS hadden gewoon met hun poten af moeten blijven van het Midden-Oosten! Maar helaas, het imperialisme (anders is het eigenlijk niet te noemen) vanuit Washington kent geen grenzen (letterlijk!). De balans van de aangerichte schade is huiveringwekkend: een verwoest Irak, een dito Syrië (beide met honderdduizenden doden), opkomend islamitisch fundamentalisme gesteund door "bondgenoot" Saudi-arabië, een verziekte relatie met Moskou (en straks ook met Peking) omdat deze landen weigeren om zich aan de "pax" americana (die niets met vrede maar alles met macht, controle en geld van doen heeft) te conformeren. Als ergens verantwoordelijken voor dit drama gezocht moeten worden dan moet je vooral in de VS zijn. Een paar namen: Bush, Wolfowitz, Cheney, Obama, Hillary Clinton en straks wellicht ook nog Trump. Pas daarna is Assad eventueel aan de beurt.

3 Reacties
JanB2
JanB28 feb. 2017 - 4:59

PS: over de situatie in Libië hebben we het dan nog niet gehad.

Phil2
Phil28 feb. 2017 - 8:17

Mee eens. Maar Trump heeft absoluut geen zin in strijd voeren in Syrië. Als de Russen er uit kunnen komen, zal die het best vinden. Inderdaad onbegrijpelijk dat voortdurende vingertje wijzen richting Poetin (die weliswaar geen lieverdje is), terwijl het Westen door zich in te willen mengen oorzaak is van een onvoorstelbare chaos, verderf en vernietiging. Met als enige verdediging dat we het beter menen dan Poetin.

Pater
Pater9 feb. 2017 - 3:25

Vreselijke opinie van Jan B. 1. Het VS-imperialisme is beslist aan veel zaken schuldig. Maar juist onder Obama hebben de VS een grote stap terug gedaan. De VS onder O. hebben zich teruggetrokken uit Afg. en Irak en hebben geweigerd troepen in te zetten in Syrië. 2. VS-imperialisme is geen verontschuldiging voor de moordpartijen van Assad en sinds kort ook de Russen, met meedogenloze bombardementen op burgers en ziekenhuizen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2017 - 17:23

--- Dit bericht is verwijderd —

5 Reacties
johannn2
johannn27 feb. 2017 - 18:52

Pieter, Maar dat ze de grote foutenmarge ook weergeven, zegt wel veel over de betrouwbaarheid van Amnesty. .

Wittemuis2
Wittemuis27 feb. 2017 - 18:54

Wat wil je nu zeggen ?

DaanOuwens
DaanOuwens7 feb. 2017 - 21:28

@ Wittemuis Pieter Bell wil beweren dat er helemaal niets gebeurd is. En als Assad mensen heeft vermoord is dat hun eigen schuld.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger8 feb. 2017 - 5:53

DaanOuwens 7 februari 2017 at 22:28 Weet U wie ook geen onderzoek en bewijs nodig heeft om te veroordelen? Hint: tegenwoordige tijd, een heilstaat voortkomend uit het Marxisme in het Oosten. Wat U betreft is wijzen op zoiets "triviaals" als bewijslast etc. sowieso verspilde moeite aangezien absolute zekerheden en eenvoudige oplossingen zonder veel zelfstandig kritisch denkwerk Uw voorkeur lijkt te zijn.

Pater
Pater9 feb. 2017 - 3:30

@Daan Ouwens Volgens mij wil Pieter Bell vooral zeggen dat het bericht niet nauwkeurig is.

RoBru
RoBru7 feb. 2017 - 15:40

Kom op Frits, je hebt toch wel argumenten om Wilders en Trump aan te pakken?

Mostafa
Mostafa7 feb. 2017 - 14:38

Vervolgd het Internationale Gerechshof in Den Haag nog steeds dictators zoals Putin en Assad of is het Hof een Pizzeria geworden? Want ik hoor ze niet meer!

OlavM
OlavM7 feb. 2017 - 14:19

@ Henderuk en Appi Mohamud: Natuurlijk is dit slechts een satirisch berichtje van Frits Jansen!

Tom Meijer
Tom Meijer7 feb. 2017 - 13:59

En dit barbaarse regime wordt geholpen door Putin. Aardige man die Putin.

