Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikanen vieren einde Trump-regime

  •  
08-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
Celebration in New York City over Biden’s win

© NEW YORK, USA - NOVEMBER 07: New York City erupts in celebration of Biden’s win as 46th U.S President at the Times Square in New York, United States on November 07, 2020. Tayfun Coskun / An

Amerikanen zijn massaal de straat opgegaan om de overwinning van Joe Biden te vieren. Nadat persbureau AP en de grote nieuwszenders de Democraat uitriepen tot winnaar, barstte er een spontaan volksfeest los in veel steden.
In Philadelphia, de grootste stad van de staat Pennsylvania waarop alle ogen de afgelopen dagen waren gericht, trokken Democraten naar Independence Hall. Een historische plaats: daar werd op 4 juli 1776 de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring aangenomen.
De New Yorkse senator Chuck Schumer begaf zich onder de feestvierder in New York en belde Biden op om te laten horen hoe blij de bevolking was.
Elders in de stad was een van de feestvierders zo opgetogen dat hij zijn beperkte kennis van de Franse taal deelde met een verslaggever van de Franse 24-uurs nieuwszender BFM TV.
In Washtington DC verzamelden honderden mensen zich voor het Witte Huis om de nederlaag van Trump te vieren. Mensen droegen behalve vlaggen van Biden ook afbeeldingen van de applaudisserende Huis-voorzitter Nancy Pelosi en de onlangs overleden progressieve opperrechter Ruth Bader Ginsburg mee.
Dat met Kamala Harris voor het eerst een niet-witte vrouw vice-president wordt, zorgde eveneens voor blijdschap. “Ik ben zo blij dat er eindelijk iemand in het Witte Huis zit die op mij lijkt”, verklaarde een zwarte vrouw in de hoofdstad tegenover Sky News.
Ook in Europa was en opluchting en vreugde. Zo vierden bewoners in Ballina, de Ierse stad waar Bidens voorouders vandaan kwamen, de overwinning van de Democraat met champagne. Ook Biden zelf is zijn Ierse wortels niet vergeten, zo bleek toen een BCC-verslaggever hem vroeg om een reactie op zijn overwinning.
In Parijs luidden zaterdagmiddag de klokken nadat duidelijk was geworden dat Biden had gewonnen. Ook ontstak de Eiffeltoren zijn lichten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (180)

Mark Huysman
Mark Huysman14 nov. 2020 - 10:41

[De onderbouwing is deze: Maduro voert een onderdrukkende dictatuur in Venezuela, met als gevolg grote armoede en miljoenen vluchtelingen] Dat is geen onderbouwing, dat is Amerikaanse propaganda. De armoede wordt veroorzaakt door de wurgende boycot en de democratie wordt ondermijnd door de vele couppogingen vanuit uiterst-rechts, die de steun geniet van de VS. [Dat zijn wel wat gemakzuchtige modieuze beweringen, die vooral opgaan voor de Koude Oorlog periode.] Het lijkt erop dat jij grote illusies hebt in het Amerikaanse imperialisme. Natuurlijk was het optreden van de VS openlijk agressiever ten tijde van de Koude Oorlog. Dat was immers de tijd dat overal in de Derde Wereld bevolkingen in opstand kwamen tegen post-koloniale overheersing. De afgelopen 30-40 jaar zijn slechte decennia geweest voor bevrijdingsbewegingen dus de Amerikanen hebben ook wat minder te doen gehad, behalve dan in het MO waar ze o.a. Irak de vernieling in hebben geholpen. Ondanks dat hebben ze toch de nodig smerigheid uitgehaald. Je noemt zelf al het e.e.a. en dat kun je aanvullen met steun aan de mislukte coup in 2002 in Venezuela, steun aan geslaagde coup in 2009 in Honduras (Clinton-Obama), smerige rol op de achtergrond tijdens de recente coup in Bolivia en nog wel wat meer. En maak je geen illusies: op moment dat bevolkingen weer massaler in opstand komen dan zal de reactie vanuit het empire ook weer vernietigender zijn. Of Trump nou de dienst uitmaakt of Biden.

Pater
Pater14 nov. 2020 - 2:17

@Huysman De onderbouwing is deze: Maduro voert een onderdrukkende dictatuur in Venezuela, met als gevolg grote armoede en miljoenen vluchtelingen; jij blijft beweren dat het een democratische regering is. Daarmee verlies je alle rechts om te oordelen over de kwaliteit van een democratie. " wat er democratisch is aan een land dat overal op de wereld coups pleegt, illegale oorlogen voert, dictators in het zadel houdt, etc." Dat zijn wel wat gemakzuchtige modieuze beweringen, die vooral opgaan voor de Koude Oorlog periode. Je moet wel een beetje bij de tijd blijven. De VS hebben zich in het Interbellum isolationistisch opgesteld en zich weinig met het buitenland bemoeid. Na 1945 namen de VS de rol op zich 'to make the world safe for democracy' door over de hele wereld het (vaak vermeende) communisme met geweld te bestrijden en de eigen invloed uit te breiden. Na Vietnam ging dat nog door in Z-Amerika maar werd dat elders snel minder. De twee Bush-presidenten waren verantwoordelijk voor de invasie van Panama en van de invasies in Afghanistan en Irak. Clinton stelde zich internationaal wel actief op maar dat leidde ook tot heel goede dingen: hij heeft met diplomatie en later NAVO-bombardementen vrede afgedwongen op de Balkan. Hij heeft illegale bombardementen uitgevoerd op Soedan, Afghanistan en Irak. Obama is geen oorlogen begonnen en trok zich terug uit Afghanistan en aanvankelijk ook uit Irak. Hij heeft wel beperkt meegedaan aan bombardementen op Libië (onder Franse leiding en met VN-fiat) en Syrië, en natuurlijk op veel meer plekken drone-aanvallen laten uitvoeren (Afghanistan, Pakistan, Somalië en Jemen, vooral op IS-doelen).Trump heeft de Koerden in Syrië laten stikken terwijl forse druk op Erdogan dat had kunnen voorkomen en voerde de drone-aanvallen op meerdere plaatsen op en schrapte de regel dat burgerslachtoffers moeten worden voorkomen en gerapporteerd. De buitenlandse agressie van Rusland onder Poetin is zeg de laatste 10 jaar kwalijker en kostte vele malen méér burgerslachtoffers dan dan die van de VS.

Mark Huysman
Mark Huysman13 nov. 2020 - 18:14

[Ik vind deze regel veel beter onderbouwd: iemand die het Maduroregiem verdedigt verliest alle recht om over het bestaan van een democratie te oordelen.] Waar is ie onderbouwd dan? Ik onderbouw m’n bewering tenminste en ik kan daar natuurlijk de kwestie aan toevoegen in hoeverre je een imperiale macht überhaupt democratisch kunt noemen. Zelfs als je voor lief neemt dat de macht uitgemaakt wordt door twee corporate partijen en dat een groot deel van de bevolking geen stemrecht heeft of op alle mogelijke manieren van stemmen afgehouden wordt, dan moet je je toch afvragen wat er democratisch is aan een land dat overal op de wereld coups pleegt, illegale oorlogen voert, dictators in het zadel houdt, etc.

Pater
Pater11 nov. 2020 - 16:24

@Huysman Ter illustratie van de slingerbeweging: lees eens een heel aardig boekje van Amerikaspecialist M van Rossem, een jaar of acht geleden geschreven. Hij beschrijft daarin de faliekant verkeerde kant die Amerika is opgegaan vanaf reagan, naar een fundamentalistisch neoliberaal beleid. Na 40 jaar (en onder Obama was het al wat anders) gaan we nu weer de andere kant op.

Pater
Pater11 nov. 2020 - 16:19

@Huysman Kostelijk, je mag je dus alleen links noemen als je de VS geen democratie noemt. Ik vind deze regel veel beter onderbouwd: iemand die het Maduroregiem verdedigt verliest alle recht om over het bestaan van een democratie te oordelen. De Amerikaanse democratie kent vele gebreken, maar is wel degelijk een zeer vitale democratie, due in staat is gebleken massale steun voor Biden te mobiliseren, mede dankzij de zwarte dominees in Georgia. Die zelfs in staat is geweest prima regels tegen sponsoring van campagnes in te stellen. En die vervolgens helaas weer te schrappen. Die uitstekend in staat is geweest de macht van de grote bedrijven in te perken en hoge belastingen te heffen op de rijken en de brote bedrijven, en die helaas zulk weer heeft ingeleverd. We zijn nu weer begonnen met de slingerbeweging richting regulering en beperking van de macht van de bedrijven begonnen. Jij ziet dat niet vanwege je dogmatische oogkleppen.

Mark Huysman
Mark Huysman10 nov. 2020 - 9:06

@Pater De VS een democratie noemen en jezelf als links voordoen is een belediging voor iedereen die naar werkelijke democratie en sociale rechtvaardigheid streeft. De VS is een oligarchie. De macht wordt uitgeoefend door een kleine groep mensen die behoren tot de bevoorrecht klasse. De invloed van het grote geld op het politieke proces is groter dan waar dan ook. Het bestaande systeem zorgt ervoor dat het vrijwel onmogelijk is om een partij aan de macht te brengen die de heerschappij van het grote geld breekt. @Fidelio De mensen die door ICE opgesloten worden en van hun familie gescheiden, zijn het wellicht met mij eens. De mensen die familieleden verloren zijn onder VS-bommenregens in verre landen vermoedelijk ook. @GB [In de VS hebben 144 miljoen mensen gestemd. Het resultaat van deze verkiezingen is dat de uitdager de meerderheid van de stemmen kreeg en de zittende president moet vertrekken.] Ja, maar de keus is uiterst beperkt. Twee kandidaten en twee partijen die beide de status quo verdedigen en gesteund worden door het grote geld en de media die in handen zijn van miljardairs. De ene keer wint de ene partij, de andere keer de andere. Maar het is binnen het bestaande systeem vrijwel onmogelijk om een partij aan de macht te brengen die tegen de gevestigde belangen ingaat.

GoudenBergen
GoudenBergen9 nov. 2020 - 21:47

@Mark In de VS hebben 144 miljoen mensen gestemd. Het resultaat van deze verkiezingen is dat de uitdager de meerderheid van de stemmen kreeg en de zittende president moet vertrekken. Deze overwinning is mede behaald door een vrouwelijke VP met Indiase en Jamaicaanse wortels. Dat is toch echt democratie. Dat zie ik in Cuba nog niet zo snel gebeuren. Het Amerikaanse systeem kan inderdaad wel wat aanpassingen gebruiken. Een belangrijke stap in de goede richting is het opheffen van het Electoral College, zodat de president voortaan bij meerderheid van stemmen gekozen wordt. Overigens wordt de Amerikaanse president meestal met meerderheid van stemmen gekozen, slechts 4 keer won een kandidaat met een minderheid.

Karingin
Karingin9 nov. 2020 - 16:49

Prima, met een mondkapje op en op anderhalve meter afstand

Pater
Pater9 nov. 2020 - 16:42

@Fidelio Ik gun je alle alcoholica, maar heb wel een advies: schrijf dan liever even niet.

Pater
Pater9 nov. 2020 - 16:40

@Huysman De VS geen democratie noemen is voor iemand die, zoals jij, het regime van Maduro verdedigt een belediging van het gezond verstand.

Mark Huysman
Mark Huysman9 nov. 2020 - 13:33

De VS is geen democratie. De macht wordt uitgemaakt door twee partijen die allebei in de zak zitten van het grote geld en die steun krijgen van rivaliserende media die in handen zijn van miljardairs. Het systeem zit zo in elkaar dat het praktisch onmogelijk is om als niet-corporate partij een poot aan de grond te krijgen. Hiernaast is het ook nog zo dat het bestaande systeem de zuidelijke conservatieve staten bevoordeelt en dat heel veel mensen (ik meen 6 miljoen) helemaal geen stemrecht hebben omdat ze ooit veroordeeld zijn -vooral mensen natuurlijk uit lagere inkomensgroepen en raciale minderheden. Bovendien wordt er keer op keer geprobeerd om mensen bij de stembus weg te houden. Met name mensen die tot voor kort nog helemaal geen stemrecht hadden.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen9 nov. 2020 - 12:17

Als eerste passen felicitaties richting Biden, die een (zij het krappe) overwinning wist te behalen. Ik had ingezet op winst van Trump, maar de uitslag lijkt mij duidelijk. Wat goed is om te zien, is dat er opkomst zo overweldigend was. Ik heb begrepen dat er in decennia niet zoveel kiezers naar de stembus zijn gegaan. Dus, de democratie leeft, ook in de VS. Zorgwekkend vind ik de berichten die ik links en rechts voorbij zie komen over het 'registeren' van Trump aanhangers en medewerkers, en het 'zuiveren' van de gelederen. Laten we hopen dat het hier gaat om een paar losgeslagen idioten, maar we gaan het zien. Wat ik mis in de beschouwing is het feit dat de republikeinen in beide huizen niet hebben verloren. Integendeel. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat Biden als president al vleugellam begint omdat de senaat nog steeds republikeins is. En er zijn aanwijzingen dat ook het Huis van Afgevaardigden bij de volgende verkiezingsronde wel eens van kleur kan verschieten. Ook hier, we gaan het zien. Ik ben in ieder geval blij dat de spanning ervan af is na vier jaar gekrakeel. Hoop dat we het weer een keer over de inhoud kunnen hebben inplaats van de persoon.

