Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Amerikaanse presidentskandidaat: Aleppo? Wat is dat?

  •  
08-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gary Johnson, de kandidaat van de Libertarische partij bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, heeft geen flauw benul wat Aleppo is. De politicus, die eerder gouverneur voor de Republikeinen was in New Mexico, werd op de zender MSNBC geïnterviewd en keek alsof hij water zag branden toen hem gevraagd werd “als u gekozen zou worden, wat zou u dan doen aan Aleppo?” “Aan?” vraagt hij. “Aleppo”, herhaalt interviewer Mike Barnicle. “En wat is Aleppo?” “Je maakt een grapje.” “Nee.”
Barnicle legt uit dat Aleppo in Syrië ligt en het hart van de vluchtelingencrisis vormt. “Ah, ik snap het,” zegt Johnson en steekt vervolgens een even obligaat (‘het is daar een zooitje’) als warrig verhaal af. Hij zou met de Russische president Poetin gaan onderhandelen. Een beleid dat Trump ook voorstaat.
De Libertarische partij, die een uiterst rechts economisch beleid koppelt aan progressieve culturele opvattingen, is traditioneel kansloos bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 2012 haalde Johnson een procent van de stemmen. Maar omdat veel rechtse stemmers voor geen goud op Trump willen stemmen kan de kandidaat nu wel een factor worden. Als hij er in slaagt in de peilingen meer dan 15 procent van de ondervraagden aan zijn zijde te krijgen, kan hij aanschuiven bij de tv-debatten tussen Clinton en Trump.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!9 sep. 2016 - 17:30

Hulde een politicus die gewoon zegt dat hij het niet weet ipv een vaag verhaal ophouden. Ik verwacht, zeker niet van een Amerikaan, dat ze alles over het buitenland en alle conflicten weten. Je mag het dan gaan opzoeken en later op terug komen. Ze antwoord verder was ook prima. Bijzonder trouwens dat hij hierdoor voor het eerst media aandacht krijgt. Nu weten vele pas dat er meer als 2 kandidaten zijn. Jill Stein die nog populairder is moet ook nog even een antwoord op een vraag stellen. Persoonlijk vindt ik een president kandidaat die in een speech zegt dat "België een leuke stad is" kwalijker want een speech bereid je voor. Maar die maakt zoveel fouten, verkondigd zoveel leugens en veranderd zo vaak van standpunt dat ze alles maar klakkeloos uitzenden en opschrijven zonder enige verantwoordelijkheid door eens een leugen tegen te spreken met de waarheid of zoiets geks. Half VS denkt nu dat België een stad is omdat het nieuws het niet nodig vindt het even te verbeteren :-)

1 Reactie
the don
the don10 sep. 2016 - 4:52

> Jill Stein die nog populairder is moet ook nog even een antwoord op een vraag stellen Heb nog geen enkele peiling gezien waar Stein boven Gary staat

JanB2
JanB29 sep. 2016 - 16:22

Ik heb libertariers (aso's die nog een stuk verder gaan dan de liberalen waar het gaat om het tot norm verheffen van hun egoisme) sowieso niet al te hoog. Blijkt maar weer eens hoe achterlijk dat volk in feite is.

1 Reactie
GeertvanDuinen
GeertvanDuinen12 sep. 2016 - 14:40

Dat volk???? 0_o Generaliseren kunt u van JanB leren.

adriek
adriek9 sep. 2016 - 9:34

Elders op Joop schrijft van Jole over 'Idiocracy'. Dit is een treffend voorbeeld. Als je iets moet weten google je het toch even? Dat Johnson niet weet waar Surhuisterveen ligt is hem te vergeven, dat hij, en velen met hem, Aleppo niet op de kaart zullen kunnen aanwijzen ook, maar dat hij er blijkbaar nog nooit van gehoord heeft is onvergeeflijk voor een potentiële wereldleider - of in elk geval iemand met mogelijk grote internationale invloed, of dan toch zeker iemand met grote pretenties...

richarrd
richarrd9 sep. 2016 - 9:09

Verder vind ik wel dat hij een verstandig standpunt heeft als het gaat om de problemen in het Midden Oosten.

omaoeverloos
omaoeverloos9 sep. 2016 - 7:43

Ik denk dat de burgers van Aleppo het liefst hadden dat hun stad net zo bekend was gebleven in de wereld als Surhuisterveen.

1 Reactie
JanB2
JanB29 sep. 2016 - 16:23

U bedoelt dus dat deze nitwit een zeker wensdenken verwoordt. Ooit een carriere als spindoctor overwogen?

