Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden: kans op kernoorlog in 60 jaar niet zo groot geweest

Ernstigste waarschuwing voor Armageddon tot nu toe
Joop

Amerika of Nederland, de onwaardigheid van bruine mensen is wereldwijd

  •  
04-06-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
IMG_0520
Een studente zei eens ‘ik kan slecht tegen mensen die huilen om dierenmishandeling maar wiens moreel kompas geen ruimte heeft voor mensen met een tintje’.
Een Chinees-Nederlandse studente van me stuurde me eens het plaatje dat u hier ziet.
EU
Ik vond dat het plaatje, op een simpele manier, bijzonder effectief een complexe boodschap overbracht.
Laat ik met de deur in huis vallen: wij hebben geen representatieve democratie. Een groot deel van de mensen om u heen wordt niet gerepresenteerd in onze samenleving en voelen dat in de continue oppressie die hun dagelijkse leven tekent.
Je gaat de onderdrukking pas zien wanneer je de ogen daadwerkelijk opent, daar ons cultureel systeem bijzonder effectief is om de eigen onderdrukking in de geesten van ons allen te indoctrineren. Ook ik ben het pas in mijn tienerjaren gaan zien en voelen. Als kind word je op school klaargestoomd met geschiedenislessen over de grootse daden van Europa, de leraren pikken je eruit en geven onderhandse opmerkingen over je vaders culturele achtergrond, op tv zie je enkel witte mensen hoge posities bekleden en in films zie je witte mensen als held en mensen als jij als slechterik.
Je internaliseert als kind je eigen onwaardigheid en derhalve bevraag je niet waarom het is dat je als geboren en getogen Nederlander op het voetbalveld ‘teringbuitenlander’ wordt genoemd, of dat je witte moeder met je mee de winkel inloopt zodat de eigenaars niet denken dat je gaat jatten. Het is een identiteit van oppressie waarin je jezelf ontwikkelt, waarin je groeit, omdat het zo gewoon is, een onderdeel van je dagelijkse leven.
Veel mensen ontwaken hier niet uit en leven tot aan hun dood opgesloten in een identiteit van oppressie. Gelukkig ontwaakte ik hier wel uit. Op het VWO behoorden mijn resultaten tot de top, toch werd mijn kunnen altijd in twijfel getrokken door de leraren. Het was zo hardnekkig dat ik, zonder er gelijk een vinger op te kunnen leggen, langzaam begon in te zien dat er iets was wat mij pertinent tegenhield. Toegegeven, je wilt het ook niet zien, want het is te pijnlijk te denken dat het aan je naam of etnisch gemengde uiterlijk kan liggen.
Dit is altijd doorgegaan, van continue sollicitatieafwijzingen terwijl je een spattende CV hebt, het standaard wantrouwen dat ouders van vrienden en vriendinnen uitten omdat ze je naam voor het eerst hoorden, het altijd als de schuldige aangewezen worden wanneer je in conflict bent met een witte man of vrouw, tot het ongemak dat je voelt (als Nederlander, in je eigen land, laat dat even bezinken) wanneer je witte ruimtes binnenstapt zoals bepaalde cafés en restaurants en je de blikken op je rug voelt branden.
Al deze voortdurende en dagelijkse zaken daar groei je in, je ontwikkelt een identiteit van oppressie waaruit je moet ontwaken om je er van te kunnen ontdoen. Bijna twee miljoen mensen in Nederland leven in een dergelijke identiteit en hebben elke dag te maken met een cultuur die vijandig staat ten opzichte van hun menszijn, hun ‘ik’. En ik bedoel dan niet de bewuste vijandigheid van een rechtsextremistische politicus of een neonazi, maar de heimelijke, geniepige vijandigheid die als een altijd aanwezige auto-immuun ziekte langzaam de integriteit van je lichaam van binnenuit aanvreet. Tel daarbij op dat je dagelijks moet lezen over politici die jou Europa uit willen bonjouren en de ‘intellectuele inferioriteit’ van zwarte mensen verkondigen. En dit alles zonder dat het gros van de witte medemens zich ook maar enigszins roert in ongemak om zulke misselijkmakende uitspraken.
Integendeel, diversiteitskwesties draaien voornamelijk uit op witte vrouwen en andere gemarginaliseerde identiteiten waarbij comfortabel gekleurde groepen buiten het debat kunnen worden gehouden. ‘We moeten zoveel vrouwen in het parlement hebben’, ‘we moeten zoveel vrouwen in de bedrijfstop hebben’, en ga zo door. Een nobele kwestie maar moreel hypocriet wanneer we de olifant in de kamer laten voor wat het is: gekleurde mensen.
Toch is dit niet verbazend. Niet alleen ik was geboren in een identiteit van oppressie, alle Nederlanders hebben dit geïnternaliseerd. Ook u bent nooit opgegroeid met een systemische representatie van waardevolle gekleurde mensen zoals u dat gewend bent met relatie tot witte mensen.
Sterker, ik heb hier een gedachte-experiment: denk aan uw 3 favoriete computerspellen (voor de gamers onder u), 3 favoriete boeken, en 3 favoriete filosofen. En vraag u daarna af wat de huiskleur van deze voor uw leven significante figuren is. Ik durf voor de volle honderd procent ‘wit’ te beantwoorden. Dit is enkel een minuscuul voorbeeld, een klein detail, binnen een totale cultuur gestoeld op een ontelbaarheid aan zulke voorbeelden. Zo’n vierhonderd jaar geleden hebben onze voorouders besloten de hele buiten-Europese wereld leeg te roven, te misbruiken en hun mensheid tot irrelevant te verklaren om daar vervolgens een heel systeem van waardige versus onwaardige mensen op te stoelen. Een verschrikkelijke keuze die nu ons leven, anno 2020, infecteert tot zo een hoogte dat in Amerika bloedige protesten uitbarsten om de waardigheid van donkergekleurde mensen op te eisen.
Maakt u zich geen illusies, we hebben er in Nederland een handje van naar anderen te wijzen waar het racisme betreft maar, op een paar vreselijke landen na, is er bijna geen ander land in het Westen waar zo ongegeneerd minderwaardig gesproken wordt over etnische minderheden in de publieke ruimte, gevolgd door een pijnlijke stilte van de witte meerderheid.
Inderdaad, het systeem van oppressie is zo effectief dat het de empathie voor een anders gecategoriseerd mens stelselmatig afbreekt. De continue onder-representatie van gekleurde mensen in neutrale of positieve publieke rollen en de over-representatie in negatieve rollen, zorgen ervoor dat een moker van kinds af aan onze empathie voor zwarte en bruine mensen in pulp slaat.
Het is niet voor niets dat veel geprivilegieerde linkse witte heren en dames zich kwaaier maken om de behandeling van dieren in de voedselindustrie, dan bruine mensen die verdrinken op zee en misbruikt worden in detentiecentra aan de grens van Westerse landen. Het Chinees-Nederlandse meisje in het voorbeeld aan begin van dit verhaal zei eens ‘ik kan slecht tegen mensen die huilen om dierenmishandeling maar wiens moreel kompas geen ruimte heeft voor mensen met een tintje’. En ik ben het volmondig met haar eens.
We leven helaas niet in een meritocratie. Ben je geboren met een uitheemse naam en uiterlijk dan heb je een structurele achterstand in ons land, op ons continent en in de Westerse wereld in het algemeen, waaraan je met geen mogelijkheid ontsnapt. Wetenschapsdepartementen blijven volledig wit, ongeacht overweldigend gekleurd talent; het zelfreinigend vermogen van de politie werkt elke multiculturele invloed effectief het corps uit; witte linkse politieke partijen bonjouren elke kritische Marokkaanse Nederlander de partij uit als ze ook maar het lef hebben zich te branden aan de kwestie Israël-Palestina; Opsporing Verzocht is verslaafd aan het uitlichten van bruine criminelen; en ons curriculum weigert volwaardig aandacht te besteden aan de herkomst van menselijke vooruitgang voornamelijk buiten de grenzen van Europa.
‘White silence is violence’ scanderen wit en zwart op dit moment tijdens de protesten in Amerika. En ik ben het met ze eens. De structurele oppressie van onze identiteit en onze mensheid kan enkel gebeuren omdat het gros van onze medelanders zich stilhoudt en zich vaak opwerpt als verdedigers van het systeem door te fungeren als toonpolitie tegen hen die zich uitspreken tegen structurele discriminatie.
Vergis u niet, u bent zo vrij als de minst vrije persoon in de samenleving. Voormalig nazi-Duitsland en het huidige Amerika tonen aan dat als u onderdrukking oogluikend toestaat het uiteindelijk naar uzelf zal komen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (112)

