Joop

Amerikaanse toestanden op Nederlandse arbeidsmarkt

  •  
17-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
honger300.jpg
De stapelbaan rukt op: meer dan een half miljoen mensen hebben (noodgedwongen) twee of meer banen
De stapelbaan maakt een ongekende opmars in Nederland. Hadden in 2013 nog rond de 300.000 mensen meerdere banen om in hun levensonderhoud te voorzien, twee jaar later zijn dat er al meer dan een half miljoen. Hoewel sommige werknemers het leuk en uitdagend vinden om meer banen te hebben, is het voor velen bittere noodzaak om bijvoorbeeld ’s ochtends als schoonmaker te werken en ’s avonds in de horeca.
Mariëtte Patijn van FNV waarschuwt voor deze keerzijde van de kleine en schrale arbeidscontracten die steeds meer werkgevers aanbieden:
Je hoort steeds dat het goed gaat met de economie, maar voor veel mensen gaat dat niet op. Armoede is dichterbij dan je denkt. Als je werkt, moet je gewoon een normaal arbeidscontract kunnen hebben, en genoeg kunnen verdienen om goed van te leven. Kijk bijvoorbeeld naar jongeren die vaak met kleine contractjes werken en dan ook nog eens tegen jeugdloon, of halfloon. Het wordt tijd dat zij gewoon volwassen loon krijgen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (44)

Rode druppel
Rode druppel17 okt. 2015 - 13:02

Een logisch vervolg. Er zijn zelfs middeleeuwse toestanden zoals slaven drijven in de bijstand. De race naar de bodem is pas begonnen.

adriek
adriek17 okt. 2015 - 13:02

Amerika representeert voor velen het Walhalla. Vooral dan voor de 'haves'.

msj_meijerink
msj_meijerink17 okt. 2015 - 13:02

Men krijgt waarop men heeft gestemd. Solidariteit is zo 1970!

Machielse93
Machielse9317 okt. 2015 - 13:02

En dat worden er nog veel meer: - Verdere liberalisering van de arbeidsmarkt - Groei beroepsbevolking - Automatisering

Paul22
Paul2217 okt. 2015 - 13:02

En dan te bedenken dat de PvdA bijna onafgebroken in de diverse kabinetten heeft gezeten de afgelopen 25 jaar...Dat vergeten de kiezers niet,deze afbraak van de verzorgingsstaat icm een bepaalde partij waarvan je dat niet van zou mogen verwachten. 1989-2002 2006-2010 2012-heden https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kabinetten_sinds_de_Tweede_Wereldoorlog Van de 26 jaar waren er maar 6 jaar PvdA-loos. Geeft wel aan hoe weinig deze partij nog iets uitvoert waar zij eens voor stond https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_kabinetten_sinds_de_Tweede_Wereldoorlog

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten17 okt. 2015 - 13:02

Met dank aan Asscher, chapeau. In een jaar het ontslagrecht naar de kloten.

Meta Foor
Meta Foor17 okt. 2015 - 13:02

Klijnsma houdt zich gedekt, maar pensioenen gaan duikelen, Blok houdt zich kalm maar huurpijzen gaan stijgen, Schippers houdt zich stil maar kosten ziekteverzekering klapt omhoog, Asscher blijft lachen maar uitkeringen gaan naar omlaag, Samsom giert het uit maar sociaal zwakkeren sterven uit ... dan verbaast het me niets dat er ''maar'' 2 baantjes moeten zijn om boven water te blijven (op een eerlijke manier)

itsme3
itsme317 okt. 2015 - 13:02

"van mij krijg je de prijs voor de meest irrelevante reactie van de dag/maand/het jaar." Integendeel. Juist in het hoger onderwijs zitten veel mensen met meerdere banen, aan verschillende instituten of aan een universiteit en in het bedrijfsleven. Juist hoogleraren werken vaak in deeltijd en hebbeb er andere inkomsten bij.

