Joop

Amerikaanse fiscale afgrond in zicht

  •  
26-12-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-FiscalCliff300.jpg
Obama onderbreekt vakantie en waagt laatste reddingspoging ... Analist en Joop opiniemaker Andy Langenkamp: 'Deze val zal ook Europa meeslepen'
Het Witte Huis heeft bekendgemaakt dat president Barack Obama zijn vakantie heeft onderbroken om de VS uit de fiscale afgrond te redden. Met het nieuwe jaar in zicht dreigt er in de VS een ‘begrotingsravijn’. Per 1 januari zal er volgens de wet namelijk een belastingverhoging van 600 miljard plaatsvinden. Obama gaat nu inventariseren in hoeverre dat met een nieuw bezuinigingsplan voorkomen kan worden.
De oplossing voor de ‘fiscal cliff’, zoals Amerikanen het noemen, gaat geen makkelijke klus worden. Republikeinen hebben zich eerder tegen hervormingen verzet, en als dat niet verandert, zullen de Amerikanen onvermijdelijk afstevenen op de nieuwe belastingverhogingen. Volgens deskundigen zullen deze lastenverzwaringen leiden tot een krimp van de economie.
Analist en Joop opiniemaker Andy Langenkamp schreef op Joop.nl al eerder over de Amerikaanse fiscale afgrond. Volgens hem zal deze val ook Europa kunnen meeslepen:
Washington moet voor het einde van dit jaar nog belangrijke besluiten nemen. En dat in een zogenaamde ‘lame duck session’. Dat wil zeggen, op 6 november worden samen met de President een nieuw Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat gekozen. Het nieuwe Congres gaat pas in het nieuwe jaar aan de slag, waardoor het oude Congres tot 31 december heeft om de val in de fiscale afgrond te voorkomen. Doet het Congres niets, dan worden per 1 januari belastingen verhoogd en $600 miljard aan bezuinigingen over tien jaar van kracht waarvan $55 miljard in 2013. Deze belastingverhogingen en bezuinigingen vertalen zich in een rem op de economische groei van 3,0-5,0% van het BNP.
De verwachting is dat een ‘lame duck Congres’ bereid is tot meer water bij de wijn. Maar dit gaat vaak niet op: in 2008 blokkeerden Republikeinen tijdens een ‘lame duck session’ een hulppakket voor de auto-industrie dat president Bush en de Democraten overeen gekomen waren. Volgens sommige analyses kunnen Democraten de VS de fiscale tuimeling laten maken om zo de discussie over belastingen in hun voordeel te beslechten. Republikeinen dulden namelijk geen enkele belastingverhoging. Democraten willen veelverdieners wel iets extra belasten. Als de Democraten nu de ‘fiscal cliff’ afduiken, worden per 1 januari de belastingen voor iedereen verhoogd. Vervolgens kunnen Democraten een voorstel doen voor belastingverlagingen voor de middenklasse en minst verdienenden. Als de GOP vervolgens dwarsligt, kan de Democratische partij dit uitspelen door het aanwijzen van de GOP als belastingplaaggeest van de middenklasse. Geen van de partijen zal bereid zijn tot dergelijke waaghalzerij, mede vanwege zeer nerveuze markten.
Politici werken dan ook hard aan een vergelijk. Uiteindelijk worden automatische bezuinigingen waarschijnlijk voor een groot deel teniet gedaan en worden de meeste aflopende belastingverlagingen verlengd. Deze deal zal geen structurele oplossing bieden. Wel zal het een eerste aanzet geven voor gezonde overheidsfinanciën met ruwe schetsen van belastingstelselhervorming, het omgooien van Medicare en Social Security en bezuinigingen op andere federale programma’s. Die eerste aanzet zal niet voorkomen dat een compromis een volgende fiscale afgrond creëert in 2013 door het inmiddels beruchte “kicking the can down the road.” Veel langer kunnen Amerikanen het blikje niet vooruit schoppen. Babyboomers gaan massaal met pensioen en de vergrijzing barst in alle hevigheid los, waardoor de druk op het sociale vangnet en de zorg sterk stijgt. Daarnaast nemen twijfels toe hoe lang Amerikaanse obligaties nog aantrekkelijk blijven. De situatie wordt niet gemakkelijker nu veel andere landen en Amerikaanse staten ook in fiscale nood verkeren.
De Amerikanen kampen de afgelopen jaren met de grootste tekorten sinds 1946. Zelfs onder de meest optimistische scenario’s blijven de tekorten groot. Zelfs als de huidige belastingverlagingen worden teruggedraaid, de zorguitgaven in toom worden gehouden en bezuinigen onder bestaande plannen worden doorgevoerd en volgehouden.
Volgend jaar zomer of herfst worden de markten weer zenuwachtig, omdat een nog altijd tot op het bot verdeeld Washington voor een nieuwe, nog grotere fiscale afgrond staat. Een val in die afgrond zal ook Europa meeslepen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

