Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

"Amerikanen martelen" zeggen Amerikanen

  •  
17-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2witte_huis.jpg
Prominent rapport legt verantwoordelijkheid bij Bush en Obama
De Verenigde Staten hebben mensen gemarteld in de strijd tegen terrorisme, en dat is gebeurd onder verantwoordelijkheid van het Witte Huis. Dat concludeert het Constitution Project, een organisatie van juristen en voormalige hoge ambtenaren onder wie een oud-FBI-directeur, in een onderzoeksrapport waarover de Volkskrant bericht.
Na de aanslagen van 11 september 2001 voerde toenmalig  president George Bush wetten in die het harder aanpakken van verdachten mogelijk maakten. Maar Washington heeft altijd volgehouden dat er niet gemarteld werd. Volgens het Constitution Project is  er wel degelijk sprake van marteling. Niet alleen is het beruchte ‘waterboarding’ veelvuldig  toegepast in onder meer Irak, Afghanistan en Guantanamo Bay, ook werden mensen urenlang vastgeketend, naakt opgesloten, wakker gehouden en tegen muren gesmeten. “Wreed, onmenselijk en vernederend”,  aldus het rapport.
‘Waterboarding’ is inmiddels door president Obama verboden, maar de wetten zijn niet aangepast, en Obama weigert maatregelen te nemen tegen de verantwoordelijken voor bovengenoemde praktijken. Van zijn verkiezingsbelofte uit 2008 om Guantanamo Bay te sluiten is zoals bekend ook niets terechtgekomen.
Het Constitution Project, dat is opgericht uit onvrede met Obama’s besluit om géén onderzoek te doen naar mogelijke martelpraktijken door de Verenigde Staten, roept Washington op toe te geven dat er foutief is opgetreden tegen gevangenen.  Of dat effect zal hebben is nog maar de vraag, want omdat de beschuldigende vinger zowel naar Bush als naar Obama wijst, hebben Republikeinen noch Democraten baat bij politieke ophef over martelen.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

rbakels
rbakels17 apr. 2013 - 10:49

Ook in Nederland wordt gemarteld. Toen ik een keer 's avonds laat voor een gering vergrijp (waarvoor ik later werd vrijgesproken ) werd aangehouden hadden ze op het politiebureau zogenaamd geen tijd om mij te verhoren (of zelfs maar te vragen of ik mij op mijn zwijgrecht zou beroepen) en moest ik de nacht doorbrengen in een helverlichte cel. Later hoorde ik dat dit altijd gebeurt, zogenaamd opdat ze kunnen waken voor mijn veilig- en gezondheid. Het was wel mooi meegenomen voor de politie dat ik de volgende ochtend barstte van de slaap toen ik verhoord werd, en zelfs vergat mij op mijn zwijgrecht te beroepen. Naar VVD-opvattingen zijn mensenrechten iets om bij Chinezen, Russen en Turken over te zeuren, maar staan wij daar helemaal boven. Nou, niet dus.

bruces
bruces17 apr. 2013 - 10:49

Mostafa. Pas als je het niet meer snapt, heet het pas democratie.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa17 apr. 2013 - 10:49

Ok, de aanklager van het Internationale Gerechtshof voor mensenrechten heeft vaak arrestaties van mensenrechten schenders opnelijk aangekondigd, terecht en mooi, maar waarom horen wij hem nooit arrestaties bevel roepen van de machtige Westerese mensenrechten schenders? In Irak was het duidelijk een grove misdrijf tegen de mensenheid, waarom horen wij die aanklager niet? Of mininaal zijn mening als Jurist, met internationale rechten als bagage? Mensenrechten moet niet selectief zijn, maar voor alle mensheid. Dat is democratie en beschaving.

1 Reactie
toshiba
toshiba17 apr. 2013 - 10:49

De verenigde Staten erkennen het hof niet en hebben nog zoiets als n The Hague act[Bush] ingesteld, dat mocht er ooit onverhoopt een amerikaan in de scheveningse gevangenis terechtkomen, de federale regering alle middelen kan inzetten om die amerikaan te ontzetten. incluis gebruik van geweld. http://nl.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members%27_Protection_Act Mensenrechten en de VS: nee dat gaat nog altijd niet samen