Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amersfoortse ambtenaren kunnen straffeloos discrimineren

  •  
30-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2124 keer bekeken
  •  
amersfoortkei

Er is bij de gemeente Amersfoort sprake van institutioneel racisme. Ambtenaren van kleur en medewerkers met een migratieachtergrond maken minder kans op een promotie. Ook voelen zij zich minder gewaardeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) waarover RTV Utrecht bericht.

In het rapport staat onder meer kritiek op het toepassen en naleven van procedures rondom de instroom, doorstroom en beoordeling van personeel. Dat leidt tot ongelijkheid tussen medewerkers op grond van afkomst, huidskleur en/of religie in hun kansen om binnen te komen en door te groeien in de organisatie. Ook is sprake van niet-geformaliseerd, sociaal ingesleten gedrag dat ongelijkheid versterkt.

Ambtenaren die het slachtoffer zijn van discriminatie, vinden het vaak moeilijk om hun ervaringen te delen met leidinggevenden of vertrouwenspersonen. Het is nu niet eenvoudig om binnen de gemeente melding te maken van grensoverschrijdend gedrag, zo blijkt uit het onderzoek van KIS.

Het platform wijst er voorts op dat racistische medewerkers nu niet bestraft worden. “Uit dit onderzoek blijkt dat er een grote kloof bestaat tussen de formele en juridische kaders voor het aanpakken van (institutioneel) racisme en discriminatie enerzijds en het geobserveerde gebrek aan consequenties voor mensen die racistisch handelen en/of discrimineren anderzijds.”

Het Amersfoortse college van b&w is geschrokken door de uitkomsten van het onderzoek en belooft maatregelen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Ivan61
Ivan6131 okt. 2023 - 8:44

Natuurlijk is dat zo. Persoonlijk kan ik behoorlijk dikke boek schrijven over mijn ervaringen met instanties. En toch bekijk ik dat positief. De verandering is begonnen en dat gaat lang duren maar is niet meer te stoppen.

DaanOuwens
DaanOuwens31 okt. 2023 - 7:43

Dit soort cultuur is over een lange termijn ontstaan. Het veranderen gaat ook lang duren. Een mooie start zou zijn de foute medewerkers te ontslaan. Maar de dossieropbouw bij overheden is vaak minimaal. En de rechtspositie van ambtenaren erg sterk, ontslag is niet eenvoudig. Maar als je dit soort lui niet weet te lozen is cultuurverandering een moeizaam proces. Overigens dit soort zaken spelen niet alleen binnen gemeenten. Dit probleem speelt in de hele nederlandse samenleving. Maar rechtse nederlanders vinden het prettiger dit probleem te ontkennen. Een aantal reacties hier illustreren dat heel duidelijk.

1 Reactie
Markzelluf
Markzelluf31 okt. 2023 - 9:04

Dag Daan, Je zult best gelijk hebben dat 'cultuurveranderingen' een zaak van de lange adem zijn, maar hoe lang? Kijk je naar Amsterdam, dan zie je dat er al decennia linkse colleges aan de macht zijn. Hieronder vind je de bron. Misschien dat rechtse Nederlanders het probleem ontkennen, maar linkse partijen lossen het in elk geval niet op, ook al hebben ze de absolute macht. Amsterdamse colleges vanaf 1949 (bron wikipedia) De PvdA was sinds 1949 altijd de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, in 2014 moest de partij dat stokje overgeven aan D66, na de voor de PvdA desastreus verlopen gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Bij de verkiezingen van 21 maart 2018 werd GroenLinks de grootste partij. Zowel D66 als de PvdA verloren (weer) zetels. De PvdA was tot 2014 steeds met meerdere wethouders vertegenwoordigd in het College van B&W. In 2018 keerde de PvdA terug in het College. Bij de verkiezingen van 16 maart 2022 werd de PvdA weer de grootste partij. Van 1946 tot 2017 was de burgemeester van PvdA-huize.

Frits Jansen
Frits Jansen31 okt. 2023 - 7:34

Ik moet daar regelmatig overstappen en ken Amersfoort alleen van een heel ongezellig station. de NS handhaaft met ijzeren hand zijn monopolie, en dat zullen we weten.

android1984
android198431 okt. 2023 - 7:23

Natuurlijk is er discriminatie binnen gemeentes. Er is gewoon discriminatie in dit land. Feiten verzamelen en rechtzaken voeren is beter dan dikke rapporten verzamelen.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2023 - 10:26

Wat denk je dat er in die dikke rapporten staan? Of ga jij ze onthouden en opdreunen voor de rechter?

android1984
android198431 okt. 2023 - 11:06

Ik denk dat je juist die dikke rapporten in lades zal vinden. Het platform wijst er op dat racistische medewerkers nu niet bestraft worden. Dat maakt dat je misschien beter kunt sturen dat cases goed gedocumenteert worden tot een gewone aangifte bij de politie en minder in commissies binnen de gemeente zelf.