Armagaddon
Armagaddon17 okt. 2015 - 13:02

>>> Citaten: Amerikaanse toestanden op Nederlandse arbeidsmarkt....De stapelbaan rukt op: meer dan een half miljoen mensen hebben (noodgedwongen) twee of meer banen >>> Tja.....beste landgenoten, een volk krijgt de (politieke) leiding, sturing en de uitbuiting door hoozakelijk de neo(fatale, feodale) onbetrouwbare de verweven, nteger afwijzende politieke-, bancaire , economische syndicaten waar het klootjesvolk in ons Neerlands Fraudelandje recht op heeft...hetgeen nu weer overduidelijk blijkt... >>> Quick in depthe analyse... >>> Het huidige vrije(graai)markt economie of te wel het kapitalisme, is een verschuiving van het het oude kolonialisme uit de vorige eeuwen, echter nu in een achterbakse, slinks misdadige verborgen wijzen. >>> Reverend naar hetgeen het FNV en andere bonden voor vechten....simpel niet.. de uitbuiting en misbruik van de "Have-Ones) verricht op de "Have-Not-Ones"....!!!

Armagaddon
Armagaddon17 okt. 2015 - 13:02

>>> Dit echter in sterke flagrante tegenstelling tot het voorbarige politieke halleluja dat de economie opleeft...behalve voor de meer dan 500 000 met meerdere baantjes en 600 000 werkeloze 'Have-Nots "in ons schijnbare kapitalistische paradijs van de opportunistische neoliberale wereld met de nationale en EU grote ratrace...!

Warren2
Warren217 okt. 2015 - 13:02

Een armoedig land wat asielzoekers binnen haalt = alle ingrediënten voor ellende. In Hongarije weet de politiek het al, in Nederland helaas alleen de burgers tot nu toe.

Minoes2
Minoes217 okt. 2015 - 13:02

Daar hebben we ;Europa en Nederland in het bijzonder toch al tientallen jaren naartoe gewerkt! Ik begrijp niet dat iemand daar van staat te kijken.

vriest
vriest17 okt. 2015 - 13:02

Dit zal in de toekomst nog erger worden ,de werkgevers organisaties hebben enkele weken terug toen men vanuit de politiek en ook hun achterban begon over het tewerkstellen van de asielzoekers .Al geopperd om het minimum loon te verlagen zo dat het voor werkgevers makkelijker werd om deze aan te nemen .De ultieme oplossing voor het bedrijfsleven goedkoper dan goedkoop en volop arbeidskrachten in de aanbieding .De rat race onder regie van het neoliberale stelsel die vooral de midden en onderlaag zal treffen in hun knip .Ondanks het hebben van meerdere banen zal de armoede stijgende zijn .

Bouwman2
Bouwman217 okt. 2015 - 13:02

Als men nou eens een keertje voor zichzelf zou willen spreken en niet de pretentie zou willen hebben namens anderen, die een andere mening erop nahouden, te spreken dan zou dat de duidelijkheid ten goede komen. Het is de bekende truc van Wilders, die altijd zegt dat miljoenen en miljoenen zijn mening delen, maart zelfs in de meest opgewekte peilnigen blijft steken op pak em beet 20 procent. Dat doet Orban het toch stukken beter, die zat over de 50. Nu ik toch over Hongarije wat schrijf, is het toch bizar dat de Hongaren waarvan er veel op zoek waren naar het geluk dat vrijheid heet, en dus op de vlucht gingen, nu helemaal democatisch via de stembus terugkeren achter het prikkeldraad. Dat zegt iets over de mens, en ook iets over democratie.

