© cc-foto: Rob Schleiffert https://flic.kr/p/2k82ggZ
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Gelukkig! Dan moet de USA de oorlog tegen Rusland nog even uitstellen. Hopelijk lang genoeg voor ons Europeanen om ons te realiseren dat we aan die oorlog helemaal niet moeten meedoen. Lees intussen eens Stephen E. Cohens laatste boek "War with Russia?" Ook al had hij niet op alle punten gelijk, zijn stelling dat de USA na Jeltsin een nieuwe koude oorlog tegen Rusland is begonnen blijft overtuigend overeind.
Het is toch duidelijk dat we voor de verdediging van ons mooie landje iets nodig hebben dat het in 10 seconden van de ene kant naar de andere kant over kan vliegen. Stel je voor dat de Russen komen.
Laat die Russen maar komen. Zolang ze maar geld meebrengen om hier uit te geven. Tenslottte gaat geld vóór principes.
De problemen met de JSF zijn eigenlijk helemaal niet zo vreemd als je kijkt naar de geschiedenis van allerlei projecten welke door de geschiedenis zijn doorgevoerd en vaak bijna mislukten: 1. MBT-70 project, een ontwikkeling van NATO tank die de T64 en T72 moest verslaan, dit project is uiteindelijk mislukt. De Amerikanen zij verder gegaan met de M1 Abrams en de Duitsers kozen voor Leo-1 en daarna Leo-2. De M1 werd bijna door de Amerikaanse landmacht afgeschoten omdat het op de volgende onderdelen tekort schoot: (1) 105mm gegroefde kanon i.p.v. 120 gladloopkanon, waardoor de vuurkracht onvoldoende bleek; (2) Geen hunter-killer capaciteit en (3) dure gasturbine ipv betrouwbare dieselmotor. Uiteindelijk werd de M1 project doorgevoerd maar alleen omdat deze een 120mm kanon van de Leo-2 kreeg en een hunter-killer systeem. 2. In de Vietnam oorlog bleken de goedkope gevechtstoestellen als de F5 en de A1 beter te doen dan de duurdere F4, F104. Eenvoud en betrouwbaarheid gaf uiteindelijk de doorslag al werd de oorlog verloren. 3. De F16 was eerst ook een mislukt toestel: (1) het had geen radargeleide wapens voor lucht-lucht gevechten, (2) geen lasergeleiding voor bommen en lucht-grond raketten en (3) de computersysteem liep vaak vast. Pas vanaf de jaren 90 werd de F16 een echte gevechtstoestel. Over een jaar of 20 wordt de JSF een goed toestel omdat dan alle kinderziektes opgelost zijn, of het wordt toch volledig vervangen door goedkopere toestellen en drones.
Daar gaat die mooie tegendienst, het zogenaamde aandeel in de productie van Europa m.n. Nederland. Ziende blind en horende doof. Alles was al zo klaar als een klontje, rapporten lagen voor het oprapen.
Een alternatief?: http://www.worldwide-military.com/Military%20Aircraft/Russian%20Fighters/Su-37_Algemene_info_Nederlands.htm (...)
Het wordt tijd dat bewindslieden persoonlijk financieel verantwoordelijk worden gesteld voor dit soort dure missers die ten koste gaan van de publieke middelen. Elke normaal denkende burger zag het aankomen maar koste wat koste werd de aanschaf doorgedrukt....
Dan zouden ze eerst persoonlijk voordeel bij zo'n besluit moeten hebben gehad. Onder persoonlijk voordeel moeten ook adviseurschappen en andere gehonoreerde activiteiten worden gerekend die een politicus jaren later na afloop van haar/zijn politieke carriere krijgt toegeschoven.
Dat ik dit nog mag meemaken! Ik zie haar nog staan Maria van der Hoeven met haar glas champagne, triomfantelijk in de lucht geheven voor deze 'prachtige' deal. Heel Nederland wist het! Nou ja, heel Nederland?
Goed, het project is dus mislukt. Nu krijgt Nederland vast het geld terug dat het in dat project gestoken had. Ja toch?
Ik vind het wel grappig hoe de meeste mensen hier reageren. Alle alternatieven die aangedragen worden zijn ook verre van ideaal. Dat de JSF overigens veel duurder is dan oorspronkelijk gedacht staat vast. echter zijn de alternatieven net zo duur of duurder. Eurofighter was oorspronkelijk een air superiority fighter en niet multirole(dus tijdens het maken van de keuze niet geschikt). Daarnaast wil de luchtmacht een fighter met 1 motor. Tevens is de eurofighter duurder dan de F-35. Rafale is dan wel multirole, echter maakt deze vooral gebruik van franse bewapening die niet compatible is met de huidige bewapening van de luchtmacht wat het dus alleen maar weer duurder maakt.Tevens ook 2 motorig. Dan heeft iedereen het natuurlijk over de Gripen. Prachtig toestel, het jammerlijke alleen is dat de nieuwste versie van de Gripen duurder is dan de JSF. Als Europa een betaalbaar europees alternatief wil, dan moeten ze veel meer spenderen aan defensie, om meer aantallen te kopen en de cost per unit omlaag te brengen. De F-35 is absoluut geen geslaagd project, echter op het moment dat er gekozen moest worden eigenlijk de enige logische kandidaat.
Vanwege de kernwapens? Wie had daarom gevraagd? Ze maken daarnaast ook nog een klereherrie, was ook al bekend. Wie wil er meedoen in het hoogste geweldsspectrum? Degene die hem moesten betalen en de ellende al van ,mijlenver op zich af zagen komen niet! En dat was 99% van Nederland en n.b. de US zelf.
zie de russische Sukhoi straaljager, wel geschikt voor het gewone gevecht !
Als we dan toch zonodig Rusland als vijand moeten beschouwen en met dat land een oorlog moeten beginnen, is dat inderdaad de nobelste keuze: net zoals in de sport strijden met gelijke wapens, zodat we later kunnen bepalen wie écht de winnaar is. Vechtdopingcontrole vooraf en achteraf zou er ook bij moeten horen.
Kom, kom niet zo pessimistisch. Binnenkort is Nederland het enige land dat overblijft dat die dingen heeft en dan winnen we elke oorlog.
Ach, misschien worden ze dan goedkoper. Bij de Action gedumpt als overtollig materieel, kan het dan voor een prikkie. Gaat er eentje stuk, dan koop je gewoon een nieuwe ;). Wegwerp maatschappij! :P
Domme landen (F-35 ex JSF): Noorwegen, Denemarken, Nederland, België, Italië, Engeland, Zuid-Korea, Japan, Israël, Polen, USA (en Turkije, maar die mag niet meer meedoen) Slimme landen (Grippen): Zweden, Hongarije, Tsjechië, Thailand en Brazilië. Opheffen onze Defensie, scheelt 1,5%! Antwoordapparaat in Den Haag met boodschap: "Wij geven ons over" is ruim voldoende. En die 65.000 militairen en burgers zoeken maar een nuttiger baan.
