Joop

Amerikanen drijven de spot met Catherine Deneuve en Brigitte Bardot om #MeToo

  •    •  
04-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
Een aantal weken geleden schreef een aantal Franse prominente vrouwen een open brief waarin ze stelden dat de #MeToo-beweging te ver is gegaan. Dat er een ‘heksenjacht’ zou zijn ontstaan op mannen als Harvey Weinstein. In totaal zo’n 100 vrouwen – actrices, schrijvers en academici – ondertekenden de brief waarin werd gesteld dat er sprake zou zijn van ‘Anglo-Amerikaans puritanisme’. Eén van die vrouwen was actrice Catherine Deneuve. Ze verdedigde het “recht” van mannen om vrouwen lastig te vallen onder het mom van seksuele vrijheid.
Sindsdien heeft Deneuve afstand genomen van een aantal mede-ondertekenaars, maar nadrukkelijk niet van de brief zelf. Deneuve is nog steeds van mening dat er sprake is van een heksenjacht, maar wil alleen niet geassocieerd worden met vrouwen als radiopresentatrice Brigitte Lahaie, die tijdens een debat op BMFTV zei dat vrouwen wel degelijk kunnen klaarkomen terwijl ze worden verkracht.
De bekende Franse actrice Brigitte Bardot twijfelde op haar beurt openlijk aan het waarheidsgehalte van de vrouwen in Hollywood die nu hun verhaal doen. Volgens haar hebben de vrouwen zich een weg naar hun filmrollen geflirt en geneukt, maar roepen ze nu om het hardst dat ze misbruikt zijn.
De brief van de Franse prominenten en het statement van Bardot is velen in het verkeerde keelgat geschoten. Reden voor het satirische programma Saturday Night Life om Deneuve en Bardot op de hak te nemen.
Ook het tijdschrift The New Yorker doet een duit in het zakje in het satirische artikel ‘Hoe intimidatie weg te wuiven als een Franse vrouw’, met een aantal tips en tricks, waaronder:
Wees meertalig Anders dan Amerikanen, van wie er velen alleen Engels spreken, kent de Franse vrouw meerdere talen. Dus, terwijl een Amerikaan naïef denkt dat “nee”, “nee” betekent, weet de meertalige Franse vrouw dat “no” ook “nee” betekent, en nein betekent nee, en “nee” betekent “nee”, maar, en dat is het belangrijkste, “nee” betekent over het algemeen “tenzij u erop staat- Ik wil niet preuts lijken!”

Meer over:

satire, #metoo, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 feb. 2018 - 19:29

heeft iemand een link naar de brief?

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗6 feb. 2018 - 13:39

http://pouruneautreparole.blogspot.com/

pogingvier
pogingvier5 feb. 2018 - 12:33

Brigitte Bardot en Deneuve die zeggen dat het wel meevalt met sexisme, en dat #metoo is doorgeschoten. Lil' Wayne en Morgan Freeman die zeggen dat het wel meevalt met racisme, en dat BLM is doorgeschoten. Maajid Nawaz en Ayaan Hirsi Ali die wijzen op de problemen binnen de Moslimgemeenschap. Wat hebben al deze mensen gemeen? Ze worden allen aangevallen door linkse witte mannen die niet dulden dat hun dogma's in twijfel worden getrokken.

4 Reacties
Onruststoker
Onruststoker5 feb. 2018 - 14:12

"linkse witte mannen " Metoo een mannenbeweging? Dat is nieuw voor mij, kun je dat wat beter duiden? Dank

pogingvier
pogingvier5 feb. 2018 - 15:11

Onruststoker: De site waarop je je nu bevindt is een goede voorbeeldcasus. Blanke mannen nemen het graag op voor onderdrukten, zoals bijvoorbeeld vrouwen of gekleurde mensen. Dit is een centraal thema op Joop, en dat is op zich natuurlijk prima. Oprecht de wereld beter willen maken is een nobel streven. Zoals echter bij veel oprechte sentimenten gaat het rationele denkraam na verloop van tijd over in dogmatisme. Men bijt zich vast en wil niet van zijn of haar denkwijze afgebracht worden. Wanneer dan een lid van een vermeende slachtoffergroep aanstuurt op nuancering, of zelfs zegt geen slachtoffer te zijn, ondermijnt deze feitelijk het bestaansrecht van de activist die namens hem of haar optreedt. Als zodanig zal degene die nuance of verzoening zoekt op verzet stuiten, zoals de mensen in de door mij genoemde voorbeelden hebben ervaren.

