Joop

Amerikaanse christelijke terreurgroep opgerold

  •  
30-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
militie_300.jpg
Rechtse militie wilde agenten doden om opstand te ontketenen
In vier staten in het midwesten van de Verenigde Staten hebben de autoriteiten de jacht geopend op leden van een gewapende christelijke terreurgroep die aanslagen voorbereidde.
Acht verdachten werden dit weekend opgepakt, een negende voortvluchtige, een 21-jarige zoon van de leider gaf zich vandaag over. De zogeheten Hutaree-militie was al twee jaar in training en wilde een agent vermoorden om vervolgens bij diens begrafenis een bom tot ontploffing te brengen. Daarna zou een landelijke gewapende opstand moeten losbreken tegen de regering.
Hutaree betekent in het eigen jargon van de groep ‘christelijke strijder’. Op de website van de groep wordt ook verwezen naar christelijke groeperingen als ‘De Stem der Martelaren’.  Op een videoclip is onder meer te zien hoe de groep een vlag van de Verenigde Naties verbrandt. Javier Solana, secretaris-generaal van de Europese Raad wordt als de antichrist afgeschilderd.
Het aantal extreemrechtse, christelijke groeperingen die de overheid als vijand zien is de laatste tijd enorm toegenomen.  Volgens onderzoekers zouden er nu 512 van dergelijke anti-overheidsgroeperingen actief zijn. In 2008 waren dat er nog 149, meldt Reuters.
Reportage van VBS.TV over anti-overheidsmilities: 2nd Revolutionary War

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 mrt. 2010 - 19:57

Als het christendom nooit bestond bestaat de islam nu niet. Nog erger, als het jodendom nooit bestond bestaan het christendom, laat staan de islam, niet. En misschien zijn wij nu gewoon naakt vredige liefdevol beesten, want wij hebben het gebrobeert om mensen te zijn, met en zonder religies en het schijnt dat mensen nooit elkaar kunnen en willen begrijpen. De huidskleur, geloof, cultuur, gewoonten ...ect.. waarmee mensen worden geboren schijnt een probleem te zijn voor anderen. Gétver.

Samanya
Samanya30 mrt. 2010 - 19:57

Wat een heerlijk bericht

Nobody2
Nobody230 mrt. 2010 - 19:57

Eigenlijk begrijp ik de groei van anti-overheidsgroeperingen in Amerika wel. ik vind het alleen ontzettend jammer dat er in de 'mainstream' media alleen aandacht uitgaat naar de gewelddadige uitwassen hiervan, terwijl er een nieuwe generatie wakker wordt en zich vreedzaam verzet. maar die zie je niet op NOS en Joop. Kijk: http://www.youtube.com/watch?v=kVqFD3S5i1A

ReneeO
ReneeO30 mrt. 2010 - 19:57

Waar aartsvijanden het roerend over eens zijn: http://www.buzzflash.com/anderson/04/09/images/14MilitantFundamentalism.jpg

doeidoei
doeidoei30 mrt. 2010 - 19:57

Wat een geluk dat er bijna geen wapens in omloop zijn in de VS.

PeerJawel
PeerJawel30 mrt. 2010 - 19:57

Altijd als men één god aanhangt die onfeilbaar is en dus niet ter verantwoording kan worden geroepen zullen er gekken zijn die uit naam van die god gaan moorden cq andersdenkenden afslachten. Dat heeft niets met die god te maken maar met de mens die die god creëert zodat hij in naam van die god dingen kan doen die hem bevallen onder het mom geroepen of uitverkoren te zijn. Altijd zo geweest en zal altijd zo blijven tot het einde der tijden. Dat dat maar gauw komt denk ik soms.

peterverkenst
peterverkenst30 mrt. 2010 - 19:57

Leerzaam opiniestuk in The Washington Post: Het geweld komt van rechts. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/03/29/AR2010032901891.html

morgaine2
morgaine230 mrt. 2010 - 19:57

wat is een christelijke terreurgroep?.... I Kill you in the name of god?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen30 mrt. 2010 - 19:57

De islam is een gewelddadige religie, het christendom niet.

3 Reacties
SirCharles
SirCharles30 mrt. 2010 - 19:57

Extremisme is een gewelddadige religie.