Paulpeters
Paulpeters17 okt. 2015 - 13:02

Voordat de vakbond alarm slaat lijkt het me goed eerst veel beter te weten wat er aan de hand is. Het lijkt me een heel verschil of die twee banen 2x16 uur betreft of 2x40 uur, of je ervan kunt leven of dat het armoede is, etc. Zoals het nu in het artikel staat is het fact-free geneuzel.

vriest
vriest17 okt. 2015 - 13:02

Heden ochtend was de voorzitter van de wekgevers weer er als de pinken bij om beginnend met een afbraak uiting richting WILDERS ,dat het stijgen van hem in de peilingen en de kans op een overwinning bij komende verkiezingen desastreus zijn voor ons imago in het buitenland . En het schadelijk zou blijken voor onze internationale handel ,ook haalde hij als grote baas van de werkgevers aan dat de asielzoekers gouw aan het werk moesten . Ja dat komt voort uit het door hem en achterban bij politiek den haag al eerder gestelde vraag inzake het te werk stellen van asielzoekers ,maar dan wel meteen het minimum loon verlagen want dat maakt het aannemen makkelijker .Ja zij weten wel wat goed voor hun is .Nu al moeten velen die op de minimum loon schaal staan zich met meerdere banen het hoofd boven water zien te houden . Indien DE BOER en consorten hun zin krijgen zal dat oplopen naar niet twee maar drie banen ,the AMERIKAN WAY het summum van onze neoliberale kliek daar in het haagje .

Tijgernoot2
Tijgernoot217 okt. 2015 - 13:02

Vraag en aanbod he? Als Nederland de deur openlaat voor potentiele schoonmakers en fastfoodmedewerkers, dan moet je in die sectoren geen loonsverhogingen verwachten. Voor jou tien Syriërs.

123456zeven
123456zeven17 okt. 2015 - 13:02

Dat is in- of exclusief de bijklussende hoogleraren?

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199317 okt. 2015 - 13:02

Sander - van mij krijg je de prijs voor de meest irrelevante reactie van de dag/maand/het jaar. Niet alleen vermijd je angstig de kern van het betoog zelf, ook nog eens heb je kennelijk geen enkele weet van het verschil tussen 'gedwongen' en 'vrijwillig'. Dat is zijn de problemen die je deelt met alle reactionaire en dogmatische 'denkers' alhier. Hun ideologie is hun religie; en daar zijn ze totaal mee verkleefd, met een soort van 'super-glue'. Ook al zouden Hollanders zelf huis en haard verliezen door de vigerende en in mijn optiek criminele opvattingen van het neoliberalisme - deze afgod heeft altijd gelijk, no matter what. Helaas zul ook jij op enig moment die afgod smeken om bijstand als je in nood komt; maar afgoden hebben het zo in zich dat ze dan niet thuis geven. (Zie het ideologische idool Dagon in de Bijbel, of de Mammon: van hetzelfde laken een pak.)

Zjenny
Zjenny17 okt. 2015 - 13:02

Is daar iemand verbaasd over dan? Dit is wat er al 30 jaar als beleid uitgevoerd is. TTIP gaat dat nog vele malen erger maken.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg217 okt. 2015 - 13:02

"TTIP gaat dat nog vele malen erger maken." Wat heeft TTIP te maken met baantjes in de schoonmaak en in de horeca? Die stapelbaantjes zie je nu juist opduiken op de binnenlandse markt. Of prik je gewoon blind iets uit het lijstje waar de SP tegen is en dan zal het wel goed zijn?

GingerTed
GingerTed17 okt. 2015 - 13:02

Lees deze opinie van cultuurhistoricus Rene Cuperus pas geleden gepubliceerd dat de sowieso al tijden gaande zijnde maar recentelijk alleen maar aangejaagde amerikanisering en het einde van het Rijnlandmodel maar eens: http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/de-grens-bereikt/ Is men solidair dan moet je echt, meer gefundeerd werk creëren wat vooral uit het bedrijfsleven voortkomt en dus niet vooral werk creëren door overheid (want dat moet tenslotte ook opgebracht worden en is doorgaans minder bestendig want kent geen levensbevattelijk zichzelf terugbetalend oogmerk zoals in de commerciële sector). Dat soort werk creëer je dan alleen door loonkosten te verlagen en dus het minimumloon te verlagen waardoor het aantrekkelijk wordt voor bedrijven mensen in dienst te nemen. Maar dan moeten de uitkeringen dus ook omlaag óf minder vrijblijvend worden dan nu. Dus werk aannemen wat geboden wordt. Richting het Amerikaanse model dus maar dat hebben we dan ook vooral te danken aan het huidige uitbuiten van de verzorgingsstaat door tevelen die niet actief zijn én het opnemen van nog veel meer mensen die een inkomen behoeven.

