Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ambtenaren maken gehakt van stikstofsprookjes kabinet

  •  
21-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
471 keer bekeken
  •  
stikstof

© Nederland, Hapert. 13 Oktober 2021. Koeien in een stal. Foto: ANP / Hollandse-Hoogte / Ramon van Flymen.

De stikstofaanpak van het nieuwe kabinet schiet zwaar tekort. De coalitiepartijen wisten dat al tijdens de onderhandelingen over Rutte-IV, maar besloten niets met die kennis te doen. Dat schrijft NRC Handelsblad.
"De ambtenaren van de ministeries van Landbouw en Financiën onderzochten tijdens de formatie de plannen van de coalitie, zoals een stikstoffonds waarmee boeren die stoppen worden uitgekocht, en concludeerden dat die niet eens genoeg waren om het bestaande stikstofdoel te halen."
Ondanks de ambtelijke waarschuwing hielden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vast aan ontoereikende maatregelen. In een poging de bevolking een rad voor ogen te draaien, verhoogden de coalitiepartijen ondertussen wel de doelstellingen om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Volgens de ambtenaren kunnen de stikstofdoelen alleen gehaald worden met dwang: boerenbedrijven naast kwetsbare natuurgebieden moeten daar weg. Maar de coalitiepartijen willen hun vingers zo min mogelijk branden aan onteigening. De ambtenaren maken daarom gehakt van het labbekakkerige kabinetsbeleid:
"Er moet bereidheid zijn om pijnlijke beslissingen nu te nemen. Door ingrijpende maatregelen (zoals bedrijven die moeten stoppen) pas duidelijk te laten benoemen in bijv. de uitwerking van gebiedsplannen, worden fundamentele keuzes vooruitgeschoven en kan het lijken alsof deze op lokaal niveau worden neergelegd."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.