Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaans noodsysteem faalde tijdens Sandy

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
HurricaneSandy300.jpg
Twitter blijkt belangrijke 'life-line' in noodsituaties, maar ook een machtig middel voor een Republikeinse campagnestrateeg...
De orkaan Sandy liet een spoor aan verwoesting achter. Zelf het internet werd getroffen. Datagram, een belangrijk datacenter in New York moest de elektriciteit afsluiten omdat het te maken kreeg met wateroverlast. Daardoor gingen grote nieuwssites als Huffington Post en Gawker uit de lucht. “Dat is echt heel bijzonder, want dergelijke centra moeten echt rampbestendig zijn.” zegt Francisco van Jole. “Vreemd, dat datacentres hier duidelijk geen rekening mee hebben gehouden.”
Ook blies de orkaan andere communicatielijnen omver zoals zendmasten. Toch bleven enkele mobiele internetverbindingen in stand waardoor er nog wel getwitterd kon worden.
Francisco:
Is Twitter normaal een systeem waarmee mensen een beetje cynische grappen naar elkaar maken tijdens het tv-kijken, werd het werd nu plotseling een heel serieus medium waarbij iedereen probeerde elkaar te helpen. Op een enkeling na. Zo was er iemand die heel de tijd valse berichten doorgaf. Zo zei hij dat de New York Stock Exchange onder water was gelopen.”
Maar ook het nadeel van Twitter werd daarmee duidelijk. Zo zorgde de verspreiding van een nep-bericht er voor dat mensen dachten dat de New York Stock Exchange onder water was gelopen omdat CNN het bericht, zonder het goed te checken, had overgenomen. Research achteraf wees uit dat een hedgefung analist en campagnecoördinator voor een Republikeinse politicus de maker van het nep-twitterbericht was. De man heeft zijn excuses aangeboden en nam ontslag uit het campagneteam. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

rbakels
rbakels1 nov. 2012 - 15:43

Dacht dat dit over iets anders zou gaan: zag vanochtend op TV dat de metro van Tokyo een geavanceerds noodsysteem heeft om overvloedig regenwater op te vangen. In New York vonden ze dat vast politiek niet haalbaar.

johanw2
johanw21 nov. 2012 - 15:43

Zo verbazingwekkend is dat niet hoor. Van mensen die in de USA geweest zijn heb ik gehoord dat de infrastructuur daar vaak van een niveau is waar menig 3e wereldland zich voor zou schamen. Dat krijg je als de publieke sector (afgezien van het ministerie van oorlog dan) tot op het bot afgeknepen wordt.

eeweew
eeweew1 nov. 2012 - 15:43

Er zijn ook een hele hoop nel fotos in omloop via twitter.

PeterDraman
PeterDraman1 nov. 2012 - 15:43

Mag ik van Meneer van Jole weten hoe hij denkt dat een datacenter om moet gaan met stroomuitval van grote delen van NYC, die stroomuitval treft niet alleen de datacentra zelf maar ook belangrijke imfrastructuur waar zij van afhankelijk zijn maar die niet onder hun beheer valt (zoals bijv. de NYIX)