HughRodham
HughRodham9 sep. 2016 - 7:00

Exactly, je weet niet eens waar het ligt, laat staan waar je het voor doet. Daarom pak je spullen en blijf uit de oorlog. Verscheur de contracten met lobbygroepen en focus op de problemen in the usa, zoals het berechten van verkeerde agenten zodat onschuldige agenten niet worden aangevallen. Het zou mooi zijn als je al je spullen, dus inclusief wat je aan isis hebt gegeven kan meenemen. En on the way, pak je raketschild en je kenrwapens in turkije en neem die aub ook mee.

Mostafa
Mostafa9 sep. 2016 - 4:58

''Aleppo'' ?'' wat het is meneer presidentskandidaat ? nou, dat is een lekkere Hollandse appelflap'' had die journalist moesten meteen zeggen! hihihihi

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 sep. 2016 - 21:25

[Maar omdat veel rechtse stemmers voor geen goud op Trump willen stemmen kan de kandidaat nu wel een factor worden.] De polls laten toch echt een tegenovergestelde factor zien, In polls naar Clinton/Trump is de voorsprong van Clinton significant groter dan in polls Clinton/Trump/Johnson(/Stein). Een blunderende Johnson is goed voor Clinton.

2 Reacties
Grozny
Grozny9 sep. 2016 - 10:08

@jansen Dat is niet wat surveys zeggen. Je maakt verschillende aannames door te kijken naar het verschil tussen de 2way en 4 way races. "Data from a GW Battleground poll reinforces the idea that Johnson may be taking more support from Clinton than Trump. The survey asked Johnson supporters which candidate they would vote for if they, for some reason, could not vote for Johnson. Thirty-four percent said they would vote for Clinton and 26 percent said they would vote for Trump." van RCP Waarschijnlijk gaat het verschil miniem zijn gezien het feit dat die mensen gewoon niet gaan stemmen. Aangezien het merendeel van die mensen neverhillarytrump zijn.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 sep. 2016 - 0:08

[“Data from a GW Battleground poll reinforces the idea that Johnson may be taking more support from Clinton than Trump.] Dat is toch precies wat ik beweer? Daarmee is een blunder van Johnson gunstiger voor Clinton dan voor Trump. Ik snap niet waarom je dat wetend moet reageren met "dat is niet wat surveys zeggen, terwijl je vervolgens zelf aankomt met een survey die precies dat zegt.

Dopperagain
Dopperagain8 sep. 2016 - 21:22

Ik snap de verwarring wel. Logischer zou het zijn geweest om te vragen wat ie aan de situatie in Syrië zou doen. Maar de vraag kan ook worden verstaan als "What would you do about a leppo?". Omdat presidentskandidaten de meeste vreemde vragen en onderwerpen voorgelegd krijgen, is het niet altijd voor de hand liggend dat je meteen weet waar het over gaat. Hij weet dus absoluut wel wat er met 'Aleppo' wordt bedoeld. Ongetwijfeld zijn er nog honderden van dit soort 'bloopers' op te duiken over politici die vragen verkeerd interpreteren of begrijpen. Niets te zien, gewoon doorlopen.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer9 sep. 2016 - 7:57

ja hoor.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 sep. 2016 - 21:01

Ach, hij werd afgebrand door de interviewer die de kandidaat uitlegde dat Aleppo "de facto capital of the Islamic State" is. Even achterlijk, dat is Raqqa, in Aleppo is IS nauwelijks te vinden. Amerikanen hebben geen idee. Net zoals Europeanen zonder Google niet spontaan correct de hoofdstad van Florida weten te benoemen.

2 Reacties
janwijn
janwijn8 sep. 2016 - 22:03

'Amerikanen hebben geen idee. Net zoals Europeanen zonder Google niet spontaan correct de hoofdstad van Florida weten te benoemen.' Van een presidentskandidaat mag je verwachten dat hij weet dat België de hoofdstad van Brussel is.

johannn2
johannn29 sep. 2016 - 17:37

Is er in Florida een burgeroorlog aan de gang ? .

ton14024
ton140248 sep. 2016 - 19:48

We moeten praten. En hij noemt het R-woord. Na een domme start een verstandig vervolg.

2 Reacties
johannn2
johannn29 sep. 2016 - 17:40

Hij is dus af en toe verstandig. Toch wel een prettige gedacht bij iemand met de rode knop op zijn nachtkastje. .

ton14024
ton140249 sep. 2016 - 18:57

Johann, hoeveel heb jij er langs zien komen die verstandiger waren?

