Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Amerika opent aanval op ratingbureau S&P

  •  
07-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-StandardPoors300.jpg
Standard & Poor's aangeklaagd wegens onjuiste beoordeling van financiële producten ... Voor het eerst sinds bankencrisis dat ratingbureau wordt aangepakt
De Amerikaanse overheid heeft een rechtszaak aangespannen tegen het ratingbureau Standard & Poor’s. Het is voor het eerst sinds de bankencrisis dat een ratingbureau wordt aangeklaagd voor zijn aandeel daarin. Sinds de crisis hebben ratingbureaus de kritiek gekregen bepaalde financiële producten betere beoordelingen te geven dan ze waard waren. Dat was één van de oorzaken waardoor giftige rommelkredieten ver verspreid raakten over het mondiale banksysteem.
De zaak die de Amerikaanse overheid tegen S&P heeft aangespannen gaat over de beoordelingen die het bureau aan CDO’ss en RMBS van verschillende banken gaf. Dat zijn twee typen financiële producten die hypotheekleningen herverpakten om ze met winst door te verkopen, zo schrijft de Belgische nieuwssite Apache. Met de zaak zou 5 miljard dollar gemoeid zijn. 
Onderhandelingen over een minnelijke schikking liepen vast nadat de overheid een boete van één miljard dollar eiste en een verklaring van het ratingbureau dat het fouten had gemaakt.
In Italië lopen processen tegen medewerkers van Standard & Poor’s en Fitch, maar dit is de eerste grote aanklacht die sinds de bankencrisis tegen een ratingbureau wordt uitgesproken. Meer bij Apache: Burning down the house of S&P

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

rgeurtsen
rgeurtsen7 feb. 2013 - 17:29

En lachuhh nederlandse politici van met name D66, VVD en CDA roepen dat het vertrouwen van de markt centraal moet staan in hun beleid... alsof tekorten iets te maken hebben met de hoogte van de rente... Denk nog even na wat er gebeurde toen Berlusconi aankondigde dat hij er weer voor ging... en waarom is de rente in amerika nog steeds zo laag. Burning down the house of the rating-agencies, of vertel de politici dat ze een laf (slim?) argument gebruiken om hun ideologie te kunnen doordrukken.

JoopSchouten
JoopSchouten7 feb. 2013 - 17:29

De naam is al een belediging; 'De Norm & Behoeftigen'.

wvdstraat
wvdstraat7 feb. 2013 - 17:29

En weer moet Amerika het voortouw nemen..... euhhhh Europa, waar zijn uw ballen ? Zo wordt het nooit wat !

DBC123
DBC1237 feb. 2013 - 17:29

Is er al een drone gezien in de buurt van Standard & Poor's?

hermc
hermc7 feb. 2013 - 17:29

precies, goed dat dit ook door iemand anders wordt opgemerkt.

TheBigLebowski
TheBigLebowski7 feb. 2013 - 17:29

Economie is een leuke hobby, net als het weer. Het zijn allemaal verwachtingen en geen voorspellingen. Natte vinger werk zeg maar. De een zegt dit de ander zus en weer een zo. Geen touw aan vast te knopen. Ik lach me altijd rot als ik weer zo'n "deskundige" op tv zie. Ze snappen er zelf geen ruk van. Dat is wel bewezen zo langzamerhand.

theabruinsma
theabruinsma7 feb. 2013 - 17:29

Mooi. Ik snap al nooit waar dit soort bureaus mee bezig zijn. Er is geen transparantie en de gewone burger krijgt geen informatie.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos7 feb. 2013 - 17:29

Ze vertegenwoordogen, en, naar ik vermoed, promoten de belangen van bepaalde financiele kringen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2013 - 17:29

Goed dat er nu eens een ratingbureau wordt aangepakt, al ben je compleet gestoord als je op hun ratings afgaat. Dan ben je een volger van de marktvolgers zonder enige visie en enig beoordelingsvermogen.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos7 feb. 2013 - 17:29

"marktvolgers" Volgens mij sturen ze om de beleggers in "futures" een handje te helpen.....

JanB2
JanB27 feb. 2013 - 17:29

Werd hoog tijd. Slopen dit soort manupulatieve clubjes!

1 Reactie
hartpine
hartpine7 feb. 2013 - 17:29

Jaren geleden stonden er al uit gebreide reportages over dit soort misstanden op sites als CNN Money. De ene klokkenluider na de andere deed zijn verslag. Het was schering en inslag om financiele producten naar buiten toe een goede beoordeling te geven, en te gelijker tijd, interne memo's rond te sturen met de opmerking "P.O.S" Het uitblijven van reacties en maatregelen verbaast me nog steeds.