Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerika wil Britten chloorkip door de strot duwen bij handelsdeal

  •  
30-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
352 keer bekeken
  •  
BorisJohnsonEU
Als het Verenigd Koninkrijk na Brexit de grens gesloten wil houden voor Amerikaanse chloorkippen, komt er geen handelsakkoord met de VS. Die waarschuwing heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo de Britten gegeven. “Voedselveiligheid mag niet gebruikt worden als truc om een bepaalde industrie te beschermen”, verklaarde Pompeo donderdag in een interview met LBC Radio.
Amerikaanse slachters gebruiken chloor om bacteriële besmettingen van kippenvlees tegen te gaan. Europese landen, waaronder ook het Verenigd Koninkrijk, verzetten zich tegen deze ontsmettingsmethode en houden hun markten gesloten voor de chloorkip. Ook Britse boeren zijn tegen de chloorkip. Zij vrezen dat zij hun producten niet meer naar de EU zullen kunnen exporteren als de Britse overheid onder druk van de Amerikanen andere regels gaat hanteren voor vlees.
De Britse premier Boris Johnson liet de Amerikaanse vice-president Mike Pence in september vorig jaar al weten dat de Britten “niet dol zijn op chloorkip”. Hoe groot Johnsons afkeer van met chloor gereinigd kippenvlees is, bleek wel toen hij Labour-leider Jeremy Corbyn bij dezelfde gelegenheid “onze eigen gigantische chloorkip” noemde.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (89)

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2020 - 7:25

Dit was waar ik het over had. https://www.volkskrant.nl/economie/europa-wil-verbod-chloorkip-opheffen~bf9860df/

2 Reacties
madbako
madbako1 feb. 2020 - 13:31

2008?! Het is er nog steeds,het verbod, dusso.....De wil is kennelijk vergaan om het op te heffen

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 feb. 2020 - 14:33

Ik had het gelezen en ze wilden wel. Het was wederom een uitruil. Het is er blijkbaar niet doorgekomen. Of het moet zo zijn dat wij het niet weten, Dat was mijn vraag nl.

José
José1 feb. 2020 - 5:48

De voormalig Britse ambassadeur Kim Darroch: "I know what the US will be pitching for when they negotiate a free-trade deal with us. They will pitch for massively greater access for agricultural products. People talk about chlorinated chicken – it is a lot more than that. Farmers in America vote for Trump, pretty much all of them vote for Trump … “They also want us to pay the same for American pharmaceuticals as they pay in their own market. Do they want us to pay more for their pharmaceuticals? Do the pharmaceutical companies want to use this leverage? Of course they do.” https://www.theguardian.com/politics/2020/jan/31/trump-will-put-us-interests-first-in-trade-talks-says-kim-darroch-ambassador

TwoTone
TwoTone31 jan. 2020 - 23:46

Wel wat gebrek aan kennis hier: - de commissie heeft het initiatiefrecht zich toegeeigend, hier is niks democratisch aan daar deze bevoegdheid nimmer door de europese kiezer is getoetst; - de afdracht van een land is deels gebaseerd op de btw inkomsten, hoe meer btw er geheven wordt hoe hoger de afdracht - hoe meer consumptie , hoe hoger de btw tarieven hoe rijker Brussel; - invoerrecht - de 10% invoerheffing die een land int is grotendeels gelabeld geld rechtstreeks voor brussel. Brussel heeft meerdere staaltjes laten zien (onder ander met de glasaaltjes export naar en paling import vanuit china) waarmee ze niet verzuimen om gekunsteld buiten eu import op te zetten voor de invoerrechten, in dit geval ten nadele van de nederlandse vissers. Oekraine heeft Brussel gewoon gechanteerd. Door een stuk vleugel aan de borst te laten zitten kon oekraine onbeperkt en tariefvrij goedkope plofkip de eu binnenloodsen terwijl de Eu dacht een maximum van 20 miljoen te hebben afgekaart. Vervolgens hebben ze maar een maximum afgesproken van 70 miljoen ten nadele van de europese kippenboeren.

Le Chat Botté
Le Chat Botté31 jan. 2020 - 17:55

Dit is kennelijk het probleem met chloorkippen: A study from the University of Southampton last year found that chlorine could make food-borne pathogens undetectable, giving lower microbial counts in testing, but without actually killing them - so they might remain capable of causing disease.