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 nov. 2020 - 14:19

@ Tweekeerbellen Jij schrijft: Wat ik mis in de beschouwing is het feit dat de republikeinen in beide huizen niet hebben verloren. Wat is mis in jouw beschouwing is dat een groot deel van de kiezers heeft gekozen tegen Trump. Niet eens allemaal voor Biden. Trump heeft het voor elkaar gekregen het land te verdelen. Daarom worden ook Trump-aanhangers geregistreerd. En als het mensen betreft zoals deze Scott Walden zie ik ook niet in wat er tegen de registratie is. Ik denk dat de registratie geheel terecht is. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/politiechef-alabama-roept-op-biden-stemmers-te-executeren Je kan niet 4 jaar lang genieten van de toenemende haat en polarisatie en vervolgens beweren dat je dingen mist in de beschouwing. Ik mis in jouw beschouwing de constatering dat Trump zelf en zijn achterban deze situatie hebben gecreëerd waarin anderen hen willen afrekenen. Het hangt vooral af van de mate van beschaving en fatsoen van Biden en zijn aanhang of zij bereid zijn deze 4 Trump jaren te vergeven.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen9 nov. 2020 - 16:30

@Daan...wow...je ziet geen enkel bezwaar tegen het registreren van mensen met een 'verkeerde mening'? Echt niet? En dat Biden en consorten Trump aanhangers moeten vergeven? Vertel; wat moet wie vergeven worden? Welke vreselijke misdaden heeft Trump begaan dat het opportuun is zijn aanhangers te registreren? Beste Daan, wees voorzichtig met wat je wenst. Het zou zo maar eens uit kunnen komen. En er komt dan een moment (dat garandeer ik je) dat er een lijstje komt met jouw naam er op.

Karingin
Karingin9 nov. 2020 - 16:55

Was je ook zo bezorgd toen Vanilla ISIS na de vorige verkiezing een database wilde aanleggen met gegevens incl. de uitgebrachte stem van alle kiezers...? Van overheidswege dus. Overigens heb ik jouw geruchten niet meegekregen. Maar gezien het gedrag van bepaalde idioten kan ik me voorstellen dat er hier en daar wel wat genoteerd is ja. Wel vreemd dat het gerucht meldt dat Biden-aanhangers de gelederen van 't andere kamp zouden willen zuiveren...als dat het geval zou zijn hoef je nix te noteren, allemaal een pot nat, bom erop en klaar ben je

DaanOuwens
DaanOuwens9 nov. 2020 - 18:55

@ Tweekeerbellen Jij schrijft: @Daan…wow…je ziet geen enkel bezwaar tegen het registreren van mensen met een ‘verkeerde mening’? Echt niet? Nee helemaal niet zelfs. Ik zou het erg vinden als die mensen niet geregistreerd zouden worden. Een republikeinse sheriff die alle democratische kiezers het nekschot wil geven moet je goed in de gaten houden. Of opbergen. Maar uit je commentaar begrijp ik dat het doodschieten van democraten voor jou geen probleem is maar het opschrijven van republikeinen wel. Dat maakt wel duidelijk waar je loyaliteit ligt. En je schrijft: Beste Daan, wees voorzichtig met wat je wenst. Het zou zo maar eens uit kunnen komen. En er komt dan een moment (dat garandeer ik je) dat er een lijstje komt met jouw naam er op. Wel nee. Zadel mij niet op met jouw onzin. Jij kan niets garanderen. Gebruik je energie eerst eens voor het schrijven van minder domme teksten.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen9 nov. 2020 - 19:35

@karingin...en tot zover de 'verbindende boodschap' en de 'tolerantie' aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Dit belooft wat voor de toekomst...

DaanOuwens
DaanOuwens10 nov. 2020 - 9:06

@ Tweekeerbellen Jij schrijft: …en tot zover de ‘verbindende boodschap’ en de ‘tolerantie’ aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Dit belooft wat voor de toekomst… Je moet ook geen beroep doen op rechten die je anderen ontzegt. Als jij niet verbindend en tolerant kan zijn dan mis je de argumentatie om iets dergelijks te claimen.

Tampert
Tampert9 nov. 2020 - 12:04

Eindelijk die maffe man met die hamster op zijn hoofd afgeserveerd. En het allermooiste is dat een donkere vrouw van emigranten de vicepresident gaat worden! En omdat zij de Here Jezus in haar hart heeft gelaten kan het niet anders dan dat zij ook de zegen van boven heeft ontvangen. Ik zie uit naar de komende vier jaar.

Voor Joop
Voor Joop9 nov. 2020 - 11:47

Ik vind Trump door veel zaken geen goede president. Maar sta ook niet bepaald te juichen over Biden. Hier wordt verwoord waarom: TRUMP LOSES! Now What?" https://www.youtube.com/watch?v=gSYQYGAhcEQ

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman9 nov. 2020 - 13:06

In principe eens met Jimmy Dore. Alleen denk ik wel dat er een verschil is tussen Trump en Biden. Trump is net zo pro big-business als Biden alleen komt daar bovenop een uitgesproken wit supremacisme en steun aan extreemrechtse groeperingen. Ook Trumps anti-wetenschappelijke idioterie en non-bestrijding van Covid maakt het goed dat hij verslagen is. Maar Dore heeft gelijk dat links zich onafhankelijk van het Democratisch establishment moet organiseren. Het initiatief voor een People's Party is interessant.

Bernie2
Bernie29 nov. 2020 - 10:56

De nachtmerrie voor VS'ers en de wereld is voorbij en ik kan me van alles voorstellen bij de grote vreugde. En wat Nederland betreft, grote vraag blijft waar in duivelsnaam aartsleugenaar Pete Hoekstra is gebleven, de man die als ambassadeur de belangen van Trump in Nederland moest behartigen? Na zijn aantreden en het direct ondermijnen van de pers en het lanceren van vuile leugens (auto’s en politici in de fik door een Islamitische beweging) sowieso nooit meer van hem gehoord. Zou het Vaticaan na 75 jaar opnieuw haar geheime routes naar Amerika hebben opengesteld om foute mensen veilig weg te loodsen? Erg jammer, ik zou Hoekstra zijn kant van het bruine verhaal graag horen vertellen. IJdele hoop vrees ik.

Maxim4
Maxim49 nov. 2020 - 10:01

Prima feestje natuurlijk! Alleen een beetje hypocriet van de media die nu opeens geen kritiek hebben, terwijl de massaal bezochte Trump-rallies nog "super-spreaders" waren. Ik maak mij meer zorgen over wat de media niet laat zien, maar wat wel op Twitter rond gaat: de aanwijzingen (bewijzen wil ik het niet noemen) van onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen (ballots) vooral in de swingstates. Bijvoorbeeld @uaeldiin heeft data, gehaald van de website van the New York Times over the national ballot counting time series. De normale verdeling van de stemmen (in tijd van binnenkomst) is globaal 50/50, dit is in bijna alle staten zo. Juist bij de swingstates is te zien dat er na verloop van tijd opeens grote aantallen Bidenstemmen tegelijk binnenkomen. Als in: kratten en dozen vol met Bidenstemmen, anders dan de postzakken waarin de stemmen "gemixed" worden. Of dit allemaal waar is, of geshopt, of anderszins weet ik niet, maar ik vind het wel zorgwekkend.

15 Reacties
Karingin
Karingin9 nov. 2020 - 10:46

Het zal jouw selectieve blik ontgaan zijn, maar de feestende menigte droeg tenminste wel mondkapjes, terwijl de verliezende aanhang hutje-mutje dapper "we are the champions" (seriously...) in elkaars gezicht aan 't zingen waren. Wat betreft die zogenaamde aanwijzingen van je; de ene na de andere aanklacht is al door rechters naar de prullenbak verwezen, zelfs op Fox werd melding gemaakt van de flagrante leugens die vanuit de dark side werden rondgestrooid. I would worry about my own gullibillty if I were you...

Maxim4
Maxim49 nov. 2020 - 10:52

pff, nog iemand gevonden op Twitter: @shylockh. Die legt eveneens objectief uit dat de "overwhelmingly" toename van de Bidenstemmen moeilijk te verklaren is. Het zou kunnen doordat men eerst de in-person stemmen ging tellen en daarna de poststemmen. Maar dan nog is het enorme verschil bijzonder opvallend, ook vergeleken met de Miscellaneous groep. Hij zegt letterlijk: "How big is the effect? There were 8 races where Republicans were ahead on Wednesday morning. By Thursday night, half had flipped to Democrats. By contrast, there were 19 races where the Democrat was ahead, and not a single one flipped Republican. This is surprisingly hard to explain with common explanations of why Democrats pulled ahead overall. Als Democraten voornamelijk per post stemden, zou in alle staten op een later moment de toename van Bidenstemmen te zien moeten zijn. Maar dat blijkt alleen maar zo te zijn in precies de battlestates waar Trump voor stond in de tellingen.

Maxim4
Maxim49 nov. 2020 - 10:59

@Karingin, haha, even zuur als altijd. Misschien te veel gevraagd om even die 48 tweets van @Shylockh erbij te zoeken? Die heeft er "maar" 48 uur over gedaan om dit verschijnsel voor Milwaukee uit te zoeken.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen9 nov. 2020 - 11:08

Lowlands en PinkPop hadden dus gewoon door kunnen gaan, mits men een mondkapje had gedragen.

LBNB
LBNB9 nov. 2020 - 11:17

@karingin [Het zal jouw selectieve blik ontgaan zijn, maar de feestende menigte droeg tenminste wel mondkapjes, terwijl de verliezende aanhang hutje-mutje dapper “we are the champions” (seriously…) in elkaars gezicht aan ’t zingen waren.] Wat hypocriet om hier niet over te zeuren. Ja de meesten dragen mondkapjes, die amper helpen, maar de social distancing hebben ze ook hier lak aan. Ik vind het wel mooi om te zien hoor, maar wanneer dit voetbalsupporters waren was de wereld te klein geweest.

Molly Veenstra
Molly Veenstra9 nov. 2020 - 12:01

@Maxim 'Als Democraten voornamelijk per post stemden, zou in alle staten op een later moment de toename van Bidenstemmen te zien moeten zijn. Maar dat blijkt alleen maar zo te zijn in precies de battlestates waar Trump voor stond in de tellingen.' In veel staten is al voor verkiezingsdag begonnen met het tellen van de poststemmen, maar niet in alle staten. De late toename van Bidenstemmen deed zich daarom voor in die staten waar pas begonnen werd met het tellen van de poststemmen op de verkiezingsdag zelf. Dit late tellen gebeurde overigens omdat de Republikeinen dat hadden afgedwongen via de rechter.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 nov. 2020 - 13:12

@Maxim [ maar ik vind het wel zorgwekkend. ] Zorgwekkend is alleen, dat er in Nederland mensen zijn die deze bullshit geloven.

vdbemt
vdbemt9 nov. 2020 - 13:13

"wat wel op Twitter rond gaat: de aanwijzingen (bewijzen wil ik het niet noemen) van onregelmatigheden" Nee. Bewijzen wil je het niet noemen. Dat zijn het ook niet. Maar dat deert je niet om het tóch te gebruiken voor het verkeerd voorstellen van zaken.

Maxim4
Maxim49 nov. 2020 - 13:51

Niemand van jullie heeft de moeite gedaan om even die Shylock op te zoeken hè? Hier, om het jullie makkelijk te maken: https://twitter.com/shylockh Dan zul je zelf zien dat het niet om een verkeerde voorstelling van zaken gaat maar gewoon om logisch redeneren. Wat is er tegen logisch redeneren? Is dat fout als daaruit mogelijk naar voren komt dat er iets niet goed gaat in de verkiezingen die Biden als winnaar aanwezen?

