Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Amerikaanse generaal bekent schuld bombardering ziekenhuis Kunduz

  •  
06-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
azg.jpg
Kabinet condoleert Nederlandse tak Artsen zonder Grenzen met verlies collega's
De Amerikaanse generaal John Campbell heeft bekend dat de bombardering van een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) zaterdag in Kunduz een fout van de VS was.
Campbell zegt dat de beslissing voor de luchtaanval door de Amerikanen gemaakt is. Het AzG-ziekenhuis werd per ongeluk geraakt en daarbij kwamen 22 mensen omå het leven en nog eens 37 raakten zwaargewond.
De generaal ontkende maandag nog dat de VS ergens schuldig aan was. Hij verklaarde dat het Afghaans leger om steun had gevraagd omdat hun militairen onder vuur lagen van de Taliban. Volgens het NOS zegt Campbell nu dat die reden geen excuus is en ze beter onderzoek hadden moeten doen voor de aanval. 
Ook al vroegen de Afghanen om steun, dan nog moet er een strenge Amerikaanse procedure worden doorlopen voordat het vuren begint
Artsen zonder Grenzen had kritiek op de Amerikanen omdat zij met de eerdere verklaringen de verantwoordelijkheid van zich afschoven. Volgens de organisatie wisten het Afghaans leger en de internationale troepenmacht precies waar het ziekenhuis stond en waren ze zich bewust van de coördinaten. Inmiddels is er een onderzoek gestart door de VS dat volgens de generaal ‘transparant’ zal zijn.
Het kabinet heeft de Nederlandse tak van AzG gecondoleerd. Dit schrijven ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Kamer. Ook noemen zij de situatie in het land ‘kritiek en zorgwekkend’.
In Afghanistan adviseren ongeveer honderd Nederlandse militairen het Afghaans leger. 

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Fredolo
Fredolo6 okt. 2015 - 15:25

Dat siert ze!

MikeJohn
MikeJohn6 okt. 2015 - 15:25

3 Nederlandse ministers (Hennis,Ploumen,Koenders) `verwelkomen het Amerikaanse onderzoek naar de gebeurtenissen`. Werkelijk; een dader die zijn eigen misdaden onderzoekt krijgt Nederlandse cheerleaders?

joop69amsterdam
joop69amsterdam6 okt. 2015 - 15:25

bron Telegraaf 6 okt 2015 Deze kan er ook nog wel bij. Alsof Nederland zich moet verontschuldigen voor de rotzooi van de Amerikanen. Het moet niet nederiger worden hoor! De woorden "betreurt" en "verwelkomen het onderzoek" is toch niet meer te verkopen aan de Nederlander. Zeg dan helemaal niets. Dit is gênant. DEN HAAG - Het kabinet betreurt het bombardement van het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz "ten zeerste". Bij de Amerikaanse luchtaanval op verzoek van het Afghaanse leger kwamen zaterdag ten minste twaalf artsen van AzG en tien patiënten om het leven. Het kabinet heeft AzG in Nederland zijn condoleances overgebracht, schrijven ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag aan de Kamer. Ze verwelkomen het aangekondigde onderzoek van de Amerikanen. --

TruusBeek
TruusBeek6 okt. 2015 - 15:25

joop hajenius, di 06 oktober 2015 22:39 Hoorde u niet toen vorige week dooe Saoedie Arabie 130 feestende burgers de dood in werden gejaagd door een bombardement. Geen uitlatingen van bv VN of iets in trant van Geneve conventie, oorlogs misdaad of wat dan ook. Geeft mij te denken over de intenties van de protesterenden !

Armagaddon
Armagaddon6 okt. 2015 - 15:25

>>> Citaat: Amerikaanse generaal bekent schuld bombardering ziekenhuis Kunduz >>> Goddamned late..!!...but finally..!! >>> Citaat: Kabinet condoleert Nederlandse tak Artsen zonder Grenzen met verlies collega's >>> Fucking late Rutte II....shame and Scandal...to you..!! >>> Typsche Neerlandse fijngevoeligheid, niet de gehele internationale organisatie, maar slechts blijkbaar alleen de Nederlandse tak door de hoog betaalde en lomp besnaarde opportunistische gesubsidieerde lomperiken..!!

1 Reactie
ietsminderzuurgraag
ietsminderzuurgraag6 okt. 2015 - 15:25

Tragische gebeurtenis. Als je niks doet, maar schreeuwt aan de zijlijn, kun je ook niets fout doen. U behoort, naar het mij voorkomt, tot de banale schreeuwers.

joop69amsterdam
joop69amsterdam6 okt. 2015 - 15:25

Zolang dit marionettenkabinet van de Amerikanen ons land bestuurd zullen dit soort oorlogsmisdaden nooit door onze bewindslieden worden veroordeeld. Slappe hap. Of even op z,n Duits "ZUM KOTZEN"

3 Reacties
joop69amsterdam
joop69amsterdam6 okt. 2015 - 15:25

Probeer het maar. Laat een journalist die vraag maar eens stellen aan bijvoorbeeld Hennis. Gewoon letterlijk: Veroordeeld u de aanval op het ziekenhuis door de Amerikanen? Ik weet zeker dat ze zich in allerlei bochten gaat wringen en uiteindelijk eromheen draait. Zo erg is het gesteld met ons landje.

