Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Vollenbroek: optreden Rutte ‘kortzichtig, misleidend en rampzalig’

Natuurorganisaties maandag om tafel met Johan Remkes
Joop

Amerikaanse burgers slaan massaal wapens in vanwege toenemende spanningen

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
50446714441_4ea171a54f_k

© cc-foto: Gilbert Mercier https://flic.kr/p/2jRNAED

Alleen al in de staat Californië hebben de afgelopen maanden meer dan 100.000 burgers een vuurwapen aangeschaft als directe reactie op de coronacrisis. Bijna de helft van hen had niet eerder een vuurwapen in bezit en deskundigen vrezen een golf aan  zelfdodingen, dodelijk geweld door (ex-)partners en ongelukken, vooral met kinderen en jongeren. Burgers die een wapen aanschaften gaven als redenen onder meer de angst voor sociale onrust, economisch verval en de vervroegde vrijlating van duizenden gevangen als gevolg van de coronacrisis. De meeste kopers, bijna 70 procent, zeggen bang te zijn voor inbraken en de veiligheid in en om hun huis. De helft van de kopers verklaart dat hun angst voortkomt uit politiegeweld.
“Mensen zijn bang vanwege de onzekerheden rond de verkiezingen, protesten en Covid. Maar we moeten praten over de risico’s die vuurwapenbezit in huis met zich meebrengt,” verklaart de woordvoerder van een organisatie ter voorkoming van wapengeweld tegenover The Guardian.
De onderzoekers stellen dat een piek in de verkoop van wapens statistisch gevolgd wordt door doden en gewonden. Amerikanen hebben een cultuur waarbij het bezit van een vuurwapen als een adequaat antwoord wordt gezien op toenemende angst. Dat jaagt andere Amerikanen juist weer schrik aan. In het rapport wordt een medicus geciteerd die zegt nog nooit zo bezorgd te zijn geweest als over de recente ontwikkeling in wapenbezit. Als gevolg van de toenemende wapenverkoop in het hele land zijn de voorraden munitie in veel winkels opgeraakt.
Der Spiegel portretteert een militie-leider in de buurt van Atlanta, in de staat Georgia, die zich aan het voorbereiden is op het uitbreken van geweld na de verkiezingen. Hij is ervan overtuigd dat linkse kiezers zich niet zullen neerleggen bij een overwinning van Trump. Op de vraag wat er gebeurt als Trump verliest, zoals de peilingen nu voorspellen, grijpt hij naar zijn wapen en verklaart dat er dan waarschijnlijk fraude is gepleegd.

Meer over:

nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 okt. 2020 - 5:29

Die mensen menen daarnaast allemaal dat ze 'het land' verdedigen, 'hun' vrijheid etc..etc...Achterlijk land waar Nederlanders ( En de europarlementariërs) maar wat graag naartoe gaan en achteraan lopen, dat dan weer wel. Alleen komen ze steeds weer terug. Waarom weet ik ook niet! Echter Arnold Grunberg niet, sinds kort Amerikaan.

Ryan2
Ryan221 okt. 2020 - 10:23

Het gaat niet eens alleen om de wapens, maar ook vooral om de munitie. Als je al eens op YouTube gezien hebt wat er aan smerige munitie in de VS verhandeld wordt. Als de pleuris daar uitbreekt, schieten ze elkaar letterlijk aan flarden.

libertariër2
libertariër220 okt. 2020 - 17:25

Als iemand die zich veel met wapens bezig houd moet ik toch een kanttekening plaatsen. De huidige run op munitie en wapens heeft niet veel met de verkiezingen te maken maar is al gaande sinds het begin van de 1ste corona golf. De preppers die eerst voor gek werden uitgemaakt bleken opeens volgens hen het bij het juiste eind te hebben. DAARNA kwamen de rellen en onrusten die dit gevoel van een uit een vallende samenleving versterkte. Trump of Biden maakt niet uit voor de wapenverkoop. Trump zorgt voor meer spanningen en Biden voor meer angst dat de wapens afgenomen gaan worden.

