Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump wint

  •  
09-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
US-VOTE-TRUMP

© 2016-11-09 02:47:56 Republican presidential elect Donald Trump arrive to speak during election night at the New York Hilton Midtown in New York on November 9, 2016. / AFP PHOTO / JIM WATSON

Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten. Nadat om half negen woensdagochtend bleek dat de Republikein de staat Wisconsin had gewonnen, was de race gelopen. In een overwinningsspeech zei Trump ‘trots’ te zijn te hebben gewonnen en ernaar uitkijkt president te mogen zijn. Ook zei hij dat het nu tijd is om de strijdbijl te begraven: ‘Ik beloof dat ik president zal zijn voor alle Amerikanen’.
Hillary Clinton zou Trump al hebben gebeld om hem te feliciteren met de overwinning. De Russische president Vladimir Poetin deed hetzelfde via een telegram.
Ook premier Mark Rutte heeft de nieuwe president gefeliciteerd, zij het in de microfoon van BNR. Rutte benadrukte de goede band die bestaat tussen Nederland en de Verenigde Staten en zei ‘zeer gemotiveerd’ te zijn een goede samenwerking aan te gaan.
Premier Rutte: felicitaties voor #Trump. Spreekt van sterke band tussen VS en NL. pic.twitter.com/MHmTsaZeSz
— Fons Lambie (@fonslambie) 9 november 2016
Ondertussen kunnen veel Amerikanen niet bevatten dat Trump toch echt de nieuwe president van het land is.
— oh so spooky ?? (@imjessjackson) 9 november 2016
Update 12.00 : Turkije heeft op geheel eigen wijze de nieuwe president welkom geheten. Naast een standaard felicitatie maakte de Turkse regering direct maar van de gelegenheid gebruik om opnieuw om de uitlevering van Fethullah Gülen te vragen. Dat melden Turkse media. De islamitische geestelijke woont in de Verenigde Staten en wordt er door de Turkse overheid van verdacht verantwoordelijk te zijn voor de mislukte coup eerder dit jaar. Aan eerdere uitleververzoeken werd door de regering van Obama geen gehoor gegeven, Turkije hoopt nu dat Trump hen beter gezind is.
Eerder: De Amerikaanse verkiezingsnacht ontpopt zich tot een waar nachtmerriescenario voor progressieve Amerikanen en de campagne van Hillary Clinton. Om 6 uur in de ochtend heeft de Republikeinse kandidaat Trump op dit moment 254 van de benodigde 270 kiesmannen, tegenover 219 voor Hillary Clinton. Belangrijke swing states als Ohio, Florida, Iowa en North Carolina zijn gewonnen door Trump. Volgens de New York Times is het goed mogelijk dat Hillary Clinton de popular vote (het totaal van de stemmen) wint, maar acht de kans dat ze nu nog genoeg kiesmannen haalt zeer zeer klein.
De wereld kijkt geshockeerd toe en de markten nemen een snoekduik. Zwarte Amerikanen, Latino Amerikanen en Amerikaanse moslims spreken massaal hun afschuw en hun grote vrees voor de toekomst uit op social media.
Update 7.00 uur: President Obama heeft in een speciale videoboodschap opgeroepen de rust te bewaren.
President Obama has a special #ElectionNight message for you: “No matter what happens, the sun will rise in the morning” pic.twitter.com/OPH39vqvHE
— BuzzFeed News (@BuzzFeedNews) November 9, 2016
Update 7:40: Persbureau AP meldt dat Trump wint in Pennsylvania. Daarmee lijkt de overwinning van Trump beklonken.
Update 8:04 De campagneleider van Clinton, John Podesta, heeft in een uitzonderlijke verklaring de aanwezigen op haar verkiezingsbijeenkomst opgeroepen naar huis te gaan en te gaan slapen. Morgen zullen we meer horen. Dat betekent dat Clinton geen speech gaat geven waarin ze haar verlies of winst (dat laatste is theoretisch nog mogelijk) bekend maakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.