Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse toestanden op Nederlandse arbeidsmarkt

  •  
17-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
honger300.jpg
De stapelbaan rukt op: meer dan een half miljoen mensen hebben (noodgedwongen) twee of meer banen
De stapelbaan maakt een ongekende opmars in Nederland. Hadden in 2013 nog rond de 300.000 mensen meerdere banen om in hun levensonderhoud te voorzien, twee jaar later zijn dat er al meer dan een half miljoen. Hoewel sommige werknemers het leuk en uitdagend vinden om meer banen te hebben, is het voor velen bittere noodzaak om bijvoorbeeld ’s ochtends als schoonmaker te werken en ’s avonds in de horeca.
Mariëtte Patijn van FNV waarschuwt voor deze keerzijde van de kleine en schrale arbeidscontracten die steeds meer werkgevers aanbieden:
Je hoort steeds dat het goed gaat met de economie, maar voor veel mensen gaat dat niet op. Armoede is dichterbij dan je denkt. Als je werkt, moet je gewoon een normaal arbeidscontract kunnen hebben, en genoeg kunnen verdienen om goed van te leven. Kijk bijvoorbeeld naar jongeren die vaak met kleine contractjes werken en dan ook nog eens tegen jeugdloon, of halfloon. Het wordt tijd dat zij gewoon volwassen loon krijgen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.