Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse krant 'blundert' met racistische sportverslaggeving

  •  
13-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-13-om-11.24.47
Het Amerikaanse San Jose Mercury News heeft excuses moeten aanbieden voor een absurde krantenkop. Nadat zwemster Simone Manuel een gouden medaille behaalde bij het Olympisch zwemmen, slechts enkele minuten nadat Michael Phelps hetzelfde deed, kopte de krant: ‘Phelps deelt historische avond met Afro-Amerikaan’.
Manuel, een 20-jarige studente, schreef met haar overwinning geschiedenis door als eerste zwarte Amerikaanse vrouw ooit een medaille te winnen bij het zwemmen. De daarop door de Mercury News gekozen kop werd direct met de grond gelijk gemaakt op sociale media en niet alleen door lezers. Sportjournalist Tim Kawakami van Mercury News schreef:
"Dit is een verschrikkelijke kop. Het is mijn krant en dit wordt me misschien niet in dank afgenomen, maar het is echt een verschrikkelijke kop. Het spijt me voor mijn fantastische collega’s, maar ik ben nog nooit zo kwaad geweest op een krantenkop als op deze."
Op Twitter verscheen vrij snel daarna een excuus van de krant. De oorspronkelijke kop werd gewijzigd naar ‘Stanfords Simone Manuel en Michael Phelps schrijven geschiedenis’ en ook werd bovenaan het artikel geschreven:
"De oorspronkelijke kop boven dit artikel was lomp en is inmiddels aangepast. We erkennen het historisch belang van de medailles van zowel Simone Manuel en Michael Phelps en bieden onze excuses aan voor de eerdere kop."
Hoofdredacteur Neil Chase heeft laten weten dat ‘meerdere mensen de kop vooraf gezien hebben’ en dat er ‘een stevig gesprek’ gevoerd zal worden met de verantwoordelijke medewerkers. Wel zei hij ook direct dat er niemand ontslagen zal worden. ‘We hebben een fout gemaakt’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.