Joop

Amerikaanse middenklasse verzuipt in 'American dream'

  •  
10-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ArianneHuffington.jpg
VIDEO: Oprichter van de populaire blogsite Huffington Post roept Amerikanen op hun geld bij kleine banken onder te brengen omdat zij als enige werkgelegenheid creëren
Arianna Huffington, oprichter van de populaire blogsite Huffington Post is een campagne begonnen om de Amerikaanse middenklasse uit de crisis te trekken. ‘The American Dream’; hard werken en je aan de regels houden, geeft niet meer het gegarandeerde succes volgens Huffington.
De Amerikaanse middenklasse is het hardst geraakt door de crisis en krabbelt er ook moeilijk uit omdat door Obama’s reddingsoperatie van vele grote banken, de macht bij grote banken ligt die niet zo makkelijk geld uitlenen.
Arianne Huffington startte een campagne om mensen te bewegen hun kapitaal onder te brengen bij kleine banken. “Zij lenen makkelijker geld uit en creëren daarmee werkgelegenheid”, vertelt ze in een reportage van Tegenlicht. Huffington wil de Amerikaanse burger bewegen om slim na te denken wat ze met hun eigen kapitaal doen. The American Dream bestaat volgens haar niet meer. Harde werkers worden niet meer beloond.
Mensen moeten gaan inzien dat de verandering bij hun zelf ligt door hun geld onder te brengen bij de machthebber die voor hun een nieuw leven creëert.” In haar boek ‘Third World America: how our politicians are abandoning the middle class’ beschrijft Huffington de drie stappen tot succes. “De Amerikanen moeten hun waarden opnieuw tegen het licht houden en verder kijken dan hun materiële succes.”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

meijerlahn
meijerlahn10 jan. 2011 - 21:45

Het hele programma Tegenlicht van maandagavond 10 januari. De moeite waard om even helemaal te bekijken, als u de tijd heeft: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/agenda-2011.html

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai10 jan. 2011 - 21:45

Daar is Amerika dan nog wel even mee bezig. De globalisering geeft als rekensom een afvlakking op economisch gebied. Europa en Amerika zijn in een positie waar het bijna onmogelijk is om echte substantiële economische groei te creëren. Voorlopig moeten eerst de andere jonge economieën verder doorgroeien om daarna misschien op een nog niet duidelijk niveau zich te kunnen handhaven. Mits we niet allemaal instorten onder de ongelofelijke grote hoeveelheid mensen en daarmee de over-consumptie van deze aarde. Ach we zien wel, zolang we welvaart enkel vertalen door bezit en economische vooruitgang hebben we nog een paar teleurstellingen voor de boeg.

spacemonkey
spacemonkey10 jan. 2011 - 21:45

Keep on dreaming!! http://topdocumentaryfilms.com/american-dream/

karuna2
karuna210 jan. 2011 - 21:45

De hele uitzending van Tegenlicht was prima. Vooral de tegenstelling van Jim Rogers met Huffington en de Nederlandse bioloog de Waal. Rogers die nog uitgaat van de huidige vrije markt gedachte van economen dat als je mensen maar voldoende beloning biedt ze wel efficiënt zijn. Daarbij wordt empathie en solidariteit naar achteren gedrukt. En de Waal (in de uitzending vanaf 20.38) en Huffington die veel meer uitgaan van de huidige wetenschappelijke inzichten over de mens die laat zien dat die gedachte niet klopt. Dat mensen van nature ook eigenschappen hebben die maken dat ze zelfs liever met een ander delen, óók als ze daar niet onmiddellijk profijt van hebben. Rogers staat zoals alle vrije markt denkers natuurlijk niet open voor deze nieuwe inzichten en komt met de malle opmerking dat er dan maar een voorbeeld gegeven moet worden dat 'meer samenwerken' (want die kant ga je op met de nieuwe inzichten) gewerkt heeft. Die voorbeelden zijn er, maar kleinschalig. Op het mondiale niveau is men steeds uitgegaan van de gedachte van de heersende economen. Op mondiaal niveau is het dus gewoon nog nooit geprobeerd, want het socialisme is er geen voorbeeld van. Socialisme gaat teveel uit van een eenheidsworst en te weinig uit van het individu. Zoals de natuurkundige Kaku (vanaf 33.40) uitlegt, heb je de individualiteit nodig voor creativiteit. Een nieuw economisch model zou dus een tussenvorm moeten zijn met andere leiders die hun werknemers andere dingen aanreiken op grond van de huidige wetenschappelijke inzichten. Zie: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/agenda-2011.html

maclofty
maclofty10 jan. 2011 - 21:45

Ik heb, zoals altijd, tegenlicht bekeken, het is een programma wat ik nooit oversla. Ik moet zeggen dat ik in sommige gedeelten me wel kon vinden maar als de "groot belegger" Jim Rogers het van een andere kant bekijkt dan heb ik altijd in mijn achterhoofd, dat hij zelf graag grote winsten ziet. Desalniettemin vond ik het een interessante uitzending die tot nadenken noopt.

