Joop

Amerikaanse kookgigant Epicurious stopt met rundvleesrecepten wegens klimaatcrisis

  •  
27-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3196821173_d4d6ab8dee_k

© cc-foto: David https://flic.kr/p/5Suxyr

Epicurious, een door miljoenen bezochte website met recepten, publiceert geen nieuwe recepten en artikelen met rundvlees meer. De website gaat daar toe over omdat het eten van rundvlees niet meer verantwoord is vanwege de bijdrage van die vleesindustrie aan de klimaatcrisis. De rundveehouderij veroorzaakt een enorme uitstoot aan broeikasgassen die de temperatuur van de planeet omhoogstuwen.
“Voor iedereen en alle media die een duurzamere manier van koken voorstaan is het schrappen van rundvlees een waardevolle eerste stap,” stelt de hoofdredactie van de site die eigendom is van uitgeverijreus Condé Nast. “Onze wijziging gaat alleen over duurzaamheid, over het niet beschikbaar stellen van zendtijd aan een van ’s werelds ergste veroorzakers van de klimaatcrisis.”
Onderzoek van de Verenigde Naties wijst uit dat de veehouderij verantwoordelijk is voor bijna 15 procent van de totale uitstoot aan broeikasgassen op de wereld en rundvlees heeft daar het grootste aandeel in. Epicurious is twee jaar terug al begonnen met het terugdringen van rundvlees in het aanbod van nieuwe recepten. Sindsdien is de belangstelling van bezoekers voor recepten met alternatieven voor rundvlees enorm gestegen, constateert de site. “De cijfers liegen niet: als Amerikaanse koks een alternatief geboden wordt voor rundvlees, krijgen ze trek.” Reden voor de stap is ook dat nu meer energie en tijd gestoken kan worden in recepten die bijdragen aan het bezweren van de klimaatcrisis. Epicurious hoopt met een duurzamer aanbod de Amerikaanse kooktradities klimaatvriendelijker te maken.
“We weten dat sommige mensen mogelijk denken dat dit besluit betekent dat we een vendetta voeren tegen koeien of de mensen die hen eten. Maar dit besluit is niet genomen omdat we hamburgers haten (dat doen we niet!). (…) We zien deze beslissing niet als anti-vlees maar als pro-planeet.” Ze zeggen tot hun besluit te zijn gekomen omdat de vleesconsumptie de afgelopen dertig jaar weliswaar fors is afgenomen maar er de laatste jaren weer sprake is van een toename. “Het debat over duurzaam koken moet duidelijk luider gevoerd worden.”
cc-foto: David
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Doe je mee? Beantwoord de eerste stelling hieronder. Meer lezen over De Wandeling? Klik hier. Zie je hieronder geen stelling? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Fredje3
Fredje328 apr. 2021 - 4:01

Nu maar wachten dat de ziekenhuizen om dezelfde redenen gaan stoppen. Dat zou veel beter zijn voor het klimaat. Net zoals het laten uitrazen van Covid-19 ook heel goed is voor het klimaat. Probleem is dat die denkwijze nog taboe is. We weten dat er 1 diersoort is die voor misschien wel 80% (natte vingerwerk) verantwoordelijk is voor de klimaatproblemen, maar ontwijken dat continue weer en zoeken naar allemaal lapmiddeltjes om te doen alsof het ons iets interesseert of we de problemen nu wel serieus of niet serieus oppakken.

The Apple
The Apple27 apr. 2021 - 12:08

Hoe zou het toch komen dat vleeseters zo vijandig doen tegen de degenen die wijzen op de schade voor het milieu? Het lijkt wel of ze aan een verslaving lijden.

6 Reacties
Geen3
Geen327 apr. 2021 - 12:56

De mens is een omnivoor. We hebben de hoektanden niet voor niets gekregen. Natuurlijk kunnen we / MOETEN we in deze overbevolkte wereld minder vlees eten. Maar hoe krijgen we dat gedaan? Het is mij ( als vleesliefhebber) gelukt om mijn vleesconsumptie te halveren. Maar als de bevolking groeit, lieve help......een onbegonnen taak!

