Joop

Amerikaanse spelers demonstreren solidariteit met NFL-protest bij WK Gay Rugby in Amstelveen

  •    •  
10-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DfWQBjwXcAAu7Sg
Een indrukwekkend protest tijdens het WK Gay Rugby dat dit weekend in Amstelveen werd gehouden. Tijdens het spelen van het volkslied knielden leden van het Amerikaanse team op de grond. Amerikaanse football-spelers protesteren op deze manier tegen het aanhoudende politiegeweld tegen de zwarte bevolking. Colin Kaepernick was de eerste die daarmee begon en zijn actie kende een sneeuwbaleffect. President Trump heeft gesteld dat protesterende spelers ontslagen moeten worden. Daarop heeft de football-bond NFL in mei een verbod uitgevaardigd tegen het protest. Spelers die willen protesteren moeten tijdens het spelen van het volkslied in de kleedkamer blijven.
Zondagmiddag trad het team van New York aan in Amstelveen. Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) twittert over wat er toen gebeurde:  “Finale international LHBT Rugby Bingham cup in Amstelveen: Sydney VS New York. Bij het spelen van hun volkslied, weigert team VS te staan -onder luid gejuich van al het publiek- in solidariteit met het protest van Colin Kaepernick tegen rassenongelijkheid.”
Ook wethouder Floortje Gordon (D66) was onder de indruk:
Sydney won de finale.
De Binghamcup is het wereldkampioenschap voor gay men and women rugby en vindt voor het eerst in de geschiedenis in Amsterdam plaats. Het was met meer dan zeventig mannen- en vrouwenteams meteen de grootste editie.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Bernie2
Bernie211 jun. 2018 - 8:11

Erg mooi gebaar. Zelfs vanuit Nederland waar (in dit geval) racisme ook staande praktijk is en homohaat hand over hand toeneemt. Klasse.

Ch0k3r
Ch0k3r11 jun. 2018 - 5:55

WK Gay rugby Wanneer houdt men nou eens op zichzelf als compleet aparte groep weg te zetten? Waarom een aparte cup? Heb je als homo ook een bepaalde lichamelijke tekortkoming zodat je niet mee kan doen met de reguliere sport?

10 Reacties
vdbemt
vdbemt11 jun. 2018 - 7:46

Tja. Dat is toch helemaal niet het item van dit nieuwsbericht? Het gaat hier om het overduidelijke protest tegen het politiegeweld tegen de zwarte bevolking (en tegen die idioot van een Trump). Dat jij je meer ergert aan het feit dat homo's een eigen toernooi hebben, is misschien wel het antwoord op je eigen vraag..

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 jun. 2018 - 8:20

"Heb je als homo ook een bepaalde lichamelijke tekortkoming zodat je niet mee kan doen met de reguliere sport?" Denk dat het probleem niet "hebben" is maar eerder wat "toegeschreven" word. Sportwereld is nog steeds homofobisch voor het groote deel, een menig uit de kast gekomen mannen/vrouwen hebben al aardig wat tegenwerking ondervonden. Lees hier hoeveel er al uit de kast zijn gekomen, jammer dat er niet bij staat hoeveel er nog hun baan hebben. https://www.out.com/gay-athletes

Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 8:55

Heb jij er last van? Laat ze het anders even lekker zelf uitmaken. Wellicht is het nog steeds niet geaccepteerd om voor je anders dan heterogeaardheid uit te komen in de sport en zeker teamsporten?

Ch0k3r
Ch0k3r11 jun. 2018 - 11:23

@allen Ja, er wordt in veel teamsporten soms nogal problematisch gedaan over een een homofiele teamgenoot. Wat natuurlijk van de zotte is. Het helpt dan alleen niet door dan maar een eigen kampioenschap voor gelijk geaarden op te starten. Daarmee geef je eigenlijk alleen maar een negatief signaal af, m.a.w., je bent een aparte groep. En dat zijn ze niet. Ze zijn gewoon mensen van vlees en bloed. We hebben geen voetbal voor roodharigen, we hebben geen handbal voor mensen met aziatisch bloed, dus we zouden ook geen rugby (of welke sport dan ook) voor homo's moeten hebben. En ik vind het nogal erg dat juist het land dat als eerste ter wereld het homohuwelijk legaliseerde zich leent voor een toernooi waarmee alleen mensen met een bepaalde seksuele voorkeur aan mee mogen doen.

Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 13:55

@Chok3r;"dus we zouden ook geen rugby (of welke sport dan ook) voor homo’s moeten hebben." Zou inderdaad niet moeten maar toch is het zo. Gelukkig zijn niet alle sporten zo anti-homo dat er speciale leagues nodig zijn maar daar moet je dan net maar van houden. We zouden ook geen voedselbanken nodig moeten hebben maar toch is het zo, dichtgooien maar voordat het probleem is opgelost? Je mag trouwens ook best bij een team meedoen als je geen homo bent dus voel je niet buitengesloten en meld je aan. Het is een keuze om je er druk over te maken. Vallen ze jou of iemand anders er lastig mee? Nee? Dan kies je ervoor om je er druk over te maken. Laat ze lekker zelf weten wat het beste voor ze is.

Appi Mohamud
Appi Mohamud11 jun. 2018 - 14:04

Choker. Vanuit gaan van u reactie, zegt u gewoon dat Israel ook maar in de Arabische liga moet voetballen e niet in de EU? Voor sommige is het inderdaad beter om een eigen richting te gaan dan contenu door je eigen team afgevallen worden.

Karingin
Karingin11 jun. 2018 - 15:01

Choker gaat ervan uit dat tolerantie en emancipatie vanzelf gaan. Nee man, daar is nogal wat voor nodig en duurt heel lang. Dit is een manier om alle homofoben te laten zien wat ze in hun mars hebben.

Nick the Stripper
Nick the Stripper11 jun. 2018 - 22:10

Ch0k3r 11 juni 2018 at 13:23 @allen . [ Het helpt dan alleen niet door dan maar een eigen kampioenschap voor gelijk geaarden op te starten. ] Daar denken ze zelf kennelijk anders over. Wie bent u dan om dan vanaf de zijlijn de wijsneus uit te hangen?

Ch0k3r
Ch0k3r12 jun. 2018 - 6:14

Jullie kunnen me allemaal wel belachelijk maken maar met jullie instelling hadden Afro-Amerikanen dankzij Rosa Parks nu hun eigen gekleurde buslijnen gehad.

Nick the Stripper
Nick the Stripper12 jun. 2018 - 8:37

Ch0k3r 12 juni 2018 at 08:14 [ Jullie kunnen me allemaal wel belachelijk maken maar met jullie instelling hadden Afro-Amerikanen dankzij Rosa Parks nu hun eigen gekleurde buslijnen gehad. ] Is het nou zo moeilijk om het verschil te zien tussen mensen die zich vrijwillig verenigen enerzijds en mensen die door anderen gediscrimineerd worden anderzijds? 'Jullie' hoeven u niet belachelijk te maken - dat gaat u zelf prima af.

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 jun. 2018 - 0:07

Zo hoort dat... Misschien moeten we onze kinderen maar eens gaan leren, dat als ze zo'n zwarte piet tegenkomen, dat ze hem dan moeten zeggen, dat hij zich maar eens moet gaan wassen, als hij zo vies uit die schoorsteen komt. En dat hij pas mag terugkomen als hij weer schoon is.

3 Reacties
Davy ????
Davy ????11 jun. 2018 - 8:08

@ HM van der Meulen Wat heeft zwarte piet met dit onderwerp te maken?

HM van der Meulen
HM van der Meulen11 jun. 2018 - 12:44

Niets, ik wilde alleen de reacties uitlokken van mensen zoals jij.

DeRedeMist
DeRedeMist11 jun. 2018 - 13:27

Gevaarlijk, voor je het weet zeggen ze dat per ongeluk tegen een donker getinte medemens.