Joop

Amerikanen verbijsterd over racistische Monsieur Cannibale

  •    •  
11-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-07-04-om-21.09.56

© cc-beeld: HD Mediagroep

De racistische Efteling-attractie Monsieur Cannibale leidt tot groot onbegrip buiten Nederland, schrijft Looopings. Een tweet van Disney-medewerker Maria Mondloch over de aanstootgevende molen lokt veel reacties uit van mensen die niet begrijpen dat het pretpark de racistische karikatuur handhaaft.
“Deze foto’s zijn zo aanstootgevend dat ik me er zelfs voor schaam dat ik ze op mijn telefoon heb staan”, schrijft Mondloch. Gijs van Winkelhof, die voor Disneyland Parijs werkt, reageert : “Ik ben opgegroeid bij de Efteling en schaam me ervoor.” Hij wijst erop dat andere Efteling-fans niet willen dat er iets verandert aan Monsieur Cannibale. “Ik hoop dat ze gaan beseffen hoe beledigend het is.”
Volgens Looopings ligt een aanpassing van de racistische attractie, die deze week gesloten is vanwege onderhoud , vooralsnog niet in het verschiet.
" Woordvoerders van het attractiepark herhalen al weken dat er geen concrete plannen zijn om de attractie aan te passen. Pas bij een grote onderhoudsbeurt wordt daar over nagedacht. Dat gaat nog wel even duren: vanwege corona is er nu geen geld voor grote wijzigingen, vulde een voorlichter onlangs aan."
Er wordt al jaren bezwaar gemaakt tegen Monsieur Cannibale. Nadat de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes in 2016 aan de bel trok over de racistische attractie, verklaarde een woordvoerder van de Efteling: “We horen graag wat de pijnpunten zijn.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

T.A.R. Relvreter
T.A.R. Relvreter13 jun. 2020 - 6:30

Ben deze discussies nu meer dan zat. Ga het meesterwerk van Harriet Beecher-Stowe nog maar eens lezen of was dat ook al niet kosher?

Ewout Pool
Ewout Pool12 jun. 2020 - 18:41

Ik vind het een racistisch stereotype, maar: ik denk dat deze Amerikanen zich beter eerst met hun eigen shit kunnen bezighouden. Monsieur Cannibale, hoe onsmakelijk ook, heeft bij niemand een nekklem toegepast. En als we het over stereotypen hebben dan denk ik dat Disney misschien eerst naar zichzelf moet kijken. (Jungle book, Alladin, Pocahontas, Song of the South, Tarzan en zo kan ik nog wel even doorgaan....)

Yaroslav
Yaroslav11 jun. 2020 - 22:17

Moeten mensen met overgewicht of een groeistoornis zich nu ook beledigd voelen door Holle Bolle Gijs of de Laven? Veel sprookjes zijn ook heel kwetsend voor stiefmoeders.

Gerrit338
Gerrit33811 jun. 2020 - 21:16

De titel had eigenlijk moeten zijn 'Een amerikaan verbijsterd over racistische Monsieur Cannibale'. En dit is typisch een voorbeeld hoe het tegenwoordig gaat. Iemand (rood/zwart/blauw/wit/bruin) roept iets en gelijk heeft de hele groep waar deze persoon bij hoort blijkbaar dezelfde mening.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal411 jun. 2020 - 17:22

een pratende muis, een eend zonder broek en rondloopt tussen ''neefjes'', een andere eend die zwemt in geld, boeven met oogmasker op straat, een gans die te stom is om te lopen, ik ga mijn eerste druk albums uit 1952 maar eens lekker in de open haard gooien

Hank Nozemans
Hank Nozemans11 jun. 2020 - 17:02

Wat is er mis met deze afbeelding? Het is een op de realiteit gebaseerd personnage. In het oerwoud van Papua Nieuw Guinea zijn er nog steeds enkele stammen die mensen eten. Mannen hebben vaak versiering door de neus, de Aghori stam bijvoorbeeld. Zoiets spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding van kinderen. Het is gewoon een deel van de geschiedenis van Papua Nieuw Guinea net zoals klompen bij Nederland horen en Lederhosen bij Duitsland. Als er ergens in Azie een attractie staat met Nederlander met klompen en een bos tulpen, mag ik toch hopen dat we hier niet 'racisme' gaan roepen.