KM2
KM227 apr. 2021 - 13:06

Hoe het komt dat vegetariërs zo vijandig doen tegen vleeseters? Omdat ze denken een patent op de feiten te hebben en die graag opdringen om zo een beter mens te lijken. Verslaafd aan een moreel superieur gevoel.

EenMening
EenMening27 apr. 2021 - 19:26

De mens is een omnivoor. Het waren juist de jager-verzamerlaars die relatief veel vlees aten. Toen na de Agrarische Revolutie de bevolking snel groeide, nam de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking sterk af. Dat is lang zo gebleven, pas de toenemende welvaart, eerst in het Westen en nu ook in Azië, heeft geleid door een veel hogere vleesconsumptie. Vlees is dus een luxeproduct.

EenMening
EenMening27 apr. 2021 - 20:35

heeft geleid door = heeft geleid tot

TimoovanEsch
TimoovanEsch28 apr. 2021 - 5:36

@Geen: Dat is onzin. WIj zijn geen omnivoren. Onze "hoektanden" zijn helemaal niet geschikt om huid en vlees aan stukken te scheuren. Die 2mm die ze uitsteken in vergelijking tot de rest zijn bij lange na niet voldoende. Tevens is ons hele darmenstelsel gebouwd op het verteren van vegetarisch voedsel. #CowSpiracy is een serieuze eye-opener in dezes, really. Ondanks de "sleazy" aanpak. Maar goed, als wetenschappelijk hard kan worden gemaakt dat onze maagzuren niet geschikt zijn voor het verteren van vlees (niet zuur genoeg), dan lijkt me dat afdoende bewijs, toch?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 apr. 2021 - 12:44

Oms darmstelsel is gebouwd voor het verteren van fruit, zaden, noten, bladeren, bloemen en insecten. Verhitten van voedsel heeft ons echter qua voedselinname onafhankelijk gemaakt van onze darmcapaciteiten.

Mokker
Mokker27 apr. 2021 - 12:00

Deugen voor de bühne... vegetarisch of met vlees, de gemiddelde consumptie per persoon neemt alleen maar toe.

MG1968
MG196827 apr. 2021 - 10:54

Tis een stunt als je als kookgigant zonder rundvlees kunt.

KM2
KM227 apr. 2021 - 10:35

Recepten zijn kansloos, bereidingtechnieken niet, technieken zijn de basis voor recepten. Leer technieken en je kan veel creatiever koken. Pincheren of barderen bijvoorbeeld.

Fredje3
Fredje327 apr. 2021 - 10:29

Dat is dan weer een mooi gat die door een ander ingevuld gaat worden.

wisdomwij
wisdomwij27 apr. 2021 - 9:47

Ik vind het nog steeds vreemd dat biomassacentrales en wilde dieren als CO2 neutraal worden gezien en vee niet

Mini2
Mini227 apr. 2021 - 9:33

Het probleem in Nederland is dat de Nederlandse keuken eigenlijk ook gewoon lachwekkend is, we vinden het niet zo erg om een stukje vegatarisch nepvlees op ons bord te gooien. Ik denk dat er maar weinig 'keukens' zijn waar ze zo iets acceptabel vinden, zeker in Azië waar door Chinese invloeden het varkensvlees niet aan te slepen is.