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 feb. 2017 - 13:51

Heb je die tweet voor ons? Of voor de politie? Want dat is aanzetten tot geweld. Maar ga vanuit dat je weer leugens vetkondigt. Wilders is net slim genoeg om anders te formuleeren en Trump heeft 6 twiteraars die wel voor zorgen dat het niet onlain komt zo een uitspraak.

Henderuk
Henderuk7 feb. 2017 - 13:47

Beste, Kunt u voor mij een link plaatsen naar deze tweet? Of is dit nu wat men noemt nepnieuws?

johannn2
johannn27 feb. 2017 - 13:03

De vrede van Assad, waar velen zich hier sterk voor maken. .

6 Reacties
johannn2
johannn27 feb. 2017 - 13:07

De vrede van Assad is de vrede van het kerkhof. .

OlavM
OlavM7 feb. 2017 - 14:16

@ johannn: Daar erger ik me ook al jaren aan: dat zovelen ter linker zijde niet willen inzien wat voor een grote misdadiger Bahar al-Assad is, net als zijn vader Hafiz. En dat Rusland een misdadigersregiem steunt, en oorlogsmisdaden begaat. Al-Assad vertegenwoordigt slechts zo'n 11 % van de Syrische bevolking (Alawieten), en zijn verkiezing als president heeft natuurlijk geen echte democratische legitimatie, gezien de omstandigheden in Syrië.

johannn2
johannn27 feb. 2017 - 18:58

OlavM 7 februari 2017 at 15:16 Je hebt een linker zijde en een linker zijde. Je hebt de linker zijde van de oude gestaalde kaders die nog vaak heel sterk hechten aan hun oude relatie met de USSR, en die hebben overgedragen op Poetin-Rusland. En aangezien Assad een bondgenoot was en is, staan zij door dik en dun achter Assad. Je komt ze nog vaak tegen op internet. Daarnaast heb je het niet-totalitaire links, het links van de individuele rechten, mensenrechten, dat Assad verafschuwt. .

Pater Familias
Pater Familias7 feb. 2017 - 19:46

Johannn, eens dat Assad een enorme hufter is die op grote schaal mensenrechten schendt. Het huidige alternatief is echter ook niet best. Syrië kan het beste weer gestabiliseerd worden via Assad om vervolgens druk te zetten om daarna voor meer democratie en mensenrechten te pleiten en een einde aan het regime Assad.

Pater
Pater8 feb. 2017 - 2:19

@OlavM Het valt mij juist op dat links Poetin en Assad heel breed veroordeelt en dat juist onder het nieuwe nationalistische ultrarechts, van Baudet, PVV, Le Pen, AfD e.d. de Poetinfans te vinden zijn. Op deze website is Boenders de enige ouderwets linkse verdediger fan van Poetin.

johannn2
johannn28 feb. 2017 - 13:14

Pater 8 februari 2017 at 03:19 Klopt. Poetin vindt juist vooral vrienden onder de 'sterke ĺeider'-adepten. De extreme nationalisten van de school Cliteur bijvoorbeeld, zoals Baudet. .

bob b.
bob b.7 feb. 2017 - 12:09

Het is al vaker gezegd, Assad en Poetin hebben meer doden op hun geweten dan IS. En toch buigen de populisten voor Poetin, de moordenaar.

1 Reactie
KnorretjeBig
KnorretjeBig8 feb. 2017 - 6:37

@Bob Ik heb geen zin en de tijd om ue bewering te checken. Het is niet dat ze het niet willen maar dat ze het niet kunnen. Dat komt omdat IS van alle kanten onder druk staat. Of bent u die omsingelde berg weer vergeten waarop duizenden Yezidi's hun toevlucht hadden gezocht?

richarrd
richarrd7 feb. 2017 - 11:36

Hillary Clinton wilde iets tegen Assad gaan doen, wat al veel eerder had moeten gebeuren. De achterban van de nieuwe politieke orde heeft geen enkele vorm van mededogen. Ik denk dat Hillary Clinton een betere president zou zijn geweest dan Obama. Het is gewoon onbestaanbaar dat de wereld dit gewoon allemaal laat gebeuren en daar helemaal geen goede reden voor opgeeft. Nu wordt er genocide gepleegd en weet niemand waarom er niets gedaan wordt alsof het de normaalste zaak is van de wereld. Wat is nu de boodschap dat de wereld, en vooral het Westen, wil uitdragen? Dat mensen naar hun dictator moeten luisteren als ze niet uitgeroeid willen worden? Aan de andere kant is het misschien wel zo dat het beter zou zijn als ze in het Midden Oosten zelf hun problemen zouden oplossen. Als een dictator succesvol uit de weg wordt geruimd hou je een land over waarbij de ene helft vóór het Westen is en de andere tegen het Westen en dat is genoeg reden voor een burgeroorlog, dus dat schiet ook al niet echt op.

