Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse Nextdoor-app moet Nederlandse buurt veilig maken

  •  
16-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
appapap
De Amerikaanse Nextdoor-app wordt dinsdag in Nederland gelanceerd. De applicatie dient als een sociale netwerk voor buurtbewoners om contact met elkaar te hebben over de buurt en potentiële gevaren.
De afgelopen maanden hebben 93 buurten in Nederland proefgedraaid met de app. In Amerika maakt de helft van de gemeenten gebruik ervan. Onderzoeker Martijn Akkermans zei in het AD dat de buurt veiliger is geworden, naar aanleiding van het Tilburgse onderzoek dat gedaan is naar experimenten met dergelijke apps. Het aantal inbraken bleek met 50 procent gedaald te zijn.
"Inbraken worden vaak gepleegd door lokale inbrekers. Als ze weten dat er een WhatsApp-groep actief is, haken ze af. Ook worden buurtbewoners mogelijk alerter en zijn ze eerder geneigd om de politie te bellen als ze iets verdachts zien."
Het onderzoek liep in 2014 en 2015 in 35 buurten in Tilburg, die allemaal op verschillende momenten een ‘WhatsApp-buurtwacht’ kregen en stond onder beheer van de gemeente. In een nieuwsbrief  deelde het Ministerie van Justitie de resultaten.
In Aalburg liep een experiment met een buurtapp net even iets anders. De stekker werd eruit getrokken toen in vele berichten gewaarschuwd werd voor mensen met een ‘Roemeens uiterlijk’ en auto’s met een ‘Pools kenteken’, waardoor er steeds meer aan etnische profilering gedaan werd.
EenVandaag maakt een reportage over de nieuwe Amerikaanse buurtapp die vandaag in Nederland wordt gelanceerd en de werkingen daarvan.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.