Pater
Pater6 jun. 2020 - 18:10

Racisme bestaat, ook in NL, en dat is heel kwalijk. Rutte wast zijn handen in blanke onschuld, ten onrechte, de overheid heeft wel degelijk een taak. Maatregelen als meldpunt voor en strenger straffen van discriminatie op de arbeidsmarkt, webcam bij de politie op straat verplichten, verbieden etnische profilering, positieve discriminatie, kunnen helpen. En er gaat een golfje van bewustwording door NL, dat is heel positief. De Nederlanders met een Noord-Afrikaanse achtergrond dringen steeds meer door in de politiek, volgen steeds vaker W.O. en de werkloosheid onder hen neemt sterk af. Geen woord daarover van Bettache; zelfs niet over dat vloedgolfje van demonstraties. Ik word erg moe van Bettache. Mijn favoriete politicus is Mandela. "...is er bijna geen ander land in het Westen waar zo ongegeneerd minderwaardig gesproken wordt over etnische minderheden in de publieke ruimte, gevolgd door een pijnlijke stilte van de witte meerderheid." Dat is een leugen, Wilders en Baudet krijgen wél weerwoord, niet eens alleen van links. Linkse partijen gooien Israël-kritici er niet uit omdat ze zelf Israël-kritisch zijn. Bettache identificeert zich standaard met de tegenstelling zwart-wit, maar is zelf gewoon blank, met een achternaam die wijst op een oorspronkelijk buitenlandse achtergrond. Als hij zijn naam wijzigt in Sander Terpstra (wat ik overigens niet hoop), zoals die ene Iraniër deed, zou ik hem aanzien voor een Nederlander met een oorspronkelijk Nederlandse achtergrond. Ik kan me wel identificeren met dat Nederlands-Chinese meisje, maar ik denk dat de meeste tegenstanders van de bio-industrie ook tegen racisme zijn; laten we daar geen wedstrijd van maken. "Zo’n vierhonderd jaar geleden hebben onze voorouders besloten de hele buiten-Europese wereld leeg te roven..." Dat is een onzinnige voorstelling van de geschiedenis. Dat besluit er er nooit geweest. De koloniale geschiedenis begon met mini-legertjes Spanjaarden die met voor mij nog altijd onbegrijpelijke mazzel en lef opeens hele volksstammen konden onderdrukken en die in het voorbijgaan de oorspronkelijke bevolking decimeerden door de ziektes die ze met zich meedroegen. Europa is de wereld geleidelijk gaan overheersen door de ontwikkeling van een (ook intern) genadeloos, op groei gebaseerd, expansief economisch systeem. Ik denk dat we in de 21e eeuw het einde daarvan zullen zien, al was het alleen maar omdat de wereldmacht verschuift, natuurlijke bronnen eindig zijn en het klimaat heel erg gaat veranderen. Als China de nieuwe wereldmacht wordt zullen we wellicht onze handen vol hebben aan de verdediging van de democratische rechtsstaat en de bestrijding van een ander racisme waar de Oigoeren ons alles over kunnen vertellen. Ik betwijfel of de artikelen van Bettache iets bijdragen aan antiracistische bewustwording en strijd. Soms denk ik dat het hem daar ook niet om gaat; het lijkt meer op het uiten van diepe frustraties. Dat mag natuurlijk.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker6 jun. 2020 - 9:53

Bij het lezen van dit artikel ontstaat een beeld van Nederland als een in en in racistisch land dat andere culturen onderdrukt: “Je gaat de onderdrukking pas zien wanneer je de ogen daadwerkelijk opent, daar ons cultureel systeem bijzonder effectief is om de eigen onderdrukking in de geesten van ons allen te indoctrineren.” En iets verder op: “Bijna twee miljoen mensen in Nederland leven in een dergelijke identiteit en hebben elke dag te maken met een cultuur die vijandig staat ten opzichte van hun menszijn, hun ‘ik’. En ik bedoel dan niet de bewuste vijandigheid van een rechtsextremistische politicus of een neonazi, maar de heimelijke, geniepige vijandigheid die als een altijd aanwezige auto-immuun ziekte langzaam de integriteit van je lichaam van binnenuit aanvreet.” En: “we hebben er in Nederland een handje van naar anderen te wijzen waar het racisme betreft maar, op een paar vreselijke landen na, is er bijna geen ander land in het Westen waar zo ongegeneerd minderwaardig gesproken wordt over etnische minderheden in de publieke ruimte, gevolgd door een pijnlijke stilte van de witte meerderheid.” En de oorzaak hiervan: “Zo’n vierhonderd jaar geleden hebben onze voorouders besloten de hele buiten-Europese wereld leeg te roven, te misbruiken en hun mensheid tot irrelevant te verklaren om daar vervolgens een heel systeem van waardige versus onwaardige mensen op te stoelen.” Over het historische gehalte van deze laatste passage schreef ik al eerder een Prikker met als titel Europese ‘Risk opdracht’ (https://ballonnendoorprikker.nl/2016/11/09/europese-risk-opdracht/). Met zo’n beschrijving van Nederland vraag je je af waarom mensen überhaupt naar Nederland zouden willen vluchten, zoals er zovelen doen. Waarom zou je je immers blootstellen aan ‘indoctrinatie van je geest met de eigen onderdrukking’? Waarom je blootstellen aan een cultuur die ‘vijandig staat ten opzichte van hun mens zijn? Of zou er iets niet kloppen aan Bettache’s beschrijving van ‘het culturele systeem’ in Nederland? Dat in Nederland niet alles ‘perfect’ is en soms zelfs verre van dat, staat buiten kijf. Dat het voor mensen met een minder lange geschiedenis in dit land, lastiger is om een plek te verwerven, staat ook buiten kijf. Betacche: “Op het VWO behoorden mijn resultaten tot de top, toch werd mijn kunnen altijd in twijfel getrokken door de leraren.” Wellicht tot verbazing van de heer Bettache, maar tot nog niet zolang geleden werden de schoolprestaties van arbeiderskinderen steevast in twijfel getrokken: ‘de mavo of lts lijkt mij passend voor uw kind’ kreeg menigeen van hen te horen aan het einde van de lagere school, zoals de basisschool toen heette. Dit terwijl een kind van de notaris met eenzelfde cijferlijst een vwo-advies kreeg. Arbeiderskinderen waren toen de ‘nieuwkomers’. En zo ervaren alle ‘nieuwkomers’ problemen met het zich, om de term van premier Rutte te gebruiken, invechten in de samenleving. Dat Nederlanders, net als trouwens iedere andere menselijke bewoner van deze planeet, oordelen over anderen staat buiten kijf. Maar dat dit een gevolg is van het door Bettache beschreven ‘cultureel systeem’? Zou het niet veeleer een nu hinderlijk gevolg zijn van onze geschiedenis als mens? Zou dat oordelen niet een hele lange geschiedenis hebben? Was het millennia lang niet onontbeerlijk voor het overleven van onze voorvaderen? Het was voor de jager- verzamelaars nodig om gevaar te detecteren: ‘is deze persoon of groep een gevaar voor mij en mijn groep?’ Dat moest heel snel gebeuren omdat treuzelen je dood kon betekenen. En bij dat snel beoordelen keken we, en dat doen we nu nog steeds, onbewust naar overeenkomsten maar vooral naar verschillen. Hoe meer verschillen, hoe meer gevaar. Millennia lang zo denken heeft gezorgd voor keuzes op basis van ‘vooroordelen’. Heel menselijk gedrag dat ons al die tijd heeft laten overleven maar dat in ons huidig tijdsgewricht, waarin er in een land als Nederland mensen wonen, leven en willen werken afkomstig uit alle landen en delen van de wereld, hindert en tot ongewenste gevolgen leidt. Dan moeten ze samen toch iets en dan wordt dat oude ‘overlevingsgedrag’ hinderlijk. Dat leidt ertoe dat: “wanneer je witte ruimtes binnenstapt zoals bepaalde cafés en restaurants en je de blikken op je rug voelt branden,” om een voorbeeld dat Bettache noemt, aan te halen. Een gevoel dat ook ik heb wel eens heb als ik ‘ruimtes’ binnenstap waarin ik weinig van mezelf herken. Dan moeten we, zoals Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman het in zijn boek Ons feilbare denken noemt, van systeem 1 naar systeem 2 denken. “Systeem 1 werkt automatisch en snel, met weinig of geen inspanning en geen gevoel van controle.” Het systeem dat het overgrote deel van het werk voor ons mensen doet. Zonder deze manier van denken zouden we niets gedaan krijgen. Het systeem dat gevaar detecteert en dat onbewust onze houding jegens anderen bepaalt: vriend of vijand! Als we ons realiseren dat we volgens dit patroon mensen beoordelen dan kunnen we het veranderen en voor dat veranderen, hebben we systeem 2 nodig. “Systeem 2 omvat bewuste aandacht voor de mentale inspanningen die worden verricht, waaronder ingewikkelde berekeningen. De werking van systeem 2 wordt vaak gekoppeld aan de subjectieve ervaring van handelingsvermogen, keuze en concentratie.” Systeem 2 kost tijd en moeite en dat is wat er nodig is om die eerste, onbewuste indruk over iemand op basis van systeem 1, ter discussie te stellen. Dit ‘jager- verzamelaargedrag’ om het zo te noemen wordt tegenwoordig door sommigen ook ‘institutioneel racisme’ genoemd. Ik vraag me af of die benaming helpt bij het aanpakken van dit gedrag. Door die naam eraan te geven, krijgt degene die het gedrag vertoont het gevoel van racisme te worden beschuldigd en daarin zal hij of zij zich niet herkennen. En dat gaat weer belemmeren in het voeren van het gesprek over de gevolgen van dat gedrag. Het wordt dan een gesprek met als thema ‘ik ben geen racist’ terwijl het eigenlijk moet gaan over de ongewenste gevolgen van dit ‘jager- verzamelaargedrag’. Als dit mij de kwalificatie ‘toonpolitie’ en daarmee verdediger van ‘het systeem’ oplevert, het zij zo. Maar op de toon en vooral de inhoud van Bettache’s betoog is, zoals ik hierboven schreef, nogal wat aan te merken. Die toon en inhoud richten de aandacht op het verkeerde en dat is jammer. https://ballonnendoorprikker.nl/2020/06/05/toonpolitie/

1 Reactie
Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker12 jun. 2020 - 12:30

Beste Ikzelf, Doe eens een poging.

