Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse overheid weer 'open'

  •  
16-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-VS_groenlicht300.jpg
President Obama heeft het akkoord over begroting en schuldenplafond getekend ... Democraten en Republikeinen sloten woensdag een deal na wekenlange 'shutdown' ... Obamacare ongeschonden
De Amerikaanse president Barack Obama heeft in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) het akkoord ondertekend dat een einde maakt aan de problemen rond de begroting. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Daarmee is formeel een einde gekomen aan de ‘shutdown’ van de overheid, zo meldt de Volkskrant.
Update donderdag 09.00 Het akkoord voorziet ook in een verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open, zo meldt de Volkskrant.
Deal Onderhandelaars in de Amerikaanse senaat sloten woensdag een deal over de begroting. Daarmee kwam het einde de ‘shutdown’ in zicht. Wekenlang waren alle niet essentiële overheidsdiensten gesloten. Zo’n 800.000 ambtenaren zaten zonder salaris thuis.
Woensdag was ook de laatste dag waarop besloten kon worden over het begrotingstekort van Amerika. Alle partijen moesten het eens worden over het verhogen van de staatsschuld. Als er geen compromis was bereikt, had de VS geen geld meer kunnen lenen en dus financiële verplichtingen niet kunnen nakomen. Gevreesd werd dat de VS de wereldeconomie vervolgens zou meeslepen in een nieuwe recessie. Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde dat de VS zijn AAA-status kon verliezen als er geen akkoord kwam.
Obamacare De Republikeinen hebben hun uiterste best gedaan om de uitvoering van Obamacare, de wet voor de gezondheidszorg, te voorkomen door de financiering ervan te blokkeren. Die eis, en ook hun meeste andere eisen, hebben de Republikeinen moeten laten vallen, zo meldt de NOS.
De laatste keer dat de Amerikaanse overheid ‘op slot’ ging was in 1995, toen Bill Clinton president was. Toen duurde de shutdown 28 dagen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

hovenees
hovenees16 okt. 2013 - 16:10

Er is gewoon niet veranderd sinds Billy the Kid en de stoere cowboys met grote bekken en snelle pistolen. Wat een land!

eeweew
eeweew16 okt. 2013 - 16:10

Nu hopen dat dit noog op tijd is om de lancering van MAVEN niet in gevaar te brengen.

Bernie2
Bernie216 okt. 2013 - 16:10

Afijn, de stoere yanks kunnen weer gewoon verder met hun leven 'op de pof'. Weinig stoers aan eigenlijk. Wordt hoog tijd dat een aantal wijze inzichtgevende therapeuten uit het oude Europa dit redelijk simplistische volk van hun Wild West mentaliteit afhelpt. Hard snoeien op uitgaven, per meteen stoppen met miljarden verspillende onnodige buitenlandse oorlogen. Zodat hun droge American Dream ooit nog eens stoer met eigen geld gerealiseerd wordt..!

meijerlahn
meijerlahn16 okt. 2013 - 16:10

Amerika, een land in verval: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/In-Amerika--Met-Geert-Mak.html

Rode druppel
Rode druppel16 okt. 2013 - 16:10

Jammer. Dan was dit failliete systeem ten onder gegaan. En hadden burgers weer perspectief. Nu blijven we in een financiele dictatuur.

juliusvold
juliusvold16 okt. 2013 - 16:10

Toch hebben de republikeinen wel een punt; je kunt toch niet eeuwig dat schuldenplafond blijven verhogen? De overheidsuitgaven zullen toch een keer omlaag moeten.

eeweew
eeweew16 okt. 2013 - 16:10

Ik hoop niet dat de Democraten de Republikeinen hun zin hebben gegeven. Want dan gaat dit middel vaker ingezet worden.

1 Reactie
Grozny
Grozny16 okt. 2013 - 16:10

De democraten hebben dit middel veel vaker gebruikt dan de repubs.