Meer Informatie
Meer Informatie31 jan. 2020 - 16:28

De meerderheid van de Amerikanen zijn zo van kinds af aan door de TV gehersenspoeld door alle positieve reclame -elke 5 minuten- dat ze zelfs in het z.g. "verlichte progressieve" Californië stemden tegen het etiketeren van producten die door Monsanto genetisch gemodificeerd zijn. Zelfs dit bericht op hun TVs veranderde dat niet: "Proposition 37 in California - Vote YES for Labeling of GMO Foods" https://www.youtube.com/watch?v=fYw1VPI--Yk De TV kampanje van Monsanto om tegen dat voorstel te stemmen koste miljoenen, maar ze kregen de mensen zo gek tegen hun eigen belang te stemmen. Daar worden experts in massa psychologie voor ingehuurd.

2 Reacties
Meer Informatie
Meer Informatie31 jan. 2020 - 16:51

Zelfs deze duidelijke uitleg moest het afleggen tegen de massale Monsanto anti-kampanje op TV: "Prop 37 Could Set National Tone On Labeling Genetically Modified Food" https://www.youtube.com/watch?v=n-QX_0LFPyo

Klaas Punt
Klaas Punt31 jan. 2020 - 18:32

Over hersensspoelen, de publieke omroep in nederland kan er ook wat van hoor. Zo'n zeven, acht minuten achtereen komen de boodschappen op de buis. We moeten ons gelukkig prijzen dat de niet gekluisterd zitten aan die troep, tenslotte zijn er vele alternatieven, de vlaamse TV is niet alleen minder vergeven door reclame, maar ook nog luchtiger van aard.

Sonic2
Sonic231 jan. 2020 - 16:26

Nu niet moeilijk gaan doen. En niet al te lastige vragen stellen. En het niet al te veel over praktische zaken hebben. Engeland is nu bevrijd. Van alle regels ontdaan. Allemaal door die geweldige Farage. En dat fantastische referendum. Net als in Amerika die nationalistische revolutie geweldig goed gaat. Wat een fantastisch land. Dat Amerika. En die Conservatieven hebben het geweldig gedaan! Heerlijk die middelvinger naar die extreem linkse Corbyn. En al die mensen die zogenaamd voorspeld hadden dat Corbyn zou winnen( zo wat niemand deed dat) die zaten er naast. En dat is natuurlijk veel belangrijker. Corbyn bashen. Zijn aanhangers bashen. En nu gaan met Johnson vijf jaar voorspoed tegemoet. Geweldig toch! Moeten wij in Nederland ook doen. Zo'n Nexit referendum. En zo'n Nexit. Dat zal helemaal geen chaos worden in ons 88 partijen stelsel. Gewoon luisteren naar Farage. Je muil houden als je aan de verkeerde kant staan( Remain) en laat die prachtige nationalistische revolutie nu toch een keer gaan. En dat de NHS na 5 of 10 jaar naar de klote is. Dat de ongelijkheid welig tiert. Dat de hele collectieve sector in Engeland naar de klote is. Who cares. Johnson heeft net Engeland gered van Noord Korea aan de Noordzee. En dit is nog maar het begin! Links geniet ervan. Prachtig toch. 1 groot feest! Dank Farage.

1 Reactie
Becausky
Becausky31 jan. 2020 - 23:17

En anders is er altijd nog doctor Who, mocht het toch misgaan

JanvdH2
JanvdH231 jan. 2020 - 16:17

Het probleem met chloor kippen is niet het chloor maar de reden waarm ze met chloor gewassen worden, het productie proces is minder veilig volgens de EU. https://www.bbc.com/news/uk-47440562

Meer Informatie
Meer Informatie31 jan. 2020 - 16:09

Ex-CIA director Pompeo: 'We lied, we cheated, we stole' https://www.youtube.com/watch?v=DPt-zXn05ac Hij is er nog trots op ook. Dus het zal zeker ook nu gewoon doorgaan bij de "Company." En ook hij zal er niet vies van zijn. Dat blijkt wel.

Paul250371
Paul25037131 jan. 2020 - 12:53

Ik denk dat Boris Johnson geen bezwaar maakt, hij wast zijn kapsel met chloor. Trekt ook zijn benevelde hersens in en kakelt meer en hinderlijker dan een kip.

Paul250371
Paul25037131 jan. 2020 - 12:26

“Voedselveiligheid mag niet gebruikt worden als truc om een bepaalde industrie te beschermen”, verklaarde Pompeo donderdag in een interview met LBC Radio." Nee, natuurlijk niet, stel je voor. Niet meer van deze wereld dat conservatieve rechtse grootgrut-pauper.

