Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Agent VS schiet zwarte tiener dood, klaagt familie aan vanwege 'trauma'

  •  
07-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
quintonio
In de Verenigde Staten heeft een witte agent die reageerde op een melding van huiselijke ongeregeldheden een zwarte tiener en zijn buurvrouw doodgeschoten. De 19-jarige Quinton LeGrier had zelf de politie gebeld, maar kreeg van diezelfde politie zo’n zes kogels in zijn lichaam gewerkt. De agent die op hem schoot beweert nu dusdanig getraumatiseerd te zijn door het incident, dat hij de familie van de jongen aanklaagt. Hij eist 10 miljoen dollar voor ‘extreem emotionele trauma’.
De Verenigde Staten worstelen al jaren met de manier waarop agenten omgaan met zwarte Amerikanen. Onschuldige – maar bovenal: ongewapende – voorbijgangers die onterecht worden aangehouden, of erger, doodgeschoten. Daarom wordt landelijk steeds meer aandacht besteed aan het politiegeweld jegens Afro-Amerikanen. Denk alleen al aan de gebeurtenissen in Ferguson, waar de onschuldige en ongewapende Michael Brown door een agent werd doodgeschoten. Of de 19-jarige ongewapende Christian Taylor uit het Texaanse Arlington die een jaar later werd doodgeschoten.
En nu dus ook de 19-jarige LeGrier.
Nu de agent de familie LeGrier aanklaagt, heeft hij ook een verklaring moeten afleggen van wat er volgens hem gebeurd is. Die verklaring staat haaks op wat er volgens de advocaten van Antonio LeGrier, de vader van de doodgeschoten Quinton, is gebeurd. De agent meent dat Quinton met een knuppel naar hem zou hebben gezwaaid. Pas toen hij dichtbij de jongen stond, met slechts een meter  of twee tussen hen, en zich bedreigd voelde door de knuppel, zou hij zijn pistool uit de holster hebben gehaald. Maar volgens het autopsierapport zou de agent gevuurd hebben van zo’n 7 à 9 meter. Bovendien had Quinton zélf de politie gebeld. Waarom zou hij een agent die op het telefoontje afkomt met een knuppel willen bedreigen, zo vragen de advocaten zich af.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Minoes2
Minoes28 feb. 2016 - 8:04

Pas geleden niet naar de VPRO gekeken de documentaire m.b.t. veroordelingen en het gevangeniswezen, het uitroeien van de onderklasse zwart en wit tegenwoordig om de werkgelegenheid in stand te houden en de onderklasse, ik durf het bijna niet te zeggen, min of meer uit de maatschappij te verwijderen en daaraan grof te verdienen. Het betreft helaas niet meer enkel zwarte mensen, zij waren de eersten en nu volgen de bewoners van trailers. Levenslang voor het bezit van een beetje drugs. Het zal je kind maar wezen. Het zal je maatschappij maar wezen. Gaan wij daar ook naartoe? Ik denk vaak van wel met de huidige politieke constellatie in Europa en Nederland.

OlavM
OlavM7 feb. 2016 - 23:05

Hoe volslagen mesjogge kan je zijn. Word je als professioneel beschouwde politieagent erbij gehaald om te helpen met de oplossing van een kennelijk ernstig huiselijk geweldsprobleem, schiet je juist degene die om je hulp heeft verzocht dood (naast nog een buurvrouw), en dan ga je de nabestaanden van het slachtoffer dat je zelf hebt veroorzaakt voor het gerecht dagen? Zelfs uit de versie van het gebeurde van de politieagent zelf kan niet geconcludeerd worden dat doden met een schietwapen noodzakelijk zou zijn. Iemand die aanvalt met een honkbalknuppel kan in de benen worden geschoten. De zoveelste zwarte tienerjongen is door politiekogels gedood. Dat racistische Amerikaanse politiekorps is volkomen van god los.

1 Reactie
Minoes2
Minoes28 feb. 2016 - 17:13

Ik wil niet veel zeggen maar ook de vader heeft gebeld dat hij juist door zijn zoon bedreigd werd. Op die oproept is de politie verschenen. De zoon wilde in alle eerdere telefoontjes naar het alarmnummer zijn naam niet geven en de situatie niet duiden, de vader deed dat meteen. Ik vind het vooralsnog een warrig verhaal. Bovendien bleek de zoon mentale problemen te hebben. Ik zou niet weten wat hier gebeurd is, alles lijkt voorbarig in deze.

dirtdevil
dirtdevil7 feb. 2016 - 21:42

zwart of niet, VS is niet een land waar ik me veilig zou voelen. Het zijn vaak niet de slimsten die met een pistool in de hand de orde moeten handhaven, logica snappen ze niet. Dus beter exact doen wat ze zeggen. En hopen dat ze geen slechte dag hebben.