MicroWolf
MicroWolf31 okt. 2023 - 4:35

Ik werk ook bij een gemeente, en daar zie ik inderdaad een beangstigende tendens: Bij de lager ingeschaalde vacatures zie je aardig wat sollicitaties binnenkomen van Mensen van Kleur. Echter hoe hoger een vacature is ingeschaald, hoe hoger het percentage witte mannen dat reageert. Bij managementfuncties zelfs 100% oude witte mannen. Ik vermoed dat Mensen van Kleur, moegestreden van hun dagelijkse gevecht tegen racisme, de moeite al niet meen nemen, omdat de keuze voor een kandidaat toch weer op Peter valt. Het probleem is dus stukken groter dan we denken.

Joop  den Uil
Joop den Uil30 okt. 2023 - 18:48

Is promotie nu ineens afhankelijk van statistiek ? En ik maar denken dat kansenberekeingen iets voor het kapitalisme is.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2023 - 10:27

Wat bedoel je?

PVDB2
PVDB230 okt. 2023 - 17:48

Dat is niet alleen bij gemeenten. Ook bij andere werkgevers komt het voor: op de huizenmarkt komt het voor, en bij studie; vaak een te laag studie advies. En als je ergens aan de slag bent dan kan men wel eens het liefst buiten gekeken worden. Fatsoenlijk en volwassen omgang met mensen, ook al ben je niet altijd eens met de leefwijzen is in een bedrijf meestal het credo. Tolerantie en acceptatie van anderen, van beide kanten, helpt voor de sfeer, de productiviteit en resultaten. Maar ook bij sommige landgenoten die tweetaligheid blijkbaar niet toegestaan vinden. Gesteund door nationalistische pen populistische politici die liever provoceren en polariseren. Terwijl juist tweetaligheid een voordeel kan zijn. Als je taal van de buitenlandse klant spreekt ben je al half binnen... Door onwetendheid is het afwijkende" gedrag, niet door de beugel (geen varkensvlees eten, homoseksualiteit) Of lollige opmerkingen over iemand huidskleur). Je hoeft het niet te accepteren, tegen te kunnen. Jij bent niet de schuldige, dat is de afzender die zich blijkbaar beter vind en daar rechten aan denkt te kunnen ontlenen.

Pater
Pater30 okt. 2023 - 16:10

Het onderezoek zal niet voor niks zijn ingesteld en is bedoeld om dit probleem aan te pakken. Dus: juist niet meer straffeloos.

Eriksen
Eriksen30 okt. 2023 - 16:01

Amersfoort wordt bestuurd door D66, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. https://www.amersfoort.nl/college-van-burgemeester-en-wethouders#samenstelling-7917 Die mogen wel iets doen tegen het rascisme dat in hun “BV Amersfoort” plaatsvindt. Het bestuur van een bedrijf was allang opgestapt.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen31 okt. 2023 - 10:28

Die partijen zijn dus iets aan het doen tegen het rcisme, maar ze moeten natuurlijk wel een goed gedocumenteerde basis hebben om figuren als Eriksen van repliek te dienen.

Markzelluf
Markzelluf30 okt. 2023 - 15:48

Gelukkig gaat het in Amsterdam goed. O, wacht: https://www.parool.nl/amsterdam/twee-onderzoeken-spreken-van-discriminatie-en-racisme-bij-gemeente-amsterdam-wethouder-kondigt-meldpunt-aan~b28b6c5e/ Het Amsterdamse college bestaat uit de partijen PvdA, GroenLinks en D66. In Amsterdam zijn ongeveer 18 duizend ambtenaren. Hoe gaan we het neoliberalisme hiervan de schuld geven?

2 Reacties
Ouru
Ouru30 okt. 2023 - 17:39

Na lang nadenken komt er wel iemand met een serieuze reply

Gerygrr
Gerygrr31 okt. 2023 - 12:59

Mark, U constateert, dat de politieke kleur van het college niets uitmaakt voor de ervaren discriminatie op de werkvloer? Wat nooit wordt meegenomen in de onderzoeken is de bezuinigingen op de ambtenarensalarissen. En de vraag beantwoorden: waarom solliciteren oude witte mannen op leidende functies? Heeft e.e.a. te maken met functievereisten zoals jaren ervaring….. Moet het geen tijd gegund worden? In mijn jeugd werd nog verteld, dat je als meisje geen kans had op een carrière. Jonge vrouwen, die trouwden werden nog ontslagen.