RuuDW
RuuDW31 jan. 2020 - 12:12

Het is voor Trump America first ! Dat betekent dat de partner waarmee onderhandelt wordt op de tweede plaats komt. Het wordt voor Boris stikken of slikken.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde31 jan. 2020 - 10:49

Kijk ook naar het moment waarop de Amerikanen hier mee komen. Dat is niet voor niets zo vlak voor de onafhankelijkheid van de Britten. Het VK kan werkelijk geen kant op, het wordt dus slikken of stikken. En aangezien de publieke opinie tegen chloorkippen is, heeft Johnson een probleem. Ik vermoed dat de VS met een compromis komen bijv. toegang tot de zeer rendabele Engelse Gezondheidszorg. Waarvan Trump overigens onlangs nog beweerde dat hij daar niet op uit is. Nee, toen nog niet, maar nu waarschijnlijk wel.

H.Witte
H.Witte31 jan. 2020 - 10:39

Niet verkeerd dat nu al duidelijk wordt dat de individuele EU landen een gemakkelijker prooi zijn voor de VS politiek.

11 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 jan. 2020 - 10:52

Zo'n 70 miljoen kilo plofkip uit de Oekraïne door de EU als deal moet dan wel kunnen geachte Henk Witte 31 januari 2020 at 11:39?

H.Witte
H.Witte31 jan. 2020 - 11:11

sorry, "individuele Europese landen"

TwoTone
TwoTone31 jan. 2020 - 11:34

In uw beredenering zijn de europese landen dan een gemakkelijke prooi voor Brussel ? Wij zitten met kipzooi uit Oekraine, Uk met kip uit Vs. De kans is overigens vrij groot dat wij zometeen die kip opvreten via de route VS - UK - Litouwen - Parijs - NL. De Eu is hiervoor omdat ze dat naast btw ook invoerrecht oplevert, dat laatste vangen ze niet over europese kip.

Koning3
Koning331 jan. 2020 - 13:47

"70 miljoen kilo plofkip uit de Oekraïne" Plofkip komt uit alle Europese landen, Oekraïne kan die kennelijk naar de EU exporteren, maar Nederland is een van de grootste producenten. In 2017 werden op 1.920 pluimveebedrijven in totaal 105 miljoen stuks pluimvee gehouden. Dat is toegestaan. Chloorkip is verboden, ook als die uit Oekraïne komt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jan. 2020 - 15:00

@Twotone Wanneer horen we je ndere toon> deze kennen we nu wel. Je BTW analyse klopt voor geen meter. Hint: als landen het fijn vinden dat er van alles kun markt wodt geimporteerd, waarom heft jouw vriend dan tarieven?

H.Witte
H.Witte31 jan. 2020 - 15:41

Nee TwoTone, de EU landen zitten in het democratisch Europarlement en beslissen uiteindelijk wat de commisse mag en moet doen. Volg eens debatten op de TV zender van de Unie (internet). Die kipzooi is door de meerderheid van het parlement toegelaten, zoals we ook landelijk vaak maatregelen op ons bord krijgen waarmee we het eens of oneens zijn.

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 15:54

Two-Tone Ik denk dat je niet echt begrijpt hoe inferieur Amerikaans voedsel precies is. Die troep mag hier in veel gevallen niet eens als het voedsel waar het voor door moet gaan verkocht worden.De EU is ook niet perfect, maar de kwaliteitsgarantie behoort tot de beste van de wereld. In America is het eerder zo dat de bedrijven beschermt worden, i.p.v. de consumenten. Overigens is er weinig mis met de diverse Amerikaans cuisines, het gaat hier vooral om verwerkt producten, die in sommige gevallen voor 0% bestaan uit het voedingsmiddel wat het zou moeten voorstellen.

Klaas Punt
Klaas Punt31 jan. 2020 - 18:42

Henk, dat het Europarlement beslist is een joke. De commissie is de baas hoor. Ala SovjetUnie. Ik heb mij nooit erg voor kip geinteresseerd maar ik denk dat zowel die EU als het VK verantwoordelijk zijn voor gezond voedsel voor hun inwoners. Als het VK net als bijv. de Palestijnen onder de hak van het grote en machtige Amerika vermorzeld worden dienen ook wij hulp te bieden ipv lekker puh te blerren.

H.Witte
H.Witte31 jan. 2020 - 23:12

Klaas Punt, graag met wat punten aantonen.

