Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaans ministerie vervalste rapport waarin stond dat Israël bewust hongersnood in Gaza veroorzaakt

  •  
31-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2522 keer bekeken
  •  
ANP-492894059

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een rapport vervalst waarin stond dat Israël Amerikaanse wapens gebruikt in Gaza voor acties die indruisen tegen internationale wetgeving en dat het land de invoer van hulpgoederen belemmert. Stacey Gilbert, de hoogstgeplaatste militair adviseur uit de regering-Biden is opgestapt uit woede over de misleiding.

In het rapport dat uiteindelijk naar buiten kwam staat dat het “aannemelijk” is dat Israël wapens gebruikt “in strijd met internationaal humanitair recht”, maar dat er onvoldoende bewijs is om die schendingen te linken aan specifiek door de VS geleverde wapens. Nog controversiëler is dat er staat dat het ministerie “niet heeft kunnen beoordelen dat de Israëlische regering het transport of de levering van [Amerikaanse] hulpgoederen verbiedt of anderszins beperkt”.

Volgens Gilbert is dit ver bezijden de waarheid. Volgens haar bestaat er onder de experts die onderzoek hebben gedaan naar het Israëlische handelen overeenstemming dat Israël wel degelijk de hulpstroom naar Gaza tegenhield, in een tijd waarin hongersnood toesloeg in Gaza. Gilbert zelf was een van de experts betrokken bij het opstellen van het rapport. Eind april werden vervolgens alle inhoudelijke experts van het rapport gehaald en kreeg ze te horen dat het verder op een hoger niveau zou worden geredigeerd. Gilbert wist pas wat er in het uiteindelijke rapport stond toen het werd gepresenteerd.

Twee uur nadat het rapport was verschenen en Gilbert de tijd had gehad om het door te lezen, besloot ze haar ontslag in te dienen. Ze is daarmee de tweede hoge functionaris uit de regering-Biden die deze week is opstapt vanwege de Amerikaanse rol in de oorlog in Gaza. Een dag eerder nam Alexander Smith van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAid) ontslag nadat een presentatie over moeder- en kindersterfte onder de bevolking van Gaza op het laatste moment werd geschrapt. In zijn ontslagbrief schreef Smith: “Ik kan mijn werk niet doen in een omgeving waarin specifieke mensen niet als volledig menselijk worden erkend, of waar gender- en mensenrechtenprincipes op sommigen van toepassing zijn, maar niet op anderen, afhankelijk van hun ras”.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.