NoahAmber
NoahAmber11 jun. 2020 - 16:12

Amerikanen verbijsterd over racisme?! Ik geloof er niets van. Racisme is daar zo'n beetje nationale folklore

Van Tax
Van Tax11 jun. 2020 - 13:32

Het blijft bijzonder dat de ene stereotype "racistisch" is en de andere niet. Een strip als Asterix barst van de sterotypes. Iedereen wordt belachelijk gemaakt. Engelsen, Noormannnen, Belgen, Duitsers, Zwitsers, de Romeinen uiteraard. En die piraat met zijn spraakgebrek. Het is heel subjectief. Om aan te haken bij Erwin Angad (en Foxx): in comedy moet parodie en satire, ook van mensen van een ander ras, geoorloofd blíjven. Anders zou het zou zijn dat iemand alleen iemand mag parodieren als diegene van hetzelfde ras is. Dat is pas racistisch. Ik zou het zelfs nog wat willen oprekken naar film en literatuur. En naar erfgoed. Want waar ligt de grens? Moet het land van laaf weg? Of holle bolle gijs vanwege gekwetste mensen met overgewicht?

3 Reacties
becket
becket11 jun. 2020 - 19:48

En wat dacht u van de glanzende Nubier in Asterix?

Smldrs
Smldrs13 jun. 2020 - 12:30

van wie "moet" dat eigenlijk, van u? als wijze blanke, herder van de mensheid, die wel vermaakt moet worden en blijkbaar enkel op deze manier? kom op zeg.

Ryan2
Ryan219 jun. 2020 - 8:07

Je zegt: ---Anders zou het zou zijn dat iemand alleen iemand mag parodieren als diegene van hetzelfde ras is. Dat is pas racistisch.----- Nou, in mijn jeugd was er Max Tailleur. Die vertelde joodse moppen. En was zelf ook jood. Nou was er in die tijd werkelijk niemand, die op het idee kwam, om als niet jood, joodse moppen te gaan vertellen. Is dat ook racisme? Dacht het niet. Gewoon een kwestie van respect. Brabanders zijn ook bekend met zelfspot, maar accepteren absoluut geen spot van anderen. Lijkt me een goed beginsel.

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 jun. 2020 - 12:00

En laten de Amerikanen nu eerst maar eens hun politiemacht hervormen. Werk zat daar.

Uilenspiegel
Uilenspiegel11 jun. 2020 - 11:57

De types die zich storen aan een karikatuur zijn ondertussen een karikatuur van zichzelf. Op deze manier moet je de halve Efteling slopen. Wel eens in de Fata Morgana of het sprookjesbos geweest? In afbeeldingen, verhalen, liedjes, in theaters, pretparken, in cabaret, etc. worden nu eenmaal stereotypes gebruikt. We natuurlijk ook allemaal dezelfde kleding gaan dragen, hetzelfde hoedje opzetten, allemaal onze benen scheren, solidair allemaal een bril op zetten, een kussen onder de trui doen, en allemaal spruitjes gaan eten. Want we zouden eens moeten kwetsen. Kwetsen en gekwets worden is gvd een recht.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde11 jun. 2020 - 11:49

Gloria Wekker noemde het al, het ontbreken van een bewustzijn over kleur en racisme in Nederland. Zij noemde, zeer tot verbazing van presentator Twan Huys, dat Nederland ver achterliep bij de VS. En dat is ook zo. Wij kunnen dan af en toe hoofdschuddend kijken naar al dat gedoe over kleur in de VS maar we beseffen niet dat dat hoofdschudden juist komt omdat we ons nergens bewust van zijn. Het is niet dat zij zich te druk maken, we kijken er van weg. Gelukkig zien we dat de jongere generatie die neiging niet heeft. Zij weten wat verkeerd is, zij zien in dat Zwarte Piet en al die rare Eftelingfratsen bij een koloniaal verleden horen dat onze generatie met de paplepel ingegoten kreeg. En dat normaal van ons blijkt helemaal niet normaal te zijn maar zwaar achterlijk. Dat te moeten erkennen is voor sommigen een brug te ver. De mythe dat Nederland open minded is en zo tolerant is al meerdere keren doorgeprikt. Een groot deel van de Nederlanders is zo, vooral vanwege onze brede en goed opgeleide burgerlijke middenklasse. De rest, zo'n 20%, sukkelt er wat achter aan. Zij leven in hun eigen wereld, als kermisartiesten in woonwagens vol prullaria van vroeger.