Zapata
Zapata1 feb. 2020 - 11:35

@Henk Witte Ze weten zelf niet wie de baas is maar het parlement zeker niet. https://npofocus.nl/artikel/7453/wie-is-de-baas-van-europa-

H.Witte
H.Witte1 feb. 2020 - 12:43

Zapata dat lastig is vast te stellen welk orgaan binnen de Unie tot enig besluit komt is helder en organisatorisch mag dat zeker worden verbeterd. Dat laat onverlet dat ALLE besluiten en wetten worden neergelegd door democratisch gekozen organen. Of het nou de gezamenlijke regeringsleiders zijn of het Europese Parlement, het zijn allen door ons gekozen of toch tenminste via de stembus op die positie gekomen mensen. Wat er in Brussel gebeurt verschilt, afgezien van een orgaan meer, niet van wat er in Nederland gebeurt. Ook hier bepaalt het Kabinet of er wel of geen sancties tegen Rusland komen en ook hier dient in vele andere gevallen de Kamer zijn goedkeuring te geven. Probleem met de Unie is: onbekend maakt onbemind. Er zijn maar wenig mensen die de processen binnen de EU op de voet volgen. Ik heb het eerder opgemerkt. Wie van al die mensen die kritiek hebben op de EU zal ooit naar de rechtstreekse debatten van het Europees Parlement gekeken hebben. Ze zijn dagelijks via internet te aanschouwen.

HaloOfFlies
HaloOfFlies31 jan. 2020 - 9:03

Is er eigenlijk aangetoond dat met chloor gewassen kip slecht is voor de gezondheid? Zo niet, dan heeft de USA een punt. Het lijkt dan inderdaad een trucje te zijn om concurrenten te weren. Overigens mag de USA gewoon Coca Cola en Mars invoeren (of ter plekke produceren) van de EU en UK; dit terwijl dit suikerhoudende produkten zijn waarvan onomstotelijk bewezen is dat het slecht is voor de gezondheid. Als je echt zo begaan bent met de volksgezondheid, en per se Big Brother wil spelen, verbied dan suiker, vet, alcohol en tabak.

5 Reacties
HaloOfFlies
HaloOfFlies31 jan. 2020 - 10:36

Meteen maar even opgezocht - toch een rustige dag: "De European Food Safety Authority (EFSA) heeft in 2006 geconcludeerd dat het behandelen van kippenvlees met een chlooroplossing veilig is voor mens en milieu, maar de politiek heeft het gebruik ervan verboden." De USA wordt dus gewoon genaaid.

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 10:55

Ik denk dat de angst vooral is, dat de chloorbehandeing zal leiden tot het verwaarlozen van kwaliteit in de rest van het productieproces. Geen denkbeeldige angst, want door de lakse voedselkwaliteitswetgeving in de VS, is veel van het voedsel van een dusdanige abominabele kwaliteit dat het niet eens als zodanig verkocht zou mogen worden in de EU. Dit heeft trouwens meer met consumentenbescherming te maken dan met de wens Big Brother te spelen. In de EU moet honing bijvoorbeeld 80% bijenhoning bevatten voor het honing genoemd mag worden, in de VS is het geen probleem om water te mengen met suiker en smaakstoffen, en dat honing te noemen. Uiteraard betaal je wel een prijs die beter bij honing past dan bij suikerwater, en hoeft de fabrikant je niet te vertellen dat hij je in feite oplicht. Natuurlijk kun je dan gaan relativeren dat suikerwater niet acuut giftig is en dat er dus geen enkel probleem is, maar dan ben je, denk ik, redelijk de weg kwijt.

MarcoG
MarcoG31 jan. 2020 - 10:55

Als ik het goed begrijp is een kip die met chloor is bewerkt geen probleem om te eten. Het heeft zelfs minder bacterien dan een kip die not met chloor is bewerkt. Maar omdat het zo'n extreem proces is verbloemt het ook andere problemen die zich voor zouden kunnen doen wat een gevaar voor de gezondheid zou kunnen opleveren. Maar vraag me niet om meer details :).

HaloOfFlies
HaloOfFlies31 jan. 2020 - 13:49

@MC - Je haalt er nu van alles bij dat er niet bij hoort. De USA mag gewoon hun suiker met water in Europa verkopen; ze mogen het alleen geen honing noemen (wel Coca Cola). Ook kip die ze naar hier willen exporteren moet gewoon aan de EU kwaliteitsvoorwaarden voldoen. Maar het gaat er hier dus om dat een antipathy en onderbuikgevoel tegen schoonmaken met chloor gebruikt wordt om die kippen te weren. Of er elders in het proces daardoor minder wordt opgelet is een drogreden (kwaliteitseisen blijven) - dan moet je mensen ook zonder autogordels laten autorijden; dan letten ze beter op. In feite zeg je hier dat de kippen geweerd moeten worden omdat ze met Chloor te goed worden schoongemaakt. Kippen met chloor wassen is aantoonbaar niet schadelijk voor de kwaliteit - kippen weren om die reden is daarmee protectie van de eigen industrie.

