Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

'Amerikaanse leger zou orders president Trump weigeren'

  •  
29-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
neenietdiegast
Mocht Donald Trump inderdaad president worden en zijn militaire verkiezingsbeloftes waar willen maken, dan zouden de Amerikaanse strijdkrachten kunnen weigeren zijn orders uit te voeren. Dat claimt oud CIA en NSA director Michael Hayden in de talkshow Real Time with Bill Maher.
Volgens Hayden roept de retoriek van Trump, die het momenteel zeer goed doet in de Republikeinse voorverkiezingen, veel vragen op:
"Ik zou me enorm veel zorgen maken als een president Trump zou regeren zoals een kandidaat Trump zich uitspreekt tijdens de campagne."
Zo heeft Trump niet alleen gezegd van plan te zijn martelingstechnieken als waterboarding opnieuw in te voeren, maar ook nieuwe ‘enhanced interrogation techniques’ te zullen introduceren die nog ‘veel erger’ zijn. Ook heeft Trump meermaals gezegd dat de Verenigde Staten de familieleden van terroristen moet vermoorden. Iets wat uiteraard verboden is volgens de Geneefse Conventies.
Volgens Hayden zouden Amerikaanse militairen dergelijke orders nooit opvolgen :
"God, nee! Laat me je een uitsmijter geven: als hij dat zou bevelen terwijl hij in de regering zat, dan zouden de Amerikaanse strijdkrachten die orders weigeren op te volgen. Je bent verplicht om onwettelijke orders te weigeren. Zoiets zou in strijd zijn met alle internationale krijgsregels."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

[verwijderd]
[verwijderd]1 mrt. 2016 - 2:02

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JanB2
JanB21 mrt. 2016 - 23:45

Juig niet te vroeg!

Mark Gh
Mark Gh29 feb. 2016 - 17:10

Het Amerikaanse leger heeft zich in het recente verleden ook bepaald niet ingehouden qua overtreden van de Geneefse Conventies. Waarom zouden ze dat nu wel gaan doen?

[verwijderd]
[verwijderd]29 feb. 2016 - 14:22

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
erwinnijhof
erwinnijhof29 feb. 2016 - 16:19

Lijkt me ook inderdaad. En anders weten we nu in ieder geval zonder twijfel dat het leger de orders toch gaat negeren (volgens oud-directeuren)

Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wat een slechte moderatie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!29 feb. 2016 - 13:31

Wat hij voorstelt doen ze al. "Burgers" niet uiteraard. Maar hun classificering van wat een burger is en wat wel een goedgekeurd doelwit is, is heel erg flexibel. Dat bleek laatst nadat er was gelekt hoe ze met drones te werk gaan. http://www.huffingtonpost.com/entry/civilian-deaths-drone-strikes_us_561fafe2e4b028dd7ea6c4ff “Anyone caught in the vicinity is guilty by association,” Je telt dus niet als burger als je toevallig in de buurt bent als ze de verdachte aanvallen en ook omkomt. 90% is niet het beoogde doelwit maar "bijvangst".

jahoor2
jahoor229 feb. 2016 - 12:52

Laat weer goed zien hoe dom de uitspraken van Trump zijn.

karel6
karel629 feb. 2016 - 12:51

‘Amerikaanse leger zou orders president Trump weigeren’ Wees nou eerlijk: geloof je het zelf? Natuurlijk zal er best ergens een weigeraar opduiken, maar het leger zal gewoon de bevelen opvolgen, geen denken aan dat het tot een grootschalige muiterij zou komen.

voxpopuli2
voxpopuli229 feb. 2016 - 12:26

Ach hij is nu eenmaal oud directeur, en amerikanen hebben een behoorlijke discipline op dienstbevelen. Discussies zijn daar niet welkom, overigens bij een presidentswisseling gaat ook vaak de legertop iets anders eruit zien. Daar zouden ministeries hier wat van kunnen leren. Menig SG of DG blijft zitten als er een andere minister komt , vaak ten koste van het te voeren beleid ,

1 Reactie
Kilted
Kilted29 feb. 2016 - 14:06

[Menig SG of DG blijft zitten als er een andere minister komt , vaak ten koste van het te voeren beleid ] Of het zorgt juist voor continuïteit en voorkomt zwalkend beleid. Want politici komen en gaan maar als je besluit een nieuwe snelweg aan te leggen is dat een erfenis waar je de eerste 50 jaar de gevolgen (+ of -) van zult ondervinden.

omaoeverloos
omaoeverloos29 feb. 2016 - 12:20

Er zijn in elk leger voldoende mensen te vinden die geen enkele moeite hebben de bevelen uit te voeren.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 feb. 2016 - 12:19

De totale paniek is uitgebroken in de GOP. De senaatsvoorzitter belooft senatoren nu dat ze ongestraft campagne mogen voeren tegen Trump als ze zelf herkozen moeten worden, en adviseert ze dat te doen ;-) http://thehill.com/blogs/ballot-box/271044-mcconnell-preps-senators-to-run-against-trump En enkelen beginnen het advies al op te volgen http://www.huffingtonpost.com/entry/ben-sasse-donald-trump_us_56d3c324e4b0bf0dab32975f

Rootman2
Rootman229 feb. 2016 - 11:34

Vermoedelijk zou Trump zijn meer extreme beweringen wel inslikken tijdens de korte opleiding tussen de presidentsverkiezing en inauguratie. Maar ook nu heeft het leger verschillende malen bevelen genegeerd en is bv Generaal Dempsey op eigen houtje met Assad gaan onderhandelen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos29 feb. 2016 - 11:22

Misschien moeten we de uitspraken van een NSA-directeur in het licht van het verleden misschien met een korreltje zout nemen maar het is goed dat het gezegd wordt. Ook in Nederland lijkt er een sterke tendens te zijn richting onwetendheid over de democratie. De meerderheid beslist niet over dit soort dingen. Ook een president niet. Wetgeving hebben we niet voor niets.

1 Reactie
erwinnijhof
erwinnijhof29 feb. 2016 - 16:22

"Ook in Nederland lijkt er een sterke tendens te zijn richting onwetendheid over de democratie. De meerderheid beslist niet over dit soort dingen." Een tendens in Nederland voor martelen en het vermoorden van familie van terroristen? Dan heb ik toch iets gemist.