Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen

  •  
05-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Update: Van Rompuy: 'EU geloof niet in missie in Afghanistan' ... Oostenrijk is boos nadat uit onthullingen van WikiLeaks blijkt dat Amerikaanse diplomaten zich slecht hebben uitgelaten over de regering
De regering van Oostenrijk is beledigd door uitlatingen van Amerikaanse diplomaten. In de door WikiLeaks gepubliceerde correspondentie met Washington uiten Amerikaanse diplomaten zich weinig vleiend. De regering van Oostenrijk heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen. Uit andere documenten van WikiLeaks blijkt dat de Europese Unie niet gelooft in een geslaagde missie in Afghanistan. De troepen die er nu zijn, zijn er uit vriendendienst.
Oostenrijk ziet zichzelf als een neutrale en soevereine staat, die zijn eigen beslissingen neemt. In één van de gelekte documenten staat dat bondskanselier Werner Faymann geen belangstelling heeft voor buitenlands beleid. Ook minister van Defensie Norbert Darabos zou niet geïnteresseerd zijn in het buitenland. Hij zou zijn troepen niet beschikbaar willen stellen voor missies in het buitenland, omdat die te gevaarlijk zijn.
In een verklaring van de Oostenrijkse regering worden de Amerikaanse diplomaten van ‘niet veel begrip voor politie’ beticht.
Wat de verdere gevolgen van de onthullingen zullen zijn is nog onbekend.
Update 17.00
Uit gelekte documenten blijkt dat de president van de Europese Unie, Herman van Rompuy, Amerika heeft laten weten dat de EU niet langer gelooft in een succesvolle missie in Afghanistan. De troepen die er nu nog zijn, zijn er slechts uit respect voor de Verenigde Staten.
Van Rompuy zou tot eind 2010 willen wachten op vooruitgang.
Als het niet werkt, dan is dat het, want het is de laatste kans […] Europa doet het en zal er mee doorgaan uit respect voor de Verenigde Staten, niet uit respect voor Afganistan […] Niemand gelooft nog in Afghanistan”, aldus de president van de Europese Unie.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

JanB2
JanB25 dec. 2010 - 15:09

Haal die troepen terug uit Afghanistan. Die klucht heeft nu al te lang geduurd en teveel mensenlevens gekost. Om te kotsen gewoon: het leven van je eigen militairen op het spel te zetten als vriendendienst.

Naamhiero
Naamhiero5 dec. 2010 - 15:09

Lekkere uitspraak: "Europa doet het en zal er mee doorgaan uit respect voor de Verenigde Staten, niet uit respect voor Afganistan" Blijkt wel hoeveel respect men heeft voor hen in het veld. Waarvan er meerdere inmiddels zijn overleden. "Amice, tuurlijk helpen we je. We trekken wel even een blik met zandhazen open, uit respect!"

Bakoe
Bakoe5 dec. 2010 - 15:09

Hmm, eindelijk iets wat van enig belang is. Alhoewel, geen enkel zinnig mens geloofd in een overwinning in Afghanistan.

Hanvander Horst
Hanvander Horst5 dec. 2010 - 15:09

Ik zou wel eens willen weten waar van Rompy dat heeft gezegd en tegen wie en in welke context. Ik kan het oorspronkelijke bericht niet vinden.

HansDeKoning
HansDeKoning5 dec. 2010 - 15:09

Dat matje voor diplomaten is volgens betrouwbare bron een bidmatje.

[verwijderd]
[verwijderd]5 dec. 2010 - 15:09

Ik begin met toch sterk af te vragen hoe zo'n matje er uit ziet...

3 Reacties
mees.
mees.5 dec. 2010 - 15:09

een etentje

KuBa612
KuBa6125 dec. 2010 - 15:09

Het reist in ieder geval de wereld rond. http://www.google.com/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=ambassadeur+matje

Yggdrasil
Yggdrasil5 dec. 2010 - 15:09

Versleten waarschijnlijk

Joeri2
Joeri25 dec. 2010 - 15:09

Vriendendienst? Wat krijgen wij dan terug? Vergiftigde hypotheken? Te dure vliegtuigen? Nucleair wapentuig? internet censuur? Wat dan? Kan Verhagen het even komen uitleggen?

1 Reactie
dlagewaa
dlagewaa5 dec. 2010 - 15:09

Nee. Balkenende mag George Bush in het Witte Huis een handje komen geven, een andere CDA nitwit mag Secretaris Generaal van de Navo worden en we mogen als toehoorder aanschuiven bij de G20.

karuna2
karuna25 dec. 2010 - 15:09

Ik word steeds meer vóór WL. Iedereen zal zorgvuldiger moeten worden in zijn bewoordingen. Niemand kan meer zomaar iets voor de bühne roepen wat niet de kans loopt onderuit gehaald te worden door het uitlekken van documenten. Niet meer de PVV strategie, zeg maar, van iets roepen waarvan je niet de kans loopt het te moeten verantwoorden. De wereld is te klein geworden om te doen alsof jouw landje het alleen voor het zeggen heeft. Ik vind dit gewoon wel een goeie ontwikkeling. Hopelijk blijkt de mens nou eens wijs te zijn en zich te realiseren dat het afgelopen moet zijn met beconcurreren, maar dat het moet worden: samenwerken.

1 Reactie
Naamhiero
Naamhiero5 dec. 2010 - 15:09

Welkom op "het Internet!" ;-]