Le Chat Botté
Le Chat Botté31 jan. 2020 - 18:03

@haloofflies: Toch ook maar even gezocht naar jouw uitspraak namens efsa. Ik vind geen enkele bron van de efsa die jouw uitspraak bevat. Nou heb ik misschien wat minder tijd over dan jij om hiernaar te zoeken, dus wellicht ben je zo vriendelijk om je bron aan te wijzen?

Gefaald
Gefaald31 jan. 2020 - 8:59

Amerikanen hebben ook in hoge mate chloorvergiftiging. Vandaar dat hun zwembaden inmiddels chloorvrij zijn, chloor hebben de zwemgasten immers van zichzelf al.

3 Reacties
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai31 jan. 2020 - 10:48

Waar staat dat? of is het een grap? geachte Gefaald 31 januari 2020 at 09:59 De European Food Safety Authority (EFSA) heeft in 2006 geconcludeerd dat het behandelen van kippenvlees met een chlooroplossing veilig is voor mens en milieu, maar de politiek heeft het gebruik ervan verboden om de Europese kippen industrie te beschermen tegen de goedkope kip uit de USA. En u gebruikt het als nep-nieuws lijkt het wel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jan. 2020 - 15:15

@hans Het probleem is de corruptie in de US. Er gaat zoveel geld om in het controleontduikcircuit, In de voedselsector zijn er zoveel controlerende agencies dat het een soort schaakspelletje is geworden voor hen die alles voor geld doen om door het woud van regelgeving heen te slalommen, al dan niet met betalingen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 feb. 2020 - 10:18

@stokkickhuysen 31 januari 2020 at 16:15 Sluit beslist niet uit dat de verwerking van kip in de US te wensen overlaat. Maar waarom dan wel in een deal door de EU van zo’n 70 miljoen kilo plofkip uit het super corrupte Oekraïne sluiten van Eigenaar Yuri Kosyuk is met een geschat vermogen van ruim anderhalf miljard dollar één van de rijkste mannen van Oekraïne. Hij is goede vrienden met Oekraïens premier Volodymyr Groysman en een directe adviseur van president Poroshenko. Als dat niet corruptie is dan weet ik het niet, zou zeggen eet u smakelijk met de corrupte plofkip uit de EU!

TwoTone
TwoTone31 jan. 2020 - 8:29

....en omdat de Eu het Uk heeft ingewisseld voor Ukraine zitten wij met 70 miljoen kilo surrogaat kip uit de oekraine omdat de Eu de chantage met via maas in de wet (vleugeltje op de borst vd kip laten zitten) door Ukraine beloonde met 50 miljoen goedkope kip extra. Typisch staaltje pot verwijt de ketel, de eu is geen haar beter dan Trump of Uk.

4 Reacties
I am Legion
I am Legion31 jan. 2020 - 9:53

Omdat de EU een aaosciatieverdrag heeft gesloten met de Oekraïne worden de EU-landen overspoeld met plofkippen. https://downtoearthmagazine.nl/overspoeld-door-oekraiense-plofkip/ De berichtgeving over de chloorkippen uit de VS is dan ook louter ingegaan door EU-ideologen om het afschrikwekkende beeld voor het publiek als propaganda te verspreiden. De vraag is dan waarom sommige media daar dan aan meewerken.

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 10:15

Dat was een heel andere situatie. Maar je moet wat, he, nu de soevereiniteitsfantasietjes van de Brexiots al in duigen vallen, nog voordat de Brexit goed en wel een feit is. Veel succes met copen met je cognitieve dissonantie.

theoswg
theoswg31 jan. 2020 - 14:03

@Legion kennelijk begint het je allemaal teveel te worden , maar hou op met nog meer verwarring te zaaien, en haal niet van alles door elkaar. Import op chloorkippen is in de EU verboden, maar als je het hebt over plofkippen , ja daar ben ik zelf tegen . Helaas worden ze overal geproduceerd , omdat teveel consumenten alleen naar de prijs kijken en niet naar de herkomst . Misschien wel dezelfde personen die hier steeds op de "EU ideologen" afgeven.