Auslander
Auslander5 jun. 2020 - 8:41

“Amerika of Nederland, de onwaardigheid van bruine mensen is wereldwijd” Een mooie stuk maar een onjuiste generalisatie en dus als resultaat een misplaatste conclusie van Karim. De hele stuk gaat over hoe een individu met afwijkende uiterlijk dan de meerderheid van de burgers onacceptabel neergezet werd/wordt. Hoe de individu erop reageert of de de mate die hij de schade inloopt is natuurlijk belangrijk maar het is geen vrije blijf om deze individuele geval of alle individuele gevallen generaliseren en als sociale eigenschap neerzetten. Het is mens onwaardig om groepen mensen op basis van hoe ze door anderen behandeld worden identificeren of karakteriseren. Dat is juist wat racisten doen en de vooroordelen naartoe leiden. Hoe vaak horen en lezen we (zelfs hier op joop.nl) in de discussie over institutioneel racisme niet door de racisten gevraagde voorbeelden van als minderwaardig behandeling van anders gekleurden? Waarom ze erom vragen? Om hun eigen racistische handelingen te normaliseren. Terwijl, als het om de menselijk maat gaat, het moet gaan over waarom ze (racisten) de behoefte hebben om sommigen als minderwaardig karakteriseren of behandelen? Dat is de menselijke maat hoe dienen we om te gaan met racistische trekjes onder de burgers. Deze menselijke maar heeft weinig te maken met antiracisme strijd, het is om ondanks antiracisme strijd samenleven mogelijk houden. Dt is toch de einde doel van antiracisme strijd? Het is totaal mens onwaardig om mensen naar hun kleur een waarde toekennen. Ik vindt het echt knap hoe de bruine mensen vastbesloten voor hun rechten opkomen. Als je toch naar aanleiding van protesten in de VS en NL een kop moet kiezen dan kies voor zo iets van ““Het is Amerika of Nederland onwaardigheid om bruine mensen anders te behandelen”.

2 Reacties
Auslander
Auslander5 jun. 2020 - 8:44

menselijke maar = menselijke maat

Auslander
Auslander5 jun. 2020 - 8:44

“Het is Amerika of Nederland onwaardig om bruine mensen anders te behandelen”

Bart Houx
Bart Houx5 jun. 2020 - 6:36

Generaliseren is de eerste vorm van racisme. In dit artikel wordt 'de blanke Nederlander' helaas wel heel nadrukkelijk over 1 kam geschoren en op 1, homogene, hoop geveegd. Als je de stigmatisering van gekleurde mensen zo veroordeelt, bezondig je dan zelf niet aan het omgekeerde Karim.

1 Reactie
Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 9:49

("Generaliseren is de eerste vorm van racisme.") Daar vecht elke dag sinds zijn ontstaan PVV voor.

Fredje3
Fredje35 jun. 2020 - 4:01

[Dit is altijd doorgegaan, van continue sollicitatieafwijzingen terwijl je een spattende CV hebt, het standaard wantrouwen dat ouders van vrienden en vriendinnen uitten omdat ze je naam voor het eerst hoorden, het altijd als de schuldige aangewezen worden wanneer je in conflict bent met een witte man of vrouw, tot het ongemak dat je voelt (als Nederlander, in je eigen land, laat dat even bezinken) wanneer je witte ruimtes binnenstapt zoals bepaalde cafés en restaurants en je de blikken op je rug voelt branden] Wel grappig die dingen heb ik als blanke in Nederland ook mee gemaakt. Solliciteren als politie agent.... Ik behoor niet tot de doelgroep. Marokkaans vriendinnetje gehad. Mocht niet naar binnen, ergo, ouders en broer mochten niet weten dat we elkaar zagen. Ruzie met een Marokkaans klasgenootje. Kreeg flink op mijn donder ivm discriminatie terwijl ik heb klootzak noemde. Een keer een Turks koffiehuis ingelopen. Bleek ook echt alleen voor Turken (was ik ook niet gewend.) En als deze opmerking geplaatst wordt zullen de meeste opmerkingen erop ook al niet positief zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2020 - 3:02

Opsporing gezocht geeft beelden van alles waar ze beelden van hebben en van iedere misdaad die niet opgelost is. Moeten ze die beelden vervalsen of mogen ze DE daders van die misdaad niet omschrijven? Als er iets niet in dit rijtje past is het dat wel. Voor het overige zwijg ik hier voor dit moment inderdaad, mede omdat van mij verlangd word dat ik er het zwijgen toe doe.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2020 - 2:17

Je hebt onderdrukking en onderdrukking! https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/22/ik-heb-de-veiligheid-van-kille-cijfers-nodig-a1607656

Cageman2
Cageman24 jun. 2020 - 19:08

Het lukt u niet te begrijpen dat je mensen niet Het beste activeert als de boodschap vol overdrijvingen, generalisaties en beschuldigingen zit? Lekker startpunt voor een discussie.... Dat zulke negatieve beeldvorming en slachtofferschap de tegenstellingen tussen groepen en het wij/zij denken ook wel eens kan vergroten?

2 Reacties
Zeurmachine
Zeurmachine5 jun. 2020 - 6:43

Ik heb geen vertrouwen in betogen die er "zijn moeder", "een vriendin", of "een wijs man" aanhalen om een statement kracht bij te zetten. Hoe kun je het controleren of die personen wel echt zijn of het echt gezegd hebben. Ook die gedachtenexperimenten hebben geen enkele waarde. Ik vind het vals gefilosofeer om mensen zo klem proberen te zetten. Ook Nederland is vergiftigd met het idee dat wanneer je als select klein groepje iets wil, je via de media moet brullen alsof je met miljoenen bent. Geen overdrijving gaat te ver. Ze houden het jarenlang vol, want hun preoccupaties moeten en zullen in wetten gegoten worden. Ze zwijgende massa zal toch niet reageren of gehoord worden. En dat weten ze. Rutte is nu ook anti zwarte piet. Ook al zo iemand die er altijd voor zorgt dat er één lacht en tien kwaad zijn met z'n beleid. Dit is helaas een tijd van misplaatst activisme.

Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 6:50

@Cageman, het tegenbewijs voor uw beweringen zit op dit moment in de Tweede Kamer, gekozen door paar miljoen Nederlandse stemgerechtigden, Femke Halsema griezelig aan te vallen omdat zij zich aan de regels van D&D houdt. (Democracy & Decency)

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2020 - 17:36

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 6:54

@Mark, ("Maar het blijft allemaal erg vaag.") Inderdaad bestaat ethnische profilering voor u niet.

badgast
badgast4 jun. 2020 - 15:41

Mijn beste Karim, Als je een probleem hebt met de te blanke en mannelijke samenstelling van het Europese parlement, richt dan een eigen partij op die de geschiktere? Of gekleurdere? Kandidaten naar het EP gaat afvaardigen. Of word lid van de partij die het minste ver van jouw idealen afstaat en zorg dat je meestemt bij de vaststelling van de kandidatenlijst.

Jan kerstmis
Jan kerstmis4 jun. 2020 - 15:30

Nederlanders racistisch hmm, ja ik ben en nederfransduitser, witter kan niet, maar kreeg als kind echt veel vooroordelen en racisme over me heen. En niet kinderen die dat deden, maar volwassenen noemden mij maar al te graag rotmof, ook leraren hebben dit in mijn gezicht gezegd. Franse lafaard was er ook zo één en bastaard.meestal was mijn reactie om duits te gaan praten of een chanson te gaan zingen. Bovenal zijn de meeste zogoemde racistische nederlanders eigenlijk gewoon hypocriet. Dat zijn nml de vakantiegangers in turkije en spanje waar zij nederlanders als mij een hele slechte naam geven. Ook zijn dat de nederlanders die net over de zuidergrens gaan wonen en in nederland belgenmoppen komen vertellen. Ook zijn dat de Nederlanders die op de camping wonen en graag chinees verorberen als ze hebben gedronken. Ook zijn dat de nedrlanders die met ramadan en suikerfeest van hun linker buren de heerlijkste gerechten aanneemt en hun linkerburen en daarmee ook hun rechterburen generaliseert over geloof en criminaliteit. Dat zijn dezelfde mensen die jou vriendelijk gezind zijn tot je ze aanspreekt op hun verwerpelijke gedrag. Dat zijn de fatsoensrakkers van nederland. En ze zijn van elke partij en elke laag. Ik ben nederlander 100% ,hier geboren, mijn gedachte en stem zijn nederlands. Mijn schaamte en walging gaan hand in hand, in alle nederigheid en verheven hoofd.

2 Reacties
Jan kerstmis
Jan kerstmis4 jun. 2020 - 15:34

en hun linkerburen en daarmee ook hun rechterburen generaliseert over geloof en criminaliteit...... Moet zijn; en daarna hun rechterburen en daarmee ook hun linkerburen generaliseert over geloof en criminaliteit. Sorry hiervoor

Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 7:25

@Jan, groot gelijk heb je. Zo'n Nederlander heb ik ook gezien het hand aan Baudet in Vollendam te geven. Ons-kent-ons, he?

Bart Houx
Bart Houx4 jun. 2020 - 15:06

Discriminatie is van overal en alle tijden. Helaas. Wat ook van alle tijden is: het over-dramatiseren van de Nederlandse situatie. Onze volksvertegenwoordiging (Eerste en Tweede kamer) telt echt niet enkel blanken. Zie een van de reacties hieronder voor de echte aantallen. Laat staan dat mensen, van welke kleur dan ook, worden tegengehouden de politiek in te gaan of carrière te maken. Het zal van twee kanten moeten komen. Van de ene kant moeten er deuren worden opengezet ... nog meer dan nu. Aan de andere kant zullen mensen ook zelf door die openstaande deuren moeten lopen. Bijvoorbeeld door actief lid te worden van een partij. Door studies te volgen. Hard te werken. En kansen te pakken. Maar niet door steeds te roepen dat deze kansen en mogelijkheden er niet voor ze zouden zijn. En dat het in Nederland nog erger is dan waar dan ook in de wereld. Dramaqueens hebben we al genoeg in Nederland.

1 Reactie
Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 6:56

("Discriminatie is van overal en alle tijden.") Strijden daartegen is er van alle tijden. Nu ook.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2020 - 15:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 7:00

@ikzelf, hoop ik dat u zelf begrijpt dat u in uw reactie een typerende cultuur omschrijft. Zou dit namelijk het cultuur van een "gidsland" zijn?