MAD1950
MAD19509 nov. 2020 - 15:41

Op de website van The Guardian las ik een verklaring voor het feit dat juist in de battlestates de stemmen voor Biden in zo'n laat stadium een rol gingen spelen. In de eerste plaats had Trump zijn aanhang opgeroepen niet per post te stemmen, maar persoonlijk op te komen. Vandaar dat de poststemmen een meerderheid voor Biden lieten zien. In de tweede plaats worden veel van die battlestates geregeerd door Republikeinen en hadden die verboden om terwijl de verkiezingen nog liepen alvast te beginnen met de telling van de poststemmen. Vandaar dat het zo lang duurde voordat de einduitslag kwam. In drie staten zijn ze trouwens nog niet klaar met tellen. In andere staten, zoals Florida en Texas, was alvast een beginnetje gemaakt met de telling van de poststemmen. Daar kwam de einduitslag dan ook aanzienlijk eerder dan in Nevada of Pennsylvania. Ik geef het maar door, hoor, maar het verhaal lijkt mij wel plausibel.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 nov. 2020 - 16:16

Maxim 9 november 2020 at 14:51 [ Niemand van jullie heeft de moeite gedaan om even die Shylock op te zoeken hè? ] Ik ken Twitter. Twitter is een riool. Als je meermalen in een riool bent geweest weet je op een gegeven moment wel dat daar ratten zitten. Ik hoef deze Twitterrat dus niet op te zoeken, om te weten dat het een Twitterrat is. [ Wat is er tegen logisch redeneren? ] Niks. Weet je wat bijvoorbeeld ontzettend onlogisch is? Dat de Democraten wel in staat zouden zijn om de stemmen in Bidens voordeel te manipuleren, maar dat ze dan niet meteen de senaat even zouden mee-manipuleren. Nee, dat slaat nergens op. Als je er een nanoseconde logisch over nadenkt.

Maxim4
Maxim49 nov. 2020 - 18:55

@Nick, mee eens dat Twitter een riool is, ik ben blij dat ik niet alles zie daar. Maar evengoed zitten er ook zeer verstandige mensen op twitter. Je moet toch niet het kind met het badwater weggooien. Brett Weinstein mag ik graag lezen, bijvoorbeeld. Kennelijk is het hier zo als je op wat zaken wijst, dat je dan meteen een aanhanger van Trump bent? Pff, ja, als je je ogen sluit en klakkeloos alles gelooft wat de msm je voorschotelt, dan ben je niet meer dan een lege huls of een hol vat dat lekker leeg klinkt. Kun je ook lekker ongegeneerd afgeven op iedereen hier die niet meebrult met de heersende opinie. @Molly, ja dat is zeker zo, daar heb je gelijk in, maar dan zegt die Shylock: dan zou dat ook moeten blijken in alle staten en dat is nu juist niet zo. Dus nogmaals, ik zeg niet dàt er gefraudeerd is, maar wel dat er aanwijzingen zijn die zeer moeilijk te verklaren zijn. Heel hard roepen dat die er niet zijn en de boodschapper aanvallen maakt nog niet dat die aanwijzingen dan magisch opeens weg zijn. Dat zal de rechter maar moeten uitmaken.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 nov. 2020 - 22:36

@Maxim Kun je Shylock even texten dat wanneer er begonnen mag worden met stemmen tellen een kwestie state law is, en dat het verschil zoals Molly dat uitlegt, dat er eerder is begonnen met het tellen van de mail-in ballots in veel staten, de kleinere verschillen verklaart vanaf de verkiezingsdag zelf. Het is dus een kletsverhaal wat je probeert te verkopen als aanwijzing. Zoals er nog geen enkele echte zaak naar voren is gebracht van voter fraud, alleen maar van dit soort halfbakken redenerinkjes.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 nov. 2020 - 23:21

Maxim 9 november 2020 at 19:55 [ Dus nogmaals, ik zeg niet dàt er gefraudeerd is, maar wel dat er aanwijzingen zijn die zeer moeilijk te verklaren zijn. ] Tsja. En met dat soort vaagheden beginnen 99 van de 100 samenzweringstheorieën.

Molly Veenstra
Molly Veenstra10 nov. 2020 - 1:25

@maxim Nee, niet in alle staten. Dat komt (nogmaals) omdat niet in alle staten de poststemmen zijn geteld voor de verkiezingsdag. In sommige staten is het tellen van de stemmen pas begonnen op de verkiezingsdag zélf, bijvoorbeeld in Arizona, in Wisconsin, in Pennsylvania, in Georgia, in North Carolina en in Alaska. In die laatste drie staten zijn ze nog steeds aan het tellen, voor zover ik weet. In alle andere staten was wél begonnen met het tellen van de poststemmen voor de verkiezingsdag, óf het verschil tussen Biden en Trump was zo groot dat de nog niet getelde stemmen geen invloed meer konden hebben op de einduitslag. Nou vraag jij je misschien af: waarom hebben zijn ze niet gewoon in álle staten de poststemmen geteld voor de verkiezingsdag, dan hadden we deze onduidelijkheid toch niet gehad? Dat klopt en het is een terechte vraag. Het antwoord is dat de Republikeinen dat niet wilden. Daar zijn rechtszaken over gevoerd, die in de eerder genoemde staten zijn gewonnen door de Republikeinen. En nu moet je maar eens vragen aan die Shylock waaróm de Republikeinen dat hebben gedaan. En anders wil ik je het antwoord wel geven, maar misschien kun je dat ook zelf bedenken.

tempest
tempest9 nov. 2020 - 9:59

Ben heel benieuwd hoe dit verder gaat. Lukt het Biden om de verbinding te vinden? Misschien is het daar simpelweg al te laat voor. Beangstigend veel Democraten willen wraak en Trump en zijn aanhang is juist groter en sterker dan ooit. Trump heeft in zijn 4 jaar niet eens geprobeerd de verbinding te zoeken en reken maar dat hij en zijn aanhang de uitslag minstens zo slecht zullen accepteren als Clinton en die van haar. Ook het gebrek aan plannen van de Democraten baart zorgen. Een paar inkoppers rond COVID en het terugdraaien van wat Trump acties, maar verder? Lijkt erop dat ze net zo slecht voorbereid zijn als de Republikeinen die vier jaar terug met Trump wonnen en daar niet serieus rekening mee hadden gehouden. Is het tijd voor een feestje? Als je COVID even negeert, zeker, maar Trump en zijn populistische gedachtegoed zijn verre, verre van verdwenen. Als 4 jaar Biden uitdraait op 4 jaar navelstaren en een strijd tegen "het Trumpisme", zonder structurele problemen aan te pakken, dan kan er zo weer een kandidaat als Trump opstaan. Want wat veel Amerikanen heel vervelend vinden om te horen is dat Trump een typische Amerikaan is, die voldoet aan alle stereo-typen: grote bek, arrogant en niet al te slim etc. Hij is geen uitzondering.

JasDon
JasDon9 nov. 2020 - 9:40

Ondertussen heeft Trump aangekondigd weer campagnebijeenkomsten te gaan doen (aldus Fox News), hij wil blijkbaar de rest van zijn aanhang uitrooien m.b.v. Corona.

Djennica
Djennica9 nov. 2020 - 9:03

Waarom gaan democraten massaal de straat op? Ze noemden de rally's van Trump superspreader events van het virus...

1 Reactie
JasDon
JasDon9 nov. 2020 - 10:18

Stemmers gaan de straat op, wat gezien de grootte van de groepen weinig verstandig is. Maar het betreft niet de Democratische partij. Dit in tegenstelling tot Trump, die bij ZIJN officiële Republikeinse bijeenkomsten grote groepen mensen zonder mondkapje bij elkaar zette. Waarom ze de straat op gaan? Omdat ze iets te vieren hebben, maar dat weet je best wel.

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt9 nov. 2020 - 9:00

Correctie: Democraten vieren einde Trump-regime. De Republikeinen voelen zich nu diep ongelukkig.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra9 nov. 2020 - 11:31

Bij veel Republikeinen is er sprake van grote opluchting.

Louis Adams
Louis Adams9 nov. 2020 - 8:56

Zo te zien op de foto heeft Biden het Coronavirus nu al onder controle.

MAD1950
MAD19509 nov. 2020 - 7:58

De opstelling van Trump doet mij onweerstaanbaar denken aan D66. Helemaal voor democratie als daar iets uitkomt dat jou bevalt, een geharnast tegenstander van democratie als de uitkomst niet bevalt.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen9 nov. 2020 - 9:23

@MAD Jouw reactie doet mij denken aan Trump. Je moet wel een enorme rare gedachtegang hebben om dit soort onzin uit te kunnen kramen.

MAD1950
MAD19509 nov. 2020 - 10:11

@Norsemen Nee hoor, volkomen logisch. D66 was helemaal voor het raadgevend referendum totdat de Nederlandse bevolking zich ineens uitsprak tegen dingen waar D66 voor was, zoals het verdrag met Oekraïne en de sleepwet. Toen had het referendum "niet gebracht wat ervan werd verwacht." Trump wilde het tellen van de stemmen in Pennsylvania stoppen toen hij zag dat hij daar ging verliezen, maar in Arizona had hij nog een sprankje hoop, dus daar moest het tellen van de stemmen vooral doorgaan. Zie je de overeenkomst?

Joe Speedboot
Joe Speedboot9 nov. 2020 - 11:00

'Zie je de overeenkomst?' Blijkbaar zie jij het verschil niet. Trump roept om geen stemmen meer te tellen, terwijl het tellen nog in volle gang is. Dat is totaal wat anders dan oproepen om geen referenda meer te houden. Appels en peren.

MAD1950
MAD19509 nov. 2020 - 15:27

@Joe Speedboot Goed, ik zal het nog één keer uitleggen. Zowel Trump als D66 respecteren de democratische spelregels alleen als de uitkomst hun bevalt. Bevalt de uitkomst niet, dan gaan ze het referendum afschaffen (D66) of eisen dat de stemmen die niet op hen zijn uitgebracht ongeldig worden verklaard (Trump). Zowel Trump als D66 hebben zo bewezen slechte verliezers en zelfs antidemocraten te zijn. Daarom ben ik blij dat Trump verloren heeft en hoop ik vurig dat D66 volgend jaar ook verliest. Zo duidelijk?

Rick Hofland
Rick Hofland9 nov. 2020 - 7:18

Ik twijfel nog een beetje of mijn vreugde voor het verdwijnen van Trump groter is dan de terugkeer van iemand die komt uit de groep Bush-Clinton-Bush-Obama. Die groep heeft 28 jaar lang overal ter wereld oorlogen en gewapende conflicten gecreëerd voor de verspreiden van hun idealen. Hoe zou de wereld eruit hebben gezien zonder de oorlogen in Irak, Afghanistan, Syrië, Libië, Oekraïne en nog een aantal? Had 9/11 wel plaatsgevonden zonder Amerikaanse militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten? Zijn de Libiërs en Syriërs nou zo veel beter af nu hun potentaten zijn afgezet? Zijn al die miljoenen vluchtelingen die naar Europa komen niet het gevolg van 28 beleid van de groep politici waar Biden deel van uitmaakt? Was het met nog 4 jaar Trump op dat vlak beter gegaan? Weet ik niet en maakt nu ook niet meer uit. Maar dat er nu weer een telg van de oude Amerikaanse politiek de leiding heeft stemt mij niet vrolijk. Biden zal vast aanhaken bij het klimaat akkoord, maar dat zou iedere kandidaat van de Democraten hebben gedaan. De Democraten hebben de presidentsverkiezingen gewonnen ondanks Biden, niet dankzij. Ze hebben de kans gemist om een president het land sturing te geven die eens niet uit hetzelfde groepje mensen komt dat al 28 jaar voor heel ellende verantwoordelijk is, internationaal, maar ook nationaal waar de huidige situatie niet in 4 jaar Trump is ontstaan, die heeft hooguit naar buiten laten komen wat er werkelijk speelt bij de Amerikaanse bevolking. Kunnen we die Trump tenminste nog ergens dankbaar voor zijn.

8 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen9 nov. 2020 - 7:59

Nee je moet Isis vrij spel geven? Afmaken dat zooitje en Trump maakt er honderden af via drone aanvallen. Obama meldde elk jaar dat. Trump niet. Dus flikker op met je Trump. Trump gaf de Taliban vrij spel en durft ook niets tegen Iran te ondernemen. Iran heeft binnen 10 jaar atoombommen gericht op ons, midden oosten en met hulp Noord Korea delen Amerika ook. Zelfs toen ze een peperdure drone van 10 miljoen uit de lucht schoten. Deed Trump niets. Niemand nam daarna Trump nog serieus. Saudi-Arabië gaat nu hard werken aan een eigen atoombom. Mede door Trump heeft Noord Korea binnen 10 a 15 jaar tientallen raketten met atoomkoppen gericht op Amerika en verkopen ze die voor fors geld aan andere landen. De schatting aantal atoombommen Noord Korea wordt al geschat op 10 tot 40. Iedere dictator weet dat hij en zijn familie overleven, zolang hij raketten en atoombommen heeft. Dus je oorlog komt er ook wel zonder Amerika hoor. Ik verwacht binnen 25 jaar een beperkte atoomoorlog. Maar mijn tijd als ex militair duurt het wel.