Piet de Geus
Piet de Geus7 feb. 2016 - 18:50

"Hij eist 10 miljoen dollar" Wat een mazzel dat hij een rijkeluiszoontje heeft doodgeschoten.

Moeder Pietje
Moeder Pietje7 feb. 2016 - 16:38

Hoe moet je hier nu iets zinnigs op zeggen?

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen27 feb. 2016 - 18:41

Wijze woorden. Ik heb een beetje rondgekeken. Je ziet onderling heel verschillende verhalen. Er valt op dit moment niks van te brouwen. Dus is het gevaar van een volstrekt eigen invulling veel te groot.

Meta Foor
Meta Foor7 feb. 2016 - 13:08

zeer benieuwd hoe de rechter oordeelt over deze kwestie; tot dan wil ik even wachten met mijn mening tot ik meer gegevens heb. Altijd verwonderlijk hoe dit soort berichten (december 2015) gefilterd en gebiased in Europa belanden.

1 Reactie
Zandb
Zandb8 feb. 2016 - 11:32

"gebiased"? Wat is er in vredesnaam mis met bv "gekleurd"? (Ook nog een leuke woordspeligeheid, in dit verband.) En als u dan nog niet alle feiten kent, hoe weet u dan dat dit nieuws "gebiased" wordt weergegeven? U beweert blijkbaar maar wat. Trouwens; ik heb "gebiased" moeten opzoeken en erger me wezenloos dat we onze taal verpesten met dergelijke vernederlandste Engelse woorden. Voor dat je het weet hebben we namelijk weer iemand "ingetaked".

Van der Wal
Van der Wal7 feb. 2016 - 12:02

Pa belt de plaatselijke 112 omdat z'n zoon helemaal door het lint gaat en met een honkbalknuppel in z'n handen staat. De politie komt en schiet de zoon neer. De buurvrouw staat in de vuurlinie en wordt ook dodelijk geraakt. Pa klaagt de stad Chicago aan, en de agent de erven van de zoon, Pa dus.

4 Reacties
mayhem
mayhem7 feb. 2016 - 14:44

Quinton belt 911 drie keer om hulp, 911 hangt op en stuurt geen hulp. Pa belt 911 om hulp, politie komt, schiet Quinton volgens het autopsierapport vanaf minstens 7 meter afstand neer. Pa klaagt stad aan voor onrechtmatige dood van zoon, politieagent klaagt pa aan vanwege trauma.

Tom Meijer
Tom Meijer7 feb. 2016 - 14:54

Een met een knuppel zwaaiend persoon op 7 à 9 meter afstand is inderdaad voldoende reden om direct (dodelijk) te schieten.

mayhem
mayhem7 feb. 2016 - 19:12

@TomMeijer: agenten in de VS beroepen zich op zelfverdediging, of ze nou een wegrennende ongewapende man in de rug schieten of een jongen met een honkbalknuppel die op meters afstand staat. Van deëscaleren van de situatie of zelf terugtrekken hebben deze doodsbange, triggerhappy cops nog nooit gehoord.

Robe Spierre
Robe Spierre8 feb. 2016 - 8:40

"Een met een knuppel zwaaiend persoon op 7 à 9 meter afstand is inderdaad voldoende reden om direct (dodelijk) te schieten." En omdat het een takke-eind weg is, 7-9 meter, is het volkomen logisch dat die smeris dan maar meteen 6 kogels in zijn lijf pompt. Er had er 1 kunnen missen (sterker nog, hij HEEFT gemist, want hij knalde ook meteen maar de buurvrouw af - zal ook wel zwart geweest zijn), en door slechts 5 kogels getroffen was dat jochie uiteraard nog levensgevaarlijk geweest.

Mark Gh
Mark Gh7 feb. 2016 - 11:54

Beetje rare actie, als agent loop je het risico in zo'n situatie terecht te komen en dat risico accepteer je wanneer je je contract tekent. Verder blijkt uit het artikel dat er nog geen reden is aan te nemen dat de agent terecht of onterecht geschoten heeft, alleen dat er onduidelijkheid is over wat er precies gebeurd is. Laten we dan ook verstandig zijn en accepteren dat we onvoldoende informatie hebben om tot een conclusie over die vraag te komen.

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen7 feb. 2016 - 15:36

Een ding weten we wel: ook als er geen sprake is van racisme wordt nog al eens geschoten door politieagenten die zich terecht of onterecht bedreigd voelen; een bijwerking van het recht van burgers om wapens te dragen waarover je de NRA niet hoort.