2 Reacties
richarrd
richarrd7 feb. 2017 - 11:40

Maar als je als Westen wél iets aan Assad zou doen, en het land daarna in een burgeroorlog uitbarst dan is er ook niets meer aan te doen maar heb je in ieder geval gedaan wat je kon doen. Dus ingrijpen zou de beste oplossing geweest zijn.

pieterkamper
pieterkamper7 feb. 2017 - 15:04

De wereld laat dit soort dingen niet toe. Nadat Irak was verwoest, ten kosten van een miljoen doden, kwam het rapport Davids wat Balkenende en De Hoop Scheffer als medeplichtigen aanwees. Iets van een jaar geleden, nar zeven jaar onderzoek, verscheen in VK een rapport wat de leugens van Tony Blair over de aanval op Irak ontzenuwde. En zo zullen er vast ook wel rapporten komen over het destabiliseren en verwoesten van Syrië en Libië. Je kunt dus gerust zijn, wij laten het niet toe.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2017 - 11:27

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Pater Familias
Pater Familias7 feb. 2017 - 19:50

Je gaat IS toch niet vergelijken met een leuk scoutingsclubje. ISIS is geen alternatief voor het regime Assad, maar een verslechtering.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 feb. 2017 - 21:07

'Nederland doet vrolijk mee aan bombardementen in Syrië; pro-Assad' Misschien moet je je toch eens wat beter verdiepen.. http://nos.nl/artikel/2080783-koenders-assad-in-den-haag-berechten.html

KnorretjeBig
KnorretjeBig8 feb. 2017 - 6:28

@Rearden De SP was ook tegen het ingrijpen in het voormalige Joegoslaviè.

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 feb. 2017 - 9:43

Hoe een prachtland tot op zo een niveu kon zakken omdat het westen zogenaamd zich mee moest bemoeien, wat een zonde.

9 Reacties
geen-mening
geen-mening7 feb. 2017 - 10:51

Je zegt het goed zogenaamd want het heeft niks met het westen te maken maar met de dictatuur in het land zelf waar mensen vanaf wilden.

aloha2
aloha27 feb. 2017 - 11:25

he hebt gelijk als je zegt dat het westen zich niet had me moeten bemoeien. Maat daarvoor was Syrië al een desporabel land waar alle mensenrechten geschonden werden.

RoBru
RoBru7 feb. 2017 - 13:19

Dus het is de schuld van het Westen dat Assad 13.000 mensen ophangt? Of is je 'zogenaamd' de nuancering?

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 feb. 2017 - 13:49

Meneer Heenskerk. Mischien zou u eerst is iets moeten doen aan onze eigen dictatoriale eigenschappen alvorens we een ander land gaan dwingen om dat te doen. Dwingen werkt averecht en dat weet elk ouder. Het zelfde geld voor verbieden. Nu is het merendeel wat daar tegen het regering vecht of mercenaries of terroristen, en de waare burger zit er tusse omdat de regering ook niet meer weet wie het kan vertrouwen.

Henderuk
Henderuk7 feb. 2017 - 13:57

Het Westen?????? Het moge nu toch wel voor iedereen overduidelijk zijn dat deze "spontane" volksopstand volledig gefinancierd is door saudi arabia en Qatar en logistiek begeleidt door turkije kom op zeg.

Tom Meijer
Tom Meijer7 feb. 2017 - 14:05

Ja voor de burgeroorlog was alles beter. De familie Assad had het keurig voor elkaar. Hoe ze dat deed is blijkbaar van geen belang.

geen-mening
geen-mening7 feb. 2017 - 14:16

Appi je moet een paar stappen terug, het was de bevolking die in opstand kwam en het was Assad die zijn eigen bevolking met vatenbommen ging bestoken. De bevolking smeekte de internationale gemeenschap iets te doen maar we deden niks, in dit vacuüm hebben jihadisten (IS e.d.) hun kans gegrepen en toen was het hek van de dam en was er voor "ons" sowieso niks meer te winnen. Het westen heeft helemaal niks met die opstand etc. in eerste aanleg te maken, juist het gebrek aan daadkracht van de hele internationale gemeenschap heeft Assad de kans gegeven zich als een beest te gaan gedragen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz7 feb. 2017 - 14:20