Henk Tuinman
Henk Tuinman31 jan. 2020 - 18:45

En wat denk je van 155milj kilo kip uit Brazilie en 178milj kilo kip uit Thailand. Ga in die landen maar eens kijken naar de kippenhouderijen en slachterijen. Doen als je over je nek wilt gaan en vegetariër wil worden.

JanKlaasen
JanKlaasen31 jan. 2020 - 8:17

Volgens mij kunnen mensen prima zelf bepalen welke kip ze wel of niet willen eten.

5 Reacties
MarcoG
MarcoG31 jan. 2020 - 9:34

Helemaal gelijk Jan. Als je de chloorkip niet ziet zitten dan koop je geen kip met oorsprong VS maar met oorsprong UK. Er worden weer problemen gezocht waar ze niet zijn.

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 11:38

@MarcoG: behalve dan dat er in het Amerikaanse systeem keihard gelogen mag worden over bijvoorbeeld de ingrediënten en herkomst van een product. Consumentenbescherming is daar compleet ondergeschikt aan de vrijheid voor bedrijven.

Gefaald
Gefaald31 jan. 2020 - 11:56

Is jullie ook die typische chloorlucht in de adem van Amerikanen opgevallen ?

HaloOfFlies
HaloOfFlies31 jan. 2020 - 13:52

Wel een idee voor een nieuwe keten: Kentucky Chloride Chicken

Kilted
Kilted31 jan. 2020 - 22:54

@Jan Klaasen... Nou nee... Het probleem is ook dat de VS geen labeling van afkomst wil. De mensen kunnen het niet zelf bepalen omdat ze dat onderscheid niet kunnen maken.

Hank Nozemans
Hank Nozemans31 jan. 2020 - 7:24

Daar had deze site anders geen probleem mee toen de legbatterijkip uit de Ukraine kwam. Dat was toen extreem rechts gezeur.

3 Reacties
Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 8:51

Wat me vooral opvalt is dat je iets beweerd, zonder het verder te onderbouwen en/of toe te lichten. Er is helemaal geen reden waarom we ook deze post van je niet geclassificeerd kan worden als "extreem-rechts" gezeur.

theoswg
theoswg31 jan. 2020 - 14:08

@Marinus : het kan ook niet anders worden uitgelegd... Ook van alles door elkaar halen is een sterke extreem rechtse element daarin. Het gaat over chloorkip uit USA en dan worden de legbatterijen uit Ukraine erbij gehaald.

Semmel
Semmel31 jan. 2020 - 14:46

@Marinus : Eh, een gevalletje de pot verwijt de ketel tav Henk. Kun je jouw onderstaande bewering even onderbouwen aub? Dank! behalve dan dat er in het Amerikaanse systeem keihard gelogen mag worden over bijvoorbeeld de ingrediënten en herkomst van een product. Consumentenbescherming is daar compleet ondergeschikt aan de vrijheid voor bedrijven.

Phil2
Phil231 jan. 2020 - 5:44

Het volgende is dat de Amerikanen zullen willen dat het 'VK' zich openstelt voor Amerikaanse bedrijven die de Britse gezondheidszorg opwillen.

Gefaald
Gefaald31 jan. 2020 - 5:33

Al die problemen zijn binnenkort verleden tijd : https://nos.nl/artikel/2082664-start-up-wil-binnen-vijf-jaar-betaalbaar-kweekvlees.html

3 Reacties
itsme3
itsme331 jan. 2020 - 9:54

Van die vijf jaar zijn er al vier voorbij zonder dat we er nog veel over hebben gehoord. Het bericht lijkt "iets" te optimistisch.

madbako
madbako31 jan. 2020 - 10:25

Altijd wel grappig om dan naar de datum van het bericht te kijken. Per volgend jaar dus kweekvlees bij Appie. Dacht het ff niet

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 11:16

Rationele mensen willen rationele oplossingen. Science fiction is meer voor boeken en films, niet voor dit soort discussie.Kweekvlees is een bijzonder interessant concept, maar nog niet bruikbaar in de echte wereld.

quatsch
quatsch31 jan. 2020 - 1:50

#Amerika wil Britten chloorkip door de strot duwen# In de Britse keuken zul je dit überhaupt niet proeven.

1 Reactie
Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 9:04

Over smaak valt niet te twisten, over voedselkwaliteit wel. En juist dat laatste gaat waarschijnlijk erg lijden onder de Amerikaanse bemoeienis.