Rick Hofland
Rick Hofland9 nov. 2020 - 8:15

De enige hoop die ik heb is dat Trump gelijk had over Biden zijn cognitieve achteruitgang en dat we binnen een jaar president Kamala Harris hebben. Misschien is zij dan nog enigzins vrij van de bemoeienissen van politieke kliek in Washington en krijgen we een president die echt een andere wind kan laten waaien. Da's mijn lichtpuntje aan deze verkiezingen.

Jan Diederik
Jan Diederik9 nov. 2020 - 9:17

Dat kun je je afvragen inderdaad. Trumps enige wapenfeit is het opblazen van die Iraanse smeerlap Soleimani begin dit jaar. Verder ben ik niet zo onder de indruk van het buitenlands beleid van clown Trump. Hopelijk gaat het buitenlands beleid van Biden wat meer richting Clinton en Obama. De ellende in het Midden-Oosten is feitelijk ontstaan door meneer Bush Junior, en niet door democratische presidenten. Bush Jr moest zonodig Saddam afzetten, gevolgd door Khadaffi. Hetgeen ons de vluchtelingenstromen van nu richting Europa heeft opgeleverd. Terwijl het echte probleem, het regime in Iran, nog altijd vrolijk aan atoombommen zit te knutselen.

Frans Kwakman
Frans Kwakman9 nov. 2020 - 9:23

Rick - ik moet zeggen dat ik ook weinig te vieren heb. Ik hoop van harte dat de oorlogszuchtigen ala Dave Velzen niet de leiding krijgen in Washington. Tussen 2 haakjes, over die drone boven Iran, hoe durven ze, een amerikaans tuig neerhalen dat niets anders doet dan spioneren. En het was nog duur ook. Alsof dat belangrijk is, 10 miljoen is peanuts.

tempest
tempest9 nov. 2020 - 10:15

De Irak-oorlog van Bush was echt totaal onvergeeflijk. En hoewel je afschuwelijkheden nooit echt kan vergelijken, zou ik daarom Trump en Bush ook niet willen vergelijken. Maar ook eerdere Amerikaanse presidenten hebben walgelijke dingen op hun geweten (hoe Reagan met de HIV/AIDS epidemie is omgegaan en de Vietnamoorlog gedurende meerdere presidenten, komt meteen in me op). Als Biden een onterechte oorlog start om zo zijn eigen land te verenigen, dan hoort hij wat mij betreft ook bij de slechtste presidenten van de US ooit.

Rick Hofland
Rick Hofland9 nov. 2020 - 10:41

@Tempest, Joe Biden zit 45 jaar in de politieke top in Washington, die heeft dus al die tijd mee gedaan met het volk opjutten voor weer de zoveelste oorlog, of zoals in zijn tijd als VP via de CIA in vreemde landen groepen ondersteunen die de machthebbers omver moesten werpen zodat er ruimte kwam voor democratie. Maar veel van die landen zijn na die oproer alleen maar een hele diepe ellende terecht gekomen.

Rick Hofland
Rick Hofland9 nov. 2020 - 11:05

Ik lees hier heel veel reacties die refereren aan Trump stemmers als domme idioten, maar misschien is het handig als de MSM en mensen zelf zich eens verdiepen in waarom Trump zo veel stemmen heeft behaald, anders heb je over 4 jaar gewoon weer een Republikeinse clown die de verkiezingen gaat winnen. De staten in het midden van de VS waar zo veel van Trump zijn aanhang zit zijn gebieden waar de gewone mensen die niet gestudeerd hebben steeds minder welvaart kennen, een eigen huis kunnen betalen of kinderen wel laten studeren is er niet meer bij en veel modale gezinnen kunnen maar nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Deze groep is ook wel bekend als de “deplorables” en die groep is decennia lang door zowel de Washington inner-circle van democraten als de republikeinen genegeerd terwijl de groep groter en groter is geworden. Daarnaast is er nog iets wat speelt bij de “deplorables” uit de staten waarin veel op Trump is gestemd. Deze groep is hoofdleverancier van het kanonnenvlees voor de leger van de VS, allemaal jonge mannen en vrouwen die als enige kans op een beter bestaan zich inschrijven voor het leger waarna ze vervolgens al decennia lang in grote aantallen in lijkzakken terugkomen uit landen aan de andere kant van de wereld. Ga naar ieder willekeurig dorp in die staten en vraag aan iemand of die iemand kent die is overleden in Afghanistan of Irak en je zal al snel bevestiging krijgen. Trump heeft die mensen beloofd om de legers van de VS terug te trekken uit die verre landen zodat er geen Amerikaanse jonge mannen en vrouwen het leven moeten laten voor idealen die deze gewone mensen op het platteland niet begrijpen. En hij heeft die belofte grotendeels waargemaakt door de legers van de VS steeds meer terug te trekken. Hopelijk beseffen Biden en Harris dat deze vergeten groep Amerikanen oorlogsmoe is en weer toekomst perspectief in hun leven wil hebben. Wordt deze groep wederom vergeten en groeit hun aantal wederom de komende 4 jaar, dan stemt die groeiende groep over 4 jaar allemaal op een nieuwe populist a la Trump.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 nov. 2020 - 22:43

@Rick Hofland 'De enige hoop die ik heb is dat Trump gelijk had over Biden zijn cognitieve achteruitgang en dat we binnen een jaar president Kamala Harris hebben.' Voorlopig is de enige die door zijn dokters gevraagd is een cognitieve te doen Trump. En hij was er toch trots op, 'Helemaal niet gemakkelijk' Ik zou Trump's kwaliteiten als het gaat om andermans gezondheid vaststellen niet hoog inschatten.

Pater
Pater9 nov. 2020 - 3:48

Heerlijk dat je zo vrolijk mééviert.

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 23:54

Het grootste verschil tussen gisteren en vandaag is dat van 51% idioten tegen 49% idioten. Als je kijkt naar het verschil in opkomst tussen 2016 en 2020, dan is het aantal idioten in absolute zin -the unpopular vote-zelfs alleen maar toegenomen.

henk-alexander
henk-alexander8 nov. 2020 - 23:17

Vae victis! Er ligt een zware taak te wachten op Biden die niet alleen in eigen land tot verzoening zal moeten komen, maar ook in de wereld - een ding is zeker, hij is geen Mandela.

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 22:29

Van Trump mag dat wel. Anderen doen dat alleen als ze jonger zijn dan 40, bij hoge uitzondering en met een mondkapje op. Maar wat je vooral dwars zit is natuurlijk dat ze iets te vieren hebben en dat begrijp ik wel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19478 nov. 2020 - 21:09

Toen Trump de vorige verkiezingen had gewonnen werd er ook feest gevierd. Waren dat dan geen volksfeesten? En is het niet raar een democratisch gekozen regering een regime te noemen?

3 Reacties
Norsemen
Norsemen9 nov. 2020 - 9:26

@Frans bedoel je nu te zeggen dat als je maar democratisch gekozen bent, je gedachtegoed en handelingen ook altijd democratisch zijn?

FransAkkermans1947
FransAkkermans19479 nov. 2020 - 15:19

Nee, dat is niet wat ik zeg. De parlementaire democratie in de VS functioneert, het systeem van checks en balances functioneert en dat staat los van de gezindheid en handelingen van de functionarissen.

Norsemen
Norsemen9 nov. 2020 - 21:08

Denk niet dat de VS een parlementaire democratie is. Maar het is dus niet raar om een democratisch gekozen regering een regime te noemen.

[verwijderd]
[verwijderd]8 nov. 2020 - 18:32

--- Dit bericht is verwijderd —

21 Reacties
The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 18:55

Ach ja, leedvermaak is misschien niet mooi, maar je kunt er wel van genieten. En waarom zou iemand die links is altijd politiek correct moeten zijn?

Ecclesia
Ecclesia8 nov. 2020 - 19:05

Het doet zichtbaar pijn bij je ;)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout8 nov. 2020 - 19:10

De ceremonisten van het rechtse smaldeel herhalen hun afgezeurde mantra's in verwoond misnoegen om misplaatst slachtofferschap.

prgrssf
prgrssf8 nov. 2020 - 19:44

"is het de ”progressieve” populisten en hun media gelukt de bevolking zo op te hitsen" Daar wil ik wel even op reageren. Progressieven zijn helemaal niet populistisch. Zij zien de noodzaak om problemen in de samenleving op te lossen. En dan blijft het dus niet bij het oude.

Satya
Satya8 nov. 2020 - 19:44

"Met vier jaar lang vuilspuiten, procederen en een wig drijven in de samenleving is het de ”progressieve” populisten en hun media gelukt de bevolking zo op te hitsen dat alle valse emotie er nu blijkbaar even uit moet." Misschien moet je de laatste vier jaar van Trump even terugkijken, doe het alleen naar de behandeling van opiniemakers die het niet met hem eens waren. Lees deze reactie van jezelf terug. Exact wat jij anderen verwijt doe jij. "Maar is de geest daarmee terug in de fles?" Nee, Biden was de slechtste keuze die de democraten konden maken. Veel van de huidige Trump stemmers hadden waarschijnlijk wel op Sanders of Gabbard gestemd. Misschien eens beide kampen in de media volgen en nieuwe media die daar vaak beter verslag doet? Je zit overduidelijk in een bubbel. Maar goed, al die vrouwen zullen wel liegen over aanranding en de onafhankelijke journalisten over het zeer geweldadig en mensenrechten schenden van Trump. De onafhankelijke media ziet ook niets in Biden en zouden het Trumpisme liever zichzelf zien opblazen. Over vier jaar krijgen de nieuwe Trumpisten weer een kans

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 nov. 2020 - 21:56

Nadat Kees hier iedereen en zijn moeder vier jaar lang heeft lopen uitmaken voor "slechte verliezers van democratische verkiezingen" krijgt hij eindelijk de kans om te laten zien hoe je dan wel gracieus je verlies moet nemen. En dan komt Kees (die hier nu zelfs onder twee namen loopt te trollen) hiermee aanzetten? Een potje lopen janken over de volkomen terechte vreugde van de winnaars - wat laat je je dan kennen. Een ultieme faalhaas - iets anders kan ik er niet van maken. Triest.

johannn2
johannn28 nov. 2020 - 22:54

Raap, Een feest van opluchting. Deze mensen vieren de bevrijding. De man heeft enorme schade aangericht, binnenslands en w.b. de buitenlandse betrekkingen. De Amerikaanse democratie heeft deze anti-democratische president weten te lozen. Overigens, het is niet ongebruikelijk, dat de winnaars van verkiezingen juichen. Zie ons eigen landje. Ook bezwaar tegen? .

Karingin
Karingin9 nov. 2020 - 0:39

Jeeej we hebben een nieuwe bingo-term: slechte winnaarsmentaliteit

Karingin
Karingin9 nov. 2020 - 0:43

Even voor de rest die serieus reageert: verspil je energie niet, heeft helemaal geen zin...hij herhaalt eindeloos zijn eigen stopwoordjes, en dat doet ie niet om te discussiëren maar puur om te provoceren...vindt ie leuk, als jij op hoge toon probeert zijn verdraaide - overigens zéér populistische - woorden te ontkrachten. Als ie al reageert, is het met dezelfde riedel in iets andere volgorde

Paulus3
Paulus39 nov. 2020 - 1:12

Doe niet zo gek. Trump was haat zaaier, opstoker en verdeler par exellence. Hij deed een heel hoop mensen pijn, en deed daar altijd trots over. Voor het gevoel is het een hele bevrijding om daar onderuit to komen. Daarbij is het gewoon normaal om de overwinning te vieren. Je moet echt het volk voortrekken ipv de Bons.

Pater
Pater9 nov. 2020 - 3:54

@satya Biden was niet de kandidaat van links, meer van het midden, dat is zeker. Daarom heeft hij ook gewonnen. Sanders was kansloos geweest. Linkse dem. kandidaten voor het Huis v Afgevaardigden deden het slechter dan Biden in dezelfde districten.

Albert_Bakker
Albert_Bakker9 nov. 2020 - 5:09

Het is inderdaad niet pro-Biden maar anti-Trump wat dat daar manifest is. Veel zal ook afhangen van de mate waarin Biden en Harris die nog meer lippendienst aan de woke Amerikanen heeft bewezen die steeds meer radicaliserende factie weten te foppen. Het zal niet lang duren voordat Biden en Harris wanneer ze bijvoorbeeld weigeren de politie af te schaffen of BLM vlaggen aan het Witte Huis te hangen, musea te zuiveren, standbeelden per decreet te slopen zich kunnen voegen bij de fascisten, de nazi's en alles wat zich aan de rechterkant van krankzinnig bevindt.