Haastig
Haastig8 sep. 2016 - 19:35

Hoewel zijn topografische kennis misschien niet top is, vind ik z'n inzichtelijke kennis wel helder: "I understand that when we involve ourselves militairy, in these humanitarian crises, we end up in a situation that is not better, and in many cases ends up being worse." Valt toch weinig op af te dingen.

msj_meijerink
msj_meijerink8 sep. 2016 - 19:07

Hilarisch en beangstigend tegelijkertijd!

Grozny
Grozny8 sep. 2016 - 18:54

Het grappige is dat de NYTimes die hier een artikel over schreef wist zelf niet eens precies hoe het zat met de steden in Syria. Correction: September 8, 2016 An earlier version of this article misidentified the de facto capital of the Islamic State. It is Raqqa, in northern Syria, not Aleppo. Correction: September 8, 2016 An earlier version of the above correction misidentified the Syrian capital as Aleppo. It is Damascus. http://www.nytimes.com/2016/09/09/us/politics/gary-johnson-aleppo.html?ref=corrections&_r=0

the don
the don8 sep. 2016 - 17:42

Heb aardig wat mensen uit de VS horen zeggen dat beide kandidaten slecht zijn, en dat dit HET jaar is om 3rd party te stemmen. Hopelijk is dit genoeg om die mensen te overtuigen dat niet te doen.

5 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud8 sep. 2016 - 20:24

Deze man is net als democratie. Het minst slechte van alle deelnemers.

the don
the don8 sep. 2016 - 20:45

Sorry Appi, dat is Trump. Hij is wel beter dan Clinton, maar ik ben er nog niet helemaal over uit of Stein tussen Trump en Gary of tussen Gary en Clinton staat

Appi Mohamud
Appi Mohamud8 sep. 2016 - 22:22

Sorry maar denk dat iedereen hier met me eens is als ik zeg dat trumph de ergste is van alle drie de deelnemers, nou ja iedereen? Behalve jij dan die je liefde voor Trumph niet onder stoelen of banken steekt. Al kan ik niet snappen war jij in die idioot ziet.

Nick the Stripper
Nick the Stripper9 sep. 2016 - 6:21

"Heb aardig wat mensen uit de VS horen zeggen..." Ja, Trump hoort ook voortdurend mensen van alles zeggen. Omdat ie te beroerd is zich ooit ergens echt in te verdiepen.

the don
the don9 sep. 2016 - 6:27

@Appi Laten we beginnen met zijn naam, Trump (zonder h), ik heb geen probleem met spelfouten, maar twee keer dezelfde komt vreemd over. Ik denk niet dat ik de enige ben die Trump de beste optie vind, als dat zo was had hij de nominatie nooit gewonnen. Waar Hillary Clinton Rusland aanvalt voor het vermeend lekken van informatie die aantoont dat de democratische partij alles behalve democratisch is, wil Trump de relatie met Rusland verbeteren. En dat lijkt me zo ondertussen de enige manier om de situatie in het Midden-Oosten op te lossen, en daarmee ook de migranten crisis in te dammen. En los van dat, het is algemeen bekend dat de VS het sterkste leger ter wereld heeft, met een behoorlijke afstand op de nummer twee. Hiermee garanderen ze westerse superioriteit op militair gebied, maar dit zal niet altijd zo blijven. Er zijn signalen dat de VS (en daarmee het westen) zijn militaire suprematie in slechts een paar decennia kan verliezen. En ineens zitten we in een wereld waar niet wij, maar Rusland, China of een groep andere landen de sterkste is. Ik zie dat niet zitten. NAVO heeft een norm die stelt dat een land 2% van het budget aan defensie moet uitgeven. Naast die VS die heel ruim zijn er maar 3 of 4 (verschilt een beetje per jaar) landen die aan die norm voldoen. Dus in totaal slechts 4 of 5 van de 28 landen voldoen aan de norm. Voor de meeste Europese landen is geld uit geven aan defensie ook helemaal niet nodig, de VS heeft hier genoeg troepen gestationeerd en in geval van oorlog moeten ze ons helpen. Trump is dat zat, hij zegt dat we ons steentje bij moeten dragen of hij keert NAVO de rug toe. En hoewel dat betekend dat wij wat meer geld moeten uitgeven, zal dat positief zijn voor ons. Ons leger is een slechte grap en kunnen onszelf niet meer verdedigen. Wint Trump en dwingt hij ons om onszelf te bewapenen, krijgen wellicht meer respect van landen als Rusland, en het westen zal langer de militaire overhand houden.