Ach Appi, niet alles is altijd maar de schuld van het westen! Dat vingerwijzen is een reflex die je heel veel ziet in het Midden Oosten waar het westen (of Israel natuurlijk) sowieso de schuld krijgt, al staat Assad zelf op de foto waar hij gevangenen onthoofdt. Assad is een zeer gewelddadige dictator die duizenden van zijn burgers zonder enige vorm van rechtspraak een nare dood heeft bezorgd, uitsluitend zodat hij en zijn clan aan de macht kan blijven. Daar heeft het westen helemaal niets mee te maken. Sterker nog, HAD het westen zich er maar actief mee bemoeid, dan was het in elk geval niet slechter afgelopen dan nu.

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 feb. 2017 - 20:19

@heemskerk en Piuatu. Yep de opstand was van de burgers, maar niks mis met een vreedzaam ongehoorzaamheid. Het begon pas toen terroristen begonnen te schietten op de ordehanhavers en niet andersom. "Het Westen?????? Het moge nu toch wel voor iedereen overduidelijk zijn dat deze “spontane” volksopstand volledig gefinancierd is door saudi arabia en Qatar en logistiek begeleidt door turkije kom op zeg." Het volksipstand ja en de terroristen ook. Alleen is de vraag met welke goedkeuring. Het westen is zeker op de hoogte van de spelletjes van Saudis en Qatar, sterker nog ze helpen ze een handje door de terroristen persoonlijke beschermings middelen te stuuren zoals in het geval van nederland e. duitsland. En wapens in het geval van America en Engeland. Zonder die bemoeinis was het geld van de Saudis niet voldoende om de oorlog zo ver door te trekken. "Ja voor de burgeroorlog was alles beter. De familie Assad had het keurig voor elkaar. Hoe ze dat deed is blijkbaar van geen belang." En dat is het juist niet. Het zijn terroristen uit het buitenland voornamelijk sunnis uit het omliggende landen zoals Qatar en Saudie. Maar ook uit Irak en sommige uit syrie zelf. Dat noem ik geen burgeroorlog, dat is een invasie.

Phil2
Phil27 feb. 2017 - 8:43

Zijn de Syriërs een gedoemd volk? Met zoveel geweld, is revancheren onvermijdelijk, en daarmee vrede en stabiliteit verder weg. Hopelijk kunnen Russen, Turken, Iraniërs en Amerikanen gezamenlijk toch tot een oplossing komen. Maar bij genoemde partijen zijn de tegenstellingen eveneens groot. Opmerkelijk dat Poetin zegt over de oplopende spanningen tussen VS en Iran zich zorgen te maken. En de EU... stond erbij en keer ernaar.

5 Reacties
geen-mening
geen-mening7 feb. 2017 - 8:57

Tja, volgens alle wetenschappelijke modellen m.b.t. oorlog is het voor buitenstaanders sowieso het beste om er bij te staan en te kijken. Onze bommen maken ook weer mensen dood, is dat minder erg omdat wij zogenaamd aan de goede kant staan? Hoe meer mensen en landen zich ermee gaan bemoeien hoe groter het leed wordt. Het is kiezen tussen 2 kwaden maar links om of rechts om gaan er mensen onder leiden. Zoals je met bijv. Irak hebt kunnen zien is bemoeienis van buitenaf vaak ook weer een opmaat naar een nieuw conflict waardoor je het alleen nog maar erger maakt.

Popiejopie3
Popiejopie37 feb. 2017 - 11:25

Phil Iran is een oude vriend van de Russen, bovendien beschermt Iran samen met de Russen Assad. Overigens een clubje "niet-soenniet". Iran en de VS kun je alleen in de context van Israël begrijpen.

rbakels
rbakels7 feb. 2017 - 12:35

De beste remedie tegen (militaire) conflicten tussen staten is welvaart, althans het vooruitzicht daarop. Een mevrouw van Clingendael vertelde laatst op TV dat historici weten dat bijna geen enkel conflict militair wordt opgelost. Nog los van de bijwerking dat overwinningen vaak Pyrrhus-overwinningen zijn die alweer de kiem bevatten voor een volgend conflict. Zo is de Tweede Wereldoorlog zonder meer het product van de Eerste Wereldoorlog, en is de oprichting van Israël een gevolg van de Tweede Wereldoorlog dat nog steeds voor oorlog in het Midden-Oosten zorgt.