JoopSchouten
JoopSchouten26 dec. 2012 - 11:09

Dom volk en machtige private financiële instellingen hebben de economie bij de kloten. Lekker dan. Op naar wat anders.

MichelReiziger
MichelReiziger26 dec. 2012 - 11:09

Ooit werd er mij eens door een vooraanstaand econoom en Euroscist van het eerste uur tijdens een college uitgrlegd dat de Euro ook mede noodzakelijk is om onze Europese economie en financieen onafhankelijk te maken van die van de VS. De VS zou anders weleens Europa mee kunnen slepen in zijn financiele ondergang.

JanB2
JanB226 dec. 2012 - 11:09

Een kompleet idiote situatie. Men doet alsof die fiscal cliff een natuurlijk gegeven en onomkoombaar is. Dat is het natuurlijk niet. Het fenomeen is man-made. Pas de belastingwetgeving aan en de fiscal cliff verdwijnt als zuidpoolijs voor de zon. Wel verraad een en ander een veel groter probleem dat niet zo snel op te lossen is: de enorme schuldenberg van de VS die vroeg of laat voor grote problemen gaat zorgen. Wellicht dat dit alles daar een voorbode van is. Anderzijds is het echter ook nog eens mogelijk dat de VS juist doordat ze over de fiscal cliff donderen eindelijk eens een normaal land met normale belastingen en een enigzins evenwichtige overheidsbegroting gaan worden.

Meta Foor
Meta Foor26 dec. 2012 - 11:09

ik durf er mn bonus om te verwedden dat , net op t nippertje en laatste moment , een tussenoplossing wordt verzonnen zodat we weer tot de zomer door kunnen gaan met consumeren

rgeurtsen
rgeurtsen26 dec. 2012 - 11:09

Wat een ongelofelijke onzin, wordt hierboven verkondigd. Er is niet sprake van een 'fiscal cliff' dat is media onzin en conservative fox news shit. De conservatieven dachten tot twee weken geleden nog dat de fiscal cliff betekende dat de overheidsbegroting verder zou exploderen, de overheidschuld zou toenemen, het tekort zou toenemen... Allemaal juist niet het geval... links en rechts a la Rutte en Samsom gaan inleveren en krijgen juist het tegenovergestelde van wat ze willen. Bush tax-cuts stoppen, defensie gaat er flink op achteruit, sociale voorzieningen worden structureel gekort, en nog een paar punten. Tekort neemt wel af... Voor de economie kan een tik oplopen, maar dat is niet zo zeker zoals Langenkamp volgens Joop.nl betoogd. Er zijn macro-economische factoren die veel sterker zijn geworden en die de economie ook being 2013 heel zouden kunnen houden. Erger is de onzin van Joop.nl die onweersproken laat dat er bond-vigilantes op de oer liggen en dat de amerikaanse staatsobligaties niet meer zo geliefd zouden zijn. De is jereinste flauwekul, dat is de europese en amerikaanse rechts conservatieve propaganda, waarvoor elk economische model ontbreekt en de werkelijkheid van de afgelopen jaren ook het tegenovergestelde aantoont. Zelfs de matige overigens structureel onvoldoende groei van de werkgelegenheid heeft niets met deze zaken te maken. Dat ligt aan de kwalitiet en samenstelling van de productiemiddelen - iets waar we in onze Euroregio ook aandacht voor zouden moeten hebben. Samsom waar blijf je? Kom op redactie accepteer nu eens een ander geluid.