Mark Huysman
Mark Huysman9 nov. 2020 - 8:01

@Pater [Sanders was kansloos geweest.] Daar bestaat geen enkel bewijs voor. Sanders zou een campagne gevoerd hebben op issues die voor veel mensen belangrijk zijn. Tegelijk zou hij vermoedelijk ondermijnd zijn door het Democratische establishment (vergelijk Corbyn). Wat dat opgeleverd zou hebben weten we niet. [Linkse dem. kandidaten voor het Huis v Afgevaardigden deden het slechter dan Biden in dezelfde districten.] Ook rechtse de kandidaten deden het in verschillende districten slechter dan Biden. De reden is dat veel mensen niet voor de Democraten kozen maar tegen Trump. Het lijkt wel of je steeds rechtser wordt, Pater. Ik herinner me nog dat je je, nadat Warren uit de race was, uitsprak voor Sanders. Nu lijk je kritiekloos te staan tegenover Biden, wat toch echt een rechtse establishment-politicus is. (Wel sterk te prefereren boven Trump natuurlijk).

Dave Velzen
Dave Velzen9 nov. 2020 - 8:04

Trumpje kan deze uitslag echt niet meer terugdraaien hoor. Zo ja dan is het afgelopen met Amerika. Wat ik ook niet erg vindt. Want vooral democratische staten genereren het geld in Amerika.

Mark Huysman
Mark Huysman9 nov. 2020 - 8:07

Over dat rechtser worden van jou: ergens anders spreek je je uit voor een harde opstelling van de VS tegen Rusland en China. Amerika als übercop op het wereldtoneel. Valt me tegen van je.

Satya
Satya9 nov. 2020 - 9:02

Pater Nogal wat traditioneel linkse mensen bv Rogan heeft aangegeven Sanders te steunen maar niet op Biden te kunnen stemmen omdat die tot een politieke club behoort die tot de opkomst van Trump heeft geleid. Veel Trump stemmen zijn protest stemmen die juist klassiek linkse waarden terug willen ipv die mooi praterij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2020 - 10:07

Tulsi Gabbard kwam, hoe interessant haar opvattingen over buitenlandse politiek ook zijn, in de polls niet voor.

Karingin
Karingin9 nov. 2020 - 10:57

En toch zijn er in 't Huis een aantal opmerkelijk progressieve - of woke zo je wil - personen gekozen. De 1e transgender, een homo-koppel, zwarte activisten...het linkse kamp wordt steeds groter, nog een generatie en dan is de rechter vleugel van de Dems niet meer dan een nare herinnering

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2020 - 11:22

Homo's kunnen natuurlijk zelf best conservatief zijn. Pete Buttigieg sprak de linkse kiezers niet aan.

Pater
Pater9 nov. 2020 - 18:05

@Huysman Ach Huysman, je maakt altijd dezelfde fout. Je legt je meetlat naast de linksheid van de idealen, nooit langs de mogelijkheden tot machtsvorming daartoe, kortom, je verwart wenselijkheden met mogelijkheden, en anderen die beide van belang vinden noem je heel graag rechts, en daarmee is voor jou de discussie af. Ik noem Biden een middenfiguur met weinig sterke eigen meningen, dat had heel wat beter gekund. Ik had ook graag een linksere vicepresident gezien, Harris is ook een middenfiguur. Ik analyseer wel dat B het meest linkse programma heeft gevoerd sinds laten we zeggen FDR . Waarom? 1 Omdat het neoliberalisme met een afscheid bezig is. Neoliberale handelsverdragen komen niet meer terug, ook B zal doorgaan met een (slimmere) handelsoorlog met China. China was voor de grote bedrijven een natte droom: een enorme afzetmarkt, en een goedkope werkplaats voor de hele wereld, natuurlijk wel in hun voordeel. De werkelijkheid ontwikkelt zich anders, het verdwijnen van de maakindustrie leidt tot verpaupering in het westen, de toegang tot de Chinese markt verloopt uiterst moeizaam. B heeft altijd geopereerd binnen de politieke ruimte van de tijd waarin hij werkt, B keert zich nu ook tegen het neoliberalisme. De strijd tegen de almacht van de grote techbedrijven (kort samengevat) komt ook van B. 2 Door de sterke invloed van links. Als de verhouding in de Senaat, nu of over twee jaar, het toestaat betekent dat enorme investeringen in een New Green Deal, betaald uit hogere belastingen voor de rijken en bedrijven. De VS worden een positieve ipv een negatieve factor in de strijd tegen de opwarming en voor een schoner milieu, terreinen die T volledig boycotte. (Terreinen die jij merkwaardig genoeg niet opvoert, nu niet en vaker niet. Dat noem ik nou rechts). Natuurlijk is dat nooit genoeg, kan het allemaal beter, het is wel veel linkser dan het was! Ik zie ook, dat de Amerikanen in grote meerderheid het socialisme verwerpen; je bent erg onvestandig als je daar geen rekening mee houdt. Daarom was ik ook zeer voor Warren en niet voor Sanders. Ik zie me daarin bevestigd door de enorme steun die T ondanks alles toch kreeg. Ik had dat niet verwacht na zijn wanvertoning, maar 70 mln mensen waren bereid de gekte van T te pikken in ruil voor zijn conservatisme en zijn (op geen enkele manier waargemaakte) steun voor de werklozen in de rustbelt. B heeft het front met zijn wat 'lege' campagne gesloten weten te houden en splijtende discussies over het programma voorkomen. Je weet dat Sanders dat nooit was gelukt (Warren denk ik wel, zij afficheerde zichzelf ook als uitgesproken kapitalist met een links hervormingsprogramma). B kon de kritiek van T dat hij een marionet was van de socialisten overtuigend terzijde schuiven. Ik zie signalen dat de dem. linkse kandidaten voor het Huis het veel moeilijker hadden dan B., het tegenargument dat de kandidaten die verloren geen goede website hebben (AOC) lijkt me een gelegenheidsargument. Die analyse zal vast nog gemaakt worden. AOC werd gekozen in een dem. bolwerk, en had kritiek op de inspanningen van de Dems in Florida, dat is wel erg goedkoop. Ik ben bijv. ook benieuwd naar de verhouding jong-oud bij de B-kiezers. Ik hoop vurig dat de Dems de komende vier jaar het redelijk linkse programma (waar Sanders mee instemde!) een beetje kunnen uitvoeren en daarmee vertrouwen veroveren. Zodat over vier jaar Harris geen andere keus heeft dan een linksere vicepresident te kiezen!

johannn2
johannn29 nov. 2020 - 21:37

Raap, Er zijn en worden wel meer eindes van regimes gevierd. Sommige worden al vele jaren elk jaar weer gevierd door landen, op de dag van hun bevrijding van zo'n regime. Ik begrijp uit jouw betoog, dat jij dat heel naar en betreurenswaardig vindt, een slechte winnaarsmentaliteit. .

Sam V
Sam V8 nov. 2020 - 18:07

Dit zal voor de wereld meer effect hebben dan voor de Amerikanen. Ik hoop dat deze feestvierders dat besef hebben en zich niet te rijk rekenen. De federale regering heeft beperkt invloed op het dagelijkse leven.

Handige harry
Handige harry8 nov. 2020 - 17:23

Ben benieuwd wat het de komende jaren gaat brengen. Was pessimistisch over beide kandidaten, maar nu er een besluit is moet hij afgerekend worden op zijn daden. Alles wat hiervoor is gebeurd telt niet mee.

NoahAmber
NoahAmber8 nov. 2020 - 15:43

Niet meer dan logisch dat de Dems blij zijn. Net zo blij als de Reps 4 jaar geleden. Nu 4 jaar wachten om te zien wie er dan weer blij zijn. Dat is wel het mooie van de VS, elke 4 jaar een reden om blij te zijn. Ben zo blij, dat mijn neus van voren zit en niet opzij..Zo blij

2 Reacties
harmmeijer
harmmeijer8 nov. 2020 - 16:10

Deze vind ik ook wel kunnen: https://youtu.be/zXNETrbtnpI

ton14024
ton140248 nov. 2020 - 18:09

Ja, allemaal volle pleinen.

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 15:12

Trump: If I lose, it will be to the worst candidate in history - https://www.youtube.com/watch?v=kzT_0tQQnB0&feature=emb_logo

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber8 nov. 2020 - 16:20

Kan je nagaan wat een looser trump zelf is. Als je van een looser verliest spoor je zelf ook niet

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 18:48

NoahAmber - Dat is juist, maar hij wordt nog steeds gesteund door bijna 70 miljoen losers, die ten dele zwaar bewapend zijn. En losers met wapens zijn gevaarlijk. Al dat geklets over "verbinden" lijkt me rijkelijk naief. Als je mensen die "Allahu Akbar" schreeuwen serieus moet nemen, waarom zou je dan mensen die iedereen met een andere mening uitschelden voor "vuile communist" dan niet serieus nemen? Daar geldt gewoon dezelfde regel: zolang ze niet bewapend zijn is er niets aan de hand...

Albert_Bakker
Albert_Bakker9 nov. 2020 - 5:32

Dat is inderdaad momenteel het geval. Het praatje van Biden over verbinden was een wat gekunsteld stukje Obama-imitatie die net als hier gedemonstreerd ook daar door zijn momentele achterban ook in het geheel niet serieus wordt genomen. De haat is te groot. En die haat wordt dus rustig verder gevoed, want iedereen die niet behoort tot de eigen stam is een vijand, te dom om te kunnen begrijpen, een loser en een nazi of vanuit de safespace aan de andere kant van de afgrond bekeken een vijand, te dom om te kunnen begrijpen, een loser en een communist. En never the twain shall meet. De stammen dan. Die lijn tussen links en rechts loopt in werkelijkheid eigenlijk door elk persoon tenzij je daadwerkelijk een karikatuur bent. Die karikaturen neigen te vervliegen zodra je van persoon tot persoon met iemand spreekt.

NoahAmber
NoahAmber9 nov. 2020 - 9:02

@The Apple 8 november 2020 at 19:48 NoahAmber – Dat is juist, maar hij wordt nog steeds gesteund door bijna 70 miljoen losers Heb al vele malen aangegeven dat de VS overvol met losers bevolkt is. De VS is gewoon een lost state

Joop Schouten
Joop Schouten8 nov. 2020 - 13:09

We zijn langs de rand van de afgrond gegaan met Trump. Biden heeft overtuigt gewonnen. De wereld heeft weer iemand met empathie. Trumpisme zal blijven doorwoekeren als haar sympathisanten in de steek worden gelaten met hun sores. Biden zal ze sociale rechtvaardigheid moeten bieden. Banen of een basisuitkering regelen. Tegelijk het neoliberale economische systeem veranderen want anders blijft het aanmodderen.

4 Reacties
harmmeijer
harmmeijer8 nov. 2020 - 14:17

“We zijn langs de rand van de afgrond gegaan met Trump.” Zijn Europese geloofsgenoten Erdogan, Putin, Orban, Steve Bannon, allemaal autocraten of fascisten, zijn een vriend kwijt. Het verlies van Trump maakt maar weer eens duidelijk dat alles eindig is, ook het kwaad. Er is weer licht aan het eind van de tunnel.

Max_Konijn
Max_Konijn8 nov. 2020 - 14:34

@JoopSchouten Democratische Partij in VS is qua beleid een stuk rechtser dan onze eigen VVD.. Dus kreten als basisuitkering of het Neoliberale systeem aanpassen.... kansloos

Hakkepuf
Hakkepuf8 nov. 2020 - 19:06

Welke afgrond Joop? Heeft hij met Atoomwapens gedreigd? Heeft hij het leger tegen zijn eigen volk ingezet? Niet echt. Is hij ergens een oorlog gestart? Ook niet. Hij heeft alleen een luchtmachtbasis van Assad pletgebombardeerd omdat Assad gifgas tegen zijn bevolking ingezet had. Hij heeft Al Bagdadi laten ombrengen. Later heeft hij de, volgens de gutmenschen, zeer respectable vredesduif Generaal Sulemanji van Iran om laten brengen. Een ware oorlogsmisdaad en alles wat er nog meer bij kwam kijken. Die Iraanse generaal was gewoon een misdadiger eerste klas. @Merel: Hoe kom je er bij dat Erdogan en Trump de grootste vrienden zijn? Dacht het niet. Erdogan is zwaar non grata bij Trump. Trump heeft met een paar tweets de Turkse Lira in 5 jaar tijd met 80% doen dalen. Nu zal kameraad Biden Erdogan wel gaan steunen en JSF's gaan leveren en zeggen dat alle gasreserves rondom Cyprus aan Turkije toebehoren. Biden zal ook de banden met Iran wel weer aan gaan halen en IS een tweede kans gunnen. Obama zijn erfenis moet hersteld worden.

