Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Amerikanen: 'Japanse aanpak heeft problemen verergerd'

  •  
07-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Fukushima_watercooling_300.jpg
Amerikaans evaluatierapport: Koeling met zeewater was zeer 'ondoordacht' van de Japanners
Amerikaanse atoomexperts zijn niet echt optimistisch over de Japanse aanpak van lekkende kernreactoren in Fukushima I. In een vertrouwelijk rapport dat in handen is van The New York Times schrijven zij dat de klungelige aanpak tot ‘bijzonder ernstige problemen’ heeft geleid. Het koelen met zeewater was een zeer foute keuze en heeft meer kwaad dan goed gedaan.
De experts waren door Obama naar Japan gestuurd om de crisis te bekijken. Hun evaluatierapport dat in handen in van The New York Times brengt nieuwe informatie naar buiten die de Japanse overheid nog niet gegeven heeft. Het lek waaruit 7.000 liter hoogradioactief water direct in zee stroomde is volgens de experts nog steeds niet gedicht. Ze menen dat het radioactief water ergens anders wegloopt, maar de eigenaar van Fukushima I, Tepco, ontkent dat.
De schade aan de reactoren blijkt ook ernstiger dan gedacht. Volgens de Amerikanen is er wel degelijk een ontploffing geweest in één van de baden met gebruikte splijtstof. Stukken van de staven zijn daarbij zeker meer dan een mijl weggeslingerd.
Ook blijkt uit het Amerikaanse onderzoek dat het gebruik van zeewater om de reactoren te koelen meer kwaad dan goed heeft gedaan. Essentiële onderdelen zijn daardoor stukgegaan of geblokkeerd. Margaret Harding vindt de methode ‘ondoordacht’ van de Japanners.
Het Amerikaanse team hekelt ook de trage handelingswijze van Tepco. Zo drongen zij op 26 maart aan om reactor 2 met stikstof te injecteren om een ernstigere meltdown te voorkomen. Tepco startte echter pas deze week met die behandeling. Ook heeft regeringswoordvoerder Yukio Edano nog steeds niet toegegeven aan de uitbreiding van de evacuatiezone.
De Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission schrijft ook dat de task force van de overheid heeft geknoeid met het logboek dat werd bijgehouden over de werkzaamheden op de kerncentrale. Zo zijn onder meer de tijden veranderd waarop Tepco begon met het lozen van radioactieve stroom. Daardoor is moeilijk vast te stellen aan hoeveel straling de bevolking is blootgesteld.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

wiedemeijer
wiedemeijer7 apr. 2011 - 13:39

"Stukken van de staven zijn daarbij zeker meer dan een mijl weggeslingerd" das dus meer dan 1.6 kilometer. flinke klap

Yggdrasil
Yggdrasil7 apr. 2011 - 13:39

Toegevoegd: donderdag 7 apr 2011, 17:15 De zwaar gehavende kuststreek in het noordoosten van Japan is weer getroffen door een aardbeving. Die had een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Er is een tsunami-waarschuwing van kracht. De golven kunnen een meter hoog worden. De regering roept mensen aan de kust op om hoger gelegen gebied op te zoeken, meldt de Japanse omroep NHK. De regio werd ruim drie weken geleden getroffen door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter en een tsunami. Het Japanse persbureau Jiji meldt dat de beving geen gevolgen lijkt te hebben voor de zwaar gehavende kerncentrale in Fukushima. Bron NOS Nieuws

Joeri2
Joeri27 apr. 2011 - 13:39

" Foute-wetenschap-en-hysterie-beheersen-discussie-kernenergie " Je dood voel je nu eenmaal aankomen, met je gevoel en niet met je verstand.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman7 apr. 2011 - 13:39

In Japan hebben ze de maatregelen die nodig waren (die stikstof, de centrales met een blok beton omhullen en dergelijke) niet genomen, omdat daar uit zou blijken hoe gevaarlijk de situatie was. Net zoiets als de brandweer die niet in actie komt bij een huis dat in brand staat, omdat de rest van de wereld dan in de gaten krijgt dat het huis in brand staat.

ErnsTT2
ErnsTT27 apr. 2011 - 13:39

Even kijken, wanneer zei ik dat al op Joop, en hoe werd ik toen voor malloot uitgemaakt ? Hopelijk grijpt er nu eindelijk eens iemand in, en stelt Japan onder curatele, want ook dat dumpen van radiactieve istopen in de oceaan, is volkomen van de pot gerukt en nergens voor nodig... Ligt er eentje groot genoeg te koop om de hoek... http://www.ecplaza.net/tradeleads/seller/5160804/12000dwt_oil_tanker.html Kunnen ze ondertussen deze op laten stomen voor het hoogradioactief afval http://www.yachtingbrokers.com/aframax_crude_oil_tanker_for_sale.html

Michiel Online
Michiel Online7 apr. 2011 - 13:39

Even naar alle idioten die alleen maar kunnen reageren voor hun partij/gewin: http://www.depers.nl/buitenland/560678/Ramp-Fukushima-in-hoogste-categorie.html Dat was 'm dan, happy cancer voor de komende tig jaar. En aan Tepco: goed gedaan he ;) Had 't al gezegd, dit risico valt niet te meten. Hoe vaak moet het nog gezegd worden?

[verwijderd]
[verwijderd]7 apr. 2011 - 13:39

Een relativerend stuk http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1871367/2011/04/07/Foute-wetenschap-en-hysterie-beheersen-discussie-kernenergie.dhtml

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra7 apr. 2011 - 13:39

== Een relativerend stuk == de maker van "de groene rekenkamer" die anderen beticht van "foute wetenschap' Over gotspes gesproken.