hminkema
hminkema5 feb. 2018 - 17:24

Bardot en Deneuve aangevallen door 'linkse witte mannen'? Pardon, er hebben zich nogal wat vrouwen gemeld voor de aanval. Lil' Wayne en Morgan Freeman aangevallen door 'linkse witte mannen'? Pardon, er hebben zich nogal wat zwarte mensen gemeld voor de aanval. Maajid Nawaz en Ayaan Hirsi Ali 'aangevallen door linkse witte mannen'? Pardon, er hebben zich nogal wat conservatieve moslims gemeld voor de aanval. Misschien wordt het tijd dat u dat andere oog van u ook eens opendoet. Dan ziet u een stuk scherper.

Onruststoker
Onruststoker6 feb. 2018 - 0:06

Pogingvier, je hebt mijn vraag niet beantwoord. De Metoo activisten bestaan uit vrouwen die bekend gemaakt hebben dat ze op een of andere manier zijn lastig gevallen, soms zelfs verkracht, op basis van een machtssituatie waardoor ze hierover niet naar buiten konden komen toen of vlak nadat het gebeurde. Er zit een enkele man bij, maar 99% is vrouw, van allerlei huidskleur. Metoo is a-politiek, niet links, niet rechts, ze zoeken genoegdoening. Niet alle verhalen zijn even stevig, sommige wel, sommige niet, soms zijn ze heel erg, soms niet. Volgens jou zijn het linkse witte mannen. Ik moet je vertellen, dat is hele grote onzin. De daders, dat zijn ook niet allemaal rechtse witte mannen. Het heeft niets met huidskleur of politieke stroming te maken.

NueNick
NueNick5 feb. 2018 - 10:04

Wanneer Ice T en Snoop Dogg ook hun deugduitje in het #zakje doen dan weet je dat je te maken hebt met een bucket challenge. Amerikanen zijn kampioen in het politiek correct zijn. Termen zoals ik hou van jou, wat in het Nederlands nog wat gewicht heeft, is aldaar een leeg gebaar..een afscheidsgroet. Nu het fatsoen hoogtij viert moet iedereen even laten zien dat zij ook enorm deugen. Maar meer dan meehuilen met de wolven is het niet...op naar de volgende #ophef!

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap5 feb. 2018 - 9:44

Moraal is dat we vooral niet ergens in moeten doorslaan en bij de onthullingen over misbruik in deze is dat zeker het geval. Ik ken Bardot als een vrouw en ook activiste die niet op haar mond is gevallen en eerlijk haar ongezouten mening kan geven. Natuurlijk zijn er vrouwen die het lichaam als een middel, of zelfs wapen gebruiken om haar doelen te bereiken. Er zijn vrouwen die daar openlijk voor uit kwamen. Madonna weet ik uit mijn hoofd, die vertelde hoe ze via het bed in haar begin carrière haar weg naar boven moest knokken. Dus ze zijn er wel degelijk. Maar ik vind wel dat mannen verkeerd bezig zijn en blijven omdat het gewoonweg misbruik is van je positie of functie.

2 Reacties
Onruststoker
Onruststoker5 feb. 2018 - 14:23

"Ik ken Bardot als een vrouw en ook activiste die niet op haar mond is gevallen en eerlijk haar ongezouten mening kan geven." Ze zegt vaak controversiele dingen, en ze is al een paar keer veroordeeld voor openlijk racisme. Maar er zijn ook goede dingen. Zo noemde ze "Sarah Palin een schande voor het vrouw zijn" Vooral trok ze tegen Palin van leer omdat Palin de invloed van de mens op klimaatverandering ontkende, en ook omdat Palin voor vrije wapenverkoop was. "By denying the responsibility of man in global warming, by advocating gun rights and making statements that are disconcertingly stupid, you are a disgrace to women and you alone represent a terrible threat, a true environmental catastrophe" http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/sarah-palin/3158058/Brigitte-Bardot-calls-Sarah-Palin-a-disgrace-to-women.html

L.Brusselman
L.Brusselman8 feb. 2018 - 10:05

@Onruststoker Een gecompliceerde vrouw,inderdaad.