Nou Zweden heeft ook wel domme aankopen hoor. Maar inderdaad dit zou eigenlijk een Europese aanbesteding moeten zijn, en geen spekking van de Amerikaanse industrie. Het was in retrospect zelfs nog goedkoper geweest om met de Fransen en Duitsers samen een een motorisch toestel uit de grond te stampen. Misschien nog sneller ook LOL. Nou dan is het toch een behoorlijk drama die JSF, en alleen maar omdat er Amerikaanse kern bommen onderpassen en de vrindjes van het CDA en VVD gespekt moeten worden. Nog goedkoper: Nieuwe F-16's van het laatste block en dan upgraden met Europese partners naar wat je wil. De laatste F-16's zijn al behoorlijk wat beter (motorisch ook trouwens) dan de eersten die NL heeft. Ook heeft Nederland daar alle licenties van in handen, dus ze mogen er mee doen wat ze willen. F-16NL/EU editie of zo. Ja dat had even geduurd dat onderzoek en upgraden naar wat je wilt hebben, maar dit duurt ook lang en is ook duur. Het frame zelf van zo'n F-16 is gewoon goed, en kan misschien ook wel verbetert worden zonder van het bestaande model teveel af te wijken. Alle Noorse F-16's hier zijn ook in Nederland gemaakt bijvoorbeeld.
"alleen maar omdat er Amerikaanse kern bommen onderpassen" Onzin de kernbommen gebruiken gewoon de standaard NAVO ophangpunten. Er is alleen wat speciale electronica nodig om een kernbom scherp te stellen. Daar hoef je de vliegtuig keuze niet van af te laten hangen. En wat betreft dat F16-verhaal die toestelen voldoen niet aan de gestelde eisen van het kunnen penetreren van een goed verdedigd luchtruim. Dus als je dat als eis hebt valt de F16 gewoon af.
@Eric Maar Dhenus is de typische vertegenwoordiging van de (links georienteerde) NLder: 'Het mag vooral niets kosten, en het zijn toch maar soldaten, en als t fout gaat knappen anderen het wel voor ons op'. O ja en je vooral niet laten belemmeren door geen defensie kennis.
erikbos@ ''En wat betreft dat F16-verhaal die toestellen voldoen niet aan de gestelde eisen van het kunnen penetreren van een goed verdedigd luchtruim. Dus als je dat als eis hebt valt de F16 gewoon af.'' Verdiep je in de nieuwste Russische S-500 luchtverdedigingssysteem die binnenkort operationeel is en als ik de wapenanalisten mag geloven heeft deze S-500 al de bijnaam ''F-35 killer'' gekregen. Dus de eis om F-35 aan te schaffen valt ook af willen we een goed verdedigd luchtruim penetreren aangezien meerdere landen in Midden-Oosten en China interesse hebben getoond in zo'n geavanceerd systeem. De Amerikanen weten dat ook en daarom heeft het geen zin meer om verder te investeren in een stealth-vliegtuig die toch als sitting Duck uit de lucht neergehaald kan worden.
@Khalid "daarom heeft het geen zin meer om verder te investeren in een stealth-vliegtuig " Dat moet u dan maar even uitleggen aan de VS, Rusland en China. Al deze landen investeren zwaar in stealth vliegtuigen, zal toch een reden voor zijn. Stealth is niks anders dan een laag radarprofiel zodat het later gedetecteerd wordt. Dan zal zo'n S500 systeem een stealthy vliegtuig 50 kilometer eerder ontdekken dan een ander systeem. Een non stealthy vliegtuig wordt honderden kilolmeters eerder ontdekt dus stealth heeft nog steeds een groot voordeel. Een modern vliegtuig als de F35 kan dankzij zijn geavanceerde sensoren zijn wapens al op zeer ruime afstand (80 kilometer) inzetten. De stealth eigenschappen is slechts 1 van de pluspunten van de JSF. In de toekomst gaat zo'n JSF mogelijk met een paar drone's op stap die hij vooruit kan sturen om bijv. zo'n S500 systeem aan te pakken.
Lego weet best dat de voornaamste reden voor de aanschaf van de vliegende fyra de nederlandse taak om de bommen van Volkel te vervoeren was. Hij heeft trouwens nog steeds niet aangegeven wat Rusland kan winnen bij een oorlog met het westen.
@Norm: Zoals bij jouw de elke vorm van investering in Nederland wil je zeggen? Zoals een beter openbaarvervoer's netwerk? Oh nee wacht dat zijn geen grote BOEMEN, dus dan moet het stuk. Grote boemen mogen wel zeer veel centen kosten. Verder heb ik geen probleem met de aanschaf van een goed vliegtuig, maar dit ding is gewoon knudde. Hij moest gewoon teveel dingen kunnen, en dan krijg je iets wat gewoon niet werkt. Toevoegen aan een bestaand platform is dan vaak beter. Verder ben ik ook meer van investering in een Nederlandse/Europese industrie hiervoor dan de centen naar een corrupte Amerikaanse wapen industrie te brengen. Maar goed, jij geeft het liever uit want "het mag niks kosten van hun", dus voor jouw moet het Amerikaans zodat er zeker weten niks naar eigen industrie gaat. Verder mensen die "Links" als belediging gebruiken mogen van mij drie keer van de Euromast afspringen, voor het geval de eerste twee keer niet voldoende was. Buiten dat, Erik Bos, er zijn zeker weten wel limieten in zake de bommen die we in Nederland (Tegen wil en dank van de mensen zelf), hebben liggen. Dat is ook vaak als een "kostenpost" hierboven genoemd om deze aan kop te verdedigen want: Een Franse oplossing kan niet en daarom moet er meer aangeschaft worden (staat letterlijk hierboven!). Dus wat is het nu? Als het standaard is en het past, al dan niet met kleine conversie, dan is het toch een idee om een toch eens naar een backup plan te kijken. Het duurt nu namelijk al behoorlijk lang.
Al snel werd duidelijk dat dit een grandioze mislukking ging worden die het land klauwen met geld zou gaan kosten. Niet alleen de aanschaf van de JSF, maar ook het onderhoud, de inzetbaarheid en het feit dat het toestel maar relatief "korte tijd" inzetbaar zou zijn. Door de 'modernisering' van defensie met nieuwe technieken en machines, zijn de kosten en de baten van het aanschaffen altijd al een farce geweest. Tweede Kamerlid voor de SP, Krista van Velzen, heeft toen al met haar deskundigheid en kennis duidelijk gemaakt wat de gevolgen gingen worden van de aanschaf van de JSF voor onze krijgsmacht. Maar dat mocht niet baten, het moest en zou worden gedaan. Want zo was de reactie, het stopzetten van het project was ook duur. Dus dan toch maar overstag gaan. Ook met dit dossier laat de SP weer zien dat gedegen onderzoek met cijfers en feiten meer oplevert dan snel even zaken doen.
Krista van Velzen, kennis en deskundig? Dat is de mevrouw die als Nederlands kamerlid in Schotland gearresteerd werd omdat ze het nodig vond om daar op een Engelse onderzeeboot met hamers te gaan slaan. Die boten zijn dan ook weer bekleed met rubber tegels, zover haar deskundigheid om de boten met hamers te lijf te gaan. Om je als kamerlid met zulke zaken in te laten en dat accepteren wij gewoon in NL. Mw van Velzen is gewoon een pacifistisch radicaal individu. Zij heeft zg kennis van het defensie apparaat om het te willen slopen. Vergelijkbaar met de advocaat van Willem Engel, rechten leren om maar blijven zeuren over van alles niet om recht te doen maar een manier om je zin door te drammen.