Klaas2
Klaas230 mrt. 2010 - 19:57

Het vreemde is dat die conservatief Christelijke groeperingen behalve homofoob, veelal ook nog anti-Semitisch zijn en ook andere vormen van racisme doen het goed. Geen prettig volk, het gaat hier echt om strijdbare Christenen aan de uiterste kant van het geweldspectrum. Meer naar het centrum gerichte stromingen zijn minder gewelddadig, maar hebben toch vaak wel dezelfde opvattingen over homo's en rassen. Een wereld van verschil met bijvoorbeeld, de normale Baptized churches en dergelijke, die aan de andere kant van het spectrum staan, zeg maar de mensen die op zondag hallelujah en happy day zingen. Vriendelijke mensen. Het is belangrijk om dit onderscheid te maken.

johnnysisko
johnnysisko30 mrt. 2010 - 19:57

Je begaat de eenvoudige fout die veel mensen maken. Mensen maken een religie verkeerd door ze verkeerd uit te voeren. Je kan een boek niet de schuld geven van de daden van een mens Dat is te makkelijk en te laf. Geen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden.

Klaas2
Klaas230 mrt. 2010 - 19:57

Het is misschien een groep die erg opgevallen is, maar er zijn meerdere terroristen(-groepen), maar waarschijnlijk minder goed georganiseerd. Deze mensen vinden democratie alleen een goed systeem als het in hun voordeel besluit. Er zijn al aanslagen geweest op huizen van Democratische congres-leden. Gelukkig niemand gewond. Maar verschillende congres-leden krijgen nu wel politie-bescherming. De USA heeft de hoogste wapendichtheid onder de bevolking van de hele wereld. --------------- Een neef kreeg op zijn 18 een pistool voor zijn verjaardag. Wat kun je nu met een pistool doen? Het is een wapen dat uitsluitend tot nut heeft om op mensen te schieten. Een gewone man met een vriendin en trouwplannen. Hij was heel blij met zijn nutteloos verjaardagscadeau. Dat is een Amerikaanse traditie. Veel gezinnen hebben meerdere wapens in huis. Ook zware automatische wapens. Ik heb ze zelf gezien, en vastgehouden. In de winkel is er nog enige plichtpleging rondom een wapenaankoop, maar er is een uitgebreide tweedehands handel. Amerika is een kruitvat, als daar de vonk in pan slaat, dan heb je de poppen aan het dansen.

2 Reacties
HenryH
HenryH30 mrt. 2010 - 19:57

''Er zijn al aanslagen geweest op huizen van Democratische congres-leden. Gelukkig niemand gewond.'' Er is een kogel door een ruit gegaan in een zaal waar een democratisch congresslid wel eens vergaderde. Die kogel bleek daar later per totale willekeur terecht te zijn gekomen. http://www.salon.com/news/eric_cantor/index.html?story=/politics/war_room/2010/03/26/cantor_bullet

HenryH
HenryH30 mrt. 2010 - 19:57

''Wat kun je nu met een pistool doen? '' http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/08_augustus/08/binnenland/0808_woningovervallen.xml ''Het aantal overvallen op woningen stijgt schrikbarend snel. Vorig jaar waren er in de eerste zes maanden 310 overvallen, nu staat de teller al op 437. Een stijging van ruim 40%'' [...] ''Ook blijkt dat de overvallers in 74% van de gevallen extreem veel geweld gebruikten.'' Dit gebeurt dus niet is staten waar veel wapenbezit is. Op zo'n moment kan een wapen goed van pas komen.

harryo2
harryo230 mrt. 2010 - 19:57

Een zeker geloof inspireert tot ongelooflijke zekerheden.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten30 mrt. 2010 - 19:57

Mooi !!!