Juppé🎗
Juppé🎗5 feb. 2018 - 8:40

Slechte amerikaanse insteek. Deneuve ziet dat #metoo misbruikt wordt door puriteinse vaak religieuse groepen en dus doorslaat. Dan slaan Lahaie en Bardot weer door. Logisch dat Deneuve achter haar manifest blijft staan....daar staat het grootste deel van Frankrijk ook achter, we worden geen puriteins land (Macron).

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 feb. 2018 - 17:44

Met een “recht” van mannen om vrouwen lastig te vallen gaat ook Deneuve te ver, al hoop ik, net als zij veronderstel ik, dat #metoo niet leidt tot een puriteinse backlash.

Juppé🎗
Juppé🎗6 feb. 2018 - 14:00

Eigenlijk vind ik dat je geen enkel ander mens “echt” lastig mag vallen Daniellle....maar er zijn ook mensen wier tenen zelfs zover voor hun schaduw uitlopen dat die moeilijk te missen zijn. Met een beetje inlevingsvermogen en respect moeten we het gezellig en leuk kunnen houden. Het wordt een beetje taalkundig rond het begrip « drague instistante »....l.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 feb. 2018 - 7:15

Vrouwen kunnen ook klaarkomen tijdens een verkrachting, dat is een puur fysieke reactie en juist een van de oorzaken dat vrouwen zich daar verschrikkelijk schuldig over kunnen voelen of moet ik zeggen, een nog groter schuldgevoel ontwikkelen en algemene verwarring, er zich geen raad mee weten omdat het zo strijdig is met de angst en werkelijke beleving. Dat is een van de redenen waarom vrouwen daar niet voor durven uitkomen omdat ze daar zelf verschrikkelijk onder lijden en verschrikkelijk verward door raken. Voor het overige moet je vrouwen altijd serieus nemen. Dat het andere ook bestaat dat kan best zijn en zal ook wel zo zijn. Dat doet er zelfs niets aan af. Het maakt jezelf totaal ondergeschikt aan de man als je enkel zo profijt kunt hebben en het is de man die daar verantwoordelijkheid voor heeft en daar geen gebruik, misbruik, van mag maken, zijn macht mag misbruiken, Het is en blijft misbruik , machtsmisbruik invloed heeft omdat het alleen dan invloed kan hebben als er misbruik gemaakt wordt van je positie daarin.

2 Reacties
hminkema
hminkema5 feb. 2018 - 8:35

"Voor het overige moet je vrouwen altijd serieus nemen." Dus, concludeer ik, moeten we Catherine Deneuve en Brigitte Bardot serieus nemen. Overigens neem ik vrouwen net zo serieus als mannen. Voor beide groepen geldt dat de groepsleden soms gelijk hebben en verstandig zijn, en soms niet. Het beste lijkt me dat van individu tot individu te bekijken, en niet de ene groep serieuzer te nemen dan de andere. "Dat het andere ook bestaat dat kan best zijn en zal ook wel zo zijn. Dat doet er zelfs niets aan af." Welk andere? Iets waarbij we vrouwen niet serieus hoeven nemen? Of iets waarbij je mannen ook/wel/meer/minder serieus moet nemen? Ik vind dit een nogal cryptische zin. Bedoelt u met 'het andere' iets waarbij mannen en vrouwen elkaar op een minder 'serieuze' manier benaderen? Waarbij ze... zeg maar.... een soort van.... flirten? Met on-ver-ant-woor-de gevolgen voor beide? "Het maakt jezelf totaal ondergeschikt aan de man als je enkel zo profijt kunt hebben" Eh.... o ja? Als - in het scenario waar de twee serieus te nemen Franse vrouwen het over hebben - een man het initiatief neemt tot flirten, maakt de vrouw zich dan 'totaal ondergeschikt' aan de man als ze dit opmerkt en er op een andere manier op reageert dan een directe, botte afwijzing? Neemt u zo'n vrouw wel serieus genoeg als u stelt dat zij door haar reactie te kennen geeft 'enkel zo profijt te kunnen hebben'? Kan het niet gewoon een reactie van een zelfbewuste vrouw zijn? Nog meer cryptiek. "...en het is de man die daar verantwoordelijkheid voor heeft" Wacht even hoor... twee mensen ontmoeten elkaar, de een wil wat van de ander, en als dat toevallig een man is, is hij verantwoordelijk, en niet de vrouw. En als dat toevallig een vrouw is, is ze niet verantwoordelijk. Sterker: ook dan is de man verantwoordelijk, meent u. Weet u: het komt mij voor dat u noch mannen, noch vrouwen serieus neemt. U neemt hoofdzakelijk uw eigen discriminatoire opvatting serieus. "en daar geen gebruik, misbruik, van mag maken, zijn macht mag misbruiken, het is en blijft misbruik, machtsmisbruik invloed heeft omdat het alleen dan invloed kan hebben als er misbruik gemaakt wordt van je positie daarin" U loopt nogal leeg als het over mannen gaat. Ik wil u best serieus nemen, ongeacht uw geslacht, maar dan moet u wel helder blijven schrijven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 feb. 2018 - 8:42