Ik ben benieuwd of al die combideals die destijds gesloten zijn per saldo in Nederland ook geld opgeleverd hebben. Of zijn al die bedrijven die zouden profiteren via een omweg helemaal niet Nederlands? Een bizar verhaal, zonde van de tijd om ook hier maar weer een parlementaire enquete aan de verspillen eigenlijk.
Het wordt lastig om nog een parlementaire enquête in te lassen aangezien er al drie op het programma staan (Groningen/toeslagen affaire/beïnvloeding uit onvrije landen) en daar waarschijnlijk nog wel een paar bij gaan komen. (o.a. de aanpak van de coronacrisis). Onzinnig is het allerminst juist door het feit dat deze regering blijkbaar niet lukt om een beleid te voeren zonder de basisprincipes van onze rechtstaat te ondermijnen. Misschien moeten we alle parlementaire enquêtes samenvoegen tot een parlementaire enquête aangaande het beleid wat deze regering voert. Dit om tijd te besparen en het echte probleem aan te pakken, i.p.v. enkel aan symptoombestrijding te doen.
Dat zouden ze eigenlijk voortaan moet doen: parlementariers die zich voorafgaand aan een beslissing in de materie verdiepen. Of eventueel een tweede kamer die de regering controleert, en waarvan niet alle leden 'begrijpen' hoe het spelletje gespeeld wordt. Terug naar hoe het bedoeld was, geen slecht plan.
Krankzinnig. De dingen kosten ca 83 mln per stuk, ermee vliegen is in NL eigenlijk niet mogelijk want ze maken veel te veel herrie. Het onderhoud en de kosten per vlieguur zijn veel hoger dan bij de F16. Het concept is verouderd. Het zoveelste falen van de Rutte-regeringen. En dat allemaal omdat NL, althans VVD/CDA, maar vele jaren lang ook, in mindere mate, de PvdA, zich totaal slaafs opstelt t.o.v. de VS. Dusdanig, dat NL geen zeggenschap heeft over de inzet van de kernwapens op Nederlandse bodem.
@Pater Zeg dan gewoon dat je Defensie niks vindt. Da's dan tenminste helder. Kan beter naar sociale zekerheid etc. Want wat t niet moet zijn dat weten we nu inmiddels wel cs, maar wat dan wel daar gaan we het zeker niet over hebben.
In de Vanity Fair long read ‘Will it Fly?‘ uit 2013 neemt Adam Ciralsky de lezer mee naar Eglin, de luchtmachtbasis in Florida waar de Amerikanen de JSF testen. Ciralsky loopt even verwonderd en geschokt op Eglin rond als de lezer de neergepende problematiek van de JSF tot zich zal nemen. Op chirurgische wijze ontleedt de auteur het drama van de JSF-casus en doet hij zeer gedetailleerd de opeenstapeling van ellende uit de doeken. http://www.vanityfair.com/politics/2013/09/joint-strike-fighter-lockheed-martin Het Vanity Fair artikel laat geen spaan heel van de F-35 en wanneer de volksvertegenwoordigers die in 2014 met de aanschaf van de JSF instemden zich toen adequaat hadden ingelezen en laten voorlichten was ons dit geldverslindende debacle misschien bespaard gebleven. Want het was in 2013 al overduidelijk dat de F-35 tot mislukken gedoemd was. Schrale troost: de verantwoordelijke politici kunnen zich in ieder geval nooit en te nimmer beroepen op die handige ‘met de kennis van nu’ smoes.
"...nimmer beroepen op die handige ‘met de kennis van nu’ smoes." Maar 'ik kan mij dat niet herinneren' blijft daarentegen altijd een succesnummer...
Blijkbaar heeft dit project de Amerikanen 1.7 triljoen gekost. Voor dat geld: Alle studieschuld weg alle homeless een home alle scholen (ook in arme buurten) voldoende middelen om normaal les te geven. Dat had ook gekund, maar de focus nu is op straaljagers. Ok mooi.
Die miljarden zijn ook voor een flink deel in salarissen terecht gekomen, je kunt dat niet nog een keer met terugwerkende kracht in de economie stoppen, dan moeten er ook dingen uit.
'niet nog een keer': dat zeg ik ook niet, ik vergelijk met de situatie dat besloten was niet de F35 te bouwen maar in plaats daarvan dat geld aan de burgers te besteden. Een land kiest voor straaljagers of haar bevolking. In dit geval werden het de straaljagers, En die deden het vervolgens niet. En dat zagen ze eigenlijk aankomen, vanwege de manier waarop dit project was opgebouwd. Dat had anders gekund. dat verhaal over terugwerkende kracht begrijp ik niet helemaal: 'dan moeten we ook dingen uit'; ja, die F35s, dat zeg ik net.
@Eirda: Mensen die ook aan het werk konden aan de falende infrastructuur in de VS. Dat is ook een mega project waar miljarden voor nodig is. Alleen al nieuwe hogesnelheidslijnen, dan praat je over duizenden banen!
@ Norm 25 februari 2021 at 13:04 "@Merel: Ja, laten we vooral veiligheid afmeten aan 3 decibel extra." Het is niet 3 decibel extra, het is gemiddeld 10 decibel extra, zoals in het artikel van Merel te lezen valt. Da's punt 1. Nu als punt 2 even een lesje decibellen voor Norm: Decibel (dB) drukt een verhouding uit op een logaritmische schaal. Elke verhoging met 10 decibel betekent een vergroting van het geluidsniveau met een factor 10! Bij een verhoging met 20 dB is dat met een factor 100, en een verhoging met 30 dB een factor 1000... undsowieter Norm. Dus een JSF die 10 dB meer geluid produceert dan een F16, maakt dus niet een te verwaarlozen klein beetje meer herrie (zoals jij badinerend lijkt te impliceren in je reactie op Merel) maar 10 keer meer dan een F16. Zo te horen (pun intended) woont Norm niet onder de aanvliegroute van de thuisbasis van Norms natte droom van een gevechtsvliegtuig.
@Mohawk Misschien een openbaring voor je of lesje zoals je wil: Dus de idioterie is dat we vooral de 'vijand' tegemoet gaan met alleen wapens die nauwelijks geluid produceren, want dat was zo triest voor de omwonenden. Ooit wel eens in een oorlogsgebied vertoefd? We gaan dat ook uitleggen aan de 'vijand' dat lawaai maken eigenlijk niet kan in een crisissituatie, en dat wij daar al een voorsprong in nemen, door toestellen aan te s haffen die vooral geen lawaai maken, en dat dit een hoog criterium is mbt de aanschaf, en effectiviteit is een bijzaak.
