Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Amerikanen ontzet over FvD-feestje op ambassade, wetsvoorstel ingediend

  •  
22-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Het Grote Defensiedebat 2019

© DEN HAAG - Pete Hoekstra, ambassadeur voor de Verenigde Staten in Nederland en Thierry Baudet (FVD) tijdens het Grote Defensiedebat, georganiseerd door Elsevier Weekblad. Deelnemers praten me

In de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden is door Democraten een wetsvoorstel geschreven om fondsenwerving in Amerikaanse ambassades te verbieden. De directe aanleiding daarvoor is het privéfeestje van Forum voor Democratie voor rijke ondernemers, georganiseerd door ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra.
De indieners van het wetsvoorstel zijn senator Edward J. Markey en congreslid Tom Malinowski. Markey liet bij het indienen weten:
"Amerikaanse diplomatieke posten zijn bedoeld om de nationale belangen en universele waarden van Amerika te bevorderen, niet om bekrompen ideologische belangen uit te dragen. De Verenigde Staten hebben een lange geschiedenis in het ondersteunen van democratische instellingen en een vrij politiek discours over de hele wereld en dat moet worden voortgezet. Secretaris Pompeo en president Trump hebben vanaf de top laten weten geen boodschap te hebben aan ethische en juridische beperkingen van het politieke gedrag van overheidsfunctionarissen. Het is nu aan het Congres om op te treden en ervoor te zorgen dat politieke vertegenwoordigers deze normenschending van de Trump-regering niet exporteren naar andere landen."
Malinowski voegde eraan toe dat de wet ervoor moet zorgen dat elke twijfel wordt weggenomen dat de Amerikaanse overheid in landen als Nederland actief een partij als Forum voor Democratie steunt.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Ewout Pool
Ewout Pool22 okt. 2020 - 20:19

Hmm, hoewel dus op de rand en omstreden dus (nog) niet verboden. Dan kan je als Nederlandse politiek er ook niet zoveel mee. Het is in Nederland niet verboden fondsen te werven voor een politieke partij, ook al staat de mening je niet aan. En aangezien dit op gebied gebeurde wat onder Amerikaanse zeggenschap staat zijn zij de enige die hier wat tegen kunnen doen. Goed dat dit initiatief er is. Maar eerst nog even zien of het het gaat halen.

Bouwman2
Bouwman222 okt. 2020 - 13:55

Als je in het reclamevak zit, weet je dat je alles waar een markt voor is kunt verkopen. Dat het gaat om de frequentie van de boodschap, om de naamsbekendheid. Als je zorgt dat de naam blijft hangen verkoopt een product zich zelf. Dus als de naam Baudet gebeiteld zit, zegt Baudet: het geeft niet wat er over mij gezegd wordt aks mijn naam maar genoed wordt.l Dan ga ik naar de Bank, desnoods huil ik de weg daarheen. Als Bauder na de verkiezingen samen met de PVV ongeveer de hele oppositie vormt weet je wie dat mede veroorzaakt heeft.

Bouwman2
Bouwman222 okt. 2020 - 13:33

Als je op de markt staat met meloenen, ga je dan die van de koopvrouw tegenover beschuldigen dat ze ook meloenen in haar kraam verkoopt?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 okt. 2020 - 12:56

Het is te zot voor woorden dat Baudet hier mee weg komt. Vanuit de Democraten is er tenminste stemverheffing maar in Nederland is iedereen muisstil. Geen woord in de kamer, niemand die Buadet ter verantwoording roept.. Of heb ik iets gemist?

5 Reacties
Bouwman2
Bouwman222 okt. 2020 - 13:38

Wat had je in gedachten Baudet de weg te versperren? Heb je wel eens van vrijheid vernomen? De vrijheid van Baudet wordt door iedereen gedelld hoor. Ik zal nooit op Baudert stemmen, maar hem gaan schelden is toch wel erg des volks.

Sonic2
Sonic222 okt. 2020 - 14:23

@ Bouwman Al de mensen die in uw kamp zitten, hebben niets anders gedaan als vier jaar Trump niet duidelijk bekritiseren. Wel uiteraard de Democraten altijd. Biden, Clinton en Sanders. Heel veel hier hebben wel erg weinig verbaal gedaan om wat van Trump, Baudet en Wilders te vinden. Vinden het kennelijk prima dat artikel 1 van de grondwet voor iedereen geldt behalve als je moslim bent. Keken weg bij kopvoddentaks. Altijd disclaimers. Altijd maar links is ook niet perfect. Altijd naar moslims wijzen. Altijd de mensen schofferen die wel wat doen. Figuren zoals u( u mag mij toch niet) zijn uiterst laf. Niet in persoonlijk zin, maar in politieke zin. Durven autoritaire rechtse autocraten nooit echt aan te pakken. Of echt te veroordelen. Martinvanderlinde is wat dat betreft goed te vergelijken met een verzetsstrijder. Die er wel wat van vindt. U vindt vooral wat van de mensen die wel bereid zijn om echt stelling te nemen tegen fout rechts. En u schaamt zich er ook niet voor. Dat is helemaal erg. En ik spreek u aan, maar ik kan op deze linkse site minimaal 5 tot 10 mensen noemen die ook helemaal niets doen. En het allemaal wel best vinden. Waarschijnlijk moeten er eerst mensen in concentratie kampen belanden, voordat er verandering komt in de uiterst laffe houding van een aantal hier.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 okt. 2020 - 19:20