richarrd
richarrd7 feb. 2017 - 12:48

Ja natuurlijk, het is allemaal de schuld van de EU. Als u Poetin zo'n goed voorbeeld vindt als politiek leider, keurt u het dan ook goed dat wanneer de politiek oppositie in Rusland een te grote mond krijgt, dat dan degenen die die grote mond hebben gehad vergiftigd, opgepakt, of doodgeschoten worden? Alles om de grote leider Poetin, het grote politieke voorbeeld voor de rest van de wereld, aan de macht te houden?

richarrd
richarrd7 feb. 2017 - 16:04

Rusland is onderdeel van het probleem.

Inga Flyktingar
Inga Flyktingar7 feb. 2017 - 8:33

Het westen heeft defensie kapot bezuinigd, al zou de politiek wat willen doen, ze kunnen het niet meer. En we kijken toe hoe deze genocide stees grotere vormen aanneemt.

3 Reacties
rvb2
rvb27 feb. 2017 - 10:27

Deze genocide wordt voor een groot deel juist door defensie uitgevoerd. Het doel van een leger is mensen vermoorden, niet mensen beschermen.

Inga Flyktingar
Inga Flyktingar7 feb. 2017 - 12:57

@rvb Wat heeft dit met het herstellen van budget van Nederlandse defensie te maken?

johannn2
johannn27 feb. 2017 - 13:06

rvb, Dat is blijkbaar inderdaad de opvatting van Assad. In onze contreien is het doel van een leger bevolking beschermen. Of is dat te westers democratisch gedacht?

geen-mening
geen-mening7 feb. 2017 - 8:24

Ja heel erg en nu?

2 Reacties
Robbels
Robbels7 feb. 2017 - 12:47

Nu is Bashar al Assad definitief onhoudbaar als president van Syrie.

johannn2
johannn27 feb. 2017 - 13:08

geen, En nu? Nu worden ze opgehangen. .

pieterkamper
pieterkamper7 feb. 2017 - 8:15

Wat mij zeer stoort bij Amnesty is dat die het altijd over gevolgen hebben, nooit over oorzaken. Ik was eind 80er jaren in Syrië, een dictatuur, jazeker, met vijf geheime diensten. Maar een vredig land, waar ik in het holst van de nacht mij veilig waande in Damascus, de enkele schildwacht die je tegenkwam, kon je grappen mee maken. Dat wat Amnesty nu naar buiten brengt het gevolg is van de VS poging tot regime change, daar hoor je Amnesty niet over. Het zal wel beleid zijn, amnesty voor de VS.

9 Reacties
Doofenschmirtz
Doofenschmirtz7 feb. 2017 - 9:28

Ach hou toch op zeg. Er is maar een verantwoordelijk hier en dat is Assad en zijn kliek. Niks poging tot regime change. Er ging heel iets anders aan vooraf tot regime change een optie werd, maar dat was ruim na het begin van de opstand tegen Assad. En die opstand was echt niet georkestreerd door de VS.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten7 feb. 2017 - 9:38

Dat is ook de taak die ze zichzelf hebben gesteld. Ze stellen zich teweer tegen mensenrechtenschendingen, altijd en overal. Dat geeft een zekere politieke afstandelijkheid waartdoor ze geloofwaardiger worden en niet beticht kunnen worden van politiek. Wil jij een andere organisatie, dan richt je er maar een op. Dat is wat jij wil, dat ze namelijk politiek stellingnemen, en wel precies in de richting die jij wil, namelijk anti-Amerika. Duidige massamoorden zijn direct gerelateerd aan de door joi zo bewierookte geheime diensten 'want het was zo rustig'. Waar Amnesty vroeger ook altijd kritiek op had, omdat die instellingen naar buiten toe dan wel lief en leuk waren, maar zich altijd binnenskamers misdroegen. Wat jou niet kan schelen, want het was zo fijn rustig buiten. Overigens spreken ze zich ook uit tegen mensenrechtenschendingen in de VS en door de VS, indien nodig. Ze zijn veel neutraler dan jij wil weten.