Paul250371
Paul2503719 nov. 2020 - 10:06

Hakkepuf Een bla, bla, bla volstaat.

Eric Minnens
Eric Minnens8 nov. 2020 - 13:03

Het klinkt misschien tegenstrijdig: de identity politics van Harris en de samenbindende rol van Biden. Maar het ligt in elkaars verlengde. Iedereen hoort erbij, iedereen kan zich erin herkennen, ook aan deze kant van de oceaan. Daarom juich ik mee.

2 Reacties
henk-alexander
henk-alexander8 nov. 2020 - 13:12

Eric, Iedereen? Zo'n 70 mln. heeft op een een fascist gestemd - meer dan wat ooit Mussolini en Hitler samen gekregen hebben. Niet echt om euforisch van te worden.

henk-alexander
henk-alexander8 nov. 2020 - 13:54

De maatschappelijke verhoudingen zijn zodanig gepolariseerd dat op korte termijn geen verzoening te verwachten is - helaas. Een externe vijand kan de gelederen wel gesloten krijgen. De gezamenlijk door Republikeinen en Democraten aangenomen wet CAATSA, waarin Rusland, China en Iran als vijanden worden beschreven, voorziet daarin. Biden heeft al de toon gezet door in zijn speeches Rusland als grootste vijand te noemen. Vraag me nog af hoe de rechtszaken die Trump kan verwachten, zullen worden gevoerd. Als er zaken zijn die de inzet van een jury vereisen, dan lijkt het me lastig om juryleden te screenen en te selecteren die onpartijdig en onbevooroordeeld tegenover de verdachte en de feiten staan.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 nov. 2020 - 13:02

Ik zag gisteravond beelden uit Manhattan. Mensen waren opgelucht en het voelde alsof het land bevrijd was van een tiran. Het beeld van Van Jones op CNN komt in de ogen van sommigen misschien wat overdreven over maar wij zijn geen Amerikanen die 4 jaar hebben moeten zuchten onder een volslagen idioot in een pak. Hij verwoordde het precies zoals het was, hoe moest ik mijn kinderen opvoeden en uitleggen dat liegen en bedriegen fout is terwijl Trump niets anders deed. https://www.youtube.com/watch?v=9eMoCW1Pq54

4 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander8 nov. 2020 - 15:00

Dat voelen (bevrijdt van een tiran) komt hier aardig dicht bij de realiteit. Eerst maar een feestje want daar zijn heel wat Amerikanen wel aan toe. Verder heeft Biden nog heel wat ontwikkelingswerk in eigen land te doen. Maar dat mag de pret eerst niet drukken. Ontwapening in eigen land zou al een aardig stuk in de goede richting gaan. Genoeg mafkezen daar nog die zo vanuit de supermarkt een automatisch geweer kopen en uit frustratie rond beginnen te schieten.

dordtenaar2
dordtenaar28 nov. 2020 - 19:04

En zal Van Jones de afgelopen tijd nou altijd onafhankelijke journalistiek hebben bedreven?

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 nov. 2020 - 22:07

dordtenaar 8 november 2020 at 20:04 [ En zal Van Jones de afgelopen tijd nou altijd onafhankelijke journalistiek hebben bedreven? ] Ik mag toch hopen van niet. Jones is geen journalist maar schrijver / columnist en hij is door CNN ingehuurd als politiek commentator met een duidelijk Democratisch profiel. Overigens kun je heel goed onafhankelijke journalistiek bedrijven én een progressief geluid laten horen.

Grozny
Grozny9 nov. 2020 - 7:48

Jones werkt en heeftt ook gewerkt als adviseur voor meerdere Dem kandidaten. Daarom presenteert hij het nieuws ook niet, maar zit hij er vaak om zijn mening te geven. Daarom was het ook zo`n probleem bij CNN toen Cuomo zijn oudere broer Cuomo en NY gov interviewde.

Ellen Schoof
Ellen Schoof8 nov. 2020 - 12:56

Klimaat blijft een astronomisch probleem, maar in sommige opzichten zien dingen er beter uit dan in dit gedicht https://ellenschoof.nl/?p=722 Overigens benoem ik hier een 'enge ziekte', maar ik schreef het in september vorig jaar. Het eerste dat ik gisteren naar een aantal mensen appte was: 'Nu kan ik niet meer dichten'. Ik werd vaak getriggerd door DT. Ik heb uiteraard niet om de verkiezingsuitslag getreurd, maar gedanst.

Tante Truus
Tante Truus8 nov. 2020 - 12:31

De helft vd Amerikanen viert feest....

9 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens8 nov. 2020 - 13:07

Nog een jaartje, en dan de andere helft ook.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard8 nov. 2020 - 13:18

He Eric Minnens, Klopt, dan is Biden ge impeached en komt de zoon van Trump terug.

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 nov. 2020 - 13:19

@Eric Minnens : waar baseer je dit op? Biden was geen sterke kandidaat, hij is geen Obama. De Trump aanhang blijkt toch massaal bij stembus op zijn komen dagen en fanatiek. Verder gaat de economie een dip in en dat kan aan hem gaan kleven. Kortom de man heeft een zware kluif en over vier jaar kan hem dat opbreken. Hij kan dus maar beter een paar goede konijnen uit zijn hoge hoed toveren.

Eric Minnens
Eric Minnens8 nov. 2020 - 14:16

@DenFlexwerker "waar baseer je dit op?" Nergens op. Optimist als ik ben. De wens is de vader van de gedachte. Laat mij nou effe feestvieren joh. Daarna word ik weer realist. Wel is het zo dat er een hoop positieve energie van het presidentiële duo uitgaat. Daar zullen denk ik ook een hoop Trump-stemmers voor vallen.

vdbemt
vdbemt8 nov. 2020 - 15:30

@dezeeuwgerard. Keep dreaming.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 nov. 2020 - 15:32

Gelukkig is het de vriendelijke helft.

NoahAmber
NoahAmber8 nov. 2020 - 15:45

@dezeeuwgerard 8 november 2020 at 14:18 He Eric Minnens, Klopt, dan is Biden ge impeached en komt de zoon van Trump terug. Nee hoor, dan eerst nog Harris de VP

Tante Truus
Tante Truus8 nov. 2020 - 21:45

@Stock U kent ze allemaal?

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 nov. 2020 - 14:47

Ja. Uitdaging: 1 fragment met Humor op Foxnews. geen zwartgallige verwensingen, maar humor. Het bestaat niet. Er is geen vermogen tot relativering, alles moet op een verongelijkte toon. En twintig jaar een verongelijkte toon aanhoren maakt je minder vriendelijk jegens de medemens.

White Knight
White Knight8 nov. 2020 - 12:27

Het zal allemaal wel kloppen (en anders zorgen ze er wel voor dat het klopt ;-) ) dat Biden gewonnen heeft, maar komt er nog een officiële uitslag, of bepaalt CNN wie de volgende president wordt?

2 Reacties
Ecclesia
Ecclesia8 nov. 2020 - 14:25

Officiële uitslag is er al. Tenzij je niet kunt rekenen.

Pater
Pater8 nov. 2020 - 14:28

Is dat een serieuze vraag? Hoe kom je erbij dat de media iets te maken hebben met een officiële uitslag?

korheiden2
korheiden28 nov. 2020 - 12:26

Het is mooi dat Biden - nipt - gewonnen heeft, maar er blijt een grote groep Amerikanen fan van Trump. Zoals Maurice de Hond het stelt : Biden heeft vooral gewonnen door de griote opkomst. De VS zijn een tot op het bot verdeeld land. Verder zal er veel hetzelfde blijven : de houding t.o.v. Europa, China. Biden zal wel de belastingen gaan verhogen t.b.v. klimaatmaatregelen. Maar het Trumpisme is nog lang niet weg.

2 Reacties
Paulus3
Paulus39 nov. 2020 - 1:19

Hij heeft net zo nipt gewonnen als Trump vorige keer. Zo gaat dat zo'n beetje altijd zo daar tussen de twee machts partijen. Trump verloor een stel electoraten die hij vorige keer wel had. "Trumpisme" is gewoon in de VS, al heeft het verschillende vormen. Of je het nu Tea party of Jim Crow of McCarthyisme noemt. Het is altijd wel heibel. Fijn dat we Trump shit zelf van de TV en twitter weg krijgen, dat wel.

Dave Velzen
Dave Velzen9 nov. 2020 - 8:12

Biden heeft helemaal niet nipt gewonnen. Waarschijnlijk krijgt hij net zoveel kiesmannen als Trump 306. En je hebt er maar 270 of meer nodig.

Arie Gans
Arie Gans8 nov. 2020 - 12:12

Had Trump dan toch gelijk? CoViD bestaat niet, kijk maar naar die mensenmassa's

1 Reactie
Arie Gans
Arie Gans8 nov. 2020 - 12:35

/sarcasme

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 11:55

We zien een razendsnelle verschuiving van "Trump is een hork, maar..." naar "Amerika is great, maar...", terwijl het grootste verschil tussen gisteren en vandaag dat van 51% tegen 49% idioten is. Als je kijkt naar het verschil in opkomst tussen 2016 en 2020, dan is het aantal idioten -the unpopular vote-zelfs alleen maar toegenomen.

1 Reactie
The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 12:06

Dave Chappelle - https://www.youtube.com/watch?v=Un_VvR_WqNs

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 nov. 2020 - 11:53

De tegenstanders van Trump hebben er vier jaar lang een soort lord of the rings goed vs kwaad draai aan gegeven. Het is dan wel gelukt maar de verwachtingen zijn nu torenhoog. Ben benieuwd in hoeverre de vergeetachtige Biden de bringer of light gaat worden. Het lijkt me een illusie om te denken dat alle problemen ineens magisch voorbij zijn.

6 Reacties
harmmeijer
harmmeijer8 nov. 2020 - 13:28

“Het lijkt me een illusie om te denken dat alle problemen ineens magisch voorbij zijn.” 4 jaar lang zijn opruiende, onverdraagzame, polariserende, rancuneuze en racistische taal, zijn rechtsstaat ondermijnende en naar fascisme riekende politiek, die zijn gelukkig voorbij. Dat is voor mij een hele opluchting. De problemen, verergerd door Trump, nee die zijn zomaar niet voorbij.

Marinus Calamari
Marinus Calamari8 nov. 2020 - 13:36

En waarom ook niet, Trump heeft zich ontpopt tot een fascistoïde leider met een knokploegmentaliteit die zijn reet heeft afgeveegd met wat er over is van de Amerikaanse democratie en en passant tienduizenden Amerikanen heeft opgeofferd ter meerdere glorie van zijn ego. Al zijn linksmensen natuurlijk over het algemeen genuanceerder dan de wereld te bezien in termen als "goed vs. kwaad" dat soort simplisme is meer geschikt voor het naarrechtse deel v.d. bevolking. U kunt wellicht proberen wat minder te projecteren. Ik krijg het idee dat de gemiddelde linksjoopert zich echt nog niet rijk rekent. Het is een stap in de goede richting, maar het gaat nog heel lang duren (generaties) voor dat land weer goed op de rails gezet is. Als dat überhaupt gebeurd, want het zou maar zo kunnen dat er daar over vier jaar een intelligente Trump-achtige gekozen wordt. Had ik al gezegd dat je beter kunt stoppen met projecteren?

Pater
Pater8 nov. 2020 - 14:30

@Merel Hear hear. Vergeet niet de totale onverschilligheid van T. voor het milieu. Deskundige milieu-inspecties zijn vervangen door mensen uit het bedrijfsleven, Parijs opgezegd.

GoudenBergen
GoudenBergen8 nov. 2020 - 17:48

@Rechtdoorzee Het is goed voor een land als het door gematigde mensen wordt geregeerd. Dus wel Biden, maar geen Trump of Sanders. Dus wel Rutte, Kaag of Asscher maar geen Marijnissen, Wilders of Baudet.

Satya
Satya8 nov. 2020 - 20:48

Gouden bergen is sociaal democratie nu ook al extreem? Sanders is geen socialist verre van. Veel stemmers op Trump zouden waarschijnlijk op Sanders hebben gestemd, bv Joe Rogan. Biden zal waarschijnlijk de neoliberalisme en neoconservatieve lijn weer oppakken. Dat is de reden nu juist van de opkomst van Trump. Trump is geen oorzaak maar een gevolg. Ik hoop dat Biden mij gaat verrassen. Dat zou erg mooi zijn.

Dave Velzen
Dave Velzen9 nov. 2020 - 8:19

In de Trump staten gaat men al weer in lockdown wegens Corona. In Utah staat de gezondheidszorg zelfs op instorten. Daar gaat hun economie nog verder naar de kloten.