Jonathan2
Jonathan24 jun. 2020 - 14:37

Klopt grotendeels wel. Maar we moeten niet alleen de realiteit bestrijden maar ook een niet-bestaande werkelijkheid. 50% van de blanken in Amerika vindt dat witten worden gediscrimineerd. Dat kan niet waar zijn, toch? Jawel, kijk er de peilingen maar op na. Zij worden gediscrimineerd omdat ze, heel soms, niet meer mogen discrimineren. Hierbij wordt discriminatie als het ontkennen van de natuurlijke ethische en intellectuele superioriteit van de witte uitgelegd. Voorbeeld. Toen voor het eerst een latino vrouw in het Supreme Court werd gekozen, werd dit door een flink aantal uitgelegd als een voorbeeld van positieve discriminatie, en daarmee discriminatie van de blanke, vooral mannelijke soort. Al sinds het ontstaan van het Supreme Court bestaat het voornamelijk uit blanke mannen, dit zien ze als iets natuurlijks. Hoewel er geen bewijs bestaat voor blanke intellectuele superioriteit, over ethisch hoeven we het helemaal niet te hebben omdat niemand dat precies kan aantonen, en de cijfers aan de universiteiten een totaal ander beeld laten zien, namelijk dat vooral goed kwalificeerde niet-blanke moeilijker aan een baan komen, blijven vele blanken zichzelf wijsmaken dat zij de echte slachtoffers van discriminatie zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander4 jun. 2020 - 14:23

Nou …"wereldwijd".... Ik vraag me af hoe ver wereldwijd Karim is geweest ik ken uit ervaring toch ook veel gebieden waar 'witte' (voor mij: blank) mensen onwaardig tegemoet worden gekomen en bruine weer niet… maar dit terzijde. Ik denk wel dat er terecht grote zorg is waarom er niet vaak een representatieve vertegenwoordiging van achtergronden in besturen etc zit. Is dat alleen pure discriminatie? vriendjespolitiek die verder rijkt dan bruin-wit? of is dit ook een educatieprobleem van de bewuste groep. Niet acceptabel uiteindelijk, maar wel zaak om niet alles meteen te wijten aan 1 ding.

Leontrotsky
Leontrotsky4 jun. 2020 - 13:34

Ik weet zelf uitervaring niet hoe erg de discriminatie in Nederland is want ik ben een witte geprivilegieerde man. Toch ken ik veel (heel veel) verhalen van mensen met een migratie achtergrond die verschrikkelijk lijden onder de discriminatie in Nederland. Als witte mens besef je je niet hoe groot, hoe gigantisch groot het discriminatieprobleem in Nederland is maar ik weet zeker dat die vele malen ernstiger is dan wij witten ons kunnen beseffen. Ook Rutte beseft dit en heeft het ruiterlijk toegegeven "Nederland heeft een heel groot probleem met institutioneel wit racisme, en daar moet echt iets aan gedaan worden". We moeten heel hard aan de slag om ons wit privilege af te werpen anders krijgen wij in Nederland een heel groot probleem.

4 Reacties
Jaap8
Jaap84 jun. 2020 - 15:38

Yep Leontrotsky. Laat ons de handen in een slaan. En actie voeren aan de grenzen van de EU met actieborden, dat Nederland de hel is op aarde. Nergens anders ter wereld is discriminatie en racisme zoals in Nederland. Nooit, nooit wens je iemand Nederland toe.

Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 7:05

("Ook Rutte beseft dit en heeft het ruiterlijk toegegeven “Nederland heeft een heel groot probleem met institutioneel wit racisme, en daar moet echt iets aan gedaan worden”.) Ach, Rutte vertelt gewoon blanke moppen. Indien je voor drie achetreenvolgende termijnen het Premier van een land ben geweest waar je vervolgens dergelijke uitspraken doet, terwijl je in hetzelfde tijd helemaal niets heb gedaan om deze situatie aan te pakken, valt dit onder blanke moppen vertellen.

Paul250371
Paul2503715 jun. 2020 - 13:44

Jaap Kritiek (waarom je je aangesproken voelt mag Joost weten) pareren door het belachelijk te maken met infantiele overdrijvingen die helemaal niemand beweert. Helpt dat nou? Het ziet er zo treurig, zo calimero-achtig uit.

Jaap8
Jaap85 jun. 2020 - 18:07

@Paul250371 "door het belachelijk te maken met infantiele overdrijvingen" Nee Paul, ik begrijp dat je het niet begrepen hebt. Ik hield de schrijver een spiegel voor. En wat dat betreft, dat wel, het spiegelbeeld ziet er treurig uit.

Polletje2
Polletje24 jun. 2020 - 13:15

Heb jij weleens nadeel van je huidskleur ondervonden? - https://www.ad.nl/video/heb-jij-weleens-nadeel-van-je-huidskleur-ondervonden~p150084

JaapBo
JaapBo4 jun. 2020 - 12:44

Wat een negativiteit! Wat een overdrijving! Lees een de lijst van leden van de Tweede Kamer: Alkaya, Amhaouch, Arib, Azarkan, ... Ik tel er zo 10 a 15 met een migratieachtergrond.

7 Reacties
Auslander
Auslander4 jun. 2020 - 14:40

@ JaapBo “Lees een de lijst van leden van de Tweede Kamer” En toch de migranten in meerderheid tot armste van Nederland behoren. Is dat positiviteit?

Jaap8
Jaap84 jun. 2020 - 19:26

@Auslander "En toch de migranten in meerderheid tot armste van Nederland behoren. Is dat positiviteit? " Nee dat is geen positiviteit. Maar aan de andere kant. Mijn ouders waren ook arm. En wij konden vroeger, zoals elders door iemand op Joop vermeld is ook niet naar de hockeyclub. Wij hadden daar de centen niet voor en behoorden ook niet tot de "klasse" waar hockey gewoon was. Ook wij werden gediscrimineerd, maar zonder dat we konden klagen op een website. Internet en Joop waren er toen nog niet. We waren maar een simpel arbeidsgezinnetje. Wat mijn ouders zelf niet konden bereiken, hebben wij als kinderen wel voor elkaar kunnen krijgen. Met steun van onze ouders, dat wel. Hoewel zij zelf nooit ons luxe niveau bereikt hebben, waren zij gelukkig met wat zij hadden en wat ze ons konden bieden. En ja wij moesten ons "invechten" (een vies woord tegenwoordig, maar indertijd vanzelfsprekend) in de maatschappij. Maar het lukte uiteindelijk wel. Dankzij de kansen die de maatschappij, ook ons bood. Helaas is dat ook voor veel Nederlanders niet gelukt, omdat ze de capaciteiten daarvoor niet hadden, geen geluk hadden of tal van andere redenen. En klopt, dat is een keerzijde. Nederland is niet het paradijs. Als je dat verwacht had, begrijp ik dat je daarin teleurgesteld bent, maar met inzet en gebruik van de mogelijkheden is er toch veel te bereiken al kan dat een tijdje duren. Dat zie je ook in allochtonen die hier veel bereikt hebben. Lukt het niet, omdat binnen korte termijn te bereiken, kan ik begrijpen dat je hier de schuld buiten jezelf zoekt, maar of dat een oplossing is. Eerlijk gezegd, ik denk het niet. Kijk in de spiegel en sluit vrede met jezelf. Dat op zich zou al een goede start zijn voor een mooie toekomst. In Nederland..

JaapBo
JaapBo4 jun. 2020 - 19:41

@Auslander: ik lees vandaag dat er in NL al veel meer Syriërs werk hebben dan drie jaar geleden. Integratie kost tijd. In de jaren '60 en '70 kwamen Turken en Marokkanen hier voor het werk dat NL-ers niet wilden doen. Hun kinderen klimmen al hoger op de economische ladder. Integratie kost tijd.

Auslander
Auslander4 jun. 2020 - 22:45

@ Jaap Ik kom uit een arbeidersgezin met 9 kinderen en een vader die van zijn 8 tot de dood (70 jaar) hard gewerkt heeft. Alle kinderen hoog gestudeerd (ingevochten). Dat is anders als je weet dat jij met andere kleurtje extra moet inleveren om hetzelfde te bereiken!

Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 7:15

@Jaap, om het kort te houden geef je hier een uiting aan de standpunt dat - "We waren het eerst hier, wat willen ze nou nog hebben? Gewoon op de rij achteraan aansluiten!". Zeer populair standpunt onder het aanhang van Wilders en ja, ook de SP, die tevens gewillig gebruikt wordt door de conservatief-rechtse establishment om rabiate nationalisme op te wekken. Deze redenering ligt mede aan de wortels van de wijdverspreide xenofobie en racisme in Nederland en zou de onzichtbare glazen begrenzing voor de nieuwkomers moeten zijn. Het lijkt een vanzelfsprekend argument, of niet?

Jaap8
Jaap85 jun. 2020 - 12:20

@Libertain. Niet ik, maar jij bent je reactie. Ik zou nu kunnen zeggen dat jij een satanisch genoegen schept in het in een hokje plaatsen van andere mensen en vervolgens vergenoegend. achterover leunt. Maar dan zou ik in de zelfde valkuil trappen. Ik heb alleen willen zeggen, dat (voor de meeste mensen) het niet vanzelf gaat. Dat ook Nederland, hoe vaak ook gedacht, geen paradijs is, ook niet voor Nederlanders. Dat je het uiteindelijk toch zelf moet doen, dat het soms lang kan duren voor je iets bereikt, maar dat als je voor je zelf vecht en niet tegen een ander er voor iedereen kansen zijn. Dat het voor immigranten moeilijker is besef ik terdege. Maar hetzelfde geldt ook voor heel veel Nederlanders die niet aan het ideale beeld voldoen. (En wie doet dat?). Het is opvallend dat juist de mensen die zogenaamd opkomen tegen racisme zelf die groep zo'n apartheidsstatus geven. Met als gevolg dat mensen buitenlanders gaan ontlopen, omdat ze bang zijn dat een opmerking of gedrag als racistisch opgevat zal worden. En dat is jammer!