hminkema "Dus, concludeer ik, moeten we Catherine Deneuve en Brigitte Bardot serieus nemen." Waarom zouden we hen niet serieus nemen? Dat doen we toch door het erover te hebben. Over dat klaarkomen dat is duidelijk, dat gebeurt soms gewoon bij een verkrachting, dat zegt niets over het slachtoffer noch over de verkrachting en de ernst, de bruutheid, daarvan. Dat is 'het ene' . Dat is gewoon een fysieke reactie. Brigitte Bardot is het andere, en dat weet jij volgens mij verdomde goed. Brigitte Bardot kan in voorkomende individuele gevallen gelijk hebben maar dan zullen vrouwen zich geen slachtoffer voelen en er geen last van hebben en heeft het meer te maken met eigen normen dan met macht. Het verschil is dat het in een machtspositie plaatsvindt en misschien wel dat er een onuitgesproken weten heerst dat het dus van groot belang is m.b.t. je werk, je anders het onderspit delft, je afhankelijk bent van...die ene persoon en wil je ook maar iets bereiken je aan zijn wensen moet voldoen, ook al is het tegen je zin. ( Iemand die er misschien ook wel om bekend staat binnen de bepaalde cultuur van dat moment of omtrent die persoon) Ik heb het over mannen in een machtspositie omdat het daarover gaat in bovenstaand stuk. voor mijn part gaat het ook over vrouwen in die positie. Natuurlijk kun je normaal gesproken niet altijd weten wat er zich afspeelt in het hoofd van een ander. Daarom wordt die machtspositie ook zo benadrukt en is de heersende cultuur en het 'stille' weten omtrent bepaalde personen, niet geheel onbelangrijk daarin. Waarom stil in deze? Omdat er veelal niet over gesproken wordt maar het wel gezien wordt. ( algemeen bekend is misschien?) Ik heb niets tegen mannen, waarom zou ik. Misschien had ik i.p.v. vrouwen ook slachtoffers kunnen schrijven. Het stuk ging echter over vrouwen over vrouwen etc.. Met het een bedoel ik natuurlijk wat ik opgeschreven heb als eerste, het klaarkomen bij verkrachting. Dat klaarkomen wil dus niet zeggen dat iemand niet verkracht is, zelfs bruut verkracht is en daar wel prettige gevoelens bij heeft gehad. Het andere gaat erover dat vrouwen seks gebruikt hebben om omhoog te klimmen. Vraag is was dat nodig om omhoog te kunnen klimmen en in hoeverre hebben zij zich daardoor onder druk voelen staan? Daar gaat het altijd over de machtspositie. Gebruik maken van seks in een machtspositie wijst men juist vaak daarom af omdat misbruik maken daarvan op de loer ligt en dat in sommige gevallen ( bepaalde personen) bekend is evenals het gevoel daar om die reden en geen andere dan dat, aan toe te moeten geven. Je je onder druk gezet voelt toe te geven. Verder is het vaak een stil weten wat een bepaalde cultuur is op een bepaald moment binnen een bepaalde setting waardoor ook al gebruik je seks om omhoog te kunnen komen dit als misbruik wordt gezien en ervaren, machtsmisbruik en seksueel misbruik liggen in deze in elkaars verlengde omdat het risico groot is en de druk hoog. Het zonder die druk nooit gebeurd zou zijn. Het maakt me niet uit wie in wezen de boven en/of onderliggende partij is in deze, man en/of vrouw. En natuurlijk kan het in individuele gevallen anders zijn en kan men niet de gedachten lezen van een ander noch de motieven. Daarbij is het echter vaak niet een patroon van een bepaald iemand in dezelfde setting c.q. omgeving. Het is niet voor niets dat een psychiater geen relatie mag aangaan met zijn/haar client en een leerkracht niet met zijn/haar leerling. In beiden gevallen wordt de afhankelijke partij gezien als slachtoffer in de zin van de wet. Dat is niet zonder rede. Zeker niet als mensen daar erg veel last van hebben gehad en/of nadien hebben. Anderzijds kan het ook gewoon zo zijn dat iemand er geen enkele moeite mee gehad heeft noch heeft. Dat is mogelijk maar niet per definitie waarschijnlijk en/of zelfs onwaarschijnlijk. Zoals je ook mensen hebt die hun lichaam inzetten om geld te verdienen puur omdat ze dat zelf willen. Als dat gebeurt vanuit een gelijkwaardige positie en het puur en alleen een bewuste keuze vanuit de persoon zelf is waar je op geen enkele manier onder druk staat en druk je gedrag niet kan beïnvloeden. Niemand kan in het hoofd van een ander kijken, dat is waar, maar er zijn toch wel een paar criteria. Je moet overigens immer de gevoelens van een ander serieus nemen los van de ander. Vaak is het zo ingeval van macht en machtsmisbruik, dat veel voorkomend gedrag in een bepaalde setting plaatsvindt bij ' bepaalde' personen. Ook hier mag je wat mij betreft desondanks niet generaliseren over de hele sector. Ingeval van een machtsfactor sprake is heeft het 'slachtoffer' altijd het voordeel van de twijfel. Mij gaat het daarbij niet zozeer om mannen en/of vrouwen, het bovenstaande stuk ging nu eenmaal over vrouwen. Het gaat altijd over de vrije wil en hoe vrij die nog is als dit gedrag voorwaarde voor wat dan ook is en/of van zeer groot belang is. Iets zegt me dat je dit allemaal wel weet. Ik begrijp je reactie dan ook niet. Vergeet daarbij niet dat in individuele gevallen de meest brute verkrachting vaak niet bewijsbaar is omdat die meestal niet en plein publiek plaatsvindt. Ook niet omdat de schaamte bij slachtoffers vaak zo groot is dat zij er pas vele jaren later en evenzovele dienaangaande problemen later, over durven praten. Verdringing een manier is om te willen vergeten maar men jaren later pas toegeeft dat het niet werkt, de impact groot is. Ik heb daar dus ook geen eenduidig antwoord op. Maar begin eens met mensen serieus te nemen en kijk dan verder. Het is het slachtoffer dat er last van heeft. Het ging hier om de vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn of zich te voelen. Het uitgangspunt en startpunt is altijd de gevoelens van 'slachtoffers' serieus te nemen.