Max_Konijn
Max_Konijn8 nov. 2020 - 11:20

Iets van 70 miljoen Amerikanen hebben op Trump gestemd, een fractie meer op Biden. Er is geen reden om feest te vieren, buiten een wat andere toon uit het witte huis veranderd er niet veel.

20 Reacties
Ecclesia
Ecclesia8 nov. 2020 - 12:14

Oh... je moest eens weten wat er allemaal gaat veranderen de komende jaren ;)

HarrieV2
HarrieV28 nov. 2020 - 12:16

Er veranderde ook veel toen T. in het witte huis kwam vier jaar geleden. Er veranderd dus wel degelijk veel.

Sonic2
Sonic28 nov. 2020 - 12:30

Aantoonbare leugens. Wat dat betreft lijk je veel op je idool. Biden zal Amerika weer de WHO, het klimaat akkoord intrekken. Ook zal de Iran deal weer op tafel liggen. Een soort Biden care zal er aankomen. Ook heel anders als dat afbraak plan wat Trump wilde. En dat is nog maar een kleine opsomming. Rond de 6 a 7% punten komt Biden voor Trump in de popuar vote. 74 om 70. Een beetje alsof je in Nederland een strijd tussen de VVD met 35 zetels in de peilingen en met de PVV met 20 of 22 spannend noemt. Het is geen fractie meer. Slechte verliezer.

Max6
Max68 nov. 2020 - 12:47

@Hoofdschuddend, mee eens... het land is hopeloos verdeeld/gepolariseerd... De democraten hebben de senaat (nog) niet... beleid veranderen zal lastig zijn. Biden gaat het over 4 jaar niet worden... de republikeinen hebben dus 4 jaar de tijd om te herstellen en een kandidaat (zal altijd beter zijn dan Trump) te vinden die over 4 jaar Harris kan verslaan. Die dan weer het beleid kan opgooien, etc... en zo blijven we bezig. Alleen maar extra blij dat het systeem bij ons wat anders werkt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman8 nov. 2020 - 12:50

Ik vermoed dat er voor ons zeer weinig zal veranderen. Voor inwoners van de VS misschien wel. Hoewel, het valt toch wel op dat die inwoners zeer verschillend denken over allerlei onderwerpen en je met reden jezelf af mag vragen waarom die staten 1 geheel vormen. Misschien kunnen we daar nog wat van leren aan deze zijde van de oceaan?

DaanOuwens
DaanOuwens8 nov. 2020 - 12:51

@ Hoofdschuddend Jij schrijft: buiten een wat andere toon uit het witte huis veranderd er niet veel. Alleen al die toon is een enorm verschil. De woorden die Biden de afgelopen dagen heeft uitgesproken moeten voor heel veel mensen een opluchting zijn. Trump heeft een land gecreëerd waar mensen elkaar haten. De tegenstellingen waren er altijd al maar hij heeft ze geladen met gif. Het is de vraag of Biden er in slaagt met thee drinken ook de Trump aanhangers enigszins tot bedaren te brengen maar hij probeert het tenminste. Er is alle reden daar om feest te vieren.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 nov. 2020 - 12:56

Die 4 miljoen stemmen is geen fractie en het maakt een wereld van verschil. Er blijven ontevreden verliezers maar dat heb je altijd met verkiezingen. Het grote verschil is dat die 70 miljoen Trumpstemmers niet worden weggezet als landverraders en leugenaars zoals Trump afgelopen 4 jaar deed met zijn politieke tegenstanders. .

Ecclesia
Ecclesia8 nov. 2020 - 12:59

"We hebben de verkiezingen nauwgezet gevolgd en het is duidelijk dat Joe Biden de aanstaande president is van de Verenigde Staten", zegt Ursula von der Leyen in een videostatement op Twitter. Met de nieuwe Amerikaanse regering wil de Europese Unie wereldwijde problemen aanpakken, zoals klimaatverandering, regels voor de digitale wereld, veiligheid en het hervormen van het internationale systeem, aldus Von der Leyen. Regels voor de digitale wereld: zeg maar dag Jensen, dag Breitbart, dag Sven Hulleman, dag Café Weltschmerz!

Max_Konijn
Max_Konijn8 nov. 2020 - 13:07

@Sonic Ik een slechte verliezer? Ik lijk op m’n idool? Welk idool? Ten eerste, ik ben blij dat Biden gewonnen heeft. Amerikanen konden kiezen tussen niets (Biden) en drie keer niets (Trump). Maar als je nu de vlag uit te steken voor deze krappe overwinning... dan heb je ze niet helemaal op een rijtje. Biden zal rekening moeten houden met het feit dat net iets minder dan de helft van de kiezers liever een idioot als Trump in het witte huis hebben. En met een waarschijnlijke Republikeinse meerderheid in het congres en het ontbreken van enige visie bij Biden... Ik wens hem succes maar denk dat ie geen potten gaat breken.

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 nov. 2020 - 13:09

@Hoofdschuddend : psst, wil jij de mensen hier niet uit hun bubbel halen. Hier wordt natuurlijk de kop gemaakt alsof een gehaat tiran is afgezet. Er waren hier al prenten alsof de kiezer massaal met Trump afrekende. Want het idee dat Trump het bij een groot deel van de kiezers het goed gedaan heeft: daar wil men niet aan. Het werkelijke plaatje is dat Biden net gewonnen heeft en dat Trump's aanhang significant blijft. Sterker nog, weer heeft Trump in de peilingen verrast, die makkelijke overwinning bleef uit. Men blijft zijn aanhang onderschatten en dit soort koppen blijven mensen op het verkeerde been zetten: dat de Biden aanhang nu zichtbaar is, doet weinig af aan de aantallen. Biden is tot nu toe geen sterke kandidaat geweest, zeker geen Obama. Over vier jaar zal die het zwaar krijgen, tenzij hij het heel sterk doet als president. @Sonic : is dat zo en dan wat? Grote kans dat over vier jaar de republikeinen het weer over nemen en men weer uit dat akkoord en WHO stapt. Trump heeft laten zien dat dit een optie is dus zullen de volgende republikeinse kandidaat dat ook als optie zien.

Sonic2
Sonic28 nov. 2020 - 14:32

@ Hoofdschuddend De afgelopen vier jaar heb ik NOOIT iemand zo zien formuleren. Trump had gewonnen. Clinton was een zure slechte verliezer. Daarna een ophemel verhaal over de arbeider. De Democraten en links zijn het contact kwijt met de gewone vrouw/ man. Vier jaar lang die totale bullshit van "neutralen" en van mensen die Trump steunen. Op basis van een verkiezing die in 2016 al enorm close was. Een hele nationalistische lente zou er aankomen. Vier jaar later is de Brexit een ramp en nog steeds niet rond. En Trump is weg gestemd. En je focust je op Trump, maar Biden heeft natuurlijk ook een enorm mandaat. Amerika is van oudsher al verdeeld. Ook apart dat mensen wat betreft Biden 100% bij hun eigen standpunt staan. Janken over dat Trump 70 miljoen stemmen heeft, maar niet het fatsoen hebben om te erkennen dat Biden het electoraal prima heeft gedaan. En dan over dat visie. Ook weer zo leugen van ultra rechts. Biden is voor een verbetering van Obama care. Hij wil investeren in infrastructuur. Hij wilt Amerika terug in allerlei internationale verdragen. De alliantie met Europa zou verstevigd worden. In de relatie met China zal er weinig veranderen. Biden is voor een soepeler immigratie beleid. Hij is tegen bezuinigingen op sociale voorzieningen. Dat waren zijn punten althans voor zijn campagne. Trump heeft eerder geen visie. En Trump is een onvoorstelbare politieke draaikont. Op zorg heb ik hem niet op een visie kunnen betrappen. Ook met infrastructuur niet. Kim Jong Un was eerst rocket man en toen schreef hij er een liefdesbrief naar toe. Het was eerst geen oorlog en toen bommen op installaties van Assad. Ik heb overigens ook PVV en FvD nog nooit op een visie kunnen betrappen. Allemaal hele abstracte verhalen. We moeten Nederland terug krijgen. En we moeten uit de EU. Hoe dat moet en met wie dat moet is volledig onduidelijk. Een groot misverstand dus dat Trump en uberhaupt nationalisten nu echt een visie hebben. Behalve op dat autoritaire gebied en hun zeer extreme nationalistische standpunten. Een hondenfluitje is al genoeg voor al die roekeloze stemmers. @ DenFlexwerker Het is nu 8 November 2020 en u weet al dat de Republikeinen het over vier jaar gaan overnemen. En dan verwijt je mij impliciet bubbel denken. Kan je ook gelijk even de verkiezingen van 2029 in Nederland voorspellen? Dan hoeven we daar ook niet meer na te kijken. Als je dan toch een voorspelling wilt. Het is aantoonbaar het geval dat verliezers van verkiezingen door tijden van tegenspoed gaan. De scherven zullen bij elkaar geraapt moet worden en dat zal een ontzettend moeilijk proces worden. Kijk maar naar de Democraten in 2016. De Republikeinen in 2008 en 2012. De Democraten na de nederlaag van Carter. Zou me niets verbazen als de economie in 2024 gewoon weer prima gaat in Amerika. En dat een Democraat dan gewoon herkozen wordt. Of het nu Biden of Harris is. Maar we weten het niet he.

Sonic2
Sonic28 nov. 2020 - 14:37

Overigens hoeft u mij niet serieus te nemen, maar Lubach heeft het in 2017 voor een miljoenen publiek al heel erg goed neergezet. Trek de paralel door naar Trump. Ik doel uiteraard op het "Geert Wilders concreet" filmpje https://www.youtube.com/watch?v=484IkD8TWpg Los van dat nationalisten xenofoob en rancuneus zijn, kan ik ze niet op een visie betrappen. En al helemaal nooit op concrete inhoud. Op dingen op detail niveau. Ook een volslagen raadsel waarom mensen dat ene A4'tje van Wilders zagen als een teken van ideologie. Ik zag het meer als een totaal gebrek aan elke vorm van perspectief en inhoud. Wilders en Baudet hebben volgens mij geen flauw idee hoe ze het nu echt gaan aanpakken als ze aan de macht komen. Behalve dus dat Xenofoob en rancuneus zijn.

Pater
Pater8 nov. 2020 - 14:40

@Hoofdschuddend Een president die racisme bestrijdt of die het stumuleert? Die een Green New Deal heeft van 3.000 miljard of die massaal milieuregels schrapt? Die gezondheidszorg voor de arm,en wil garanderen of die juist wil schrappen? Natuurlijk zijn de problomen gigantisch, dat ziet iedereen, maar dit wel degelijk een reden om te juichen. De Dems zullen alles op alles moeten zetten om armen en werklozen perspectief te bieden, daar zit veel rancune. Als ze de Senaatsmeerderheid (50 is genoeg) niet krijgen wordt het wel erg moeilijk. Maar het gaat in elk geval weer in de goede richting.

Max_Konijn
Max_Konijn8 nov. 2020 - 14:53

Pff... Sonic.. Haal eens even adem en lees je eigen stukje nog een keer voordat je op plaatsen drukt.. Zoveel tekst om je eigen kromme visie recht te praten.. van de hak op de tak.. van Trump naar Brexit, naar PVV.. Ik zeg alleen dat Biden er geen reet van gaat maken de komende 4 jaar. Dat is mijn mening die ik baseer op het feit dat ik vind dat Biden geen visie heeft, al 50 jaar onderdeel van het establisment is, rekening moet houden met een republikeinse meerderheid in 1 van de huizen en een compleet verdeelde bevolking. Dat jij daar anders over denkt.. prima.. maar je begint meteen met “leugens”, “slechte verliezer” en “ je bent net zo als je idool”. Ik vind je eerlijk gezegd best een beetje een zielig.

Sonic2
Sonic28 nov. 2020 - 17:41

@ Hoofdschuddend U bent vooral vooringenomen en net als velen hier weet u al van te voren dat u het achteraf ook niets vindt. Biden kan, zal en mag nooit een succes worden. Nog nooit een goede onderbouwing daar van gezien. En dan ook echt helemaal nergens. Ik weet het nog zo net niet of Biden een slechte president wordt. Hij heeft een prima groep aan mensen om zich heen verzameld. Hij heeft altijd goed met de senaat kunnen samenwerken. En hij kan ook goed met Republikeinen over weg. Biden kan best wel eens verrassen. De verwachtingen zijn nu al zo enorm laag. En voor de rest zijn uw reacties zielig. Als ik 100% uw mening had verwoord, had u nog wel wat te klagen gehad. Erg sneu. Maar had niets anders verwacht van volk zoals u. Die altijd zo nodig menen te moeten nuanceren bij autocratische monsters.

dordtenaar2
dordtenaar28 nov. 2020 - 19:24

@sonic Is het je misschien opgevallen dat in staten waar het spannend is geweest de opkomst veel hoger was dan in staten waar de winnaar voor 90% bij voorbaat vast stond. Waarom stemmen als je al weet wie er gaat winnen? Dit zie je ook in bijvoorbeeld Engeland, die popular vote zegt niet veel.