7 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot27 apr. 2021 - 10:44

Los van het feit dat ze in China per hoofd van de bevolking nog steeds gemiddeld minder vlees eten dan hier, heeft de Chinese overheid als doel de vleesconsumptie de komende jaren te halveren. Daar kan de VVD/CDA vleeslobby nog een puntje aan zuigen. https://www.pigbusiness.nl/artikel/24998-china-wil-vleesconsumptie-halveren/

Mini2
Mini227 apr. 2021 - 12:18

@Joe 'Meer groenten op het menu zouden zowel het milieu als de Chinese burger goed doen, meent de regering.' Tja de Chinese burger heeft dan ook geen keus, net zoals ze wel vaker geen keus hebben. Een vleestax (de natte droom van Groenlinks en PvDD) is alleen maar mogelijk als je vegatarisch 'vlees' door middel van subsidies goedkoper maakt dan echt vlees. Want dit is nu nog veel te duur in vergelijking met echt vlees, en straks is een echt stukje vlees alleen maar te betalen voor rijke mensen. Moeten we ook niet willen, maar als je in je bubbeltje zit en 2 tot 3 keer modaal binnenharkt heb je dat natuurlijk niet in de gaten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot27 apr. 2021 - 14:14

Grappig, het komt blijkbaar niet in je op dat het niet zo moeilijk is en ook lekker kan zijn om een stuk minder vlees te eten. 'maar als je in je bubbeltje zit en 2 tot 3 keer modaal binnenharkt heb je dat natuurlijk niet in de gaten.' Om wat groenten te kopen heb je echt geen 2-3x modaal nodig. Zeker als je naar de markt gaat. De vraag is wie er hier in zijn mini bubbeltje zit..

Mini2
Mini227 apr. 2021 - 16:48

@Joe 'Zeker als je naar de markt gaat. De vraag is wie er hier in zijn mini bubbeltje zit..' Ik heb het helemaal niet over groentes, ik heb het over vlees. 'Grappig, het komt blijkbaar niet in je op dat het niet zo moeilijk is en ook lekker kan zijn om een stuk minder vlees te eten.' Ik zeg toch dat ze vegatarisch 'vlees' moeten subsidiëren?? Of mag dat ook al niet van het PvDD politburo?

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 apr. 2021 - 9:48

'Ik zeg toch dat ze vegatarisch ‘vlees’ moeten subsidiëren?? ' Los van het feit dat dat op zich al een belachelijk idee is (een vegaburger kost bij de Aldi maar 80 cent) kan je ook vegetarisch eten zonder vleesvervangers. Dat wil er bij jou blijkbaar maar niet in. 'het PvDD politburo' Wat is dat toch met domrechts dat ze nooit verder komen dan dit soort uitgekauwde bitterballen-clichés.

Mini2
Mini228 apr. 2021 - 14:03

@Joe Speedboot 'Dat wil er bij jou blijkbaar maar niet in. Nou ja, niet alleen bij mij, gezien de zetelverdeling in de TK zijn er denk ik nog wel wat meer mensen die daar geen zin (en geen trek in hebben).

Joe Speedboot
Joe Speedboot28 apr. 2021 - 17:05

'gezien de zetelverdeling in de TK zijn er denk ik nog wel wat meer mensen die daar geen zin (en geen trek in hebben).' Je loopt net zoals veel politici achter op de werkelijkheid. Een meerderheid van het electoraat heeft er geen probleem mee als de overheid zich met de vleesconsumptie zou bemoeien. 'Met het afschaffen van de kiloknaller is zelfs een meerderheid van de kiezers van alle partijen het eens, ook die van CDA, PVV en Forum voor Democratie. De meeste Nederlanders (85%) vinden dat het wel of niet eten van dierlijke producten een persoonlijke keuze moet zijn, toch is ruim 70% van mening dat de overheid hierin zou mogen sturen, of zelfs verbieden (13%). Het idee dat de overheid zich hier niet mee mag bemoeien, leeft slechts bij een minderheid van zo’n 30%. Het argument dat de veehouderij een broeinest voor nieuwe pandemieën vormt, neemt de Nederlander ook serieus. Maar liefst 80% van de ondervraagden vond het belangrijk dat de vleesconsumptie omlaag moest om het overspringen van nieuwe ziektes van dier op mens te voorkomen.' https://proveg.com/nl/blog/pandemiewaarschuwing/ https://www.youtube.com/watch?v=iQr85t70mY8