Uhm Nee.... uw decibellen verhaal gaat niet op. Drie dB hoger is een verdubbeling van het geluid. Het aantal decibellen zijn geen factoren hoe u het nu uitlegt. Een een Russische bom maakt ook redelijk wat herrie kan ik me zomaar indenken. Het is interessant om te lezen waarom we die jsf niet hadden moeten kiezen. Geschreven door anti militaristen. Ze halen er oude verslagen bij, meningen als we maakten de f16 voor Noorwegen etc. Klopt als een bus waarschijnlijk deze flarden we maakten voor veel meer landen de f16 maar tja alle industrie moet het land uit gepest worden, scheepswerven kunnen niet veel meer, fokker en stork maken geen vliegtuigen meer, hoogovens moet maar dicht. Alles voor de eigen agenda. Als defensie niet zo tegengewerkt zou worden door dit soort pacifistische sentimenten, hadden ze 16 jsf in de vertikaal opstijg versie gekocht net als de Engelse marine en het jss van de marine een plat dek gegeven als helikopter/jsf carrier. Wil je dan high end oorlogvoeren (luchtsteun Srebrenica) dan heb de je eigen vliegveld dichtbij. Voor het overige geld had je 100 nieuwe f16 kunnen kopen om patrouilles en grond bombardementen uit te voeren (voor de boodschappen door de week). Dan hadden we weer een robuustere luchtmacht gehad, Want dit feit van kleine aantallen wordt dan weer wel gebruikt door de tegenstanders, nou toen we de f16 kochten hadden we er 200+. Dat zijn aantallen waar je wat mee kunt.
"Dus de idioterie is dat we vooral de ‘vijand’ tegemoet gaan met alleen wapens die nauwelijks geluid produceren" Nee, de idioterie is dat er na alle waarschuwingen vooraf en tijdens de ontwikkeling van de JSF, door mensen die er verstand van hebben, tóch een vliegtuig is aangeschaft dat na alle kostenoverschrijdingen en niet ingeloste technische beloftes (de Vliegende Baksteen wordt hij bepaald niet liefkozend genoemd in Amerikaanse luchtmachtkringen), benevens niet nagekomen Amerikaanse beloftes van vette orderportefeuilles voor de Nederlandse (wapen)industrie, op jaarbasis maar liefst 1/3 van het aantal vluchten mag maken van een F-16 vanwege het overschrijden van de geluidsnormen rondom de vliegvelden in Nederland. Dus het gaat vooralsnog drie keer langer duren voordat JSF-piloten net zo geoefend en paraat zullen zijn als dat ze met de F-16 waren. Misschien naar onze vijanden maar een verzoekje sturen met de vraag of ze nog even willen wachten met oorlogvoeren totdat we er klaar voor zijn? Het is helemaal niet erg om te erkennen dat NL met de JSF een gigantische kat in de zak heeft gekocht en dat we gepiepeld zijn door het Amerikaanse militair-industriële complex met hun lobby, Norm. Maar ik snap dat je daar nu nog niet aan toe bent... de eerste fase van rouwverwerking is tenslotte ontkenning.
@De Boer "Uhm Nee…. uw decibellen verhaal gaat niet op. Drie dB hoger is een verdubbeling van het geluid. Het aantal decibellen zijn geen factoren hoe u het nu uitlegt." Uhm ja... zoek maar op wat een decibel is en hoe een logaritmische schaal werkt, Jim. En bovendien, het gaat niet om een 3 dB verhoging, maar om een gemiddelde (!) verhoging van 10 dB ten opzichte van de F16. Hetgeen betekent dat een JSF gemiddeld evenveel lawaai produceert als tien F16's. En het volgende misverstand bij jou: het gaat er niet om de dat onze vijanden niet blootgesteld zouden mogen worden - van die "linkse pacifisten" - aan geluidsoverlast, het gaat om de omwonenden van vliegbasis Leeuwarden waar de eerste JSF's nu gestationeerd zijn. Die omwonenden hebben er last van dat dat "wonderwapen" boven de wettelijk vastgestelde geluidsnormen herrie produceert bij starten en landen.
In dit geval ben ik blij dat dit project onder zijn eigen complexiteit bezweken is. Vermoed dat dat niet eens een technologische oorzaak heeft maar dat 'de markt' niet functioneerde daar waar ook grote winsten gehaald kunnen zonder daadwerkelijk a+ te leveren. Teveel dubbeltjes op de eerste rang bij elkaar opgeteld heeft falen tot gevolg.
En dan te bedenken dat er genoeg goedkopere -europese- alternatieven waren. Maar ja, Nederland zit sowieso al sinds 1945 fistfuckend in de reet van de VS. https://www.nu.nl/politiek/3387149/genoeg-alternatieven-dure-jsf.html
Klopt niet, alleen de Gripen is een kandidaat want die heeft 1 motor. Defensie wil geen vliegtuigen met 2 motoren want dat is ook twee keer zoveel onderhoud. De Typhoon kan overigens geen kernwapens meenemen.
MaxMax - "De Typhoon kan geen kernwapens meenemen.." - en jij vind dat Nederland kernwapens ergens moet neerwerpen. Die dingen in Volkel zeker. Nou voor mij een extra reden om die eenvoudiger straaljager te kiezen. Laat de VS hun noordwapens maar komen ophalen.
@MaxMax 25 februari 2021 at 19:33 De Typhoon kan overigens geen kernwapens meenemen. Wat een schande zeg. Kunnen we niet eens een atoombom pleuren op Teheran. Belachelijk
"... geen vliegtuigen met 2 motoren want dat is ook twee keer zoveel onderhoud." I wat kort door de bocht: die 2 motoren zijn misschien wel veel makkelijker te onderhouden waardoor de totale kosten lager zijn.
De Typhoon kan wel degelijk kernwapens meenemen, immers de ophangpunten onder zijn romp en vleugels kunnen alle NAVO wapens dragen die ook de F16, F15 en andere NAVO toestellen gebruiken. Ook kan de Typhoon de Stormshadow en Taurus kruisraket meenemen, en die kan zowel conventionele als speciale gevechtskoppen dragen.
Laten we hopen dat grote oorlogen ons in de 21 eeuw bespaard blijven. Maar deze F35 doodskisten worden bij de eerste serieuze gevechtshandelingen met landen als China of Rusland door massale aanvallen met goedkope drones en cyberhacks uit de lucht gehaald. Gevechtsvliegtuigen zijn 20e eeuwse technologie.
" Rusland door massale aanvallen met goedkope drones en cyberhacks uit de lucht gehaald." En u bent er van overtuigd dat de drones van de mogelijke tegenstanders niet te hacken of te jammen zijn waardoor die uit de lucht vallen? Waarschijnlijk zit de toekomst er meer hybride uit, een vliegtuig als de JSF die een paar drone's bij zich heeft en kan inzetten wanneer het voor het vliegtuig te link wordt.
Je hebt een incorrect idee over de effectivitiet van drones en cyberhacks tegen gevecht vliegtuigen. Die dingen werken op een ander terrein.
Juist, -een zwerm kleine drones met granaten, simpel, goedkoop en effectief.
Ooit van AI gehoord? Die drones en raketten zullen hun weg naar die lompe F35’s wel weten te vinden.
JoostdeV De gebruikelijke hype en verkoop praatjes, een manke analogie, waar je in bent ingeluist. Ze zeggen soortgelijke dingen al sinds WWI. Drones zijn alternatieven voor aanval vanuit de lucht voor betrekkelijke doeleinden op de grond. Niet voor straaljagers neerhalen.