5 Reacties
Libertain
Libertain21 okt. 2020 - 6:27

("De huidige run op munitie en wapens heeft niet veel met de verkiezingen te maken...") Vervolgens ga je in je reactie het tegenovergestelde bewijzen. Wie laat je met wapens spelen? (naar je eigen woorden)

libertariër2
libertariër221 okt. 2020 - 6:54

Vervolgens ga je in je reactie het tegenovergestelde bewijzen. Nee hoor ik zeg dat het komt door corona en de BLM rellen en ik zeg dat de uitslag van de verkiezing niet de oorzaak is. De verkiezing zet alleen de trend voorts. Wie laat je met wapens spelen? (naar je eigen woorden) Ik "speel" niet met wapens. Ik ben in het verleden sportschutter geweest en kom er ook professioneel mee in aanraking.

vdbemt
vdbemt21 okt. 2020 - 9:08

@libertariër. "Nee hoor ik zeg dat het komt door corona en de BLM rellen en ik zeg dat de uitslag van de verkiezing niet de oorzaak is" je kunt toch niet ontkennen dat Trump een behoorlijk negatieve invloed op de BLM-rellen heeft gehad. En dat Trump eerder ook al heeft laten blijken zeer gecharmeerd te zijn van privé wapenbezit. Het zijn niet direct de verkiezingen die van invloed zijn, maar Trumps invloed op wapenbezit is er weldegelijk. En dat zal ook indirect invloed kunnen hebben op de verkiezingen. Of andersom.

Libertain
Libertain21 okt. 2020 - 13:41

("Ik ben in het verleden sportschutter geweest en kom er ook professioneel mee in aanraking.") Beste, AR-15 en nog aantal van de meest gekochten zijn geen sportieve toestellen, wel aanvalwapens (oorlogwapens) en die vliegen in de VS als warme broodjes over de toonbank. In de Amerikaanse media werd al maanden geleden vanuit de wapenproducenten reeks meldingen gedaan waar ik hier niet op in zal gaan. Maar goed, we denken nog steeds dat we het hier beter weten.

libertariër2
libertariër221 okt. 2020 - 14:34

(Beste, AR-15 en nog aantal van de meest gekochten zijn geen sportieve toestellen, wel aanvalwapens (oorlogwapens) en die vliegen in de VS als warme broodjes over de toonbank.) Er zijn uit mijn hoofd wel geteld 3 schietsport disciplines in de VS die gebruik maken van een AR-15. De 2-gun, 3-gun en USPSA PCC. Dit zullen er vast nog meer zijn maarja. (In de Amerikaanse media werd al maanden geleden vanuit de wapenproducenten reeks meldingen gedaan waar ik hier niet op in zal gaan.) Nee wees een vent en zeg dan ook wat je wilt zeggen. Wat voor meldingen ? (Maar goed, we denken nog steeds dat we het hier beter weten.) Dat denk ik niet ;)

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -20 okt. 2020 - 16:52

geen beter shop dan de army shop (in de US) ; genoeg keuze en met wat luck ben je in no time opgenomen in de club van shooters. Jammer dat ik niets mee kon nemen naar Europa.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 okt. 2020 - 7:43

'Jammer dat ik niets mee kon nemen naar Europa.' Klein geschapen?

Paul250371
Paul25037121 okt. 2020 - 12:02

Extremisten en hun wapens. Doodziek van die zweren

Oki Doki
Oki Doki20 okt. 2020 - 16:45

Dat zijn nogal verontrustende berichten vanuit de VS.

Dave Velzen
Dave Velzen20 okt. 2020 - 16:36

Laat ze maar lekker hun machine geweren halen hoor. Amerika valt uit elkaar. Er zijn in California steeds meer stemmen om er uit te stappen en zelfstandig verder te gaan. Het mag iedereen dan duidelijk zijn dat heel veel andere staten dan California zullen volgen en het resultaat is dan oorlog.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen20 okt. 2020 - 17:24

1861-1865

Stheno
Stheno20 okt. 2020 - 18:23

Dave, Vertel, wat is het verschil met Catalonie vs Spanje. Mbv EU heeft de Spaanse overheid Barcelona op de knieen gedwongen. Ik ben wel benieuwd hoe de reacties hier zullen zijn als Trump Californie onafhankelijkheid weigert. En jij?

GoudenBergen
GoudenBergen20 okt. 2020 - 21:09

@Stheno Californië kan prima als zelfstandig land bestaan, eventueel samen met Oregon en Washington State. Californië heeft 39,5 miljoen inwoners, Oregon en Washington State samen 13,5 miljoen. Dat is in totaal 53 miljoen, meer dan Spanje. Deze staten hebben bovendien sterke economieën.