Joop

Ambtenarenstakingen beginnen in Middelburg

  •  
05-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
loon-werk_300.jpg
Bonden eisen 1,5 % loonsverhoging
Vandaag beginnen de gemeente- en provincieambtenaren aan een serie estafette-stakingen om zo een loonsverhoging van 1,5 % af te dwingen.
Abvakabo, CNV en CMHF organiseren de stakingen en zeggen door te gaan ‘zo lang als nodig is’. Bestuurder Ruud Kuin op de site van de Abvakabo:
We verwachten dat de werkgevers lang vasthouden aan hun eindbod van nul procent loonsverhoging. Met deze acties kunnen wij het ook lang volhouden. Als de werkgevers zich hebben uitgesproken, richten we ons op de volgende plaatsen. Op die manier willen we dat steeds meer lokale werkgevers zich mengen in het conflict en zich achter het standpunt van de bonden scharen.
Luiter hier naar Karel de Buizer van vakbond Abvakabo en Tanja Klip, gedeputeerde van de provincie Drenthe.

Meer over:

economie, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

doeidoei
doeidoei5 feb. 2010 - 8:47

Terwijl heel NL siddert onder de crisis, het kabinet draconische maatregelen voorbereidt en de werkeloosheid oploopt durft de cao-technisch best beschermde groep werknemers van NL het te hebben over salarisverhoging. Bij het aantreden van dit kabinet heeft men al een fors cadeau gekregen, dus zonder tegenprestatie, en nu amper een paar jaar is het weer feest zeker? Een hele grote schande

geejeehaa
geejeehaa5 feb. 2010 - 8:47

De overheid laat onderzoeken op welke posten bezuinigd kan worden, waarbij naar eigen zeggen geen heilige huisjes worden gespaard. Dan lijkt de nullijn voor ambtenaren me heel redelijk. Bovendien, ambtenaren hebben het sowieso al niet slecht qua primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en zouden een reality check goed kunnen gebruiken.

Linkser
Linkser5 feb. 2010 - 8:47

Ambtenaren hebben net zo veel recht en reden om loonsverhoging te eisen als werknemers in andere sectoren. Ik vind het geschimp op ambtenaren typisch iets van de rechtse kerk, die zich ook op Joop.nl duidelijk manifesteert.

matthea
matthea5 feb. 2010 - 8:47

In de stad waar ik woon, moet er flink bezuinigd worden bij de gemeente. Hoe kun je dat rijmen met loonsverhoging? Is het dan straks zo dat de een loonsverhoging krijgt en de ander ontslag? Mijn werkgever moet gigantisch gaan bezuinigen. Het zou niet in mij opkomen om te gaan staken voor loonsverhoging. (dat is in de zorg toch al niet zo gebruikelijk)

RodeKater2
RodeKater25 feb. 2010 - 8:47

De roep om meer salaris is een mooie aanleiding om het nut en de productiviteit van de regionale ambtenarij eens onder de loep te nemen. Nederland is een stadstaat met 16,5 miljoen inwoners. Hebben we nu echt 4 bestuurslagen nodig ? (rijk, provincie, waterschap en gemeente). Het plan van de Gaay Fortman om het land te verdelen in 48 bestuursregio's moet maar weer eens worden bekeken.

Harbar
Harbar5 feb. 2010 - 8:47

Dit is nu precies waar (door jaren neoliberaal gegraai) de crisis op uikomt. Jan Modaal die er niks bij krijgt en blij is zijn baan te behouden omdat het "crisis" is, het is er in de media werkelijk in geramd. Jan Modaal gaat vervolgens verwijten maken naar de ambtenaren (ook Jantjes Modaal) uit een soort valse rechtvaardigheid dat zij er ook maar niks bij moeten krijgen. Ondertussen lopen de graaiers nog steeds rond en is er nog niemand die ook maar een cent terug heeft betaald, erger nog er zit zelfs nog niemand vast! Ze komen overal mee weg. Laat de massa zich verenigen en gezamenlijk eisen dat we er niet op achteruit moeten gaan. Dit kabinet (beter: vervang kabi door mario) dient niet het belang van de massa maar slechts dat van de elite in het bedrijfsleven, ingegeven door onze vriendjes aan de andere kant van de plas. Laat je zelf toch niet langer foppen, maar haal je recht waar je het halen moet!

damrov
damrov5 feb. 2010 - 8:47

ik kan het mij wel voorstellen. de salarissen bij de overheid zijn niet bepaald een motivator. ik vraag me wel eens af wat al die ambtenaren bezield om bij de overheid te gaan werken.

opmerker
opmerker5 feb. 2010 - 8:47

Als er bezuinidgd moet worden om de staatsfinancién op orde te brengen kan dat alleen door inkrimping van het overheidsapparaat. Alle andere z.g. bezuinigingen zullen een lasten verhoging voor de burger zijn en dus geen bezuiniging. We kunnen wel begrip opbrengen voor de legitieme eisen van de ambtenaar bonden, omdat zij het speculeren van de banken niet hebben veroorzaakt. Maar dat hebben alle andere werknemers en werkgevers van de reéle economie ook niet.

pjotr3
pjotr35 feb. 2010 - 8:47

laten we de uitvoerende ambtenaren (vuilnis, politie brandweer e.d.) een loonsverhoging geven en de beleidsmakers en managers en vergadertijgers een forse verlaging c.q. ontslag geven. waarschijnlijk wordt dan het leven voor de niet ambtenaren ook vrolijker; straten schoner, meer veiligheid en minder gezeur.