Jaap8
Jaap85 jun. 2020 - 12:47

@Auslander "Dat is anders als je weet dat jij met andere kleurtje extra moet inleveren om hetzelfde te bereiken! " Ja Auslander dat weet ik heel goed. En daar mag je tegenop komen. Ik wil dat niet bagatelliseren maar er zijn ook heel veel Nederlanders die een extra inspanning moeten leveren ( om andere redenen en ook buiten hun schuld) om hetzelfde te bereiken.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19474 jun. 2020 - 12:34

"Op het VWO behoorden mijn resultaten tot de top, toch werd mijn kunnen altijd in twijfel getrokken door de leraren." Dat is gemeen. Naam en rugnummers graag. "Maakt u zich geen illusies, we hebben er in Nederland een handje van naar anderen te wijzen waar het racisme betreft maar, op een paar vreselijke landen na, is er bijna geen ander land in het Westen waar zo ongegeneerd minderwaardig gesproken wordt over etnische minderheden in de publieke ruimte, gevolgd door een pijnlijke stilte van de witte meerderheid." Geldt ook voor deze bewering. Dat moet een wetenschapper toch kunnen staven. "Laat ik met de deur in huis vallen: wij hebben geen representatieve democratie. " Laat ik dat nu tegenspreken. Niemand in onze streken die in de politiek wil kan tegengehouden worden op grond van zijn afkomst.

Spierbal
Spierbal4 jun. 2020 - 12:27

Sinds wanneer zijn blanken geel, hahaha.. Ik ben wel voor benoemen van dingen, daarom ga ik ook het volgende voorbeeld geven (wat ongetwijfeld er niet doorheen komt). Als ik zomaar op straat word uitgescholden is dat meestal een man en iemand van niet westerse afkomst. Je kan dan een paar dingen gaan doen. Ik denk meestal van "oh dat is een kleine minderheid, ik ga niet die hele groep over een kam scheren". Een tokkie daarentegen zou denken "zie je wel, het zijn altijd die mannen en mensen van buitenlandse afkomst".

Fredje3
Fredje34 jun. 2020 - 12:20

Zolang mensen de problemen eenzijdig blijven belichten en geen oplossingen zoeken, maar schuldigen zoeken zijn deze mensen een onderdeel van het probleem.

1 Reactie
Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 7:16

Heb je dit toevallig aan de heer Wilders verteld?

Inhoudelijk_Debat
Inhoudelijk_Debat4 jun. 2020 - 12:20

In hou wel van feiten. Dat eerste plaatje dat zo bijzonder effectief een complexe boodschap overbracht heb ik dus eens bekeken. Van de 30 personen (eentje weet ik niet wat het moet voorstellen, dus laat ik in het midden) is er 1 vrouwtje en 29 mannetjes. Dat is 3,33% Het laagste percentage vrouwen was 15,2%, momenteel zijn het er 40,4%. Van het aantal mensen met een kleurtje in het parlement heb ik geen cijfers. In het plaatje zijn het er echter zijn het er echter 0% (of 100% het zijn gele mannetjes?). In werkelijkheid is het niet 0% en niet 100%. Ik zie er dus ook een boodschap is, en dat is dat het op dit soort onderwerpen aan komt, je zelden de werkelijkheid ziet. Is de verontwaardiging terecht? Het Nederlandse wetboek discrimineert alleen de blanke man. Dus op dat vlak is die verontwaardig niet terecht. Wat is de aanleiding van de protesten die we nu zien? Politiegeweld, waarbij geen aanleiding is om te denken dat het racisme is. Tijdens de rellen in de VS (die sommige protesten noemen) hoor ik racistische leuzen, gericht aan mensen zonder een kleurtje. Tenslotte wil ik nog kort even deze zin aanhalen. “Je internaliseert als kind je eigen onwaardigheid en derhalve bevraag je niet waarom het is dat je als geboren en getogen Nederlander op het voetbalveld ‘teringbuitenlander’ wordt genoemd”. Heel vervelend, maar racisme? Een dikke voetballer krijgt te horen dat het een vies nijlpaard is, iemand met een bril is een schele nerd, iemand met flaporen is dombo en ga zo maar door. Juist deze vorm van schelden anders behandelen (want gaat over afkomst) dan alle andere vormen van uitschelden is racistisch. Daarmee maak je afkomst of huidskleur iets speciaal, iets anders.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2020 - 11:50

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2020 - 13:33

De lichte huid was een evolutionaire aanpassing aan een omgeving met weinig zonlicht als ik me goed herinner.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2020 - 15:43

Sinds Lucy hebben we er ook wat niet-mitochondrial DNA van Neanderthaler origine bijgekregen. Of dat voordelen heeft ben ik vergeten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2020 - 2:23

Ik heb daar inderdaad van gehoord!

Frits Jansen
Frits Jansen4 jun. 2020 - 11:37

Ik lees net dat een politievakbond in een Europees land bezwaar maakt tegen een wetsvoorstel tegen discriminatie, omdat agenten dan niet meer hun werk kunnen doen. Er zijn nog een paar demonstraties nodig.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 jun. 2020 - 11:31

Ik weet dat bij Betache het glas altijd halfleeg is met de neiging om heel snel leeg te dampen maar als ik kijk naar het europees parlement (waar hij zijn tirade mee begon) dan heeft Nederland 29 zetels, waarvan 3 ingenomen worden door mensen van kleur, te weten Samira Rafaela (D66), Malik Azmani (VVD) en Mohamed Chahim (PvdA). Dat is een keurige 10%, omgeveer gelijklopend met de verhoudingen in Nederland. Wel opvallend dat het alleen de neoliberale partijen (zoals velen hier ze noemen) zijn die mensen van kleur afvaardigen, of zou dat liberalisme misschien toch niet zo slecht zijn? Overigens hebben enkel Nederland, Duitsland, België en Frankrijk afgevaardigden met een kleurtje. Vreemd, al die mooie solidaire landen waar links ook zo graag solidair mee is hebben geen enkel kleurtje in hun vertegenwoordiging. Maar dat is ook vast allemaal onze schuld.

2 Reacties
Libertain
Libertain5 jun. 2020 - 7:19

Liberalisme is aan zich niet slecht, daartegen is neoliberalisme uit de praktijk bewezen kwaad.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof6 jun. 2020 - 1:38

@libertain, u bent een der eersteN die de door mij benoemde partijen neoliberaal noemt.

Grietje Genot
Grietje Genot4 jun. 2020 - 11:19

Nederland staat er inderdaad gekleurd op met 400 jaar racistische moord- en slachtpartijen in de gordel van smaragd, het niet geringe aandeel in de transatlantische slavenhandel, de massadeportatie van joden amper 80 jaar geleden, 't etnisch profileren door de overheid, het onderwijs en jan-en-alleman en met Wilders, Baudet en al die andere frisgewassen clowns van het racisme. (We mogen in dit verband, tussen neus en lippen door, wel even wijzen op de frisse uitspraken van 't establishment, zoals daar zijn: kut-Marokkanen, het etnische monopolie van Marokkanen op geweld, het publiekelijk vernederen van Marokkanen, het minder, minder, de argwaan jegens alles wat Turks is, (waardoor Denk in het leven werd geroepen), het op pleuren van allochtonen met een onwelgevallige mening, het steeds triomfantelijkere binnenhalen van steeds racistischere karikaturen zoals Zwarte Piet etc). Wie die alles overziet, snapt dat 't hopeloos is, en dat elk verwijt in de richting van de US of A belachelijk hypocriet overkomt: de meester die zijn discipel in de schoenen schuift waarin hijzelf excelleert.

7 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander4 jun. 2020 - 14:27

Ja maar wij hadden toch weer veel 'last' van de Romeinen, de Fransen, de Spanjaarden, Barbareise zeerovers die ons tot slaaf maakten en niet te vergeten de Vikingen…. Dus dan mochten wij ook…. wij hadden het ook zwaar En zo dragen we in de hype van zelfhaat alle ellende nog honderden jaren mee…

Grietje Genot
Grietje Genot4 jun. 2020 - 18:11

Of er een 'wij' is of een 'ik' dat durf ik niet te zeggen. Maar zelfhaat is er niet, alleen maar droge, dorre feiten. We kennen de parabel van de barmhartige Samaritaan. Jezus maakte daarbij gebruikt van het feit dat de Samaritanen destijds als een gekoloniseerd en tweederangs volk werden beschouwd. Discriminatie is onze cultuur.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2020 - 2:31

GrietjeGenot Zoals de bovenkant de onderkant als een tweederangsvolk behandelt en dat door alle kleuren heen gaat?

Grietje Genot
Grietje Genot5 jun. 2020 - 11:15

Dat ligt toch ietsje ingewikkelder, @Minoes. De familie Flodder kan - als ze de staatsloterij heeft gewonnen - best een kamer in het Hilton reserveren, behalve als ze toevallig een kleurtje heeft.

Paul250371
Paul2503715 jun. 2020 - 13:50

Grietje As always, a pleasure.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jun. 2020 - 3:51

Als de directie bestond uit Grietje Genot en Paul250371 inderdaad. Dan zouden ze met alle egards binnengehaald worden. Die tak van de familie Flodder, daar waren ze maar al te vertrouwd mee!

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jun. 2020 - 4:07

Grietje Genot Ik weet niet of jij beseft om van Paul niet te spreken, dat je hier een knal van een vooroordeel hebt over hoe mensen aan de onderkant van de samenleving zijn, doen en denken en hoe dat doorwerkt in alle sectoren van de samenleving. Die directeur van het Hilton zal in jullie ogen dan ook wel per definitie blank zijn en de liftjongen die wist hoe het hoorde, zwart!

Libertain
Libertain4 jun. 2020 - 11:17

Zou ik in plaats van de computerspelletje het volgende keuze willen hebben: 3 filmacteurs, 3 boeken, 3 liedjes. Hoewel ik heel veel acteurs op grote waarde kan inschatten leiden op gelijke hoogte Denzel Washington met "Safe House" en Keanu Reeves.

