Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse staten doen haaienvinnen in de ban

  •  
16-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
haai_300i.jpg
De jacht op haaien voor hun vinnen heeft de haaienpopulatie voor 95 procent uitgedund
In Californië heeft de Senaat onlangs de verkoop, distributie en het bezit op haaienvinnen aan banden gelegd. Daarop besloot ook Toronto actie te ondernemen. Raadsleden stemden vrijdag unaniem voor een ban op de verkoop en consumptie van haaienvinnen. In Toronto wonen veel Aziaten waardoor de vraag naar de delicatesse groot is.
De haaienpopulatie in de wereld is flink uitgedund door de jacht op hun vinnen. Volgens de dierenactivisten van ‘Stop Shark Finning’ zijn de haaienpopulaties sinds 1970 verminderd met 95 procent. Hong Kong en China zijn grote exporteurs van de delicatesse, maar nu er in Amerika steeds meer tegenstand komt tegen de haaienvinnen, zal China het steeds moeilijker krijgen. Californië is één van Hong Kong’s grootste importeurs.
Een haaienvin kost ongeveer 600 dollar per pond. Er schuilt een miljardenindustrie achter die tientallen miljoenen haaien per jaar vangt voor hun vinnen. Dat gebeurt op zeer brute wijze. Terwijl de vis nog in het water ligt, wordt zijn vin afgesneden waarna hij doodbloed in het water. Doordat de jacht op zo’n intensieve manier wordt doorgezet, sterven populaties uit. Jonge vrouwtjeshaaien worden ook steeds meer gevangen waardoor de kans op nakomelingen sterk is verminderd.
De nieuwe wet in Californië legt ook de overbevissing aan banden zodat de haaienpopulatie die er nog zwemt, weer kan aansterken. Volgens Paul Fong en Jared Huffman, indieners van de wet in Californië, werd het echt tijd voor aanpassing van de wet. De staat houdt met de markt in haaienvinnen, uitroeiing van de haaienpopulatie in stand. In Hawaii, Oregon, Washington en in sommige delen van Canada bestaat er al een verbod op de handel, bezit en de consumptie van haaienvinnen. Nederland heeft nog geen verbod op de handel en consumptie van haaienvinnen. IBTimes: To Save Sharks from Soup and Human Greed, California Bans Trade cc-foto: StormyDog
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.