Ben benieuwd hoeveel smeergeld onze politici hebben ontvangen want dat er mensen geld hebben ontvangen om dit wanproduct te promoten lijkt mij evident.
Waardeloze vliegende LAN-party. Waarom willen we eigenlijk stealth? Dat is een middel voor oorlog mindende lafbekken zoals de USA. We kunnen beter investering in technologie die dat stealth rommel overbodig maakt door anti-stealth radar systemen te ontwikkelen (en het dit keer niet aan die Amerikanen te verkopen).
Als de overheid een fout maakt kost dit meestal heel veel geld zoals nu. Behalve dat dit wanproduct sowieso niet nodig is (...) is het ook een enorme herrieschopper die in dit kleine dichtbevolkte moeraslandje niet thuishoort. Zo zie je ook hoe er werd (en wordt) gedacht op regeringsniveau. Alles draaide om 'het product'. Dit zou, althans op de tekentafels, alle voorgaande overtreffen. Dat er ook een 'old boys network' aan het werk was moge duidelijk zijn. Maar dan, als top argument, er werd werk gegenereerd. Welk werk? Nu blijkt dat dit misbaksel nooit van de band had mogen rollen. OPRUTTE!
"Het beste toestel voor de beste prijs" was het toch? ;-) Concurrenten hebben nooit een eerlijke kans gekregen. Het moest en het zou dit ding worden. Dat er als gevolg van de kostenstijgingen niet de geplande 82, maar slechts 37 konden worden aangeschaft was kennelijk geen enkel probleem, zolang het maar dit ding werd.
verzuchting: zat de Pacifistisch Socialistische Partij maar in het Kabinet. Dan hadden we nooit in dit soort oorlogstuig gezeten, maar lekker op het platteland tussen vrolijke koeien. Onmiddelijk doen: 1. een parlementaire enquete naar de JSF , en iedere bewindsvoerder die met de strijkstok meeliep onmiddelijk ter verantwoording , smeergeld en overige emolumenten terugbetalen. 2. onmiddelijk stopzetten van de orders en het verlies voor goed nemen 3. opdoeken van Defensie , overtollig materiaal teruggeven aan de leveranciers overbodig personeel inzetten in de zorg, kazernes ombouwen tot sociale woningen en proefterreinen omzetten naar openbaar natuurgebied.
Ik ken nog een punt 4, Joop: 4. de kernbommen terg laten halen en de Grondwet weer in oude staat herstellen. O, ja, nog een 5de: mocht de NAVO bezwaar maken, het afscheid van die club voorbereiden.
Niet onverwacht, maar NL heeft nu wel een probleem. De F16's worden niet meer onderhouden omdat de F35 er aan komt, maar met dit bericht zal de kamer kopschuw zijn om nog extra F35's te bestellen. En omdat het nieuws nu naar buiten is zal het Amerikaanse politiek de investeringen in de F35 terugschroeven. Gevolg; nog hogere productiekosten voor de nog lopende bestelling en onopgeloste problemen bij de roll-out. We zitten dus dadelijk met twee dozijn gevechtsvliegtuigen die behoorlijk onbetrouwbaar zijn en in de praktijk niet ingezet kunnen worden in crisisgebied omdat de eisen aan onderhoud zo hoog zijn. En inmiddels zijn onze werkpaarden, de F16's, afgeschreven. Die kunnen dat werk ook niet meer doen. Kort en goed; we hebben een enorm gat in onze luchtverdediging. Tijd om Saab te bellen en te vragen of ze nog een paar Gripens over hebben...
@KM Tja, in de jaren dertig bestelde Nederland ook een 24-tal Dorniers in Duitsland. Vreemd genoeg kwam het niet tot levering.
@tweekeer Wel, het ligt er helemaal aan wat voor wapentuig de vermoedde opponent heeft. Kijk naar de luchtmacht van Afghanistan. de oppositie heeft geen luchtmacht, en geen effectief afweergeschut. Dus een relatief eenvoudig toestel als de Super Tucano is afdoende. Een 50 jaar oude F16 heeft erg weinig moeite met het afrekenen met een Super Tucano. https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_EMB_314_Super_Tucano Maar het is uiteindelijk een politieke keuze op wat voor soorten van conflicten we ons willen voorbereiden.En wat er gebeurt als we ons verkeerd voorbereiden, of ons voorbereiden op de verkeerde conflicten, hebben we zowel in mei 1940 in Nederland, als in de jaren '90 in Bosnië mogen zien.
Badgast, 37 Dornier Do 24K zijn geleverd en gebruikt in Indie door de Marine Luchtvaartdienst.
@badgast: Zoals ik het zie komen de bedreigingen nu vanuit alle kanten. We hebben China, Iran en Turkije, die beschikken over behoorlijke high-tech spullen. Vooral drones (the poor man's air force) blijken bruut effectief, zoals we hebben gezien in de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan. Aan de andere kant hebben we te maken met inzet in gebieden waar zelfs een Alouette III met een MAG van doorslaggevend tactisch belang kan zijn. Persoonlijk pleit ik voor een 'vierkante' defensiestrategie. Van het hoogste tot het laagste geweldsspectrum en zowel offensief als defensief. Dat houdt in dat de bewapening moet worden gedifferentieerd. Maar dat kost centjes en ik ben benieuwd hoe het defensiebudget er uit gaat zien na de verkiezingen. In ieder geval zal er een toestel moeten komen als aanvulling op de JSF; en we zullen ons heel erg moeten concentreren op de aanschaf van drones en op spullen waarmee wij vijandelijke drones uit de lucht kunnen halen.
Goh... Een verstandig mens wist al jaren dat het weggegooid geld is. Als jongen stond ik al bij Welschap (Eindhoven Airport) te kijken, hoe daar die kleine NF5 toestellen opstegen. Goed genoeg voor ondersteuning van grondtroepen. De Starfighter was toen ook al een vliegende doodskist. Weinig vleugel om je in geval van nood veilig op de grond te zetten. Exit met een klap van een granaat onder je kont. En je wordt 2 cm korter, in één klap. Niks voor mij dus. Niet dat ik het onderhoudspersoneel niet vertrouw, maar het blijft Amerikaans. In tegenstelling tot wat veel mensen ingefluisterd is, blijft het vliegend schroot. Nee, dan die Franse Breguet Atlantique van de Marine. Rond 1974 van een behoorlijke hoogte op de Noordzee een noodlanding gemaakt, en ze hebben hem nog in Den Helder binnen kunnen slepen ook. Ik was er bij.. :)
Met wat creatief boekhouden is het verlies makkelijk weg te moffelen en kunnen we overgaan tot het maken van nieuwe kosten zolang we maar vasthouden aan vijanden als Rusland en China.
Rechtse partijen hebben vaak ook de onbeschoftheid om linkse partijen voor potverteerders uit te maken. Zij passen zo goed op de winkel. VVD is een misdadige clan en oh ja Matt Herben, jij ook bedankt.