5 Reacties
becket
becket11 jun. 2020 - 13:40

Ah,vandaar dat Baudet vandaag aanwezig was bij het protest van de kermisklanten!

marcelhermus
marcelhermus11 jun. 2020 - 14:01

Ik loop graag achter als er dan minder mensen worden vermoord, door politie of door elkaar.

Peterrr2
Peterrr211 jun. 2020 - 14:56

"Wij kunnen dan af en toe hoofdschuddend kijken naar al dat gedoe over kleur in de VS maar we beseffen niet dat dat hoofdschudden juist komt omdat we ons nergens bewust van zijn." Martin, als je je nergens van bewust bent, hoe kan dat dan je denkwijze (negatief) beïnvloeden?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof11 jun. 2020 - 15:17

@Martin, “Zij leven in hun eigen wereld, als kermisartiesten in woonwagens vol prullaria van vroeger.” Wow, tekeer gaan tegen stereotiepen en tegelijkertijd zelf een zo mogelijk nog groteskere stereotype opmerking maken. Het is bijna kunst...

Yaroslav
Yaroslav11 jun. 2020 - 22:21

Gloria Wekker, is dat niet die vrouw die zegt dat racisme inherent is aan witte mensen? Zo iemand aanhalen maakt je standpunt niet bepaald sterker

RonVa
RonVa11 jun. 2020 - 11:39

Gelukkig is het nog lang geen winter. Met al die slakken waar zout op gelegd moet worden blijft er niets over tegen de gladheid.

Gaitj
Gaitj11 jun. 2020 - 11:29

zo storen die Amerikanen zich wel aan meer dingen in de Europese samenleving. Het is natuurlijk een karikatuur, dus niet al te complimenteus. Maar zo zien/zagen kannibalen er ongeveer uit, compleet met peniskoker en botjes door de brede neus. Hier een artikel waarin ze verklaren dat Japanners de meest smakelijk hapjes zijn: https://www.hln.be/bizar/kannibalen-japanners-zijn-het-lekkerst~a5baf0de/

JasDon
JasDon11 jun. 2020 - 11:01

Ik verbaas me dat je in de VS: Woorden niet mag gebruiken bij een gebrek aan pigment in je huid. Seksualiteit en het blote, maar vooral vrouwelijke lichaam niet getoond mag worden Ze niet doorhebben dat andere landen hun geschiedenis en bijbehorende gevoeligheden niet delen. En ik verbaas me dat in NL deze mores door zogenaamde progressieven wordt gecopy-paste.

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr211 jun. 2020 - 14:58

Maar je mag in de VS vaak wel gewoon een wapen aanschaffen. Dus dat ook maar hier importeren?

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen11 jun. 2020 - 10:53

Ik ben verbijsterd over de Amerikaanse wapenwetgeving...en nu?

1 Reactie
Tweekeerbellen
Tweekeerbellen11 jun. 2020 - 10:56

En a propos: een Disney medewerker?....Iemand er al aan gedacht dat hiermee wordt getracht onder het mom van BLM een concurrent van EuroDisney te raken? Zal ongetwijfeld mijn witte mannelijke onbewuste vooroordelende geprivileerde bias zijn natuurlijk dat ik dit denk.....*cynische modus uit*

Markzelluf
Markzelluf11 jun. 2020 - 10:52

Als we de klachten serieus nemen (Europeanen zijn soms ook verbijsterd over Amerikaans gedrag, maar ik zie in de VS zelden de behoefte daar rekening mee te houden), dan is het misschien goed even kort te onderzoeken waar kannibalisme voorkwam/-komt. Wikipedia zegt: Bij de moderne mens is het een ritueel dat in het verleden werd gepraktiseerd door verschillende stammen in Zuid-Amerika, Afrika en Oceanië (onder andere Fiji en Nieuw-Guinea), en dan met name in rituelen die verbonden zijn met het voeren van oorlog tussen de verschillende stammen.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2020 - 10:36

"We horen graag wat de pijnpunten zijn" Maar Efteling, die kun je zélf toch wel bedenken? Tip: vervang deze attractie door een grot met holbewoners, met als opschrift: Hoofdkantoor van de Efteling. Al beledig ik nu misschien holbewoners.