Bouwman, wie heeft het over de mond snoeren? Ik heb het over hem verantwoordelijk stellen voor dat geintje op de ambassade. Hij overtreed alle regels en komt er gewoon mee weg.

White Knight
White Knight23 okt. 2020 - 6:58

@Martinvanderlinde: Noem één wetsartikel dat Baudet heeft overtreden. Met artikelnummer en linkje alsjeblieft.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde23 okt. 2020 - 11:57

White Knight, In het Verdrag van Wenen voor diplomatiek verkeer uit 1961 staat dat een ambassadeur zich niet in moet laten met binnenlandse aangelegenheden van het gastland. Het verdrag is daar duidelijk over: fondsenwerving op een buitenlandse ambassade valt onder inmenging, zeker als het om één partij gaat.

libertariër2
libertariër222 okt. 2020 - 11:41

Ja past ook TOTAAL niet bij de amerikanen om zich te bemoeien met binnenlandse gelegenheden in andere landen....... Het is hun hele bedrijfsmodel.

Norsemen
Norsemen22 okt. 2020 - 11:11

Goed bewijs weer dat het christelijk gedachtegoed van Hoekstra en het extreem rechtse gedachtegoed van FvD prima samengaan.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus22 okt. 2020 - 12:09

Nou christelijk? Hoekstra is streng Gereformeerd met een nieuw prosperity gospel jasje aangetrokken over het muffe calvinisme. Dit kan je eerder vergelijken met een Saudi Arabië. De meeste christenen worden niet zo blij van zo'n figuur. Net zoals de meeste moslims niet zo blij worden van zo'n, door Saudi Arabie's Wahabisme, opgefokte Tsjetjeen.

Aart van de aap
Aart van de aap22 okt. 2020 - 22:03

Ja, laatst ging die Baudet toch ook lobbyen tegen abortus en tegen vrouwenrechten. Hij had een overleg met allemaal van die bible belt creeps. Ik denk niet dat zijn vrouwelijke achterban hier zo van te spreken is. Of misschien toch wel. Niets verbaasd me weer.

Hank Nozemans
Hank Nozemans22 okt. 2020 - 11:07

Het was inderdaad bizar dat de ambassade zich liet lenen alseen soort zalencentrum voor een lokaal evenementje.

2 Reacties
ton14024
ton1402422 okt. 2020 - 12:52

Volgens mij werken zalencentra op commerciële basis.

Hank Nozemans
Hank Nozemans22 okt. 2020 - 13:25

ik ken de overeenkomst niet.

Aart van de aap
Aart van de aap22 okt. 2020 - 11:04

Kapitalisten financieren het fascisme, om de arbeidersbeweging en de klimaatbeweging te onderdrukken

2 Reacties
Paul250371
Paul25037122 okt. 2020 - 11:35

hear hear

Aart van de aap
Aart van de aap22 okt. 2020 - 12:55

Kapitalisten bekostigden Franco, toen links in Spanje de verkiezingen won, in de jaren dertig. Kapitalisten schakelen fascisten in, als hun kapitaal aangetast dreigt te worden. De VVD 'ondernemer' is blij met de FVD fascist/activist.

OlavM
OlavM22 okt. 2020 - 10:56

Prima actie. Het is inderdaad de facto een rechtstreekse inmenging van de Amerikaanse ambassadeur in Nederlandse binnenlandse zaken geweest, deze expliciete steun aan FvD.

2 Reacties
Dehnus
Dehnus22 okt. 2020 - 12:11

Ach joh, er light ook al een invasie voorstel klaar sinds Bush (waarnaar Jan Peter Bak Ellende niet kon wachten om de kont te likken daar in Washinton). Dit is meer voor de bühne hoor. Normaal doet de VS niet zo moeilijk over een dictatortje hier en daar als het ze financieel goed uitkomt (Zuid Amerika vooral, waar de Monroe doctrine een interessante praktijk is geworden).

White Knight
White Knight23 okt. 2020 - 7:02

@Dehnus: En Obama heeft het voorstel vrolijk in stand gehouden.