Uitstekend stuk. Ik had willen schrijven: van harte mee eens, maar het is voor het grootste deel niet zomaar een opinie. Het is een verstandige opsomming van feiten, feiten die bijeen genomen wél tot een uiteindelijke mening moeten leiden, bij verstandige mensen. Die mening wordt kernachtig in de laatste alinea uitgedrukt. Het 'overnemen van methodes en praktijken', zonder nadenken, in de naïeve hoop dat zulks automatisch tot verbetering leidt (of een succes dat vergelijkbaar is met hetgeen een bewonderd ander systeem oplevert) is iets dat tegenwoordig aan de orde van de dag is, en dat al tot veel rampspoed geleid heeft (bijv. het kopiëren van Angelsaksische obsessies met de vrije markt). En, Esther-Mirjam, geweldig om een collega-bewonderaar van de auteur Garrison Keillor te ontmoeten (al is dat dan virtueel). Ik heb al zijn boeken en ze zijn een bron van plezier en troost.
Amerikaanse toestanden. Amerika is het beloofde land voor de geselecteerden. Selectie is een vorm van coöptatie. Wie niet geselecteerd wordt ofwel gediscrimineerd wordt, is wetenschappelijk de pineut. Wetenschap is of wordt net zo erg als religie. Het huidig dominante neoliberalisme en de neoliberale economie, tegelijkertijd religie, ideologie en wetenschap, laten zien: vergeet wetenschap als een vorm van humanisme, vergeet wetenschap als Verlichting. Topwetenschap is arrogant en corrupt, sadisme en egoïsme, heerszucht en hebzucht, concurrentie en rendement, maximaal, overal, altijd in alles; verschillende uitdrukkingen om hetzelfde paradigma van de neoliberale economie aan te geven, de boze stiefmoeder van de (top)wetenschappen tegenwoordig en al ongeveer dertig jaar lang. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: Denk ook aan wat Noam Chomsky over Amerikaanse intellectuelen zei in de opinie: 'Een verstandig mens luistert niet naar politici' Vincent Harmsen sprak voor Joop.nl met Noam Chomsky, opinie van 26 april 13 14:35.
Waar mijn studenten aan de University of Notre Dame 44.605 dollar (omgerekend bijna 34.000 euro) tuition betalen, Het moet je dan ook niet verbazen dat, zoals Van Rossem uitlegde, sociale mobiliteit in de VS een fractie is van die in wat beter georganiseerde landen. Een vreselijke maatschappij, de VS maatschappij.
Een vreselijke maatschappij, die VS. En toch kies je er via je politieke voorjeur voor om hier een kopie te laten onstaan van die vreselijke maatschappij. Tikje dubbel hoor.