Grozny
Grozny8 sep. 2016 - 17:37

Vind je het gek johnson is een isolationist. Hij weet iig wel dat een C for "confidential" staat of dat satellietbeelden van potentiele dronestrikes classified materiaal is, dat weet clinton nu weer niet na 8 jaar first lady, 8 jaar senator en 4 jaar sos.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 sep. 2016 - 16:50

Het rare is: Johnson wordt hier net zo keihard op afgerekend als destijds kandidaat Rick Perry met zijn 'oops'-momentje. Maar als hetzelfde Trump zou overkomen dan zou iedereen zijn schouders ophalen. Ongelooflijk waar die babbelende anus steeds maar weer mee weg komt...

Machielse932
Machielse9328 sep. 2016 - 16:47

Hilarisch natuurlijk, ware het niet dat zijn conclusie en kijk op Syrië wel degelijk veel waarheden bevat. Zo zegt hij: - Het is een chaos - Het steunen van verschillende groepen met verschillende belangen heeft geen positief effect - Het aansturen op regime changes leidt alsmaar tot een onveiligere wereld. Jammer dat we mensen uitlachen omdat ze (de naam van) een belangrijke stad niet kennen terwijl ze wel de juiste intenties hebben. Dat zie je steeds vaker in de politiek want ook Trump zijn echte intenties zijn beter dan die van Hillary.

4 Reacties
H.Witte
H.Witte8 sep. 2016 - 18:11

Goh, dat u de echte intenties van Trump kent. De man verandert zo vaak van opvatting dat ik er geen kaas van kan maken.

Casparus2
Casparus28 sep. 2016 - 19:17

Hij weet niets van Aleppo,het is dus een dom rechtse sukkel. Punt! Helaas is dom rechts,ook manifest in dit (inmiddels ) verloren landje Ook u.

Haastig
Haastig8 sep. 2016 - 19:40

Casparus 8 september 2016 at 21:17 Geestig, ik had niet van jou verwacht dat je voor militair ingrijpen was door de VS in de rest van de wereld. De man zegt dat militair ingrijpen door de VS vaak een averechts effect heeft. Ik neem aan dat jij -die hem een domme rechtse lul vindt- dus kennelijk een andere mening bent toegedaan. Jij vindt dus kennelijk dat het militaire ingrijpen door de VS over het algemeen geweldig goed uit pakt. Weer wat geleerd over "slim links".....

the don
the don8 sep. 2016 - 21:01

@Casparus Gary is pro-choice, voorstander van het homo huwelijk, heeft het vaak over racisme, wil wiet legaliseren, gelooft in klimaatverandering, vind dat de VS haar deel van de Syriërs moet opvangen, vind dat het senaat Obama's keuze voor supreme court moet overwegen, wil meer immigratie uit Mexico en vind dat de VS alle banden met Israël moet breken. Denk je echt dat hij rechts is?

[verwijderd]
[verwijderd]8 sep. 2016 - 16:30

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Arvidos
Arvidos8 sep. 2016 - 18:07

Onwaar. Johnson is 2x Governor geweest van New Mexico. Veel ervaring. Veel capabeler dan Trump of Clinton. Helaas wordt deze fout x1000 uitgemeten en opgeblazen. Tja. Het probleem van third party kandidaten is dat ze vanaf het begin worden doodgezwegen. Doodzwijgen is de ideale tactiek om mensen buiten te sluiten, want je kan altijd zeggen 'tja ze maken toch geen kans'. Nee gek he, als je uberhaupt hun namen niet noemt in peilingen, uberhaupt geen media aandacht geeft, uberhaupt niet serieus neemt, etc. Iets met self-fulfilling prophecy en Catch22.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 sep. 2016 - 22:28

[Johnson is 2x Governor geweest van New Mexico.] Governor? Welliswaar verkozen, maar dat is gewoon de handtekeningzetter/lintendoorknipper van een staat. New Mexico? Fly over country.

Jos Ter Horst
Jos Ter Horst8 sep. 2016 - 16:11

Het juiste antwoord was natuurlijk geweest: "Hebt u het over Oost-Aleppo, waar 150.000 mensen door terroristen worden gegijzeld, of West-Aleppo, dat in handen is van de Syrische overheid en waar 1,4 miljoen mensen dagelijks door die terroristen van Oost-Aleppo worden beschoten?"

geen-mening
geen-mening8 sep. 2016 - 14:59

Op een onafhankelijke kandidaat stemmen heeft dus ook geen zin, Amerika is F**ked.