Pindaklaas
Pindaklaas7 feb. 2017 - 10:01

`... nooit over oorzaken....´ Komt het wel eens in je op dat veel van deze mensen onschuldig zijn aan het opgelegde strafbaar feit, maar dat het de overheid gewoon beter uitkomt dat deze mensen verdwijnen van het aardoppervlak? In 3 minuten is het onmogelijk een strafzaak tot een weloverwogen uitspraak te brengen en vreemd dat al deze mensen verhangen worden.

pieterkamper
pieterkamper7 feb. 2017 - 10:39

doofen Zelfs een VS generaal met veel huzarensla gaf voor een VS senaats onderzoeks commissie toe dat wel eens de verkeerde groepen werden getraind en bewapend, in Syrië.

rbakels
rbakels7 feb. 2017 - 12:38

Je moet toch vaststellen dat dictaturen in het Midden-Oosten tot een zekere stabiliteit leidden die ver te zoeken is overal waar westerse "bevrijders" een regime change bewerkstelligden. Gadaffi, Saddam Hoessein, Assad: het zijn geen van alle lieverdjes, maar ze hielden wel hun land bij elkaar.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz7 feb. 2017 - 14:25

Pieterkamper, ja inderdaad. Maar ruim NADAT er een opstand was uitgebroken. Er is inderdaad steun terecht gekomen bij verkeerde strijdgroepen, helaas. Maar het lijkt er verdacht veel op dat zo'n feit, dat niet in enige verhouding staat tot het martelen en vermoorden van duizenden veelal onschuldige burgers puur omdat er een verdenking bestaat (of gewoon om angst aan te jagen), wordt gebruikt om dit soort smerige daden te relativeren. Zo van ach ja, Assad, maar weet je, die Amerikanen hebben ook wel eens wapens in verkeerde handen laten vallen of de verkeerde mensen gesteund. Alsof dat iets goedpraat.

Johan eldert
Johan eldert7 feb. 2017 - 14:30

wat storend is zijn de valse argumenten die hij hanteert.[alweer] a) dat jij veilig bent, betekent niet dat anderen dat ook zijn. Jouw beleving is op geen enkele manier representatief voor de volledig veiligheidssituatie in syrie b) het is niet aan amnesty om allerlei ontwikkelingen politiek te duiden. zij komt op voor de mensenrechten op deze planeet en doet continue verslag waar het mis gaat of evt niet. dat is ook de kracht van AI. zij blijft politiek neutraal en rapporteert alleen over mensenrechten.

erikbos
erikbos7 feb. 2017 - 16:36

"Ik was eind 80er jaren in Syrië, een dictatuur, jazeker, met vijf geheime diensten. Maar een vredig land," Bent u toen toevallig ook in Hama geweest? Want daar zult u het ook wel lekker vredig gevonden hebben. In 1982 zijn daar duizenden mensen afgeslacht door papa Assad omdat ze het niet eens waren met zijn regime, heel vredig.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 feb. 2017 - 16:47

Heeft u toen ook nog een uitstapje gemaakt naar Hama en wat foto's genomen van het vredige Syrië? (http://www.wikiwand.com/en/Hama)

Don Quichote
Don Quichote7 feb. 2017 - 8:03

We weten het, en we doen niets tegen de man die hierachter zit. Zodat we over twintig jaar, wanneer alle feiten door de zoveelste onderzoeker onder neuzen is gewreven, kunnen verzuchten: "hadden we nou niet één bom op zijn paleisje kunnen gooien" Maar we willen het niet, het is tegen de regels om een staatshoofd direct om te brengen om de oorlog daar te stoppen , en zolang zullen de gasbommen, de executies, de martelingen en massamoorden gewoon onder neus doorgaan.

Liempt
Liempt7 feb. 2017 - 7:31

Het is ongelovelijk wat er nu weer onder ieders ogen afspeelt. Ik ben in Cambodja in de S21 gevangenis geweest (aansluitend Killing Fields). Wat zich daar heeft voorgedaan, wordt hier gewoon herhaald...onbegrijpelijk.

Piet de Geus
Piet de Geus7 feb. 2017 - 7:14

Poetinistas kom er maar in: Amnesty is een mantelorganisatie van Soros.

1 Reactie
poeslief
poeslief7 feb. 2017 - 15:40

@Piet als agnost ben ik verplicht, tot u mij het tegendeel bewijst, de door u neergepende mogelijkheid niet uit te sluiten.