Bobby de Bouwer
Bobby de Bouwer5 feb. 2018 - 6:54

De Amerikaanse #metoo-discussie is ook wel hypocriet. Iemand als Meryl Streep heeft jarenlang nauw samengewerkt met Harvey Weinstein, en ze was de grande dame met waanzinnig veel connecties in de filmwereld. En zij heeft niets gemerkt van aanrandingen? En dan nu vooraan staan met #metoo-demonstraties.

2 Reacties
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)5 feb. 2018 - 9:04

Helemaal mee eens. Merly Streep neemt het ondertussen nog steeds op voor Roman Polanski.

L.Brusselman
L.Brusselman5 feb. 2018 - 13:51

"Merly Streep neemt het ondertussen nog steeds op voor Roman Polanski. " Ik neem het ook op voor Polanski,dat Streep dat ook doet wil niet zeggen dat Polanski fout is.

JanB2
JanB25 feb. 2018 - 0:26

Één ding is duidelijk: het wordt tijd dat Europa zich definitief los gaat maken van dit belachelijke land met zijn hypocriete mores. USA weg ermee!

Don2
Don24 feb. 2018 - 21:53

Je zou de humor van vd Gijp bijna gaan waarderen.

L.Brusselman
L.Brusselman4 feb. 2018 - 19:33

Ben het eigenlijk wel eens met Deneuve,niet met Bardot

3 Reacties
Gare Raap
Gare Raap5 feb. 2018 - 0:00

Bardot is een aanhangster van het Front National denk ik te weten. Dan weet ik al genoeg.

hminkema
hminkema5 feb. 2018 - 8:24

@Gare Raap: Ja inderdaad. Ze is ook voor zielige zeehondjes. Dan weet u al genoeg. Voor u kennelijk een reden om niet voor zielige zeehondjes te zijn.

Onruststoker
Onruststoker5 feb. 2018 - 14:44

Bardot is een complexe vrouw, laten we dat concluderen.