bruces
bruces26 dec. 2012 - 11:09

Als gebruikelijk regelen de haantjes dit om -5- voor -12-.

MichelReiziger
MichelReiziger26 dec. 2012 - 11:09

Zolang we in een (financiele) wereld leven waar derivaten een belangrijk deel van uitmaken, zal de financiele dictatuur (macht van financiele instellingen) die de economische gezondheid van onze democratische rechtstaat bepaald blijven bestaan. Als we het IMF moet geloven (en ik heb zo mijn twijfels, het zal wel veel groter zijn) De 600.000 miljard dollar die volgens hun rapportage geinvesteerd is in derivaten wordt door 600 miljard dollar gedekt aan bezttingen. Een dekking van maar liefst 0,1%.... Als je als samenleving hier niks tegen doet en je financiele instellingen deze macht laat blijven behouden...tja dan vraag je erom om verneukt te worden, of dit nu in de VS is, Europa of Japan. Overal geldt de regel: banken = overheid = banken.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods26 dec. 2012 - 11:09

++ Volgens sommige analyses kunnen Democraten de VS de fiscale tuimeling laten maken om zo de discussie over belastingen in hun voordeel te beslechten. Republikeinen dulden namelijk geen enkele belastingverhoging. Democraten willen veelverdieners wel iets extra belasten. Als de Democraten nu de 'fiscal cliff' afduiken, worden per 1 januari de belastingen voor iedereen verhoogd. Vervolgens kunnen Democraten een voorstel doen voor belastingverlagingen voor de middenklasse en minst verdienenden. Als de GOP vervolgens dwarsligt, kan de Democratische partij dit uitspelen door het aanwijzen van de GOP als belastingplaaggeest van de middenklasse. ++ >> De GOP hééft ook sch..t aan de middenklasse, komt in ieder geval veel sterker op voor de hoge klasse, dus dit is een briljant én moreel verantwoord plan!

opmerker
opmerker26 dec. 2012 - 11:09

Fiscal cliff. Het schijnt de enige manier te zijn om de republikeinen meer belasting te laten betalen. Het zou te stom zijn voor woorden als de positieve economische tendensen hiermee in de kiem gesmoord worden.

Anonimus2
Anonimus226 dec. 2012 - 11:09

Ik denk dat Japan als eerste ploft, die zijn het blikje al 20 ipv 12 jaar vooruit aan het schoppen. Daarna VS en VK, en dan pas de Eurozone. De 25% economische groei van de afgelopen 15 jaar is gewoon geen groei. Pas als al die lucht uit de economie is kun je weer aan echte vooruitgang denken, op economisch gebied. Tot die tijd gewoon blijven zwartepieten zodat de grootste klap niet bij ons terechtkomt wanneer blijkt dat de hele wereld niet solvabel is.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger26 dec. 2012 - 11:09