ErnsTT2
ErnsTT27 apr. 2011 - 13:39

Je kunt relativeren aan Strontium 90, maar botkanker krijg je toch...

JoopSchouten
JoopSchouten7 apr. 2011 - 13:39

Jemig. Da's grof. Hier geldt maar een goede Japanse verontschuldiging voor. Deze 'eta' dienen gezamenlijk seppuku te plegen ten overstaan van alle slachtoffers. Een ander optie kan zijn deze sufferds de rest van hun leven vis en schaaldieren uit de besmette omgeving te laten eten.

1 Reactie
Harmen2
Harmen27 apr. 2011 - 13:39

Hara Kiri plegen?

ikbenhorkie
ikbenhorkie7 apr. 2011 - 13:39

TepCo heeft afgelopen week doodleuk zijn plannen ingediend om twee reactoren bij te bouwen op het terrein van deze centrale. Het lijkt er dus op of elke werknemer er gewoon voor zijn eigen targets werkt. De man/vrouw die een nieuwe reactor erdoor moet krijgen, gaat daar gewoon mee door, want daar wordt hij op beoordeeld aan het eind van het jaar. Dat de werkafspraken niet zijn aangepast aan de huidige situatie, zegt genoeg over de competentie van de bedrijfsleiding. De Japanse overheid kan geen kant op. Buitenlandse bedrijven zouden het werk in principe wel kunnen doen, maar lopen dan een enorm risico omdat ze niet weten waar TepCo bij de bouw en exploitatie van de centrale steken heeft laten vallen. Het is als George Bush jr. en de financiële crisis: de banken hadden onverantwoord gewerkt, maar alleen de banken hadden de kennis om de crisis te beperken. Op dezelfde manier heeft TepCo zijn overheid in de houdgreep.

3 Reacties
ErnsTT2
ErnsTT27 apr. 2011 - 13:39

Verbaas ej maar nergens over, want "Onze Minister" heeft het ook in de bol hoor, kennelijk is er goudgeld aan te verdienen, want *na* het ploffen van een MOX reactor willen ze borsele nu omgaan bouwen naar MOX reactor. Na fosfor aan de Schelde straks Plutonium in de Polder ? [quote] Staatscourant Jaargang 2011 Nr. 5726 Te raadplegen sinds maandag 28 maart 2011 9:00 Kennisgevingontwerpbeschikking NV EPZ – Brandstofdiversificatie in Kernenergiecentrale Borssele De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maakt bekend dat hij een ontwerpbeschikking op grond van de Kernenergiewet (Kew) heeft opgesteld, omdat hij voornemens is vergunning te verlenen aan NV Elektriciteits- Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (verder: EPZ) ten behoeve van: Brandstofdiversificatie, waaronder de inzet van MOX, in de Kerncentrale van Borssele. EPZ bedrijft sinds 1973 in Borssele een kernenergiecentrale KCB met een vermogen van 515 MWe. Als brandstof voor de centrale wordt verrijkt uranium ingezet. In de toekomst wil EPZ meerdere soorten nucleaire brandstof kunnen inzetten (diversificatie), om zodoende het gebruik van natuurlijk uranium te verminderen en minder afhankelijk te worden van de prijsontwikkeling van verrijkt uranium. EPZ wil de gewenste diversificatie van haar nucleaire brandstof vooral realiseren door naast verrijkt uranium, mengoxide splijtstof (MOX) als reactorbrandstof in te zetten. Daarnaast wil EPZ meer flexibiliteit om ook uranium-elementen in te zetten die gemaakt zijn van gecompenseerd verrijkt gerecycled uranium, (c)-ERU. Voor deze activiteit is een wijziging van de vergunning op grond van de Kew nodig. Ten behoeve van de besluitvorming over de vergunningaanvraag is door EPZ ook een MER opgesteld. Op grond van de Kew is de Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bevoegd om op de vergunningaanvraag te beslissen. [/quote]

ErnsTT2
ErnsTT27 apr. 2011 - 13:39

Hier nog een broertje van Borsele, dat ook al de hik heeft: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=avHG7OvXqrqs Nee niet in een gebied met aardbevingen gewoon in Hamburg...

ErnsTT2
ErnsTT27 apr. 2011 - 13:39

Hmmm, al zoekende kwam ik ook dit nog tegen: [quote] Netherlands COVRA operates one storage site and is constructing another, but there is felt to be no need to dispose of their small volumes of waste until well into the next century (in principle in a deep repository). Until early 1994 radioactive wastes were treated and stored at Petten. Since 1993, such activities have been transferred to a site near Sloe near the Borsele power plant. This site is designed to treat and store all the radioactive waste arising in the Netherlands for the next 100 years. At present facilities exist for both the treatment and storage of low and intermediate level wastes. Spent fuel from the Netherlands is stored at power stations although some has been reprocessed abroad. The strategy adopted since 1982 is that of long-term interim storage in a single above-ground storage facility. HLW storage facilities are being constructed in time to receive the first shipments of these wastes from the UK and France. [/quote] Zonder dat we er iets van te horen krijgen worden we dus opgezadeld met het kernafval van Frankrijk en Engeland ! http://ec.europa.eu/energy/nuclear/studies/doc/other/eur18041.pdf Der worden wel erg vreemde oplossingen gevonden om de begroting van Rutte sluitend te krijgen :-(((

objectivist
objectivist7 apr. 2011 - 13:39

Kamikaze zit ze in het bloed.

1 Reactie
Joaquim
Joaquim7 apr. 2011 - 13:39

Mogen dit soort "grappige" racistische opmerkingen achterwegen blijven?