BasVV
BasVV6 okt. 2015 - 15:25

Nee dit zijn ongelukken. Die gebeuren in elke oorlog. Niet goed te praten. Maar ze zijn er gewoon. Dat is een onderdeel van oorlog. Om een voorbeeld te noemen. In de laatste dagen van 1945 dacht een Engelse peleton dat Venlo in Duitsland lag. Vele mensen zijn daar toen omgekomen. Levend verbrand. Toch zijn Duitsers erg welkom.

ietsminderzuurgraag
ietsminderzuurgraag6 okt. 2015 - 15:25

Als ik uw reactie zo lees, hebt u het al moeilijk genoeg met het Nederlands. Ik zou het Duits nog even achterwege laten, wellicht later. Waar leidt u precies uit af dat hier sprake is van opzet c.q. een oorlogsmisdaad ?

TomPoes2
TomPoes26 okt. 2015 - 15:25

MSF= artsen zonder grenzen MSF quickly publicized numerous facts that cast serious doubt on the original U.S. claim that the strike on the hospital was just an accident. To begin with, the organization had repeatedly advised the U.S. military of the exact GPS coordinates of the hospital. They did so most recently on September 29, just five days before the strike. Beyond that, MSF personnel at the facility “frantically” called U.S. military officials during the strike to advise them that the hospital was being hit and to plead with them to stop, but the strikes continued in a “sustained” manner for 30 more minutes. Finally, MSF yesterday said this: The hospital was repeatedly & precisely hit during each aerial raid, while the rest of the compound was left mostly untouched #Kunduz — MSF International (@MSF) October 4, 2015 “MSF is disgusted by the recent statements coming from some Afghanistan government authorities justifying the attack on its hospital in Kunduz. These statements imply that Afghan and US forces working together decided to raze to the ground a fully functioning hospital with more than 180 staff and patients inside because they claim that members of the Taliban were present. “This amounts to an admission of a war crime. This utterly contradicts the initial attempts of the US government to minimize the attack as ‘collateral damage.’ http://tinyurl.com/oax25ze

1 Reactie
joop69amsterdam
joop69amsterdam6 okt. 2015 - 15:25

Geen ongeluk dus, maar een bewuste actie op het ziekenhuis. Eens kijken hoe de bondgenoten dit gaan uitleggen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 okt. 2015 - 15:25

Met de allerbest wil van de wereld kan ik mij niet voorstellen dat de VS een ziekenhuis van artsen zonder grenzen doelbewust willen bombarderen. En ook niet met de allerslechtste wil van de wereld. Toch is het gebeurt. Daarom ben ik ervan overtuigt dat de Amerikanen valse informatie is toegespeeld op grond waarvan ze er overtuigt van zijn geraakt dat het ziekenhuis een bolwerk was van de IS. Dit zegt veel over de incompetentie van de Amerikaanse inlichtingendiensten. De Amerikaanse inlichtingendiensten die vanwege onze veiligheid elk mailtje en elk bericht, ook dit berichtje hier op JOOP dat ik zojuist heb geschreven, haarfijn kunnen doorpluizen. Ze weten mijn IP-adres, mijn naam, mijn telefoonnummer, kijken mijn email na en kennen mijn huisadres. Ze kunnen een drone inschakelen om mijn huis met mij erin op elk gewenst moment te laten verdampen. Eigenlijk is het heel raar dat ik strakjes zonder zorgen over de toekomst rustig zal gaan slapen. En toch ga ik dat doen. Welterusten.

3 Reacties
pietdeg2
pietdeg26 okt. 2015 - 15:25

"De Amerikaanse inlichtingendiensten die vanwege onze veiligheid elk mailtje en elk bericht, ook dit berichtje hier op JOOP dat ik zojuist heb geschreven, haarfijn kunnen doorpluizen." Maar niet terwijl je dat berichtje nog aan het tikken bent.

MikeJohn
MikeJohn6 okt. 2015 - 15:25

Pardon @Molly Veenstra? Leven we collectief in een DDR-Klucht? Onze Veiligheidsdiensten behoeden ons voor gevaar? En wie niets te verbergen heeft doet dat ook niet? Misschien wil jij in zo`n soort samenleving leven; waarin alles gemonitored wordt op basis van angst en repressie.

TomPoes2
TomPoes26 okt. 2015 - 15:25

Uit het artikel blijkt wel min of meer hoe het gegaan is. De Afghanen zagen het ziekenhuis niet zitten, omdat daar iedereen verpleegd werd, ook vijandelijke strijders. Die hebben op een onbewaakt ogenblik de coördinaten van het ziekenhuis doorgegeven als haard van tegenstand en de Amerikanen waren weer eens te "trigger-happy" en hebben zonder veel omhaal de boel plat gegooid. Dat kun je nou wel een "ongelukje" noemen, maar dat is het niet, want je bent wettelijk verplicht om eerst te kijken voor je schiet, om te zorgen dat je geen onschuldige mensen raakt. Vrij normaal toch? Het is dus een oorlogsmisdrijf.

dino_radja
dino_radja6 okt. 2015 - 15:25

Zit de moordenaar die de bommen gegooid heeft al vast? zo nee, waarom niet?

2 Reacties
RMHeijmans
RMHeijmans6 okt. 2015 - 15:25

Nee! Hij volgde namelijk een bevel op. En een bevel negeren of weigeren is strafbaar. In het verleden werd dit zelfs met de doodstraf bestraft.

Ratelaar
Ratelaar6 okt. 2015 - 15:25

Hahaha grappenmaker. Fouten worden gemaakt. In een oorlogsgebied met helaas vergaande gevolgen. Maar wees gerust, de Taliban, HiG, Haqaani's, ISI ( inter service intelligence ), isis en andere islamitische strijdgroepen begaan op dagelijkse basis misdaden tegen Afghanen die deze tragedie bijna reduceert tot een marginaal incidentje.