3 Reacties
richarrd
richarrd17 okt. 2015 - 13:02

U kletst naar mijn mening alleen maar onzin, maar ik wilde alleen even dat stukje van het zogenaamde uitbuiten van de verzorgingsstaat even aanhalen. In Amerika betalen de mensen namelijk vele malen meer voor zorg dan in Nederland, en dát noem ik pas echt het uitbuiten van de gezondheidszorg, door de mensen die zorg verlenen, en al die tussenpersonen, en handlangers en dergelijke. In Nederland worden alleen ziektes bestreden, dat kost geld, maar het geld wordt wel besteed aan het bestrijden van ziektes, en dat kun je van de VS niet zeggen. In Nederland wordt er geen goudgeld aan de zorg verdient, of wordt de zorg als geldautomaat voor allerlei oplichters gebruikt, zoals dat in de VS wel het geval is.

Spelchecker2
Spelchecker217 okt. 2015 - 13:02

Wat ben jij slim!

sieuwa57
sieuwa5717 okt. 2015 - 13:02

"Dat soort werk creëer je dan alleen door loonkosten te verlagen en dus het minimumloon te verlagen waardoor het aantrekkelijk wordt voor bedrijven mensen in dienst te nemen." Aha! En hoever zal het minimumloon in uw optiek moeten worden verlaagd? Naar het niveau van India of China? En wie gaat dan de aldus extra geproduceerde goederen en diensten allemaal afnemen? De arbeiders die dus idealiter voor een paar cent per uur zouden moeten werken? Sinterklaas?

zweistein
zweistein17 okt. 2015 - 13:02

Links heeft het zelf zo gewild, door kansarme immigranten ruim baan te geven, en de arbeidsmarkt dienovereenkomstig te verzieken. Links schijn nog steeds niet te begrijpen dat nationalisme de enige manier is om de arbeidende klasse te beschermen. Links laat zich (mis)leiden door achterhaalde associaties met het verleden, in plaats van aan de toekomst te denken.

2 Reacties
Foliesoof
Foliesoof17 okt. 2015 - 13:02

Laten we in het belang van ons allemaal hopen dat we in de toekomst niet meer aan links hoeven denken.

BertF2
BertF217 okt. 2015 - 13:02

Einstein dit is, net als die formule van jou, kletskoek. De arbeidsmigranten zijn hierheen gehaal door rechts. Dat was zo eind jaren 50 en daarna en dat was ook zo via het vrije verkeer van personen in de EU. Allemaal van A tot Z geregeld door rechts, in eendrachtige samenwerking met het bedrijfsleven.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 13:02

Dit artikel ontkracht dus de mythe dat de 450.000 mensen in de Bijstand geen werk kunnen vinden. Sterker nog, ik vind het een schande dat 450.000 mensen categorisch weigeren te werken terwijl blijkbaar een half miljoen mensen een tweede baan erbij moeten nemen om rond te kunnen komen.

1 Reactie
Chan156
Chan15617 okt. 2015 - 13:02

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/arbeid-sociale-zekerheid/publicaties/arbeidsmarkt-vogelvlucht/korte-termijn-ontw/2006-arbeidsmarkt-vv-vacatures-art.htm Ik hoop echt dat je op een dag in 'luilekkerland' komt. ;)

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 13:02

Die verzorgingsstaat kost geld en wanneer je niet op tijd de bakens verzet / groot onderhoud pleegt of anderzins maatregelen neemt , is die Verzorgingsstaat finito. Waarom denk je dat al die asielzoekers landen als Turkije, Italie , Oost Europa etc , links laten liggen en zich spoeden naar landen als Zweden , Nederland en Duitsland.?