jvanarkel
jvanarkel10 jan. 2011 - 21:45

Ik zeg: Als je als een duppie geboren bent word je geen kwartje: Hoge Bomen vangen veel wind: Wie het onderste uit de kan wil krijgt het lid op zijn neus: Boontje komt om zijn loontje. Allemaal hebzucht. Dus als je jezelf boven je macht in de sores werkt, dan zoek je het maar uit.

JoopSchouten
JoopSchouten10 jan. 2011 - 21:45

....Tot deze weer groter zijn? Laten 'we' eerst maar eens een sociale economische formule uitvinden (...). Of ben ik te pessimistisch?

1 Reactie
karuna2
karuna210 jan. 2011 - 21:45

Joop, wat een geweldige gedachte. Dat zou ik ook wel eens willen. Het wordt tijd ook.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jan. 2011 - 21:45

Joop, vermeld ook even wat Jim Rogers over de leningen aan onder meer Griekenland zei... 'De competente landen geven de incompetente landen hun geld en zeggen: hier, nu ben je weer gelijk aan ons, maar geld pompen in een kapotte economie heeft geen zin', of woorden van gelijke strekking (omstreeks 15 minuten, dacht ik).

6 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten10 jan. 2011 - 21:45

'k Weet van niks....... ; )

Harmen2
Harmen210 jan. 2011 - 21:45

Staan onder curatele van het IMF, no way out

Laite43
Laite4310 jan. 2011 - 21:45

En je punt is? Hoe je een groot en complex probleem kan samenvatten in 4minuten? De metafoor van de Griekse broer is leuk en ja, je zou zeggen ik hou op met lenen aan je. Om daarna te zeggen dat je met het hele gezin 3 weken in zijn huis wil komen zitten van de zomer, heerlijk klimaat, de mensen allemaal ontspannen.Niemand maakt zich druk, zooo relaxed, helemaal opgeladen gaan we weer naar huis. Het eten is daar ook heerlijk, zo lekker uhhh eenvoudig. Voor een beetje euro hadden we iets meer dan 4 landen nodig, nu het allemaal tegenzit gaan we ineens doen alsof ze daar gek zijn. Kweenie maar ik heb het gevoel dat iedereen het wel best vond toen het niet op kon, goed voor de handel ook. Ik denk steeds vaker (%^&*@#^) het zijn ook gewoon mensen daar, personen net als u en ik, niet minder en niet meer.

José
José10 jan. 2011 - 21:45

Wat Rogers even vergat te vertellen was, dat als we Griekenland niet geholpen hadden, we meteen weer een banken- en pensioenfondsenprobleem hadden gehad.

arieroos
arieroos10 jan. 2011 - 21:45

Wat heeft dit eigenlijk met het onderwerp van de discussie te maken ?

Latok
Latok10 jan. 2011 - 21:45

EN... "(...) I urge you to move to Asia, where they run a sound economy (...)" Relatief totalitaire staten waar de economie sterk geregulierd maar ook sterk gestimuleerd wordt met op het Westen geinspireerde voorwaarden en maatregelen, zonder de losgeslagen en vernietigende speculatie van particuliere organisaties en buitenproportionele bonusstructuur in het bankwezen. Grote infrastructuur projecten worden binnen een paar maanden beslist en gewoon uitgevoerd. Maar waar wel de lokale cultuur gebaseerd is op empathie en solidariteit. Gemeenschapzin maakt dat in communities van families en buurtjes degene die het meest verdient het meest deelt. Een onderlinge afhankelijkheid - onafhankelijk van overheden - die wordt erkend en gekoesterd, want die is wederkerend. Geen Sociaal Darwinisme a la Spencer waar het Westen op gebaseerd is. Mooie uitzending.

opmerker
opmerker10 jan. 2011 - 21:45

Dat initiatief moeten wij overnemen als later blijkt dat de banken ons niet terugbetalen.

1 Reactie
Frank1979
Frank197910 jan. 2011 - 21:45

De Nederlandse Staat krijgt een uitstekende financiële vergoeding voor de verstrekte leningen aan de banken. Een hoger voor risico gecorrigeerd rendement op belastinggeld wordt door de meer gangbare overheidsinvesteringen volgens mij niet vaak gehaald. Maar als ik het goed begrijp bent u een voorstander van meer vrije marktwerking in de financiële sector?