Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse spelers demonstreren solidariteit met NFL-protest bij WK Gay Rugby in Amstelveen

  •  
10-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
DfWQBjwXcAAu7Sg
Een indrukwekkend protest tijdens het WK Gay Rugby dat dit weekend in Amstelveen werd gehouden. Tijdens het spelen van het volkslied knielden leden van het Amerikaanse team op de grond. Amerikaanse football-spelers protesteren op deze manier tegen het aanhoudende politiegeweld tegen de zwarte bevolking. Colin Kaepernick was de eerste die daarmee begon en zijn actie kende een sneeuwbaleffect. President Trump heeft gesteld dat protesterende spelers ontslagen moeten worden. Daarop heeft de football-bond NFL in mei een verbod uitgevaardigd tegen het protest. Spelers die willen protesteren moeten tijdens het spelen van het volkslied in de kleedkamer blijven.
Zondagmiddag trad het team van New York aan in Amstelveen. Wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) twittert over wat er toen gebeurde:  “Finale international LHBT Rugby Bingham cup in Amstelveen: Sydney VS New York. Bij het spelen van hun volkslied, weigert team VS te staan -onder luid gejuich van al het publiek- in solidariteit met het protest van Colin Kaepernick tegen rassenongelijkheid.”
Ook wethouder Floortje Gordon (D66) was onder de indruk:
Sydney won de finale.
De Binghamcup is het wereldkampioenschap voor gay men and women rugby en vindt voor het eerst in de geschiedenis in Amsterdam plaats. Het was met meer dan zeventig mannen- en vrouwenteams meteen de grootste editie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.