Max_Konijn
Max_Konijn8 nov. 2020 - 19:55

@Sonic Volk zoals u? Waar heb je het over. Heb net wat oude reacties van je doorgelezen.. één grote klaagzang van dat mensen u persoonlijk aanpakken.. Hoeveel beter ben je zelf.. meteen op de man spelen omdat ik een andere mening heb dan jij.

Rs75
Rs758 nov. 2020 - 20:52

‘Rond de 6 a 7% punten komt Biden voor Trump in de popuar vote. 74 om 70. Een beetje alsof je in Nederland een strijd tussen de VVD met 35 zetels in de peilingen en met de PVV met 20 of 22 spannend noemt’ @sonic, aantoonbare leugens!! Om in jouw bewoordingen te blijven

Sonic2
Sonic28 nov. 2020 - 22:00

@ Hoofdschuddend Korheiden, Jerry Bidet, Z_edje zijn mensen waar ik erg mee van mening verschil. Erg fatsoenlijke mensen. Dus het is gewoon een keiharde leugen wat je vertelt. Andere meningen zijn prima. Ik ben links, maar veel respect voor mensen die normaal rechts stemmen. Dus niet gestoord rechts. Die gewoon een hypotheek hebben. Iets voor hun belasting centen terug willen. Die belastingverlaging willen. Het is dus expliciet niet waar dat ik iedereen die het niet met me eens is afval. Dus u begint met onwaarheden. Zet me volledig verkeerd neer. En dan ben u verrast dat u de wind van voren krijgt? Ik speel hier nooit op de man. Een hekel aan ruzie heb ik, maar leugens en hetzes corrigeer ik en dan kan je ook de volle laag krijgen. Als je je niet eens meer mag verdedigen op een opinie platform kunnen we beter alle opinie platforms opheffen. Over andere meningen gesproken. Ik zou wel eens willen dat U en heel veel andere rechtse mensen hier eens voor mijn vrijheid van meningsuiting zouden staan. Daar wacht ik nog steeds op. Mag mijn mening er zijn? De grote intolerantie zit bij rechts. Doe je best eens. Verdedig eens mijn vrijheid van meningsuiting. En met u nog een heleboel mensen. Zie bij u vooral een grote minachting voor mensen met een andere mening. Zie dat bij alles wat rechts is overigens. Je bent of dom, naief, ongeinformeerd of een landverrader als je links stemt. Of je demoniseert. @ Dordtenaar Wat moet ik er mee eigenlijk? Wat is je punt? Blijf vooral door zeuren over die popular vote. Met types zoals u ben ik wel uitgepraat. Met alles en iedereen wel die dit autocratische monster ook maar enigszins steunt. Ik ben de nuance zelve. En dat meen ik echt, maar mijn tolerantie voor alles wat dit monster ook maar enigszins steunt is weg. Biden heeft gewonnen. En voor de rest allemaal niet relevant gebrabbel van u. Dat mensen met halve fascistische sympathie ongelukkig en verdrietig zijn snap ik, maar mooi toch dat Biden het geworden is?

Max_Konijn
Max_Konijn8 nov. 2020 - 22:45

@Sonic Ah, ik ben nu dus ook nog onfatsoenlijk.. Ik sta bovenaan in dit draadje. In je eerste reactie wordt ik uitgemaakt voor leugenaar, slechte verliezer en dat ik zou lijken op m’n idool. Gok dat je dan Trump bedoeld. Geen woord in mijn stukje gaat over u. En dan toch deze bezopen persoonlijke aanval van iemand die bij iedere discussie gilt dat hij persoonlijk aangevallen wordt. Denk dat je eens na moet denken hoe dat komt. Voor de rest, ik ben, voor Nederlandse begrippen , rechts niet ultra rechts, ben relatief goed opgeleid, en heb een goede, behoorlijk betaalde, baan. En ik denk dat ik een stukje realistischer in de wereld sta dan jij. Biden als links voorstellen is namelijk complete onzin. Durf rustig te stellen dat Biden rechtser is dan ik.

Ecclesia
Ecclesia8 nov. 2020 - 11:14

Prachtig! De mars naar reden, stabiliteit en sanity is begonnen. Een goede reden tot feestvreugde inderdaad. Nu even feestvieren, daarna begint het werk: de puinhoop opruimen en het daadwerkelijke moeras dempen.

13 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 nov. 2020 - 11:59

En dan weer een paar oorlogen beginnen Welke landen zou Biden in de ellende storten? Iran? Venezuela? Rusland?

Eric Minnens
Eric Minnens8 nov. 2020 - 13:16

@Griezel Is het nooit goed? Of deugt het niet?

Ecclesia
Ecclesia8 nov. 2020 - 13:24

Rusland zeer zeker ja. Met Putin aan de macht is het een eng land. Linksom of rechtsom, ook die moet verdwijnen.

Wilco4
Wilco48 nov. 2020 - 15:19

@ Eclessia 'Rusland zeer zeker ja. Met Putin aan de macht is het een eng land. Linksom of rechtsom, ook die moet verdwijnen' De enigen die daar over gaan zijn de Russen! Of stel je daar een regime change voor? Laat mij niet lachen...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 nov. 2020 - 15:42

Eric Biden is een extreem oorlogszuchtig persoon Tsja en de VS ...die gaat maar door met oorlogen Wie er daar ook aan de macht is ; de wereld huilt

NoahAmber
NoahAmber8 nov. 2020 - 15:49

@Griezel in post-gezellig Nederland 8 november 2020 at 12:59 En dan weer een paar oorlogen beginnen Welke landen zou Biden in de ellende storten? Iran? Venezuela? Rusland? Sinds 1945 is het overgrote merendeel aan oorlogen en gezochte conflicten begonnen met een Rep in het Witte Huis. Dus lul niet zo zwakzinnig

Ecclesia
Ecclesia8 nov. 2020 - 16:20

@Wilco, Het zou niet de eerste keer zijn dat Rusland aan het wankelen is gekregen. Blijkbaar is het soms nodig? De onderzoeken naar Russische inmenging in de verkiezingen (en social media in algemeen) hebben genoeg ammunitie opgeleverd voor op zijn minst meer sancties in de toekomst. EU + VS kunnen samen met dezelfde blik nu weer naar Rusland kijken. Dat gecombineerd met het feit dat Europa van het gas af wil: Rusland in huidige staat heeft geen eeuwig leven meer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 nov. 2020 - 17:13

Obama begon Syrië en Libië, Bush begon Irak en Afghanistan, Trump probeerde Iran maar dat was zo klungelig dat niemand er in trapte . Vietnamoorlog begon onder een democraat , de Koude oorlog ook plus twee atoombommen met duizenden burgerdoden . Nee hoor de democraten zijn even oorlogszuchtig als de republikeinen .

Satya
Satya8 nov. 2020 - 19:48

Griezel Trump is in Afrika wel geslaagd. Door veranderde wetgeving onder hem hoeft daarover geen verantwoording te worden afgelegd dus zul je die informatie alleen op journalistiek platform vinden en niet bij de opinie media als CNN.

Wilco4
Wilco48 nov. 2020 - 22:29

@ Ecclesia Rusland is in t verleden een paar keer aan het wankelen gebracht, maar NOOIT onderuitgegaan. Onderschat ze vooral, die fout hebben meerderen voor u gemaakt U kent waarschijnlijk de Russische volksaard niet, als t om hun land gaan zijn ze bereid ervoor tot de laatste kogel te vechten, denk niet dat we dat van de gemiddelde Europeaan kunnen zeggen... Putin is nog zeer geliefd onder t grootste deel van de bevolking hij heeft ze hun trots teruggegeven En nogmaals, de enigen die beslissen wie er aan de macht is in Rusland zijn de Russen zelf, al gaan de EU en Amerikanen op hun hoofd staan!

Karingin
Karingin9 nov. 2020 - 0:46

Trump voerde wel degelijk oorlog; in eigen land, en tegen zijn bondgenoten. Het is een godswonder dat daar niet meer geweld van is gekomen

Karingin
Karingin9 nov. 2020 - 0:51

O ja, in aanvulling van wat Satya zegt; Trump heeft ook in eigen land uit alle macht geprobeerd om alle democratische checks and balances buiten spel te zetten. Het moge toch duidelijk zijn dat hij pertinent weigert verantwoording af te leggen. Hij had 't gewoon te druk om andere landen ook nog eens plat te bombarderen

Pater
Pater9 nov. 2020 - 4:01

@Griezel Obama greep zelfs niet in met boots on the ground toen Assad tegen de afspraken in gifgas gebruikte. In Libië heeft Obama meegedaan met bombardementen ondee Franse regie met instemming van de VN. Biden voorstellen als extreem oorlogszuchtig is onzin, en kwaadaardig. Biden heeft gezorgd voor het Iranverdrag, dat Trump eenzijdig heeft opgezegd.

Jerry Bidet
Jerry Bidet8 nov. 2020 - 11:14

Hét einde van een regime... klinkt alsof Pol Pot democratisch vervangen is. En voor diegene die nu denken dat de zomer is aangebroken, veel zal er niet veranderen. Behalve het botte en narcistische gedrag van Trump, voorzie ik weinig veranderingen in het Amerikaanse buitenlands beleid. Misschien dat ze nog een oorlog starten...

4 Reacties
Ecclesia
Ecclesia8 nov. 2020 - 12:15

Pol Pot, nou gelukkig was het Trump regime te dom of het zo ver te laten komen, maar het karakter ervoor hadden ze zeker. Nogmaals, het gaat niet alleen om Trump, maar om de hele bende eromheen. Ook die zullen het gevang vinden.

GoudenBergen
GoudenBergen8 nov. 2020 - 17:52

@Jerry Ook Biden zal China als een bedreiging zien maar hij zal het veel diplomatieker aanpakken en met anderen samenwerken om de hegemonie van China tegen te gaan. Hij zal Harris waarschijnlijk binnenkort naar India sturen. Ook Biden zal de NAVO achter de vodden zitten maar zonder de verhoudingen te verzieken.

Sonic2
Sonic28 nov. 2020 - 19:29

Dat heb ik met Halsema. Groenlinks was in 2018 de grootste. Ik weet hoe burgermeesters gekozen worden, maar sindsdien doet ultra rechts niets anders als klagen en mopperen en janken. Noord Korea aan de Amstel. Net als Baudet en Wilders 0,0 respect hebben voor de mensen die op Rutte stemmen. Onbeschofte politieke hooligans zijn het. Aan de reacties hier van linkse mensen zie je hoe netjes linkse mensen en hoe vunzig en onbeschoft het ultra rechtse volk is. Biden wrijft geen zout in de wonden van de Republikeinen. Hij loopt niet op te scheppen over zijn enorme winst. Hoe anders en provocerend deden Trump en zijn aanhang( ook hier dat). Vier jaar links van alles verwijten. Het gaat hier heel netjes aan toe. Zelfs ik vind dat het nu even niet de tijd is om geen olie op het vuur te gooien. Biden doet het netjes richting de Trump stemmers. Ik heb volledig begrip voor mensen die een enorme hekel hebben aan Trump. En ook aan zijn aanhang. Het zal jou en velen hier sieren daar begrip voor te hebben. Want rechts en nationalistisch rechts zijn goed in het verenigen van hun vijanden. Ben er van overtuigd dat Trump veel meer kans in de voorsteden had gehad als hij gewoon Ivanka met wat zoet gevooisde praatjes daar heen had gestuurd. Of Melania. Dat mensen in de voorsteden met genuanceerde standpunten niet zitten te wachten op de bulldozer tactiek van Trump was logisch en volledig te voorspellen. Trump heeft gematigde stemmers weg gejaagd. Net als Baudet en Wilders altijd met de nieuwbouwhuizen kiezers doen. Die helemaal niet op een Nexit zitten te wachten. Die helemaal niet achter de politieke stijl van die 2 staan. Wat ook zo voorspelbaar en logisch is.

Jerry Bidet
Jerry Bidet9 nov. 2020 - 8:38

@sonic ''Het zal jou en velen hier sieren daar begrip voor te hebben'' Waar doe ik dat niet dan? Ik geeft alleen dat er niet zo gek veel gaat veranderen, behalve de toon. De raciale kwesties spelen al decennia, dat gaat Biden niet oplossen. Het buitenlands beleid wordt zelden door een president gevoerd, dat zijn de krachten op de achtergrond die er constant zijn, onafhankelijk van de president. Voor de rest maakt hij met mij niet uit wie er president is, ik woon in Nederland. Vind het belangrijker wat er hier gebeurd, daar heb ik nog enigszins invloed op.