1 Reactie
JodeJo
JodeJo17 okt. 2015 - 13:02

We are proud! Yes, we are so proud to be European-Americans! God bless Europe.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 13:02

De instroom in de onder en midden laag van de samenleving maakt arbeid steeds goedkoper van Oost-Europeanen tot vluchtelingen. Werkgeversvereniging VNO-NCW gaat op korte termijn met het kabinet in gesprek om te bekijken hoe vluchtelingen uit Syrië die naar Nederland komen, snel aan werk kunnen worden geholpen. Waarom zou VNO-NCW dat willen??????? Ik weet het wel goedkope arbeid voor het grootkapitaal.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg217 okt. 2015 - 13:02

"Ik weet het wel goedkope arbeid voor het grootkapitaal." Altijd weer grappig, hoe mensen die Marxism for Dummies hebben gelezen iets menen te weten zonder zich ook maar een beetje op de samenleving te oriënteren. Enig idee wat al die mensen die ze uit het buitenland aanslepen verdienen bij ASML? Enig idee welk salaris er klaarligt voor al die onvindbare ict'ers en aanverwanten? Kennelijk ontgaat het je dat het niet bij alle soorten werk draait om lage loonkosten maar juist om kennis en vaardigheden en een hoge arbeidsproductiviteit die wat mogen kosten omdat het zijn geld opbrengt. Nederland is geen lagelonenland maar moet het juist hebben van kwaliteit. Rommelbaantjes zijn er vooral om de Nederlandse burger te faciliteren die geen cent teveel wil betalen: in de pakketbezorging, de horeca, de zorg, de supermarkt en dergelijke.

pietdeg2
pietdeg217 okt. 2015 - 13:02

Het viel me al op dat je steeds meer mensen ziet die meer dan een commissariaat bekleden. Ze stapelen werkelijk wat af. Het is grappig om te zien hoe statistiek weer eens tot fact free alarmistische berichtgeving leidt. De FNV komt erachter dat uit de statistieken van het CPB blijkt dat steeds meer mensen een stapelbaan hebben. Verder hebben ze geen enkel idee over het hoe of wat: vrijwillig of niet, in luxe of armoe. Maar er zullen volgens de natte duim toch echt wel mensen tussen zitten die moeten stapelen om rond te komen. Dus weet je wat, we kletsen gewoon een persbericht bij elkaar in het kader van de Wereldarmoededag om aandacht te vragen voor wat we helemaal niet weten. Er zijn er vast wel die er een berichtje van maken en dan staan we toch weer een keer in de aandacht als zieltogende vereniging.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny17 okt. 2015 - 13:02

Je weet toch wat een 400 euro minijob in Germany is Piet? Nou. dat dus!

JodeJo
JodeJo17 okt. 2015 - 13:02

[Enig idee welk salaris er klaarligt voor al die onvindbare ict'ers en aanverwanten?] Ict projecten laat men in India uitvoeren en de R&D verdwijnt ook uit Nederland.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg217 okt. 2015 - 13:02

"Ict projecten laat men in India uitvoeren en de R&D verdwijnt ook uit Nederland." En nog steeds zijn er hier op dat gebied tal van onvervulbare vacatures.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 13:02

Gelukkig hebben we genoeg goed betaalde banen voor de migranten. En dan vind men het gek dat de Nederlandse bevolking haar lot in de handen van rechts legt.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen17 okt. 2015 - 13:02

ben je een beetje aan het trollen? Of lees je gewon geen kranten en kijk je geen nieuwsprogramma's? Anders kon je namelijk niet met deze onzin komen. Het is al heel vaak uitgelegd dat wat u beweert onjuist is, eigenlijk gewoon een leugen om maar vooral de vluchtelingen niet te hoeven helpen.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten17 okt. 2015 - 13:02