***Ik denk dat Japan als eerste ploft, die zijn het blikje al 20 ipv 12 jaar vooruit aan het schoppen. Daarna VS en VK, en dan pas de Eurozone.*** Nou, dat denk ik dus niet, doelend op Japan. Japan haar economie staat er inderdaad slecht voor. Maar ze hebben nog wel wat achter de hand om de sores nog lange tijd vooruit te schuiven. Daarnaast is de schuld voornamelijk in handen van Japanners zelf, dit is een heel belangrijk verschil. Verder naast enorme buitenlandse tegoeden (vooral in de VS) heeft Japan ook nog steeds een handelsoverschot. Belastingverhogende maatregelen zijn nog nauwelijks uitgevoerd, althans wij merken er zelf weinig van als particulier. De comsumentenbelasting zal zeker verhoogd gaan worden, mogelijk onder het nieuwe LDP 'leider'schap ook de inkomstenbelasting. Je kan de huidige financieel/economische wereld niet meer zien als machtsblokken. Je hebt nauwelijks nog een Euroblok (al willen Euroscisten je dat graag doen geloven) of een dollar blok of een Yen blok. Markten/economieen staan zoveel met elkaar in verbinding. Als de Dollar werkelijk valt, dan valt de Yen en de Euro. Niet eerder, niet later. Met het huidige 'westerse pact' waar Japan ook onder valt zal dat niet gaan gebeuren. Het meest enge er aan is dat niet gaat gebeuren, terwijl het allang had moeten gebeuren. ***De 25% economische groei van de afgelopen 15 jaar is gewoon geen groei.*** Nee, dat probeer ik hier al 2 jaar uit te leggen, we leven in een schuld (rente)economie, de werkelijke groei die heeft plaatsgevonden is in schuld dat uitstaat. De enige oplossing is wereldwijd een ander economisch model, maar ja dat zit er niet in.

Sternenstaub
Sternenstaub26 dec. 2012 - 11:09

Republikeinen, daar moet je Van Rossum eens over horen, dan weet je het wel. Enge halve garen die de bevolking uitzuigen tot op het bot, en dat slechts om het eigen teveel veilig te stellen, en ze verkopen en verpakken het onrecht dat ze de bevolking aandoen nota bene als hun onaantastbare recht, de gevaarlijke gekken. Het zijn immers neoliberalen en neoconservatieven. Zie ook hier te lande. Zelfde idiotologie. Ze denken Übermensch te zijn. Uiteraard is niets minder waar.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 dec. 2012 - 11:09

Zulk soort mensen zijn er eerder geweest. Zo'n 70 jaar terug. Uiteindelijk hebben die gelukkig moeten inbinden. Ubermenschen zijn erg eng. Het is veel enger, als rijke mensen zich übermensch voelen. De waarheid is echter dat ze de vertegenwoordiging zijn van Het Grote Kwaad. Ik geloof niet in de duivel en Satan en de hel, maar dit Kwaad bestaat gewoon hier op onze planeet. Graaiers, vrekken, bedriegers en alles om maar macht en geld te verkrijgen. Het wordt tijd dat er eens iets tegen gedaan gaat worden. Volgens de Wet van Drie krijg je alles wat je zegt en doet in drievoud terug. Zonder zelf iemand kwaad te doen mag ik hopen dat deze mensen alle slechte daden en opmerkingen in drievoud teruggezonden krijgen. Van mij mogen ze in de goot belanden en met een kapotte winkelwagen met de laatste bezittingen gaan rondzwerven. Dat zou echte gerechtigheid zijn. Onder die mensen ook neo liberale regeringsmensen. Ach, de wens is de vader van de gedachten... ;-)

Xoral
Xoral26 dec. 2012 - 11:09

Wordt de fiscal cliff de volgende golf fear mongering propaganda om de massa met de rug tegen de muur te houden, of gaat dit dan werkelijk de herhaling van 1929 worden? 2013, extremen (zowel links als rechts als centrum, want hele politiek is geradicaliseert in Europa over de afgelopen twaalf jaar) in politiek hebben zetels nodig, nog meer macht.

