Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerikaans Hooggerechtshof helpt Trump vervolging verder te vertragen

  •  
01-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
768 keer bekeken
  •  

Op het nippertje, de allerlaatste dag van het juridisch seizoen, heeft het door conservatieven gedomineerde Amerikaanse Hooggerechtshof een uitspraak gedaan die Trump helpt om nog langer uit de gevangenis te blijven. Het hof stelt dat ex-presidenten gedeeltelijk immuun zijn als het gaat om het vervolgen van misdaden die ze begingen toen ze nog president waren. Vanwege deze uitspraak wordt de ‘6-januari’-zaak, waarbij de rol van Trump bij de poging tot staatsgreep door zijn aanhangers in 2021 centraal staat, terugverwezen naar een lagere rechtbank.

Met de uitspraak van maandag velt het Hof een soort salomonsoordeel. Het gunt ex-presidenten geen absolute bescherming voor strafvervolging, maar kadert deze wel in. Het Hof stuurt de zaak terug naar rechter Tanya Chutkan van de districtsrechtbank in Washington, D.C. Zij moet nu bepalen welke delicten in Smiths tenlastelegging overeind blijven. Pas daarna kan de zaak verder doorgang vinden. De kans dat dit nog voor verkiezingsdag 5 november lukt, is door de trage uitspraak van het Hof sterk afgenomen, zo niet uitgesloten.

De uitspraak van de rechters was niet unaniem maar 6 tegen 3, precies de verhouding van de conservatieven versus progressieven. Trump heeft het Hof tot een conservatieve beslismachine gemaakt door tijdens zijn regeerperiode drie nieuwe conservatieve rechters te benoemen. Daar heeft hij straks wellicht zijn tweede termijn aan te danken.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.