harry12345
harry1234530 mrt. 2010 - 19:57

Zo grappig en treurig altijd bij soft links...Als een stel maffe christenen iets mafs doen dan heet het - terecht - "een christelijke terreurgroep". Als een stel maffe moslims iets mafs doen dan wordt er altijd geprobeerd om - onterecht - te doen alsof moslims er niets mee te maken hebben. Kijk maar naar de Joop-berichtgeving over gebeurtenissen in Moskou van gisteren. Kop op Joop is: Bomaanslagen in Moskou - meerdere explosies zorgen voor mogelijk 40 doden. Dat is gewoon merkwaardig. Die maffe radicale christenen hadden 'slechts' plannen om mensen dood te schieten, die maffe radicale moslims voerden het ook daadwerkelijk uit en vermoordden 39 onschuldige mensen. Echt, het niet willen aangaan van belangrijke discussies door links betekent uiteindelijk onze ondergang. We dienen te accepteren dat radicale islam net zo ultra-rechts is als radicale christendom. Als we dat niet doen, loopt het af zoals met communistische partij in oostblok die ook geen enkel antwoord had op de toenemende nationalistische tendensen in communistisch geregeerde landen. Door bepaalde discussies, vraagstukken simpelweg te negeren of te ontkennen maak je je zelf alleen maar ongeloofwaardig en geef je ruimte aan (ultra) rechts. Kijk maar naar ex-joego of Tsjechie/Slowakije, waar communisten altijd volhielden dat nationalisme niet bestond. Pas toen deze landen in lichter laaien stonden of werden opgedeeld moesten communsiten toegeven dat ze zich een beetje hadden vergist...toen was het echter te laat....

4 Reacties
peterverkenst
peterverkenst30 mrt. 2010 - 19:57

Dus Harry, jij weet al zeker dat de aanslag in de Moskouse metro door een moslim terreurgroep is gepleegd? Knap want er is nog niets over bekend. Of vind je dat aanslagen bij voorbaat aan moslims toegeschreven moeten worden? Beweren dat de islam genegeerd wordt in de media als het om terreur gaat, is als stellen dat het bij Studio Sport nooit over voetbal gaat. Dat doen alleen mensen die geobsedeerd zijn door voetbal en niet willen zien dat er ook andere sporten zijn.

Samanya
Samanya30 mrt. 2010 - 19:57

Harry, ''Als een stel maffe moslims iets mafs doen dan wordt er altijd geprobeerd om - onterecht - te doen alsof moslims er niets mee te maken hebben. '' Ik zie juist het tegenovergestelde: als een gestoord individu zich beroept op de Islam, wordt dat extreem breed uitgemeten, en proberen enkele mensen dat álle Moslims (een kwart van de wereldbevolking ofzo?) aan te rekenen. Dat lost niets op. ''Echt, het niet willen aangaan van belangrijke discussies door links betekent uiteindelijk onze ondergang. We dienen te accepteren dat radicale islam net zo ultra-rechts is als radicale christendom.'' Ik denk dat weinig mensen het oneens zijn met de stelling dat geweldadige Moslims net zo gevaarlijk zijn als geweldadige Christenen. Dat links daarover de discussie niet aan wil gaan is ook onzin, volgensmij discussier je hier voortdurend met links. Verder vreest u de ondergang! De ondergang van wie of wat, waardoor, wanneer? Dit soort bangmakerij vervuild nou de discussie.

Klaas2
Klaas230 mrt. 2010 - 19:57

@harry harrysen -[Als een stel maffe moslims iets mafs doen dan wordt er altijd geprobeerd om - onterecht - te doen alsof moslims er niets mee te maken hebben. ]- Beetje zwak, niemand zal ontkennen dat bijvoorbeeld Al Qaida een religieus (moslim) georiënteerde terreurgroep is. Maar niet iedere groep waarin moslims of Christenen deelnemen is automatisch religieus georiënteerd. Dat onderscheid moet je wel maken. Als je niet de beweegredenen van terrorisme kunt begrijpen, kun je ze ook niet bestrijden. Ik ben om die reden wel blij dat de politie en de geheime diensten dit onderscheid wel kunnen maken. Nu jij nog.

Peter502
Peter50230 mrt. 2010 - 19:57

Precies. Als het christenen zijn dan wordt dit -terecht- uitdrukkelijk vermeld omdat het ertoe doet. Zijn het Moslims dan maken we eerst een omtrekkende beweging van een paar kilometer,waarin ook zoveel mogelijk disclaimers ingebouwd worden. Het liefst wordt dat maar helemaal weggelaten onder het uiten van wat vage kreten als dat geweld "altijd verschrikkelijk is" en meer van dat soort verdoezelende aanduidingen.

omaoeverloos
omaoeverloos30 mrt. 2010 - 19:57

Wat een paar boekjes al niet te weeg kunnen brengen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 mrt. 2010 - 19:57

Welke boekjes? Heb je al je ontbijt koekje gehad? Zoja! probeer het nog een keer en geef je mening over deze christenen zoals jij het deed over radicale moslims. Of zie je nog niets in dat bakkie?

shoarmabakker
shoarmabakker30 mrt. 2010 - 19:57

Wow, er wordt hier van alles aangegrepen om 'een tegengeluid' aan Wilders te geven? Wat maakt het dat dit nieuwswaarde heeft voor op Joop? Goed dat ze zijn opgepakt, daar niet van, maar dit riekt naar 'kijk zij doen ook foute dingen'. Het valt me nog mee dat er geen directe referentie aan Wilders is gemaakt in dit artikel, met de tekst 'zie je wel' erbij.

