Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse Justitie: politie Baltimore zo racistisch als de pest

  •  
10-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-10-om-19.18.49
Zwarte inwoners van de Amerikaanse stad Baltimore zijn al jarenlang slachtoffer van racistische politieagenten. Dat was al bekend bij de zwarte bevolking zelf, maar nu blijkt het ook onomwonden uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Die deed naar aanleiding van de dood van Freddie Gray onderzoek naar de gedragingen van het politiekorps. Gray werd tijdens zijn arrestatie dusdanig toegetakeld door de agenten, dat hij in het politiebusje aan zijn verwondingen overleed.
Het rapport laat zien dat het politiekorps zich op grote schaal schuldig maakt aan zogeheten racial profiling. Van het totaal aantal aanhoudingen in het verkeer, ging het in 85 procent van de gevallen om zwarte bestuurders. Van de 410 mensen die tussen 2010 en 2015 meer dan tien keer werden aangehouden, was maar liefst 95 procent zwart. Daarbij zou een groot aantal van hen zonder aanleiding daartoe publiekelijk zijn gefouilleerd. De agenten kregen daarnaast van hun leidinggevenden de opdracht om zelf maar een aanklacht te verzinnen, als bleek dat er geen enkele reden voor een aanhouding was. Het rapport stelt dat het racisme van de politie de relatie met de gemeenschap ernstig beschadigd heeft.
De dood van Freddie Gray – naar later bleek hadden de agenten zijn nek gebroken – zorgde voor een periode van rellen in Baltimore. Die werden dusdanig hevig dat in de stad de noodtoestand werd uitgeroepen. In die periode werd ook de toenmalige politiechef al ontslagen, inmiddels heeft de nieuwe politiechef laten weten dat ook de agenten die de regels hebben geschonden de laan uit zijn gestuurd. Zes verantwoordelijke agenten voor de dood van Freddie Gray werden wel aangeklaagd, maar zij werden allen vrijgesproken.
Naar aanleiding van het rapport heeft de burgemeester van Baltimore nu laten weten dat het korps hervormingen door zal voeren op het gebied van onder andere het beleid, de training en de verslaglegging van de politie. Het onderzoek van het ministerie is overigens nog niet beëindigd. Ook in onder meer Chicago, Cleveland, Albuquerque, Ferguson en Missouri wordt het racisme bij de politie door Justitie onderzocht.
Bron: NOS cc-beeld: Arash Azizzada
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.