Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikanen en Britten vrezen dat Duitse staat is geïnfiltreerd door Rusland, mijden samenwerking

  •  
18-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160036 keer bekeken
  •  
ANP-492815882

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk werken nauw samen om de Russische invasie van Oekraïne tegen te gaan. Daarbij wordt ook informatie gedeeld met Polen en de Baltische staten maar niet met Duitsland. Dat stelt Olga Husieva, een onderzoeker van het Institut für Sicherheitspolitik (ISPK) aan de universiteit van Kiel, tegenover de gezaghebbende Spaanse krant El País: "Deze deskundige waarschuwt dat Duitsland is uitgesloten van deze samenwerking uit vrees voor de infiltratie door Russische spionnen in de Duitse inlichtingendiensten."

Husieva acht het "zeer goed mogelijk" dat de samenwerkende landen in de toekomst ook gezamenlijk militair gaan opereren in Oekraïne. Over die laatste optie handelt het artikel, met name over de vraag in hoeverre militairen uit NAVO-landen nu al actief zijn. Alle deskundigen zijn het er over eens dat dat nu al het geval is en er ook Nederlandse militairen actief zijn in Oekraïne. "Dat is geen geheim", aldus Husieva. Het gaat dan om adviseurs die trainingen verzorgen en de effectiviteit van de door bondgenoten geleverde wapens onderzoeken. Dat is ook noodzakelijk om zich voor te bereiden op een verdere escalatie van de oorlog naar andere Europese en of NATO-landen. De deskundigen menen dat het een kwestie van tijd is voordat die aanwezigheid wordt uitgebreid nu Oekraïne geavanceerdere wapens geleverd krijgt, zoals de Nederlandse F-16's.

Er vechten geen NAVO-soldaten mee met het Oekraïense leger. Wel staan de Westerse strijdmachten in nauw contact met Westerse vrijwilligers, lees oud-militairen, die dienst genomen hebben in het Oekraïense leger.

Directe aanleiding voor het artikel is de waarschuwing van de Franse president Macron dat zijn land bereid is troepen naar Oekraïne te sturen, mocht dat nodig zijn om de inname van het land door de Russische imperialisten te voorkomen. Vorige week heeft Macron die waarschuwing nog eens herhaald. De deskundigen stellen dat de waarschuwende woorden vooral bedoeld zijn om de Russische agressor Poetin voor een nieuw dilemma te plaatsen en het risico van zijn militaire operaties voor hem te vergroten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.