Becausky
Becausky31 jan. 2020 - 1:22

MOB RULE! Groot-Brittanie is de 51e staat van de VS https://www.youtube.com/watch?v=nCQsB_hEOTs

Minoes&tuin
Minoes&tuin30 jan. 2020 - 23:25

Volgens mij hebben ze dat met de EU toch ook gedaan. Ik heb nl. eens gelezen op het blog van Timmermans ( bestaat niet meer) dat dat destijds opnieuw onderhandeld was en uitgeruild tegen regels andere 'handelswaar' en dat is heringevoerd. Vergeef me als ik het mis heb, het is al een tijdje geleden.

Greendutch
Greendutch30 jan. 2020 - 22:58

#Voedselveiligheid mag niet gebruikt worden als truc om een bepaalde industrie te beschermen”, verklaarde Pompeo# Lijkt mij hetzelfde als zeggen “ volksgezondheid is geen argument om een product / industrie uit te sluiten”! En is dan genocide nog een argument om naar de rechter te gaan....??

JanB2
JanB230 jan. 2020 - 22:32

Just eat it! https://www.youtube.com/results?search_query=weird+al+eat+it+

Meer Informatie
Meer Informatie30 jan. 2020 - 22:12

Tsja, Trump is een keiharde zakenman: "Älles voor mij en niets voor jou. Daar begin ik mee, de bottom line." Maar het is ook waar dat hij de VS als de zaak ziet waarvoor hij moet vechten in diens belang. Zoals elke CEO van een groot bedrijf. En de morele ethiek speeld daarbij weinig of geen rol.

8 Reacties
Meer Informatie
Meer Informatie30 jan. 2020 - 22:17

Eigenlijk moet je wel een flinke dosis sociopatie hebben om aan de top van een groot bedrijf te komen en te blijven.

Katootje2
Katootje231 jan. 2020 - 9:05

Als je er boven staat, kun je er van genieten, nietwaar?

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 9:30

Neoliberalen en fellow-travelers mogen altijd graag doen alsof hun ideologietje amoreel, en dus boven ethiek verheven is. Ergens is dat ook zo, ethiek is een menselijk construct en bestaat in strikte zin niet eens. Moreel nihilisme 101. Neo-liberalen zijn overigens zelden consistent, want ze hebben meestal wel gelijk de bek vol over mores als het in hun eigen voordeel is. Het is dan ook meer, zoals de Fransen dat zo treffend zeggen, une smousse du cutte dan een valide argument. Verder zijn moreel-nihilistische deugmensen op links, zoals yours truly, meestal van de school dat zelfs als ethiek niet bestaat, dat geen excuus is om niet toch te proberen een zo ethisch mogelijke samenleving te creëren. De meeste mensen zijn van die school trouwens, maar veel zijn zich daar niet van bewust. Neo-liberalen meestal wel, maar die grijpen graag naar het amorele argument, omdat ze ergens ook wel weten dat het neo-liberalisme redelijk moreel failliet is volgen de meeste ethische systemen.

MountEverest
MountEverest31 jan. 2020 - 11:34

@Marinus C. Toch zijn "neoliberale" samenlevingen veel prettiger om in te wonen dan socialistische, waaronder Cuba, Venezuela en Nicaragua. Je kunt de "neoliberale" samenleving vergelijken met het klassieke Athene, de socialisten hebben veel weg van het Spartaanse Sparta.

Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 14:58

Mount-Everest "Je kunt de “neoliberale” samenleving vergelijken met het klassieke Athene, de socialisten hebben veel weg van het Spartaanse Sparta." Dat kun je doen, ja, bijvoorbeeld als je voor eens een altijd aan de wereld duidelijk wilt maken dat je geen flauw idee hebt waarover het gaat.In jouw geval is dat trouwens helemaal niet meer nodig.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jan. 2020 - 15:09

Trump is een keiharde zakenman die altijd heel goed het geld van zijn vader heeft kunnen verliezen. Laten we nu niet doen alsof hij ooit een stuiver heeft verdiend.

MountEverest
MountEverest31 jan. 2020 - 18:26

@Marinus C. Je wekt de indruk dat je geen flauw benul hebt van Klassieke Geschiedis. Het is je blijkbaar ontgaan, maar vrijwel de hele wereld heeft zich tot het kapitalisme bekeerd omdat dit systeem meer welvaart voor meer mensen genereert dan socialisme of communisme. De "invisible hand" werkt nu eenmaal beter dan de planeconomie.