2 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet11 jun. 2020 - 10:40

Mensen zoals jij halen al het plezier weg uit het leven. Zelfspot is een belangrijk goed.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2020 - 12:54

@Jerry Bidet "Mensen zoals jij". Zucht. "halen al het plezier weg uit het leven." Jij noemt dat plezier, die attractie? Arme ziel. "Zelfspot is een belangrijk goed." Vandaar mijn voorstel.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft11 jun. 2020 - 10:24

Holle bolle gijs en vrouwtje theelepel moeten ook weg? De films white men can 't jump met Woody Harrelson mag ook niet meer? White men can 't dance? Kom op zeg.

becket
becket11 jun. 2020 - 10:23

Het feit dat Monsieur Cannibale vlees eet is geen probleem?

2 Reacties
joop12342
joop1234211 jun. 2020 - 19:15

Becket, als hij voor vegan gaat , mag hij blijven.

Hank Nozemans
Hank Nozemans11 jun. 2020 - 19:22

nog niet

tempest
tempest11 jun. 2020 - 10:22

Amerikaanse moraal opdringen. Doen ze ook rond seks, geweld, bloot en schelden op TV. Je kan natuurlijk ook gewoon niet naar de Efteling gaan.

Jerry Bidet
Jerry Bidet11 jun. 2020 - 10:15

Ik.word.hier.zo.moe.van.

4 Reacties
Satya
Satya11 jun. 2020 - 11:13

Leg eens uit. Ik word erg moe van de stereotypen die koste wat het kost moeten worden vastgehouden. In Afrika zou men eens moeten wagen om een beeld te plaatsen van een blanke met een zweep die op Afrikanen in mept. Een historisch veel juister perspectief maar er zal weer democratie moeten worden gebracht, met een groot aantal doden. Wij mogen de laatste genocide door de koloniale macht niet eens benoemen. Door Churchill ingezet. African (@ali_naka) heeft getweet: Never Forget Fellow Africans! https://t.co/AdQJoKjcEh https://twitter.com/ali_naka/status/1070678313419587585?s=20 Waarom toch die dubbele moraal?

Jerry Bidet
Jerry Bidet11 jun. 2020 - 11:36

Van mij mogen ze hoor, ik lig er niet wakker van. Ik voel me namelijk allerminst aangesproken door de (wan)daden gepleegt door anderen, van welke huidskleur dan ook. Zo verwijt ik de huidige generatie Duitsers de tweede wereldoorlog niet, de Romeinen de slavernij niet en kan ik in heden moslims allerminst verantwoordelijk houden voor de wandaden van IS. ''Wij mogen de laatste genocide door de koloniale macht niet eens benoemen. '' Van wie mag dit niet? Voel je vrij. Mensen moeten niet ergens zo snel aanstoot van nemen. Kweek ballen, zorg voor een olifantenhuid en maak je niet zo dik. Het leven wordt dan een stuk leuker.

Jerry Bidet
Jerry Bidet11 jun. 2020 - 11:36

*gepleegd*

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos11 jun. 2020 - 12:57

Satya, Daar denk ik als zoon van een agrariër ook zo over. Er is een onuitroeibaar stempeltje van uitbuitende milieuvervuiler op agrariërs geplakt dat onmogelijk weg te krijgen is. Statistieken worden aangepast om het stempeltje in stand te houden.

Fredje3
Fredje311 jun. 2020 - 10:12

Dat Amerikanen er verbaast van staan, daar sta ik niet van te kijken. Dat neemt de aandacht natuurlijk weg van hun eigen problemen die ze hebben met racisme. Maar goed, wie kan mij vertellen welk beeld of welke pop in de Efteling geen karikatuur is? Of kan ik nu bij iedere willekeurige dikkerd een prop papier in de mond stoppen en is elke oude vrouw een heks? Kan ook elke Noord Afrikaan een kleedje pakken en wegvliegen? Het is gewoon heel erg triest te zien dat veel mensen niet meer weten wat racisme is.

2 Reacties
nikita72
nikita7211 jun. 2020 - 11:09

Vroeger was de Efteling een sprookjespark. Het zou beter bij het thema passen als "monsieur Cannibale" vervangen wordt door een heks dit in een ketel staat te roeren.

Loebkesman
Loebkesman11 jun. 2020 - 16:20

Ketel ook niet. Doet denken aan een Jenever-merk. Ex-Alcoholisten kunnen daar aanstoot aannemen.