Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse toestanden

  •  
08-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het grootschalig overnemen van methodes en praktijken van het ene systeem door het andere is doordrenkt met gevaar en mogelijk onbedoelde gevolgen.
Kort geleden mocht ik in Den Haag deelnemen aan een debat voor de alumni van mijn faculteit. Maar welk belang had zij eigenlijk bij dit ‘netwerkevenement van hoge kwaliteit’? Wilde zij daarmee net als mijn vorige werkgever, de University of Notre Dame, grote bedragen van alumni binnenslepen? Een probleem daarbij is dat er grote verschillen bestaan tussen het onderwijssysteem in de Verenigde Staten en dat in Nederland.
Het gevolg is dat de kans uiterst klein is dat mijn faculteit dezelfde grote bedragen van alumni weet binnen te slepen. Maar misschien ging het haar helemaal niet om geld, zoals ik als econoom geneigd ben te denken, maar wilde zij juist haar ‘hoge kwaliteit’ naar Amerikaans voorbeeld delen en vermenigvuldigen.
De pogingen om universiteiten als Harvard-aan-de-Maas, Stanford-aan-de-Waal en Princeton-aan-de-Rijn te profileren doen me evenwel denken aan Lake Wobegon, een fictieve Amerikaanse stad die bedacht is door de humorist Garrison Keillor. Elk verhaal over dit plaatsje in Minnesota begint met: ‘Welkom in Lake Wobegon, waar alle vrouwen sterk zijn, alle mannen aantrekkelijk en alle kinderen boven gemiddeld.’
Ik hoop dat mijn faculteit beseft dat dit slechts Amerikaanse fictie is. De werkelijkheid is dat het grootschalig overnemen van methodes en praktijken van het ene systeem door het andere doordrenkt is met gevaar en mogelijk onbedoelde gevolgen.
Dit stuk is overgenomen van Voxweb. Volg Esther-Mirjam Sent op twitter.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

CliffClavin1993
CliffClavin19938 mei 2013 - 7:04

Uitstekend stuk. Ik had willen schrijven: van harte mee eens, maar het is voor het grootste deel niet zomaar een opinie. Het is een verstandige opsomming van feiten, feiten die bijeen genomen wél tot een uiteindelijke mening moeten leiden, bij verstandige mensen. Die mening wordt kernachtig in de laatste alinea uitgedrukt. Het 'overnemen van methodes en praktijken', zonder nadenken, in de naïeve hoop dat zulks automatisch tot verbetering leidt (of een succes dat vergelijkbaar is met hetgeen een bewonderd ander systeem oplevert) is iets dat tegenwoordig aan de orde van de dag is, en dat al tot veel rampspoed geleid heeft (bijv. het kopiëren van Angelsaksische obsessies met de vrije markt). En, Esther-Mirjam, geweldig om een collega-bewonderaar van de auteur Garrison Keillor te ontmoeten (al is dat dan virtueel). Ik heb al zijn boeken en ze zijn een bron van plezier en troost.

Woeki Hypo
Woeki Hypo8 mei 2013 - 7:04

Amerikaanse toestanden. Amerika is het beloofde land voor de geselecteerden. Selectie is een vorm van coöptatie. Wie niet geselecteerd wordt ofwel gediscrimineerd wordt, is wetenschappelijk de pineut. Wetenschap is of wordt net zo erg als religie. Het huidig dominante neoliberalisme en de neoliberale economie, tegelijkertijd religie, ideologie en wetenschap, laten zien: vergeet wetenschap als een vorm van humanisme, vergeet wetenschap als Verlichting. Topwetenschap is arrogant en corrupt, sadisme en egoïsme, heerszucht en hebzucht, concurrentie en rendement, maximaal, overal, altijd in alles; verschillende uitdrukkingen om hetzelfde paradigma van de neoliberale economie aan te geven, de boze stiefmoeder van de (top)wetenschappen tegenwoordig en al ongeveer dertig jaar lang. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: Denk ook aan wat Noam Chomsky over Amerikaanse intellectuelen zei in de opinie: 'Een verstandig mens luistert niet naar politici' Vincent Harmsen sprak voor Joop.nl met Noam Chomsky, opinie van 26 april 13 14:35.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 7:04

Waar mijn studenten aan de University of Notre Dame 44.605 dollar (omgerekend bijna 34.000 euro) tuition betalen, Het moet je dan ook niet verbazen dat, zoals Van Rossem uitlegde, sociale mobiliteit in de VS een fractie is van die in wat beter georganiseerde landen. Een vreselijke maatschappij, de VS maatschappij.

1 Reactie
lembeck
lembeck8 mei 2013 - 7:04

Een vreselijke maatschappij, die VS. En toch kies je er via je politieke voorjeur voor om hier een kopie te laten onstaan van die vreselijke maatschappij. Tikje dubbel hoor.