MountEverest
MountEverest31 jan. 2020 - 18:27

Klassieke Geschiedis = Klassieke Geschiedenis

theoswg
theoswg30 jan. 2020 - 21:35

@tigress Heerlijk om meningen te hebben zonder enige kennis van zaken. TTIP is opgeschort , er werd niets door de strot geduwd. Bovendien als je je oprecht zorgen maakt over de kwaliteit van je voedsel dan raad ik je aan om biologisch Nederlandse kip te eten. Nooit aan gedacht ? En : wat heeft het associatieverdrag met Oekraïne hiermee te maken ?

1 Reactie
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye31 jan. 2020 - 8:12

Wij houden op ons landgoed onze eigen kippen en die scharrelen wat af.

MountEverest
MountEverest30 jan. 2020 - 21:25

Ik ben van plan om zaterdag naar Calais te rijden om te kijken of Albion er nog wel ligt. Ik acht de kans groot dat dat zo is, maar je weet het nooit zeker. Het VK kan ook afgedreven zijn richting grote broer om daar als 51e staat toegelaten te worden.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer31 jan. 2020 - 8:23

De EU zal nooit toestaan dat als straks het VK met hangende pootjes weer op de deur klopt, de VS mee naar binnen glippen.

Jorah
Jorah30 jan. 2020 - 21:09

GB wordt een vazalstaat van de VS. Door uit de EU te stappen krijgen ze niet hun vrijheid terug maar zullen ze veel meer vrijheid verliezen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194730 jan. 2020 - 21:06

Daar is de chloorkip weer, de mascotte van de anti-vrijhandelsactivisten. Qua voedselveiligheid zouden de Britten er op vooruitgaan volgens de WHO maar Europa wil er niet aan. Lees hier hoe je zelf chloorkip kunt maken: https://www.foodlog.nl/artikel/duitsers-testen-doe-het-zelf-chloorkip/

3 Reacties
Marinus C.
Marinus C.31 jan. 2020 - 11:34

"Neem onze chloorkip af of anders..." Ik stel me persoonlijk toch iets anders voor bij vrijhandel. Maar wellicht zijn bepaalde groepen rechts-mensen sado-masochistisch, en vinden ze het prettig om gedomineerd en vernederd te worden door hun sterke leiders?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194731 jan. 2020 - 16:42

“Neem onze chloorkip af of anders…” Waar slaat dat nu op? Ik heb dat helemaal niet gezegd of geciteerd. En uw zielknijperij is ook niet aan mij besteed.

TigressApril
TigressApril1 feb. 2020 - 13:25

Oh dus het smaakt hetzelfde, nou dan zal het ook wel net zo gezond zijn om gechloreerde kip te eten. /sarcasme Ik ben overigens niet tegen vrijhandel wat mij betreft mogen de import heffingen vanuit Amerika naar producten die aan onze standaarden voldoen naar 0% en voor kleinschalige import van tweedehands artikelen door consumenten ook naar 0%. Ik kan letterlijk geen tweedehands meetapparatuur kopen vanuit Amerika omdat naast de verzendkosten de importheffing de prijs gigantisch opdrijft. In de EU zelf is maar weinig beschikbaar of vresselijk overvraagt (4x zo duur als in Amerika).

Paddy3
Paddy330 jan. 2020 - 20:56

“Taking back control” was de slogan toch?

TigressApril
TigressApril30 jan. 2020 - 20:55

De EU globalisten met hun TTIP wilde Nederland de chloorkip door de strot duwen (zie aflevering Lubach). En natuurlijk dat associatieverdrag met Ukraine. Ik hoop dat de Britten het niet accepteren en een aanpassing eisen.

3 Reacties
Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins331 jan. 2020 - 6:28

En dat is gewoon helemaal niet waar. Kap toch eens met het verspreiden van nepnieiws geenstijl trollen. Wij zijn skim venoeg om daar niet in te trappen.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof31 jan. 2020 - 15:18

@dronken pompoen, Als u skim venoeg (sic) bent, waarom begint u dan niet met eens op uw spelling te letten? Dat zou toch een eitje moeten zijn voor zo’n skimme kerel als u?

madbako
madbako1 feb. 2020 - 13:38

@Jan Lubbelinkhof 31 januari 2020 at 16:18 @dronken pompoen, Als u skim venoeg (sic) bent, waarom begint u dan niet met eens op uw spelling te letten? Dat zou toch een eitje moeten zijn voor zo’n skimme kerel als u? Ook hele slimme mensen kunnen last hebben van dyslexie.

Kirsten Dianne Van Veen
Kirsten Dianne Van Veen30 jan. 2020 - 20:38

Johnson gaat wel overstag. Hij is het schoothondje vanTrump.