CliffClavin1993
CliffClavin199316 okt. 2013 - 16:10

Volgens de Duitse publieke omroep (altijd betrouwbaar) heeft deze charade van de Tea Party het land 23.000.000.000 (zegge 23 miljard) dollar gekost. Om niets. Ze zijn inmiddels zo gek geworden dat ook behoudende commentatoren zeggen: 'it's like throwing all your toys out of your pram' (= boos kind dat alle speelgoed uit de kinderwagen/box/wieg smijt). De Republikeinen van nu zijn in staat een nieuwe en nog diepere wereldwijde financiële crisis te veroorzaken. Ik dacht vanochtend: wat Al Quaeda niet lukt, dat zouden de Republikeinen zo maar wél kunnen. Die lui hebben het recht verspeeld om nog over 'terrorisme' te zaniken. Ze zijn totaal kierewiet, met hun wapengekte, fundamentalisme (religieus of anderszins), en krankzinnige interpretaties van de Constitution. En voordat U zegt: die Lenssen draaft lekker door: ze hadden zo maar ook Uw existentie in gevaar kunnen brengen, met deze waanzin.

1 Reactie
lembeck
lembeck16 okt. 2013 - 16:10

Je draaft niet door, Frank. Integendeel.... ;-)

madwim
madwim16 okt. 2013 - 16:10

Mooi dat er weer even wat lucht is gekomen in dit financiële drama. Voor even, want hier komt normaal gesproken nooit meer een eind aan. Meer schulden maken om schulden te betalen en verplichtingen na te kunnen komen, onmogelijke opgave. Melk, brood etc. betalen met een creditcard?! Miljarden verslindende wereldwijde militaire akties, leven met een groot gat in de hand. Hoelang denkt Amerika dit vol te kunnen houden? En als de US kopje onder gaat hoe staat het dan met de rest van de wereld?

1 Reactie
Jensbos
Jensbos16 okt. 2013 - 16:10

Ach ze moeten gewoon de belasting verminderingen die door (republikein) G.W. Bush zijn ingevioerd weer terugdraaien, de oorlogen in Afghanistan en Irak worden afgebouwd, dus dat gaat rap heel veel minde kosten (tot nu toe kosten ca. 3 triljoen dollar). Dan nog samen met de rest van de westerse en westers georienteerde wereld heel veel aan globalisering en outsourcing corrigeren, opdat weer meer van wat er geconsumeerdf wordt aan eigen mensen verloond wordt (zie fordisme) en we raken allemaal weer boven Jan. Moeten we wel eerst een grote lobby entrepreneurs "buiten spel" zetten, denk ik zo.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2013 - 16:10

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 okt. 2013 - 16:10

[De Democratische oplossing is even simpel als terecht: verhoog de belastingen voor de rijkste 1% en bezuinig op het enorme defensieapparaat.] Ongetwijfeld waar. Er is echter nog een veel effectievere, substantiële maatregel. Stop de bezetting van Irak en Afghanistan, stop verborgen oorlogen in allerlei andere landen. Doet men dat dan zijn ze binnen een paar jaar weer terug op een significant overschot, zoals dat het geval was bij het einde van Clinton.

itsme3
itsme316 okt. 2013 - 16:10

"Dankzij de Republikeinen is er al jaren gedoe over het begrotingstekort van 4%. De Democratische oplossing is even simpel als terecht: verhoog de belastingen voor de rijkste 1% en bezuinig op het enorme defensieapparaat. Dan wordt het tekort snel een overschot en kan de schuld dalen. Maar dit willen de Republikeinen niet. Die willen alleen bezuinigen op zorg en sociale zekerheid." De meeste oorlogen worden buiten de begroting omgefinancierd en komen bovenop het begrotingstekort. Erger is dat waar het tekort als percentage van het BBP optisch nog wel meevalt, dat op het dieptepunt onder Bush de regering in Washington 70%(!!) procent meer uitgaf dan er binnenkwam. Obama heeft dat weer iets onder controle gekregen, maar vorig jaar lag dat percentage nog steeds rond de 40%. .