Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikanen drijven de spot met Catherine Deneuve en Brigitte Bardot om #MeToo

  •  
04-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
228 keer bekeken
  •  
Een aantal weken geleden schreef een aantal Franse prominente vrouwen een open brief waarin ze stelden dat de #MeToo-beweging te ver is gegaan. Dat er een ‘heksenjacht’ zou zijn ontstaan op mannen als Harvey Weinstein. In totaal zo’n 100 vrouwen – actrices, schrijvers en academici – ondertekenden de brief waarin werd gesteld dat er sprake zou zijn van ‘Anglo-Amerikaans puritanisme’. Eén van die vrouwen was actrice Catherine Deneuve. Ze verdedigde het “recht” van mannen om vrouwen lastig te vallen onder het mom van seksuele vrijheid.
Sindsdien heeft Deneuve afstand genomen van een aantal mede-ondertekenaars, maar nadrukkelijk niet van de brief zelf. Deneuve is nog steeds van mening dat er sprake is van een heksenjacht, maar wil alleen niet geassocieerd worden met vrouwen als radiopresentatrice Brigitte Lahaie, die tijdens een debat op BMFTV zei dat vrouwen wel degelijk kunnen klaarkomen terwijl ze worden verkracht.
De bekende Franse actrice Brigitte Bardot twijfelde op haar beurt openlijk aan het waarheidsgehalte van de vrouwen in Hollywood die nu hun verhaal doen. Volgens haar hebben de vrouwen zich een weg naar hun filmrollen geflirt en geneukt, maar roepen ze nu om het hardst dat ze misbruikt zijn.
De brief van de Franse prominenten en het statement van Bardot is velen in het verkeerde keelgat geschoten. Reden voor het satirische programma Saturday Night Life om Deneuve en Bardot op de hak te nemen.
Ook het tijdschrift The New Yorker doet een duit in het zakje in het satirische artikel ‘Hoe intimidatie weg te wuiven als een Franse vrouw’, met een aantal tips en tricks, waaronder:
Wees meertalig Anders dan Amerikanen, van wie er velen alleen Engels spreken, kent de Franse vrouw meerdere talen. Dus, terwijl een Amerikaan naïef denkt dat “nee”, “nee” betekent, weet de meertalige Franse vrouw dat “no” ook “nee” betekent, en nein betekent nee, en “nee” betekent “nee”, maar, en dat is het belangrijkste, “nee” betekent over het algemeen “tenzij u erop staat- Ik wil niet preuts lijken!”

Meer over:

satire, #metoo, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.