Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse nucleaire systemen draaien op floppy's

  •  
26-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-26-om-11.53.39
Het Amerikaanse ministerie van Defensie, verantwoordelijk voor alle nucleaire activiteiten, gebruikt nog altijd oude computers en floppydisks. Dat blijkt uit een rapport van het Government Accountability Office (GAO), de Amerikaanse Rekenkamer. Het GAO dringt er bij het Pentagon op aan de systemen onmiddelijk te vervangen.
‘Het Pentagon gebruikt 8 inch-diskettes voor het systeem dat de nationale nucleaire systemen coördineert,’ schrijft het GAO in haar rapport. Onder die systemen vallen ook de intercontinentale ballistische raketten, bommenwerpers en vliegdekschepen. Aangezien nieuwe computers geen floppydrive hebben, maakt ‘het meest geavanceerde leger ter wereld’ speciaal voor de diskettes gebruik van IBM-computers uit de jaren 70.
Volgens het GAO heeft Defensie inmiddels laten weten dat het wel van plan is de opslagsystemen en vaste computers te vernieuwen, maar dat dit pas op zijn vroegst eind 2017 zal gebeuren. ‘We blijven dit systeem gebruiken omdat het nog steeds functioneert. Maar om het probleem van de veroudering op te lossen, zijn we van plan we om de floppydisks tegen eind 2017 te vervangen door geheugenkaarten,’ aldus luitenant-kolonel Valerie Henderson.
Defensie is overigens niet het enige ministerie waar men nog in lang vervlogen tijden leeft. Volgens het rapport is ook op het ministerie van Financiën dringend een sprong naar de 21ste eeuw nodig, daar wordt namelijk nog altijd gewerkt met systemen op basis van een programmeertaal uit de jaren 50. Uit de berekeningen van het GAO blijkt dat jaarlijks 61 miljard dollar aan belastinggeld wordt gebruikt voor onderhoud aan de hoogbejaarde computersystemen.
Bron: De Morgen, BBC cc-foto: Brian Turner

Meer over:

vs, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.