Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaanse investeerders koloniseren eiland bij Belize

  •  
31-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1143 keer bekeken
  •  
coffee-caye-at-the-start-of-sunset

De nieuwe eigenaren van een privé-eiland voor de kust van Belize hebben hun stuk grond uitgeroepen tot microstaat, tot grote ergernis van de Belizaanse regering. De eigenaren, een groep investeerders, hebben zichzelf benoemd tot diplomaat en hebben paspoorten en een vlag gemaakt. Ze verwachten de eerste inwoners van hun zelfbedachte land komende maand te verwelkomen.

De investeerders kochten het eiland Coffee Caye, voor de kust van Belize City, in 2019 voor omgerekend zo’n 162.000 euro opgehaald uit een crowdfundactie. Inmiddels hebben de drie hoofdinvesteerders het eiland omgedoopt tot het The Principality of Islandia, oftwel Het Vorstendom van Eilandia. Behalve paspoorten en een vlag, hebben ze er ook een volkslied bij bedacht. Volgens de Eilandianen gaat het om een micronatie-experiment en gaan ze ‘paradijseiland gebruiken om onze idealen voor democratie, inclusie en duurzaamheid te verwezenlijken’. Daarbij zeggen de Eilandianen, hoofdzakelijk Amerikanen en één Brit, de wetten van ‘ons gastland’ te respecteren. 

De Belizaanse overheid kan de koloniale uitspatting niet waarderen. Nadat hem tijdens een persconferentie gevraagd werd hoe hij erover dacht ‘dat een stel witte mensen een eiland hebben gekocht en er een eigen land van willen maken’, antwoordde hij: ‘Het zijn idioten. We zullen nooit toestaan dat iemand een eigen staat binnen ons land creëert. Als je stom genoeg bent om heel veel geld te betalen voor een stuk grond, moet je dat zelf weten. Maar dit gaat niet gebeuren, er zal geen enkele steun zijn vanuit de overheid.’ 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.