"Als je werkt, moet je gewoon een normaal arbeidscontract kunnen hebben, en genoeg kunnen verdienen om goed van te leven.'' Een subtiel verschil met Amerika is dan weer wel dat hier je inkomen ongeveer 2 keer zo zwaar wordt belast. D.w.z. mensen worden door het schaamteloze afromen van de vruchten van hun inspanningen door hun overheid ertoe gedwongen er meerdere baantjes op na te houden.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg217 okt. 2015 - 13:02

"Een subtiel verschil met Amerika is dan weer wel dat hier je inkomen ongeveer 2 keer zo zwaar wordt belast. D.w.z. mensen worden door het schaamteloze afromen van de vruchten van hun inspanningen door hun overheid ertoe gedwongen er meerdere baantjes op na te houden." Een ander subtiel verschil met Amerika is dan weer wel dat je inkomen hier progressief wordt belast. Dat komt erop neer dat je als je er om financiële redenen meerdere baantjes op na moet houden helemaal geen cent belasting betaalt maar meer ontvangt aan toeslagen, vrijstellingen en dergelijke. Even voor de goede orde: tot € 33.589 betaal je geen of amper belasting maar alleen de premies voor je eigen sociale verzekeringen. En naarmate je inkomen lager is betaal je daarvoor ook weer veel minder dan je evenredige deel.

[verwijderd]
[verwijderd]17 okt. 2015 - 13:02

Snap ik niet helemaal. Nederland heeft het hoogste minimumloon van Europa ( denk ik, weet niet helemaal zeker). Het Nederlandse minimumloon is erop gebaseerd dat je daarvan redelijk kan leven. ( de 40 inch flatscreen krijg je wel van Groningen) Dus het hele verhaal is totale flauwekul. Tenzij..tenzij je met een minimumloon dikke autos wil rijden, leuke kroegen dagelijks wil bezoeken, ja dan heb je meer dan een baan nodig. Eigen vrij wil. Niets mis mee.

1 Reactie
boosje
boosje17 okt. 2015 - 13:02

Je kúnt ook leven van het minimumloon, zij het spaarzaam, want het is beslist geen vetpot, zeker niet als je alleenstaand bent. Maar dan moet je wél een volledige baan hebben, dus van minimaal 36 uur per week. En als je het artikel goed had gelezen (dat denk ik dus van niet) dan had je meegekregen dat het daar nu precies schort in dit soort ***baantjes: je krijgt meestal maar de helft (of nog minder!) van het soort baan waarvoor een volledig minimumloon wordt betaald. Voor een alleenstaande kan een baan van 32 uur soms voldoende zijn: je valt dan niet meteen buiten alle toeslagen, want die worden van alleenstaanden veel eerder afgepakt dan van stellen, alleenstaande ouders of gezinnen. Ook als je dezelfde huur moet ophoesten: jij als alleenstaande krijgt om te beginnen al een lagere uitkering, waarvan je een veel groter deel van de huur zelf moet betalen dan je buurvrouw die toevallig nog een inwonend kind heeft. Nee, niet protesteren, ik heb dit zelf meegemaakt! Je moet als alleenstaande veel meer dan het minimumloon verdienen om eenzelfde besteedbaar inkomen over te houden als een stel of (eenouder-)gezin. Maar ja, in ons neoliberale systeem hebben wij er voor gekozen om alle macht bij de bazen te leggen, en die willen vooral voor een cent op de eerste rang zitten, want zelfs een dubbeltje vinden zij te duur. DUS krijg je dit soort toestanden nu ook hier in Nederland. Hoe KRIJGEN wij het toch voor elkaar om van die mooie USofA altijd maar weer de slechtste gewoontes over te nemen: fastfood, CocaCola, roken, gentech, TTIP met ISDS, bankhangen (couchsurfing), en nu dus ook hongerbaantjes?