Amerikaanse overheid 'op slot'
• 01-10-2013
• leestijd 2 minuten
Republikeinen en Democraten kunnen het niet eens worden over begroting ... Overheidsdiensten moeten deuren sluiten
De Amerikaanse politiek is er vannacht niet in geslaagd om het eens te worden over de begroting voor komend jaar. Daardoor is er geen geld meer voor overheidsdiensten. En dus zijn overheidsdiensten vanaf dat moment gesloten, zo meldt de NOS.
Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres konden het niet eens worden over een compromis. Doordat de deadline vanochtend om 06.00 Nederlandse tijd verliep, leidt dit tot een zogeheten ‘government shutdown’. NOS over de gevolgen:
Zo’n 800.000 ambtenaren zitten zonder dat ze betaald worden thuis zolang er geen akkoord is. Het Vrijheidsbeeld in New York en musea in Washington gaan dicht. Ook nationale parken sluiten, visumaanvragen worden niet behandeld en organisaties van veteranen krijgen geen geld. Bij de NASA blijft alleen Mission Control functioneren.
Overheidsdiensten die als onmisbaar worden gezien, blijven wel draaien. Luchtverkeersleiders, als cipiers, voedselinspecteurs, maar ook militairen krijgen hun salaris nog wel.
Meestal gaat een nieuwe begroting zonder veel problemen door de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Maar nu hadden de Republikeinen de stemming voor de begroting gekoppeld aan het uitstel en schrappen van delen van de zorgwet van president Obama, aldus de NOS.
President Obama verweet de Republikeinen maandagavond dat zij een crisis veroorzaken die de economie en burgers schade toebrengt. De laatste keer dat de Amerikaanse overheid ‘op slot’ ging was eind 1995, onder het presidentschap van Bill Clinton. Toen duurde de shutdown 28 dagen.
Tea Party
Veel vingers wijzen naar de Tea Party, een groep conservatieve Republikeinen, als verantwoordelijke voor de impasse in het Congres. Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, sprak van “the Tea Party shutdown”. “Dit is een luxe die we ons niet kunnen veroorloven.” Volgens NOS-correspondent Wessel de Jong gaat het maar om een klein groepje binnen de Republikeinse partij dat een akkoord over de begroting heeft tegengehouden. Daarbij is volgens hem belangrijk dat er volgend jaar tussentijdse parlementsverkiezingen zijn. Republikeinse parlementariërs hebben daarbij niet zozeer iets te vrezen van de Democraten, maar meer van Republikeinse tegenkandidaten die nog conservatiever zijn. Daar komt volgens De Jong bij dat rijke lobbygroepen, van wie het het campagnegeld moet komen, sterk gekant zijn tegen Obama’s zorgwet.