2 Reacties
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods30 mrt. 2010 - 19:57

Toch vermeldenswaardig; het wordt ook op het nieuws gemeld. Er terecht, want eenzelfde figuur, Timothy McVeigh, lukte het een jaar of wat geleden wel - remember Oklahoma? En kijk even mee wat christenen nog meer op hun geweten hebben: - de Spaanse inquisitie - slachtpartijen onder en onderdrukking van Indianen - gewelddadigheden tegen en onderdrukking van Maori's en Aboriginals - de Apartheid - honderdduizenden doden in Afrika door verbod op condoomgebruik door de katholieke kerk - bloedige strijd in Noord-Ierland tussen protestantse en katholieke christenen - militaire dictaturen en zelfs doodseskaders in Latijns Amerika - kruistochtachtige exercities ook tegen andersdenkende christenen, door katholieken - de slavernij in de VS - initiatie en uitvoering van vermoorden van 6 miljoen joden - wijdverbreid seksueel misbruik Je zult wellicht willen stellen dat 'christenen' en 'uit naam van het christendom' niet hetzelfde is, maar dat onderscheid maakt Wilders ook niet als het gaat om islamieten vs. uit naam van de islam. Extremisme, onverdraagzaamheid, geweld en gruweldaden komen dus ook onder christenen voor. En er bestaat ook een liberale vorm van islam, het soefisme. Volgens Wilders zit het echter allemaal héééél anders, en is de islam de schuld van zo'n beetje alle problemen. Dat ruikt heel sterk naar de jaren dertig van vorig eeuw, iets meer naar het Oosten.

Samanya
Samanya30 mrt. 2010 - 19:57

Jan L., er was er maar één die refereerde aan Wilders, en dat was u.

Samanya
Samanya30 mrt. 2010 - 19:57

@ Jan L. '' Waarom lees ik hier wel artikelen over de uitwassen van extreme christelijke groeperingen en lees ik hier niets over de uitwassen van extreme moslimgroeperingen? '' Hahahaha, vraagt u dat aan mij? Misschien kunt u niet lezen? Of is er een probleem met uw internetaansluiting? Het was al eerder gezegd, maar u doet uw naam echt eer aan.

1 Reactie
shoarmabakker
shoarmabakker30 mrt. 2010 - 19:57

Eerst een jij-bak, nu een ad hominem er achteraan. Well done, weer een keurig inhoudelijke reactie (..). [...]Het was geen jij-bak. Het was gewoon een feitelijkheid signaleren. En dat je nu graag het topic verschuift naar moslim-extremisme is begrijpelijk maar niet terecht. Moslim-extremisme heeft heel veel aandacht op joop. Juist Christen extremisme niet. [...] Eh nee. De enige context waarin moslim-extremisme hier besproken wordt is die van peroxide Geertje die dat als excuus ge-/misbruikt om zich tegen de islam te keren. Zonder de link met Wilders wordt niets over moslimextremisme als een nieuwswaardig feit neergezet. Hoeft ook niet, maar ga dan niet dit soort artikeltjes wel plaatsen. Nogmaals, extremisten die religie misbruiken zijn zonder voorkeur tuig. Of ze nou onder de noemer moslim of christelijk opereren zal mij persoonlijk worst wezen. En voor nog meer duidelijkheid, ik stem absoluut niet op Wilders, noch steun ik op wat voor manier zijn gedachtengoed. Buiten zijn gezwam erger ik me vooral aan het peleton ontstellend domme mensen die achter hem aanlopen. Dat laat echter onverlet dat de insteek van het artikel vooral is om een punt te maken. Hetzelfde als het artikel "Bommen in de metro" waarin op basis van een potsierlijke gekozen invalshoek hetzelfde bereikt getracht te worden.