@Paul Een paar quotes uit de column van Bert Wagendorp in de VK van 4 mei 2016 toen de eerste twee JSF’s op de Vliegbasis Leeuwarden landden: “De JSF. Als ik die letters zie, moet ik altijd meteen aan Pim Fortuyn denken. En aan diens profeet en plaatsvervanger op aarde, de onvergetelijke Mat Herben. Het is nooit bewezen, maar ik heb altijd sterk de indruk gehad dat de voormalige luchtmachtjournalist Herben zich vooral aansloot bij Fortuyns LPF uit liefde voor straaljagers in het algemeen en voor de promotie van de JSF in het bijzonder. Ik moet bij JSF trouwens ook altijd aan Jack 'SF' de Vries denken. Eerst als staatssecretaris van Defensie en daarna zonder problemen als lobbyist, zette ook hij zich erg voor de komst van het toestel in. Een schaamtelozer gladjakker heeft de Nederlandse politiek vermoedelijk nooit gekend, maar ook De Vries (CDA) gaf zichzelf gisteravond vast en zeker een schouderklopje: daar waren ze dan, mede dankzij hem.”
Rafale, Typhoon of Gripen kopen als alternatief lijkt me. Prima toestellen en bovendien europees. Met name de Saab Gripen is erg interessant. Lage kosten in aanschaf en onderhoud en, zeker in de meest moderne variant, een soort jonge wolf verkleed als lammetje. Het toestel heeft in dat opzicht al vaker voor verbazing (in positieve zin) gezorgd.
Saab Gripen, prima toestel behalve als je een regio met een sterke luchtverdediging moet penetreren. Het is niks voor niks dat een land als Israel dat zwaar leunt op zijn luchtmacht voor zijn voorbestaan ook met de JSF vliegt. Het gaat om het takenpakket dat een toetstel moet doen, als de Nederlandse luchtmacht niet de opdracht had dat ze eventueel mee moeten kunnen doen met het hoogste niveau was de Gripen zeker een goed keuze geweest.
Typhoon gaat niet gebeuren want die kan geen kernbommen meenemen, Rafale heeft twee motoren dus = twee keer zoveel onderhoud. Blijft de Gripen over.
@ Erik Niks mis met de Typhoon of de Rafale (integendeel) maar wat hebben die dat de Gripen niet heeft? Als het op latere ontdekking aankomt dan heeft alleen de F-35 een (betrekkelijk) voordeel met zijn stealth eigenschappen.
@JanB De F35 heeft behalve zijn stealth eigenschappen nog wel meer voordelen t.o.v. oudere type toestellen. Het sensoren pakket van de F-35 is zeer uitgebreid en geavanceerd wat weer een fiks voordeel oplevert in een gevechtssituatie. De vraag is natuurlijk of dat opweegt tegen de meerprijs. Kan je bijv met 60 Grippens niet meer dan met 35 F35's. Zeker als je takenpakket in 95% van de gevallen niet de extra's van een F35 nodig heeft.
Het sensoren pakket van de F-35 is zeer uitgebreid en geavanceerd wat weer een fiks voordeel oplevert in een gevechtssituatie. Van de Gripen is een nieuwe versie op de markt gekomen: de Gripen E. Naast een krachtigere motor zit die ook vol met extra electronische snufjes, sensoren inbegrepen, met tevens mogelijkheden voor toekomstige upgrades die de gebruiker in staat stellen het toestel mee te laten groeien met nieuwe ontwikkelingen. Dat alles tegen een scherpe prijs en lage kosten in het gebruik.
Het is met alle wel goed functionerende defensie-middelen, en wie beweert nu de geschiedenis kennende dat dat een overbodige luxe is, met daarbij eens een keer een sof als deze JSF die maar een fractie is van de hele defensie, tegenover welke middelen we nu inzetten tegen de corona, helemaal een scheet in een storm in vergelijking met de voortdurende strijd voor het leven die de we met de medische middelen als geheel inzetten tot uiterste levensverlenging, gezeur om niets.
Voor de goede orde: de F16 is niet 60 jaar geleden ontwikkeld. De initiatieven tot de ontwikkeling werden begin jaren 70 genomen. De eerste vlucht was in '74.
"peperduur en niet aan de verwachtingen voldoet' Nu; in een van de oorspronkelijke artikelen (hoeveel zijn er al niet verschenen....) staat dat de F35 gewoon nog steeds het beste vliegtuig in z'n categorie is, En ja het is heel duur, maar minder duur dan de F22 die eigenlijk de kar had moeten trekken. De voor de hand zijnde alternatieven waren niet echt veel goedkoper, zeker niet als je de beoogde levensduur meetelt: Een vliegtuig nu zo van de plank gaat veel korter mee, en dan krijg je weer het typische Nlse circus dat we weer die nachtmerrie krijgen over de aanschaf dat 10 jaar of meer duurt, omdat ? Omdat we nooit echt willen investeren in Defensie. Oorspronkelijk bijna 200 F26'svervangen door nog geen 50 F35, omdat het geld kost. En de 2% is ook ver uit beeld. Totdat het fout gaat...... Europese Defensie, nee, tegen opgeven van enige souvereinitei en dus maar doormodderen. Maar na het volgend majeur conflict gaan we wel weer investeren... WO2 revival. Maar wel elk jaar herdenken. Nie wieder.
'staat dat de F35 gewoon nog steeds het beste vliegtuig in z’n categorie is' Jou kan je alles wijsmaken! Dat de JSF een mislukking zou worden stond al vast toen het programma van eisen bekend was. Dat programma van eisen kan vergelijken met ontwerp een auto waarmee je zowel F1 GP's kan winnen als Dakar, en dan met caravan erachter. Het is het aloude adagium van politici die zich niet gehinderd door inhoudelijke kennis door handige verkopers in een onmogelijk project laten lullen.
@Joe En jij hebt nooit wijsheid nodig, je hebt immers overal verstand van, daarom ben je ook zo ver gekomen. Waarom denk je dat jan-en-alleman F35's aanschaffen, van UAE t/ m Israel? Terwijl ook die landen prima andere keuzes kunnen maken. Nee bij Joe moet je zijn. En trouwens er staat nergens dat de F35 een slecht toestel is (dat maakt Joop er graag van. Komt goed uit) Hooguit duur, en voldoet niet aan alle verwachtingen, maar wellicht waren die ook wel buitensporig. En een Typhoon is echt niet goedkoper, alhoewel: Joe weet dat nartuurlijk beter; die maak je niets wijs. Man vd wereld.
Welke redenen waren voor de politiek en legerleiding doorslaggevend bij het plaatsen van deze order, iets met betrouwbaarheid, inzetbaarheid, tegenorders en werkgelegenheid! En welke argumenten om hem niet te gaan aanschaffen kun je in het rapport van Instituut Clingendael tegenkomen!
Was te voorspellen. Het wensdenken en geloof in nieuwe, maar nog onbewezen, technologie is enorm groot in de tweede kamer. We zijn omgekocht met orders voor onze eigen industrie, die waarschijnlijk nooit gaan komen, omdat er veel minder F35s worden gebouwd dan de bedoeling was. We hadden gewoon de Saab moeten kopen, maar ja die komt niet uit de VS.
