Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaans kind overleden aan zoetwaterparasiet die lichaam binnendringt en hersenen opeet

  •  
19-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4081 keer bekeken
  •  

In Nebraska is een kind overleden als gevolg van besmetting met de Naegleria fowleri, een amoebe die eenmaal binnengedrongen in het lichaam de hersenen van de patiënt opeet. Dat meldt de Washington Post. De parasiet komt voor in warm zoet water. De autoriteiten vermoeden dat het kind op 8 augustus besmet is geraakt tijdens zwemmen in ondiep water.

De amoebe dringt het lichaam binnen via de neus, bijvoorbeeld tijdens onderwater zwemmen, en baant zich vervolgens een weg naar de hersenen. Het immuunsysteem slaat op hol van de invasie en produceert vervolgens zoveel antistoffen dat niet alleen de amoebe maar ook de patiënt zelf daardoor de dood vindt. De ziekte kan niet overgedragen worden en ook drinken van besmet water levert geen gevaar op.

Naegleria fowleri komt over de hele wereld voor maar gedijt alleen in warm water. In de VS vinden besmettingen vooral plaats in de zuidelijke staten. Het is voor het eerst dat de ziekte opduikt in het veel noordelijker gelegen Nebraska.

De ziekte is zeer zeldzaam met in de afgelopen jaren slechts enkele honderden bekende gevallen. Gevreesd wordt wel dat de amoebe zich door de klimaatcrisis mogelijk meer gaat verspreiden. In de jaren 70 van de vorige eeuw overleden er drie kinderen in België aan die besmet waren geraakt in een zwembad. In 2004 werd de besmetting voor het eerst geconstateerd in Italië. In Nederland is voor zo ver bekend de amoebe een keer aangetroffen in het koelwater van een elektriciteitscentrale.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Gerygrr
Gerygrr21 aug. 2022 - 10:05

Een misselijkmakend bericht. Tel op: Klimaatverandering, dus warmer water, lage waterstanden. Armoede en meer kinderen in natuurwater….. Combinatie met het coronavirus, dat die immuunsystemen bij de mensen die kwetsbaar bleken aanzet…….. Hoe zit het trouwens met de vissterfte? Is er mogelijk verband?

Vervatte
Vervatte21 aug. 2022 - 7:48

Misschien verplicht een detectieapparaat in alle zwemwateren...datvscheelt 0,000346253 doden per jaar...

Rode Diesel
Rode Diesel20 aug. 2022 - 19:22

"Amerikaans kind overleden aan zoetwaterparasiet die lichaam binnendringt en hersenen opeet" De berichtgeving is daarmee niet correct. Er is geen sprake van een parasiet, en bacteriële in dit geval, die "hersenen opeet". Wat wel gebeurt staat nota bene in hetzelfde artikel hier. ."De amoebe dringt het lichaam binnen via de neus, bijvoorbeeld tijdens onderwater zwemmen, en baant zich vervolgens een weg naar de hersenen. Het immuunsysteem slaat op hol van de invasie en produceert vervolgens zoveel antistoffen dat niet alleen de amoebe maar ook de patiënt zelf daardoor de dood vindt." Er is sprake van een overreactie van het eigen afweersysteem, zoals ook bij sepsis/septische shock of een allergische reactie. Het lichaam verliest de grip op zijn eigen reactie op een infectie.