2 Reacties
korheiden2
korheiden24 jun. 2020 - 14:24

Morgan Freeman, Idris Alba, Halle Berry, Samuel Jackson, om er nog een paar te noemen.

Paul250371
Paul2503715 jun. 2020 - 13:53

korheiden Niet om fouten in te wrijven maar in de context van dit stuk moet ik toch melden dat de man Idris Elba heet.

Gerygrr
Gerygrr4 jun. 2020 - 10:51

Bijna twee miljoen mensen in Nederland leven in een dergelijke identiteit en hebben elke dag te maken met een cultuur die vijandig staat ten opzichte van hun menszijn, hun ‘ik’. Dit citaat uit het artikel had ik of de grote groep arbeiderskinderen waartoe ik behoorde in ons dorp zo’n vijftig jaar geleden zomaar op onszelf kunnen betrekken. Uit walging voor discriminatie op grond van afkomst was ik uiteraard solidair met allen, die onder welke vorm van discriminatie leden. Waarom mij wit noemen? Waarom mij dader van institutioneel racisme noemen? Is dat niet ook racistisch? Wie zich als kind bij de tennisclub niet welkom voelde, vanwege de minderwaardige geboorte, herkent het gevoel. Een aantal jaren geleden voelde ik het weer, nu op Curacao waar ik met mijn vriend een bijeenkomst van de later vermoorde Helmin Wiels bijwoonde, ik was er niet welkom...... Ook daar werd ik in een hokje geplaatst.

4 Reacties
Auslander
Auslander4 jun. 2020 - 14:58

@ Grijsje63 “Waarom mij wit noemen?” Wit is geen persoon maar een identiteit, en deze identiteit geeft de witte groep privileges die andere aan kleur gerelateerde identiteiten niet toekomt. Als jij je identiteit niet verleent aan je huidskleur heb je ook zo’n identiteit niet. “Waarom mij dader van institutioneel racisme noemen?” De daders onder institutioneel werking kunnen niet personen zijn maar de instituties. Hooguit kan je de beleidsmakers en bestuurders (ongeacht hun huidskleur) erover aanspreken en verantwoordelijk houden. “Is dat niet ook racistisch?” Nee, dat is dom. Zoals ook aan een wezen geloof hechten die niet bestaat.

Gerygrr
Gerygrr4 jun. 2020 - 15:40

Dankjewel Auslander, Ik noem mij als ik je goed begrijp terecht niet wit, maar grijs. Houdt uw verklaring ook in, dat je ook met kleur deel uit kunt maken van witte instituties, dus wit wordt genoemd?

Auslander
Auslander4 jun. 2020 - 18:21

@ Grijsje63 "dat je ook met kleur deel uit kunt maken van witte instituties, dus wit wordt genoemd?" Klopt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 jun. 2020 - 2:27

Grijsje63 Had het beter hier kunnen zetten; https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/22/ik-heb-de-veiligheid-van-kille-cijfers-nodig-a1607656

poeslief
poeslief4 jun. 2020 - 10:46

a) "De onwaardigheid van bruine mensen". Ik wist van niks Karim. Kan jij je enigszins inleven in het feit dat de verkeerde woordkeus - jouw keuze - juist alles behalve verhelderend werkt: Jij stelt namelijk en niemand anders dat bruine mensen onwaardig zijn! Jouw woorden. Zoals altijd met de beste intenties. 'Mama ben ik onwaardig dat schrijft Karim B. op joop.nl?' b) 3 favoriete NBA spelers: MJ, Moses Malone en Tim Duncan. (de keuzes die Karim ons voorlegt zijn zo walgelijk manipulatief). c) Lastig hey Karim een land waar van oudsher mensen wonen die een andere teint huidskleur - lichter - hebben dan die van jou, die zwaar in de meerderheid zijn qua aantallen. d) Ik vind het lot van kinderen die misbruikt worden - van al die kinderen - het meest belangrijk, en de lijdensweg die hun leven is. Dat soort slachtoffers staat - vrijwel - altijd alleen in hun sop gaar te koken, geen zichtbare peergroup om leed mee te delen, je evt. veilig en geborgen bij te voelen. e) Karim gaan wij nu - te beginnen in NL - eens ieder mens in de 1e plaats beschouwen als een individu met heel veel verschillende eigenschappen of blijf jij de ook door jou ingeslagen weg volgen die leidt naar niks anders dan een volkomen op groepskenmerken bepaald mensbeeld en de volledig ontspoorde samenleving die dit op gaat leveren gezien de voorbeelden uit het verleden?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 jun. 2020 - 10:30

V.S. Naipaul, Renate Rubinstein, Pankaj Mishra, Edward St Aubyn, Eugenia Cheng en Stuart Russell zijn de namen van de auteurs van de boekjes die nu (toevallig) op mijn bureau liggen. (Morgen kan het anders zijn, dat kan ook nog vandaag: Gore Vidal ligt altijd op de loer ergens, en anders James Salter wel, of Heinrich Heine of Bertrand Russel of Jeroen Brouwers of Kurt Vonnegut, Joseph Heller, Saul Bellow, Laurent Binet, Girolamo Cardano, Isaac Babel, Virginia Woolf. Er klinkt een groot koor van stemmen in mijn hoofd en hart.) In "I am not your negro'" wordt af en toe een verdienstelijke poging gedaan om een en ander uit de sfeer van verwijten en 't vingerwijzen te halen. We moeten terug naar het menselijke, al te menselijke. Om van daaruit met de trein van zelfspot en mededogen af te reizen. De natuur is gemaakt door God of door een blinde horlogemaker en is dus gruwelijk. Om die reden ben ik geen fan van de meritocratie; - maar zelfs zo'n wreed en grillig systeem is stukken beter dan een gefossiliseerd en in steen gehouwen en met ijzeren hamers gebeiteld en door betonrot aangevreten allegaartje gebaseerd op geboorterechten en denkluiheid en gevoelsarmoede.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2020 - 13:49

"A Guide to Old English" van Mitchell & Robinson, "Semantics" van Saeed en een Noorse vertaling van Sara Stridbergs "Beckomberga". Er is weinig plaats op mijn bureau. De in het Noors vertaalde Zweedse en Ijslandse detectives staan in de kast.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2020 - 13:50

De "Aufzeichnungen des Malte Laurids Brigge" heb ik al enige tijd niet gezien.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 jun. 2020 - 13:54

Reizen door je kamer, dat blijft leuk.

Maxim4
Maxim44 jun. 2020 - 10:11

Goed bedoeld, maar de schrijver schiet veel te ver door en mist daardoor doel. Ook altijd gevaarlijk om voorspellingen te doen, kijk maar: in het gedachte-experiment vraagt hij mij om aan mijn 3 favoriete computerspellen te denken. En dan te vragen welke huidskleur. Dat is simpel: ik speel al 4 jaar elke dag Pokémon Go en ik hoor bij team Rood, geleid door leader Candela, huidskleur bruin. Hup, daar gaat je 100% voorspelling. De generalisaties gaan ook de mist in. Natuurlijk gelden alle onverkwikkelijke vernederingen en achterstellingen die de schrijver ervaren heeft niet voor alle andersgekleurden en/of anders genaamden. Iedereen kent de Marrokanen en Turken die hier in NL een vooraanstaande positie bekleden, maar nog veel meer doen dat achter de schermen. Ik weet ook dat het hier spelen met vuur is, maar is het voorbeeld van Opsporing Verzocht nu echt een goed voorbeeld van institutioneel racisme? Als je gaat graaien in een bak met 50 knikkers waarvan er 40 rood zijn en 10 geel, is het dan niet logisch dat je voor het merendeel rode knikkers pakt? Datzelfde geldt voor het binnenlopen van de winkel. Dat heb je te danken aan de kleine groep die het voor de grote groep, waaronder jij, verpest heeft. Kan je het een winkelier kwalijk nemen dat ie niet direct ziet of jij tot die kleine of tot die grote groep behoort? Dat is geen institutioneel racisme van die winkelier maar gewone kopschuwheid (en schrik!) door eerdere ervaringen. In mijn werk kom ik al 20 jaar gekleurde collega's tegen die net als ik gewoon hun werk doen, voor zover ik kan zien zijn zij helemaal niet ongelukkig of onderdrukt. Conclusie: het klopt dus niet dat alle anders gekleurden structureel onderdrukt en vernederd worden.

3 Reacties
Sam V
Sam V4 jun. 2020 - 10:56

@ Maxim Of de voorbeelden die de schrijver noemt, terecht zijn, wil ik even in het midden laten. Laat ik het deze keer niet ingaan of zijn beweringen gestaafd worden door de feiten en het houden bij het beeld dat hij heeft. Lijkt mij namelijk wel zijn oprecht gevoel, Wat ik geregeld hoor is dat een blanke vaak bang is om slachtoffer te worden van geweld door niet-blanken. Inderdaad ingegeven door programma’s als Opsporing Verzocht. Aan de andere kant van de medaille is een niet-blanke dan bang om bij voorbaat als potentieel dader te worden gezien. Daarmee inderdaad eerder gediscrimineerd wordend. De opgave die wij samen hebben is om er voor te zorgen dat wij elkaar met zo’n min mogelijk voordelen benaderen. Ik ben echter bang dat daar weinig beleid op te maken is. Ik zie dan ook weinig mogelijke maatregelen om dit te bewerkstelligen. Bewust minder niet-blanken opnemen in programma’s als Opsporing Verzocht is bijvoorbeeld geen oplossing. Het betreft ernstige misdaden die opgelost moeten worden. Alle informatie is dan belangrijk. Hoe ondanks de oververtegenwoordiging van niet-blanke Nederlanders (namelijk ook relatief veel Oost-Europeanen) in deze misdaden dan te vertalen in beleid om vooroordelen weg te halen, vind ik lastig. Dan krijg je maatregelen als bewust positieve verhalen daar tegenover zetten omdat het niet-blanken betreft en DiviBokalen. Is dat wat we willen?