De politiek heeft ervoor gekozen dat de Nederlands luchtmacht in het hoogste geweldsspectrum moet kunnnen meedoen en dan kom je al snel uit op de JSF. Dus voor het gekozen doel een prima toestel alleen daar hangt dan wel een prijskaartje aan.
Onzin. Het wordt meer en meer duidelijk dat dit toestel de miskoop van de eeuw is. En het is nergens voor nodig dat Nederland voorop loopt in het geweldsspectrum. Dat is meer iets wat lego en soortgenoten graag zouden willen. Dat is op zich prima maar dan betalen het zelf maar. Nu probereb de kosten af te wentelen op rest van de bevolking.
Dat klopt, bij een eventuele oorlog met Rusland of China. De kans daarop is minder dan 0.0001 procent. Voor de rest van de taken is het apparaat niet efficiënt, duur, storingsgevoelig dus ongeschikt.
" Dus voor het gekozen doel een prima toestel " Het is niet eens een prima toestel!
@Erikbos Waar haal je die praat vandaan? Het ding is onbetrouwbaar. Probeer een baksteen maar eens leren vliegen!
@LaBou " En het is nergens voor nodig dat Nederland voorop loopt in het geweldsspectrum." Dat is een politieke keuze geweest en gegeven die keuze is het de keuze voor de JSF logisch. @Zapata "Dat klopt, bij een eventuele oorlog met Rusland of China. De kans daarop is minder dan 0.0001 procent" De kans daarop is puur giswerk van uw kant, situatie's en verhoudingen kunnen zeer snel veranderen.. Niemand kan in de toekomst kijken dus je je wilt je opties ophouden. Je kan met een hightech toestel eenvoudig missie's doen en dan is het ding zwaar overprijst. Maar je kan met een lowertech toestel geen actie's in het hoogste spectrum doen. Aan flexibiliteit hangt een prijskaart.
"Dus voor het gekozen doel een prima toestel..." Alleen als dat doel het te vriend houden van Amerika is (op zich geen slecht doel, Amerika kan heel lullig doen als ze je niet meer leuk vinden) maar dat doel had waarschijnlijk goedkoper bereikt kunnen worden.
@Eidra "Alleen als dat doel het te vriend houden van Amerika " Dat is dan weer speculatie van uw kant, de schepen van de Marine zijn Europees, het hele wagenpark van de landmacht CV-90, etc. is Europees. Het is met name de luchtmacht die Amerikaans georienteerd is.
"Dat is een politieke keuze geweest" Dat zal wel maar dat maakt het nog niet noodzakelijk. En met zijn reactie op zapata geeft lego gelijk ook maar aan niet bepaald in de realiteit te staan. Rusland (en misschien in iets mindere mate China) heeft er geen enkel voordeel bij een oorlog te beginnen, aangezien alleen al de VS meer aan zijn leger uitgeeft dan de 10 daaropvolgende landen samen. Wie wél een belang bij een eventueel gewapend conflict heeft is de leverancier van de vliegende fyra. Dat laten ze al bijna 70 jaar zien over de hele wereld.
Wat is er mis met een Ferrari?
Een heleboel krijgsmacht taken kan je beter en goedkoper uitvoeren met een goede middenklasser of een terreinwagen. Doe maar eens een rondje door de modder ploegen met de Ferrari.
Dat je alleen op zondag een ritje kunt maken. (de vergelijking gaat mank. Met een Ferrari kun je natuurlijk elke dag een ritje maken, met de JSF niet).
Ontzettend duur in het onderhoud, helemaal als je er dagelijks mee rijdt... of vliegt, zoals met de F(errari)-35 Joint Strike Fighter. De JSF is en blijft een zeer complex en buitengewoon storingsgevoelig toestel, dat door de steeds verder oplopende wensen van betrokkenen tijdens de ontwikkeling ervan "alles" moest kunnen, maar dat daardoor uiteindelijk juist nergens echt in uitblinkt. En dat daardoor ontzettend duur is geworden. Zoals een Ferrari die zowel zou moeten uitblinken in racen op het circuit als crossen door het terrein... kun je je voorstellen wat voor een "succes" zo'n auto zou zou worden?
Niks, maar de JSF is Amerikaans. Als die iets lanceren, zegt het al jaren.. PLOF.
Als je na de Ikea gaat is het niet de beste kar voor de baan. Dan maar een Skoda. Als je dus met de Yankees "Vrede moet brengen" (lees de invloeden van het grote geld moet beschermen", dan is een F16 ook beter dan een F35. Moet je nu racen of tegen China een potje knokken, dan verandert de zaak.
Met dank aan Mat Herben, Kamerlid van LPF en lobbyist voor de JSF. Zonder de LPF onder leiding van Mat Herben was de JSF er nooit gekomen. Ook na zijn Kamerlidmaatschap ontpopte Herben zich als lobbyist voor het JSF-project.
Een speciale geluidscommissie, die onderzoek doet naar de overlast van het toestel, constateerde onlangs dat de F-35 niet 3 decibel, maar gemiddeld 10 decibel meer herrie produceert dan de F-16. https://eenvandaag.avrotros.nl/item/domper-voor-defensie-jsf-maakt-veel-meer-herrie-dan-verwacht-wat-gevolgen-kan-hebben-voor-het-aantal-vluchten/
Hoe kan dat nou, de PvdA heeft de garantie gekregen van de VVD dat het ding niet meer geluid zou produceren dan de F16. Ze zouden de kluit toch niet belazerd hebben?
@Merel Ja, laten we vooral veiligheid afmeten aan 3 decibel extra. O ja, en vooral de LPF. 'Ga lekker koken' vond ik wel een goeie vondst, of wellicht: "stay out of the kitchen if you can't stand the heat"
Defensie vliegt al sinds de jaren 70 met de F-16, het is een prima vliegtuig maar het is te oud. Het zou hoe dan ook vervangen moeten worden en hoe dan ook veel geld kosten. Je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.
Nee hoor. Mat Herben is indertijd op het verkeerde been gezet. Fortuyn gin uit van een sterke marine. Daar hoorden 2 vliegdekschepen bij, met een maritieme versie van de JSF. Alhoewel.. Al vrij snel bleek dat alleen de VS en het VK dat zouden krijgen. (Wat had je anders gedacht) Dus na de dood van Fortuyn, is Mat Herben nog eens op bezoek geweest bij de marine en wat over bleef is zijn verhaal over 2 vliegdekschepen. Je weet wel, met die springschans :) Daar is hij in de Tweede Kamer nog eens hatelijk om uitgelachen. Hij deed alleen "His Masters Voice". Kan je meteen na gaan, dat de marine niet achter de dood van Fortuyn zat :)
Een vliegtuig kopen met duizend mankementen vond ik een toppertje voor politiek Nederland. Alhoewel de VVD in deze corona tijd er alles aan heeft gedaan ons belastinggeld op de meest achterlijke wijze te verspillen, zal het moeilijk voor ze worden die misser te verbeteren!
ach ach, het is de VVD weer. Verkiezingstijd. Laten we dat vooral vermelden. Niet dat destijds met de opties die erwaren de F35 de beste keuze leek, aangegeven door de militaire leiding.
@Norm 25 februari 2021 at 11:23 ach ach, het is de VVD weer. Precies het is 9 van de 10x de VVD.