2 Reacties
Sternenstaub
Sternenstaub26 dec. 2012 - 11:09

Voorspellen kan ik in dezen niet, maar inderdaad, het is wel oppassen, gezien de gevaarlijke ontwikkelingen die je terecht aanduidt.

vanessa2
vanessa226 dec. 2012 - 11:09

Leuk dat je de crisis van 1929 noemt: die volgde (ik zeg niet dat het de enige oorzaak was natuurlijk) op 4 opeenvolgende verlagingen van de belastingen voor hoogste inkomenns, van 80% naar 24%. Het genie dat dit organiseerde gaf aan: Under Treasury Secretary Andrew Mellon, top tax rates were reduced in 1921, 1924, 1926, and 1928. Mellon argued that lower rates would spur economic growth.[36] By 1928, the top rate was scaled down to 24% and the income threshold for paying this rate fell to $100,000 ($1 million 2007 dollars). In mijn bijdrage elders vind je de link...

RonaldNijssen
RonaldNijssen26 dec. 2012 - 11:09

In een land waar je max. 35% belasting betaald doet een paar % meer veel miner pijn dan in een land waar je 52% betaald, kortom, de VS kan zijn eigen problemen wel oplossen. Ook de grote herverdeling tussen staten, die in Europa nu veel weerstand oproept, is al meer dan 100 jaar geregeld in de VS, Europa moet daar nog aan gaan beginnen. Als laatste is de veel directere democratie natuurlijk een probleem maar ook een betere weg tot een oplossing dan bestuurd worden door niet-gekozen regenten, in dit soort situaties.

1 Reactie
vanessa2
vanessa226 dec. 2012 - 11:09

Nou Ronald, enig historisch bewustzijn zou je sieren: de hoogste belastingschijven waren in de VS veel en veel hoger dan hier in Nederland. Tussen 1945 en 1968 zelfs een tarief van 90% en hoger. Pas na Reagan worden de tarieven laag voor hoge inkomens (en dan begint het Amerikaanse tekort waar we nu mee kampen pas echt te ontstaan). http://en.wikipedia.org/wiki/File:Historical_Mariginal_Tax_Rate_for_Highest_and_Lowest_Income_Earners.jpg

jelius
jelius26 dec. 2012 - 11:09

In 1933 of zo schreef Keynes op aandringen van Frankfurter een open brief aan Roosevelt, waarin hij uitlegde dat alleen hoge overheidsuitgaven, gefinancierd met leningen, de VS werkloosheid konde opheffen. In de brief stond ook dat de hoge overheidsuitgaven die nodig waren eigenlijk alleen onder oorlogsdreiging politiek mogelijk zouden zijn. Keynes kreeg gelijk, pas na Pearl Harbour was het hek van de VS begrotingsdam, en verdween de VS werkloosheid. Helaas heeft de VS het oorlogvoeren op krediet voortgezet, Nixon haalde nog een hek van de dam door de goudstandaard voor de dollar af te schaffen, de VS kon nu zoveel dollars maken als het wilde. Economie is onverbiddelijk, geldschepping leidt tot inflatie, waardeloos worden van geld. Dat gebeurde al in de 17e eeuw, de Spanjaarden begrepen maar niet hoe het kon dat het door hen aangevoerde goud dat goud steeds minder waard maakte. De VS moet nu wat, of de dollar ploft. Als die dollar ploft ploft het hele wereld economische kaartenhuis in elkaar. Het probleem in de VS is de maatschappelijke filosofie. Is de overheid een diensverlenenden instellling waaraan iedereen ongeveer evenveel bijdraagt, of is de overheid een instelling die ook voor inkomensherverdeling zorg draagt. Bij dit laatste botsen republikeinen en democraten. Ik ben dus benieuwd hoe het zal aflopen. In elk geval zal de VS minder geld hebben voor oorlogen, en daar is vrijwel iedereen bij gebaat.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos26 dec. 2012 - 11:09

"die nodig waren eigenlijk alleen onder oorlogsdreiging politiek mogelijk zouden zijn." Er zijn nu veel meer bedreigingen van eenzelfde orde, die net zo veel kosten en net zo veel (nieuwe) arbeid op kunnen leveren, zelfde methode volgen!