Maxim4
Maxim44 jun. 2020 - 13:40

@ Ikzelf Het is toch niet verboden om de voorbeelden die de schrijver noemt ter ondersteuning van zijn verhaal te beoordelen? Immers, als de voorbeelden niet kloppen, blijft er van de boodschap niks meer over. Ik wil u best meegeven dat ik het niet direct over de boodschap van deze column heb, maar indirect wel. Dus meer concreet: ik geloof niet en ervaar in de praktijk ook niet dat een groot deel van de mensen om mij heen een continue oppressie voelen die hun dagelijkse leven tekent. @ Sam V Nuttige aanvulling!

C@io1
C@io14 jun. 2020 - 16:35

Https://www.youtube.com/watch?v=HGJMgCn0fQs Prachtige redenatiewijze, zie filmpje, en discussie is klaar, want patstelling

Phil2
Phil24 jun. 2020 - 10:10

Er is minstens evenveel discriminatie in NL als in de VS, alleen meer verholen, ingebed / gesmoord in Nederland-polderland, dat zegt dat we toch met z'n allen door één deur zullen moeten. Ja ja, mar intussen... Verschil met de VS is dat het door de militarisering van de politie en het vrije wapenbezit vaak een dodelijke afloop kent. Aan de andere kant hebben de meeste belangrijke steden in de VS, zoals Atlanta, Chicago, Los Angeles en Washington, al een zwarte burgemeester gehad. En kijken we ook niet vreemd op als er een zwarte minister, opperbevelhebber of zelfs President tussen zit. Kom daar maar eens aan in Nederland!

Kwant2
Kwant24 jun. 2020 - 10:05

Graag zie ik wat meer diversiteit in de diversiteit, dat de discussie verder gaat dan huidskleur en gender. Helemaal in de politiek heb je experts nodig uit verschillende disciplines; wetenschappers, creatievelingen, ondernemers, etc. Mensen uit het hele persoonlijkheid spectrum, als je alleen al de Big-five neemt kom je zo al op 25 hokjes bovenop man-vrouw en zwart-wit. Gooi daar expertise en politieke inslag aan toe en los van huidskleur kan je opeens toch een bijzonder divers gezelschap hebben.. Maar dat zijn dingen die je niet zo makkelijk in een emoji uitdrukt, geen slogan die je even op een t-shirt drukt. Dat is niet iets waar je je makkelijk boos over kan maken a.d.h.v een smoelenboek. Dat vereist dat je je echt verdiept in de persoon. Dus eigenlijk vereist dat dat je over mensen niet oordeelt op basis van hun gender en huidskleur maar hun inhoud. Wat ik wil zeggen is dat je een stuk meer hebt aan een groep mensen die divers is van binnen i.p.v alleen divers van buiten. En natuurlijk kunnen die dingen hand in hand gaan.

1 Reactie
Libertain
Libertain4 jun. 2020 - 11:09

@Econometriust, heb je mij meteen met je opvatting kunnen overtuigen dat donkere mensen, allochtonen altijd veel dommer zijn dan blanke mensen, autochtonen. Dank je.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2020 - 10:01

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
mariamaria2
mariamaria24 jun. 2020 - 10:43

"Witten zijn racistischer dan zwarten" Waar blijkt dat uit? Ik werk dagelijks met vluchtelingen en nieuwkomers. Meer dan 30 nationaliteiten en ik kan u zeggen dat de mate van discriminerend gedrag niet afhangt van welke huidskleur je hebt!

Maxim4
Maxim44 jun. 2020 - 11:54

"witten zijn racistischer dan zwarten" Wow, dàt is pas een racistische uitspraak. Wie had dat gedacht, Boze kouffar is dus een racist!

Cageman2
Cageman24 jun. 2020 - 9:57

Gemiddelde leeftijd is 55-60 jaar in het europees parlement. Wat was het % minderheden in europa in 1960??? Al een stuk representatiever gezien het leeftijdscohort (en aantal vrouwen wat zulke posities toen nastreefde) Inmiddels wordt west europa multicultureler in een ongekende snelheid. Van paar procent in 1960 tot 28 procent met migratie achtergrond nu. Getuige toch van een aardige tolerantie lijkt me. Als “racistisch wit continent”. Wat een verschil met de “verdwijnende minderheden” in het midden oosten (Christenen) en china (Oeigoeren). Kuch kuch. Wat een verschil met de migratiewetten, waarvan er velen migratie gewoon keihard tegengaan en onmogelijk maken. Australie, japan, thailand, saudi arabie. Verder zijn er goede ontwikkelingen die wel eens benoemd mogen worden. 48 procent van de chinese minderheidsgroep volgt hbo+ studies. Beter socio economische status nu dan de gemiddelde witte. 50% van de surinamers hebben gemixte huwelijken. Nettoarbeidsparticipaties en opleidingspercentage verbeteren elke generatie voor alle minderheden. Ook bijvoorbeeld antillianen hebben grote sprong gemaakt. Al met al worden er grote stappen gemaakt, en dat terwijl er een gigantische!! demografische verandering plaatsvindt wat aanpassingsvermogen vergt en frictie/angst kan geven. Kijk. Dat Geeft een andere insteek (gebouwd op niks anders dan keiharde feiten). Nu wil ik niet argumenteren dat minderheden niet extra uitdagingen hebben vanwege de dominante cultuur en voorkomend discriminatie. Wat me wel steekt is dat de beeldvorming vaak wel erg negatief uitslaat. En blind is voor hoe het relatief gesteld is t.o.v. Historie en wereldwijd. Nu gooi je het weer op dat je in het Europese continent niet onder onderdrukking uitkomt....newsflash...in de hele wereld geldt dit. Vaak nog een stuk erger. De nazi’s worden er ook weer eens aan de oren bijgetrokken....leuk! Dit is onjuist, selectief, en je stoot er ook mee af. Een grammafoonplaat van “blanke racist, blanke racist, blanke racist” roept niet echt op om samen de handen eronderaan te steken.

Paul250371
Paul2503714 jun. 2020 - 9:56

Hele rake column.

Ch0k3r
Ch0k3r4 jun. 2020 - 9:55

"Op het VWO behoorden mijn resultaten tot de top, toch werd mijn kunnen altijd in twijfel getrokken door de leraren." Mijn resultaten op het VWO waren gemiddeld en alle leraren zeiden dat ik echt een typische VWO-leerling was, terwijl ik nooit een boek opensloeg. Een typische VWO leerling leert; ik deed dat niet en faalde daarom keihard op het WO. Zouden die opmerkingen van de docenten komen omdat ik blank was, of omdat docenten het ook gewoon bij het verkeerde eind kunnen hebben? Stel je dit nu als feit op basis van een vermoeden, of zijn er daadwerkelijk andere zaken die dit ondersteunen? Overigens had ik op het VWO ook genoeg allochtone klasgenoten met supercijfers en leraren die hen daarom prezen. Misschien ligt het ook aan de school? " Zo’n vierhonderd jaar geleden hebben onze voorouders besloten de hele buiten-Europese wereld leeg te roven, te misbruiken en hun mensheid tot irrelevant te verklaren om daar vervolgens een heel systeem van waardige versus onwaardige mensen op te stoelen." Dat is gedeeltelijke geschiedvervalsing. Dat gebeurt al millenia ongeacht huidskleur of afkomst. Denk voor de grap eens aan wat er gebeurde toen Liberia ontstond. Ex-slaven uit de VS die de oorspronkelijke bevolking van het land tot slaven maakte. Tot halverwege de 20e eeuw was slavernij daar gewoon toegestaan. De abrahamistische religies (allemaal) veroordelen slavernij niet en stellen regels omtrent het omgaan met mensen die niet tot hun bevolkingsgroep horen. En die zijn stuk voor stuk een stuk ouder dan 400 jaar. Naar welke bevolkingsgroep je ook kijkt in de geschiedenis, het is altijd hetzelfde geweest. De mensen die buiten de overheersende groep vielen werden onderdrukt. "Laat ik met de deur in huis vallen: wij hebben geen representatieve democratie. Een groot deel van de mensen om u heen wordt niet gerepresenteerd in onze samenleving en voelen dat in de continue oppressie die hun dagelijkse leven tekent." En wat staat deze groep precies in de weg om een politieke partij op te richten die die belangen behartigd? En hoe kan het dat zulke partijen toch relatief minder zetels behalen (zie bijv DENK) dan het percentage van de groep binnen NL die zij zeggen te representeren? "Sterker, ik heb hier een gedachte-experiment: denk aan uw 3 favoriete computerspellen (voor de gamers onder u), 3 favoriete boeken, en 3 favoriete filosofen. En vraag u daarna af wat de huiskleur van deze voor uw leven significante figuren is." GTA San Andreas, GTA V en Red Dead Redemption komen bij mij naar boven in de gamescategorie. De eerste 2 zijn de hoofdfiguren gekleurd. Favoriete schrijvers zijn idd allemaal blank (Mulisch, Asimov). Al mijn favoriete muzikanten zijn gekleurd, hoewel daar vaak ook witte producers/platenlabels achter zitten, maar die zullen door een selecte groep wel worden weggezet als mensen die doen aan cultural appropriation. " ‘We moeten zoveel vrouwen in het parlement hebben’, ‘we moeten zoveel vrouwen in de bedrijfstop hebben’, en ga zo door. Een nobele kwestie maar moreel hypocriet wanneer we de olifant in de kamer laten voor wat het is: gekleurde mensen." ? We doen toch al jaren aan positieve discriminatie, niet alleen op basis van geslacht, maar ook op basis van afkomst? Dat het tot op heden niet de gewenste resultaten heeft opgeleverd, oke, maar dat legt toch geen bom onder de instelling waarmee dit beleid tot stand is gekomen? "Wetenschapsdepartementen blijven volledig wit, ongeacht overweldigend gekleurd talent;" Ik wil best geloven dat het meerendeel van de universitaire docenten etc wit is. U bent de enige Universitair docent met een niet-nederlandse naam op uw departement? "‘White silence is violence’ scanderen wit en zwart op dit moment tijdens de protesten in Amerika. En ik ben het met ze eens. De structurele oppressie van onze identiteit en onze mensheid kan enkel gebeuren omdat het gros van onze medelanders zich stilhoudt en zich vaak opwerpt als verdedigers van het systeem door te fungeren als toonpolitie tegen hen die zich uitspreken tegen structurele discriminatie." Misschien hoor ik nu ook wel tot die toonpolitie hoewel ik het absoluut eens ben met de achterliggende boodschap; ieder mens is gelijk en heeft evenveel waarde en recht. Discriminatie op basis van geslacht, huidskleur of seksuele voorkeur is verwerpelijk. Maar het helpt niet als er eenzijdig naar dit probleem wordt gekeken en de verantwoordelijkheid slechts bij 1 groep wordt gelegd.