Het was inderdaad een gelikte folder. Blijkbaar is norm daar gevoelig voor waardoor hij de werkelijkheid achter het papier niet wil zien.
@Zapata U heeft daar vast een goede onderbouwing voor: Men wilde dat niet, het leek ook echt zo. Maar het geliefde alternatief voor velen was waarschijnlijk geweest; niet meer kopen, of iets goedkoper vd plank en dan maar zien. Mag niets kosten toch?. Maar wel elk jaar WO2 herdenken, en hoe machteloos we waren. ... Komt niet vanzelf Zapata.
@ Norm Zekers heb ik daar een goede onderbouwing voor. Al in 2002 kwam er kritiek op het concept van de JSF omdat zoals de eerste golfoorlog al had laten zien dat oorlogen veranderd waren. Het belang van gepantserde en gemotoriseerde voortuigen werd en wordt steeds kleiner. En helemaal nu met de ontwikkeling van de drones Het was toen al een achterhaald concept wat veel te gecompliceerd werd opgezet voor de taken die het vliegtuig zou krijgen. En omdat het vliegtuig alles moest kunnen, zowel ground attacks als dogfight en airdefence is het toestel eigenlijk nergens goed in. En ook nog eens heel duur in onderhoud en storingsgevoelig. Als je het dan toch over ww2 wilt hebben. Je slaat de spijker op de kop. De Duitsers gingen met hun materiaal heel erg voor kwaliteit, dure kwaliteit die lastig te produceren viel en moeilijk te onderhouden was. Technisch superieur zekers. De Tiger, de Panther de ME 262. Maar ze konden niet op tegen de eenvoudig te produceren Russische en Amerikaanse types uiteindelijk. Dus met de JSF gaan we de oorlog niet winnen.
@Zapata Ja die goeie ouwe Russen, Ik zat er al op te wachten hier.
@LaBou Inhoudelijk werd zeker weer te moelijk. Zoals gebruikelijk.
Een groot gedeelte van de reden dat Europeesche landen die belachelijke wapens kopen is als om beschermings geld over te maken aan de Amerikanen. Om die firmas overeind te houden zodat de VS een militair imperium kan blijven voor het geval dat. Als men geld aan Al Capone geeft is het genoeg. Men hoeft verder niet zelf gek te gaan doen. Moeten we ze toch ook afnemen, laat ze dan verwaarlozen in de schuur, dat is goedkoper.
Dat is ook de reden hoe het zo lang heeft kunnen duren en zo ver is gegaan. Het zijn roze olifanten maar het ging over het geld. Niet over of die dingen goede producten waren.
Ik neem aan dat ze bij Defensie als een haas aan het uitzoeken zijn hoe je de nog niet geleverde toestellen zonder al te veel compensatie kan afbestellen. En was er niet een Zweeds toestel aan de orde dat een stuk voordeliger was? Ja, wellicht mag afbestellen niet van de NAVO. reden temeer.
Als afbestellen niet mogelijk is, dan kunnen we onze toestellen misschien verkopen aan China of Rusland.
Die was twee motorisch, dus dat was geen optie. Complexiteit licht dan hoger (moet zelf ook even lachen hierom hoor). Maar er waren ook Franse toestellen of zelfs nieuwe blok F-16 met nieuwere motoren die beter presteren, waarvan Nederland zelf ook nog de industrie had om ze nog verder op te waarderen naar hun eisen (Nederland heeft namelijk een licentie om ze zelf te maken en aan te passen!). Het (F-16)frame zelf is gewoon goed, en als het onderzoek in Europa gewoon was uitgevoerd had je een behoorlijk degelijk een motorisch all round vliegtuigje neer kunnen zetten. Zelfs toevoeging van gelimiteerde stealth en trust vectoring is dan mogelijk. Niet dat het eerste zo veel uit maakt, de laatste Radar ziet gewoon die toestellen, en ook trust vectoring (lijkt en klink leuk, zo'n SU -27 op zijn staart te laten staan), maar piloten zitten nu al aan hun limiet van G-Krachten :(. Waarschijnlijk waren zelfs Fighterdrones een betere investering geweest dan fe F-35.
@Denhus. De Gripen heeft ook één motor. Beste plan zou inderdaad zijn om zoveel mogelijk F-35's te annuleren, en dan voor de 'dagelijkse' taken zoveel mogelijk 'low-end' SAAB Gripen aanschaffen. Die paar F-35's die we houden, moeten we heel zuinig op zijn. Ze kunnen namelijk écht wel wat, daarom zijn ze ook zo reteduur geworden. Wat de Amerikanen eigenlijk zeggen, is dat het concept van de F-35 is mislukt. Hij had namelijk goedkoop moeten blijven, veel goedkoper dan de F-22.
@Sustainboy Oh sorry dan heb ik ze door elkaar gehaald, ik dacht dat de Franse juist een motor had. Maar goed dan nog, zelfs tweemotorige toestellen zijn simpeler dan de JSF, het is inderdaad nogal een geld put waarvan je moet denken aan een gesplitste vloot voor je luchtmacht als oplossing. Zelf ben ik met voor het vervangen met andere F16s, die mag Nederland namelijk zelf maken en aanpassen, daar niet toch eerst mogelijk zijn. Als was het maar frames bestellen in de USA end aanpassingen doen in de EU. Alle Noorse F16s zijn bijvoorbeeld gemaakt in NL.
Hier is al heel lang voor gewaarschuwd maar het ding moest en zou er komen. Overigens heeft de PvdA tot aan 2013 wel fel verzet tegen het vliegtuig gehad maar is vanwege deelname aan de regering Rutte 2 toch gedraaid. Toen was het pluche belangrijker.
No shit!? Dat in elk persoon op zijn klompen aanvoelen. Maar goed de vrindjes zitten arm diep in Lockheed en Boeing ... Dus ja je kom het voorspellen. Zelfs nieuwe F16s kopen was beter geweest. Maar goed misschien toch eens overleggen met de Fransen over een eenmotprig toestel. Thales It ook in Nederland kan je misschien nog orders uit krijgen ook. Nummer F35s verlagen tot 20 en dan 80 goedkopere... vertrouwde en geteste een motorische toestellen erbij. Frans of F-16 laatste block meet nieuwe aanpassingen al.dan niet vanuit NL bodem.
@Dehnus U weet het gelukkig allemaal, of was t weer eens wisful thinking.... En gelukkig ook over wat de beste toestellen zijn, of is het eigenlijk weer gewoon geld. Verwachten dat je met 5ct alles kan kopen. Doet me denken aan de laatste kansloze missie van de Ruyter. Of het rijwielbatlajon net voor WO2, lekker goedkoop, maar was toch ook prima?. Nog niet veel veranderd
Ik weet niet alles maar toen dit liep was ik nogal geïnteresseerd in marine en luchtmacht. Iedereen die daar wat me wegliep had dit ook kunnen voorspellen, het toestel moest gewoon teveel dingen kunnen. Verder was het van te voren bekend dat hij het zou worden, omdat iedereen wist dat er belangen meespeelden. Zowel zakelijk voor de vrindjes als de geleende kern koppen.