10 Reacties
chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah4 jun. 2020 - 11:40

'Wetenschapsdepartementen blijven volledig wit, ongeacht overweldigend gekleurd talent;' Het is wel duidelijk dat Karim niet werkt op een van de Technische Universiteiten.

Ch0k3r
Ch0k3r4 jun. 2020 - 12:49

@ikzelf Volgens mij schreef ik: "En wat staat deze groep precies in de weg om een politieke partij op te richten die die belangen behartigd? En hoe kan het dat zulke partijen toch relatief minder zetels behalen (zie bijv DENK) dan het percentage van de groep binnen NL die zij zeggen te representeren?" Overigens, ik vind die opmerking van mezelf over -bij 1 groep neerleggen- eigenlijk niet correct, omdat ik dan meega in het verhaal van wit vs zwart. Die ene groep bestaat eigenlijk helemaal niet, omdat huidskleur politieke voorkeur en activisme niet bepaald. Je ziet het hier ook op joop, veel opiniemakers over dit onderwerp zijn wit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2020 - 15:04

"Het is wel duidelijk dat Karim niet werkt op een van de Technische Universiteiten." Klopt. Na afstudeerd te zijn in Groningen in de sociale psychologie in 2009 vertrokken naar Zuid-Oost Azie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2020 - 15:10

017 – tot heden UD (U.S. system: Assistant Professor), Monash University (Malaysia Campus) Afdeling Psychologie.

Ch0k3r
Ch0k3r4 jun. 2020 - 15:59

@Ikzelf "Het is precies die groep die eeuwenlang de gehele globe heeft proberen te knechten en leeg te zuigen en nu jammert omdat het zo goed niet meer lukt." Ah, met DIE groep bedoel je dus de elite die al het geld bezit. De grootkapitalisten. Joop begint eindelijk weer links te worden.

Ch0k3r
Ch0k3r4 jun. 2020 - 16:06

@DanielleDefoe Moet je voor de gein eens opzoeken hoe Maleisië scoort op wereldniveau qua racisme.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah4 jun. 2020 - 16:40

@Ch0k3r Mensen met Chinese roots worden als minderwaardig gezien in Maleisië.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2020 - 16:55

Ch0k3r 4 juni 2020 at 18:06 Op het punt van de gender gap houdt het daar ook al niet over.

Eric Minnens
Eric Minnens5 jun. 2020 - 5:47

@ChOk3r "Naar welke bevolkingsgroep je ook kijkt in de geschiedenis, het is altijd hetzelfde geweest. De mensen die buiten de overheersende groep vielen werden onderdrukt." Dit is een (terechte) constatering. Maar het is geen argument. Laten we vanaf nu dit racisme anders gaan aanpakken. (Geldt niet alleen voor Europa, maar ook voor Maleisië etc.) (Geldt ook voor genderisme etc.) "Maar het helpt niet als er eenzijdig naar dit probleem wordt gekeken en de verantwoordelijkheid slechts bij 1 groep wordt gelegd." Ja, dat helpt wel.

Ch0k3r
Ch0k3r5 jun. 2020 - 7:54

@Ikzelf Ga jij dan maar lekker door met het beoordelen op huidskleur en jezelf geen racist vinden.

[verwijderd]
[verwijderd]4 jun. 2020 - 9:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Paul250371
Paul2503715 jun. 2020 - 14:05

Hij had inderdaad van dankbaarheid op zijn zwarte knietjes moeten zitten en God, Vaderland en de blanken die dat gerealiseerd hebben dat ook hij hier mogelijkheden heeft en dat het niet gepast is de blanke gastheer lastig te vallen als er hier en daar wat barstjes in zijn rechten en mogelijkheden zitten. Anders rot hij toch lekker op naar zijn eigen apenland. Wat een ondankbaarheid. Helemaal met je eens Mark.

MountEverest
MountEverest4 jun. 2020 - 9:29

Als je een zelfde plaatje maakt van de vier grote steden, krijg je een heel ander beeld. Hoewel Marokkaanse Nederlanders maar iets meer dan 2% van de bevolking van Nederland uitmaken, bemant een van hen al jaren een van die vier burgemeestersposten, dat is dus 25%! Ahmed Aboutaleb geniet overal veel waardering en bewondering en wordt door velen gezien als de beste burgemeester van Nederland, precies het spiegelbeeld van de witte "burgermoeder" van het arme Amsterdam. Als je talent hebt en hard wilt werken kun je in dit land dus alles bereiken, ook als je opgegroeid bent in een dorpje in het Rifgebergte en op je 15e naar Nederland komt.

2 Reacties
Libertain
Libertain4 jun. 2020 - 11:06

Als je het landskaart in zeer kleine stukjes zou gaan afknippen, kun je vefvolgens van alles maken. Vooral, wishfull thinking.

Paul250371
Paul2503715 jun. 2020 - 14:07

Van krantenjongen tot miljonair. Alles kan hier in dit land. Als je maar wilt en verder niet zeiken over triviale zaken zoals institutioneel racisme want dat is hier niet.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah4 jun. 2020 - 9:20

Misschien moet het Chinees-Nederlands meisje zich beseffen dat het die zelfde burgers zijn die deze Europarlementariërs het Europese Parlement in stemmen. En mensen zitten in het Europees Parlement omdat ze bepaalde ideeën en standpunten hebben, niet omdat ze rood haar of een donkere huidskleur hebben. Ik moet trouwens meteen denken aan de Racial Draft van Dave Chappele: https://www.youtube.com/watch?v=2z3wUD3AZg4&t=332s

harmmeijer
harmmeijer4 jun. 2020 - 9:01

De peilingen overziende van de afgelopen tijd doet bij mij het vermoeden rijzen dat waarschijnlijk de helft van de kiesgerechtigden niet vies is van een vorm van racisme en/of discriminatie. Er is nog veel werk te doen.

Bouwman2
Bouwman24 jun. 2020 - 8:54

Als met bruine mensen de Han Chinzen worden bedoeld van hen zijn er 1,3 miljard. allen al in de Volksrepubliek. Zou kunnen, ik let daar niet zo op. Je hebt het dan over een enorme schaalvergroting, Je zou zelfs met enige overdrijving kunnen spreken van een fenomeen dat haast alle mensen treft. En dat is ook aldus gesteld zo. Bijna Iedereen wordt wel gediscrimineerd, of voelt dat zo. Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn weer gelijker dan anderen. Bekend Russisch gezegde en vertaald door een Amerikaan.,

Sam V
Sam V4 jun. 2020 - 8:52

Ik waardeer het inzicht dat dhr. Bettache ons biedt in zijn denken en belevingswereld. Zelfs ik ben er van overtuigd dat het voor een niet-blanke moeilijker is te bereiken wat je wilt bereiken. Waarbij ik vanuit mijn belevingswereld durf te stellen dat het voor een gemiddelde Oost-Aziaat makkelijker is dan voor een gemiddelde Afrikaan in deze blanke wereld. Ik zal verder niets zeggen over de voorbeelden die hij noemt. Vanwege het mooie inzicht dat hij geeft, zal ik nu niet de toonpolitie spelen. Wel nog een antwoord op zijn gedachte-experiment. Ik scoor 67% blank. Is dat teveel?

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2020 - 15:31

Wat is teveel? Wel ietsjes meer dan Bettache met zijn Friese moeder.

Eric Minnens
Eric Minnens5 jun. 2020 - 6:43

Friese moeder. Weet je ook van welke kleur Danielle? ????

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jun. 2020 - 10:53

Blank neem ik aan Eric. Hij zegt er zelf van: "Mijn moeder komt uit een Fries arbeidersmilieu en haar vader, mijn pake, was een ouwe communist. Een Friese arbeider die niets ophad met religie en uiterst links stemde." Obama had ook een blanke moeder, Stanley Ann Dunham, een zeer gerespecteerde anthropoloog afkomstig uit Kansas. Hij identificeert zich als "black". Zijn halfzuster (zelfde moeder, Indonesische vader) Maya Kasandra Soetoro-Ng doet dat weer niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jun. 2020 - 13:49

Niet dat ik dat product gebruik, maar bij Friese vlag denk in aan koffiemelk. Voor de liefhebber is er zag ik ook een Frysk mûlekapke (mondkapje) met Friese vlag opdruk te koop.

Eric Minnens
Eric Minnens5 jun. 2020 - 17:01

Doe mij maar een mondkapje met '1873' erop. Een button erop prikken kan natuurlijk ook.

Eric Minnens
Eric Minnens6 jun. 2020 - 0:39

@Ikzelf Goeie tip, van 'bloed' (en zweet, en tranen) waren die slaven nu immers juist bevrijd... Button-bloed dus alleen op je viruskapje als je de slavernij zélf herdenkt. ????